Chevron si-a scos avocatii la bataie

Chevron si-a scos avocatii la bataie

Fratie pe fata.Speriati ca judecatorii Curtii de Apel Iasi ar putea da dreptate vasluienilor care nu doresc ca firma Chevron sa inceapa explorarea gazelor de sist in comunele lor, firma americana si-a pus la lucru armata de avocati, informeaza Cotidianul.ro.

Vineri, avocatii Chevron au depus o cerere de interventie in favoarea Prefecturii Vaslui, pentru a contracara cererea similara, depusa in favoarea CL Bacani, de catre asociatia “Salvati Bucurestiul”. (...)

Dupa ce judecatorii vasluieni au dat dreptate, in mai multe randuri, prefecturii vasluiene, anuland in instanta hotararile consiliilor locale prin care se interziceau, in comunele respective, explorarea si exploatarea gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice, au inceput sa apara si cazuri in care consiliile locale, cum ar fi cel din Suletea sau Alexandru Vlahuta, au castigat bataliile in instanta. Drept urmare, Chevron a inceput sa se implice mult mai mult in procesele care au drept obiect direct sau indirect gazele de sist pe care vor sa le exploateze in judetul Vaslui. Astfel, vineri, la Curtea de Apel Iasi, ar fi trebuit sa se judece apelul formulat de CL Bacani impotriva deciziei magistratilor de la Tribunalul Vaslui, care au dat castig de cauza Prefecturii in procesul intentat pentru anularea hotararii de interzicere a explorarii si exploatarii gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice pe teritoriul comunei Bacani. Este primul caz, din cele 12 castigate de prefectura, unde consilierii locali dintr-o comuna ai carei locuitori doresc sa traiasca intr-un mediu curat, neafectat de noxele produse de exploatarile Chevron, au facut apel la decizia judecatorilor vasluieni. Dat fiind ca CL Bacani are alaturi ca si solicitant al apelului si Asociatia “Salvati Bucurestiul”, si probabil temandu-se ca instanta ieseana, mai putin supusa presiunilor politice, ar putea da castig de cauza contestatarilor, Chevron Romania Exploration & Production SRL si-a pus la lucru armata de avocati. Astfel, Chevron a depus, la randul ei, o cerere de interventie in favoarea paratului, Prefectura Vaslui, incercand sa contracareze argumentele de ordin juridic din dreptul european si international, dar si exemple din zonele in care deja exploatarea gazelor de sist se face deja de facto aduse de asociatia “Salvati Bucurestiul”. Intrebarea este daca judecatorii ieseni vor accepta cererea de interventie Chevron, si ce argumente ar putea aduce in favoarea prefecturii, care, contrar opiniei publice si interpretand dupa bunul plac legile in vigoare, a dat, pe banda rulanta, avize de nelegalitate hotararilor de CL emise de mai multe comune vasluiene care denota vointa locuitorilor de a se exprima impotriva explorarii si exploatarii gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice.

Rezistenta s-a mutat in instanta!

Batalia impotriva explorarii si exploatarii gazelor de sist in judetul Vaslui s-a mutat in instanta, pe rolul Tribunalului Vaslui existand mai multe dosare care au legatura cu intentia Chevron de a explora, si, ulterior, exploata, zacamintele de gaze de sist in zona. Doua dintre dosare le au ca reclamanti pe membrii GISC Barlad, si au drept obiect anularea, respectiv suspendarea executarii autorizatiei de mediu acordate de APM Vaslui pentru explorarea gazelor de sist in perimetrul Silistea, comuna Pungesti. In ambele dosare, aflate la complete de judecata diferite, la termenul din data de 10 februarie, avocatii GISC au primit ajutor de la o cunoscuta asociatie ecologica, “Salvati Bucurestiul”, care a depus cereri de interventie in interesul reclamantilor, cereri sustinute de nenumarate date care atesta faptul ca s-a incalcat procedura de eliberare a autorizatiilor de mediu. Considerand ca decizia judecatorilor ar putea fi influentata de presiunile politice care se fac nu doar de la Consiliul Judetean sau Prefectura Vaslui, ci si de la nivel central, si dat fiind ca, la Tribunalul Vaslui, sunt doar doua complete judecatoresti care judeca astfel de cereri, GISC Barlad au facut cerere de stramutare a dosarului privind anularea autorizatiilor la alta instanta din tara. (...)

Consiliile Locale, in lupta cu Chevron

Alte doua dosare aflate pe rolul Tribunalului Vaslui, cu termen luni, 24 februarie, sunt cele in care reclamant este Prefectul Judetului Vaslui, care cere anularea actelor administrative, respectiv hotararile, adoptate in unanimitate de Consiliile Locale ale comunelor Pungesti si Gagesti, privind interzicerea explorarii si exploatarii gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice pe teritoriul comunei. In cazul comunei Pungesti, respectiva hotarare a fost reiterata, tot in unanimitate, de consilierii locali in sedinta CL Pungesti din data de 31 octombrie, in urma respingerii de catre forul local a cererii prefecturii de anulare, pe considerente de nelegalitate, a HCL 42/2013. La termenul anterior, datorita cererii de interventie a Asociatiei “Salvati Bucurestiul”, care a adus argumente consistente asupra competentei comunitatii de a se opune pericolelor cu privire la impactul asupra mediului datorat explorarii si exploatarii gazelor de sist prin metode inca considerate a fi neconventionale, instanta a amanat dosarul, pentru a se pronunta cu privire la aceasta interventie. Unul dintre argumentele juridice aduse de asociatie este ca populatia, prin consilierii locali, se opune metodei de explorare in sine, efectele fracturarii hidraulice a stratelor ce contin gaze de sist fiind prea putin cunoscute, aducand chiar argumente cu privire la efectele distructive ale acestei metode periculoase ce urmeaza a fi implementata de americani in judetul Vaslui. In cazul dosarului in care prefectul cere anularea hotararii Consiliului Local Gagesti, comuna vizata, la randul ei, de Chevron, pentru a incepe explorarea in vederea exploatarii gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice, acesta este primul termen de judecata. Dat fiind intentia asociatiei “Salvati Bucurestiul” de a depune cerere de interventie in favoarea paratului, CL Gagetti, in mod sigur instanta va proceda ca in dosarul similar care vizeaza cererea prefecturii de anulare a actului emis de autoritatile locale din Pungesti, respectiv va da un nou termen de judecata pentru studierea legalitatii cererii asociatiei.

Lupta se muta in justitie

In ciuda tuturor manifestatiilor, protestelor, mitingurilor sau actiunilor care denota hotararea locuitorilor de a interzice explorarea si exploatarea gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice pe teritoriul comunei Pungesti, prefectura nu a dat viza de legalitate HCL 42/2013 luata pe 17 octombrie, si prin care se interziceau explorarea si exploatarea gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice sau alte metode in zona, hotarare promovata de un grup de consilieri ai opozitiei, dar adoptata in unanimitate de toti consilierii locali, cerand anularea acestei hotarari. Pentru a putea anula hotararea, luata in unanimitate de consilierii locali dupa consultarea cetatenilor comunei, prefectura a trebuit sa apleze la instanta pentru anularea unei decizii, de altfel perfect legala, respectiv a HCL 42/2013, de interzicere a explorarii si exploatarii gazelor de sist pe teritoriul comunei.

Sursa corectnews.com

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top