Error
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 633

Guvernul a adoptat o OUG privind operationalizarea Registrului Electoral

Guvernul a adoptat o OUG privind operationalizarea Registrului Electoral

  Guvernul a adoptat miercuri o ordonanta de urgenta privind operationalizarea Registrului electoral, modificarea Legii nr. 33/2007 privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European, precum si unele masuri pentru buna organizare si desfasurare a alegerilor pentru Parlamentul European din anul 2014, informeaza Agerpres.
  Actul normativ stabileste ca listele electorale permanente se intocmesc si se tiparesc de catre primari, pe baza datelor si informatiilor cuprinse in Registrul electoral.
Autoritatea Electorala Permanenta asigura administrarea si suportul tehnic necesar functionarii Registrului electoral, coordonarea si indrumarea metodologica a persoanelor autorizate sa opereze in Registrul electoral, precum si controlul respectarii dispozitiilor legale incidente in domeniu.
  In nota de fundamentare a OUG, se prevede astfel "abrogarea expresa a dispozitiilor legale privind utilizarea Registrului National de Evidenta a Persoanelor ca sursa a listelor electorale permanente".
  Potrivit textului ordonantei, Registrul electoral este definit ca un 'sistem informatic national de inregistrare si actualizare a datelor de identificare a cetatenilor romani cu drept de vot si a informatiilor privind arondarea acestora la sectiile de votare'.
  Autoritatea Electorala Permanenta administreaza si Registrul sectiilor de votare din tara, care reprezinta o baza de date centralizata privind delimitarea, numerotarea, sediile si dotarea sectiilor de votare. Registrul sectiilor de votare este public.
  Delimitarea sectiilor de votare din tara si stabilirea sediilor acestora se actualizeaza anual, pana cel mai tarziu la data de 1 martie, de catre primari, prin dispozitie, fara ca acestea sa poata depasi limitele teritoriale ale colegiilor uninominale pentru alegerea Camerei Deputatilor.
  Modificarile intervenite pana la data de referinta se comunica Autoritatii Electorale Permanente, in formatul stabilit de aceasta, in cel mult 48 de ore de la emiterea dispozitiei primarului.
  Dupa data de 1 martie a fiecarui an, modificarile pot fi efectuate numai cu avizul de conformitate al Autoritatii Electorale Permanente.
Potrivit unui comunicat de presa emis de Autoritatea Electorala Permanenta, Registrul electoral va fi utilizat la toate tipurile de procese electorale, si nu doar la alegerile parlamentare, cum se prevedea pana acum.
  Aceeasi sursa mai precizeaza ca ordonanta de urgenta a Guvernului adoptata miercuri nu aduce nicio ingradire sau restrangere dreptului alegatorilor de a fi inscrisi in listele electorale.
  'Toti cetatenii cu drept de vot sunt inscrisi in Registrul electoral si vor figura in listele electorale permanente', se arata in comunicatul AEP.

Sursa: corectnews.com

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top