Error
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 633

Misiune periculoasa pentru doi astronauti NASA

Misiune periculoasa pentru doi astronauti NASA

  NASA a anuntat ca a programat doua sau trei iesiri pe orbita pentru a inlocui o pompa defecta a unuia dintre cele doua circuite de racire instalate pe Statia Spatiala Internationala (ISS) si ca a amanat pentru ianuarie lansarea unei capsule de reaprovizionare, informeaza Realitatea.net.
  Prima iesire pe orbita va fi realizata de americanii Rick Mastracchio si Mike Hopkins, doi dintre cei sase astronauti ai echipajului de pe ISS, si va debuta sambata, la ora 12.00 GMT, informeaza AFP. Misiunea va avea o durata de aproximativ sase ore si jumatate, a precizat Josh Byerly, purtator de cuvant de la Centrul spatial Johnson din Houston.
  A doua iesire va avea loc luni, de la aceeasi ora.
  "Vor incerca sa termine reparatia pe parcursul celei de-a doua iesiri in spatiu", a spus Josh Byerly, insa NASA a prevazut, daca va fi nevoie, si o a treia iesire, chiar in ziua de Craciun, pe 25 decembrie.
  Circuitele de racire de pe ISS prin care circula amoniac permit climatizarea echipamentelor interne si externe ale statiei.
  Rick Mastracchio, in varsta de 53 de ani, este un veteran al iesirilor in spatiu: el a efectuat deja trei iesiri in 2007 si alte trei in 2010 in timpul misiunilor precedente, potrivit datelor sale biografice furnizate de NASA. In schimb, colegul sau Mike Hopkins, in varsta de 44 de ani, este un debutant in acest domeniu.
  Cei doi astronauti se pregatesc de mai multe zile pentru aceasta misiune, testand cu regularitate costumele de scafandri spatiali si celelalte echipamente necesare pentru aceasta interventie.
  Rick Mastracchio si Mike Hopkins sunt pregatiti pentru misiune, pentru ca, inainte de plecarea lor pe ISS, s-au antrenat intr-o piscina speciala creata de NASA, la Houston, pentru a efectua exact acest tip de manevra si pentru a inlocui o astfel de pompa. Pompa de amoniac pe care ei o vor inlocui a fost instalata in august 2010 pentru a inlocui o alta, distrusa din cauza unui scurtcircuit.
  Acea reparatie a necesitat pe atunci trei iesiri pe orbita, realizate de echipe de cate doi astronauti, din cauza unor dificultati tehnice neasteptate.
  Din cauza acestui incident tehnic, lansarea capsulei de tip cargo Cygnus, fabricata de compania Orbital Science, a fost amanata pentru luna ianuarie.
  Capsula Cygnus ar fi trebuit sa fie lansata joi de la Centrul spatial Wallops din statul Virginia cu ajutorul unei rachete Antares - care va participa astfel la prima ei misiune de reaprovizionare a ISS.
  Defectarea unei valve din acea pompa, miercuri, a fortat NASA sa depinda de acum de un alt circuit secundar de racire si sa opreasca echipamentele ce nu sunt esentiale in modulul Harmony, in laboratorul european Columbus si in modulul japonez de cercetari stiintifice Kibo.
  Trei pompe de schimb sunt atasate de un tronson al avanpostului orbital, iar aceasta problema tehnica nu a pus nicio secunda echipajul in pericol, a precizat NASA.
  Inainte de a decide sa trimita astronauti in spatiu pentru repararea pieselor defectate, inginerii de la NASA au incercat mai intai sa compenseze acea pana, partial cu succes, activand o alta valva, pentru a restabili un flux normal de amoniac in circuit si pentru a mentine o temperatura adecvata la bordul statiei.
  Kelly Humphrey, o alta purtatoare de cuvant de la Centrul spatial Johnson din Houston, explicase marti, mai devreme, ca NASA spera sa reuseasca sa asigure o functionare suficient de stabila a circuitului de racire pentru a amana pentru luna ianuarie iesirile pe orbita si pentru a permite efectuarea, pana la sfarsitul acestui an, a misiunii de aprovizionare a ISS prin intermediul capsulei fabricate de Orbital Science.
  ISS este un proiect spatial in valoare de 100 de miliarde de dolari, finantat in principal de Statele Unite ale Americii si la realizarea caruia participa 16 tari. Statia este ocupata in permanenta, din noiembrie 2000, de echipaje comune.
ISS se afla pe orbita terestra la o altitudine de 400 de kilometri, efectuand o rotatie completa in jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigand cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ ora. Cantarind peste 408 tone, ISS ofera un spatiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.
Sursa: corectnews.com

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top