Error
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 633

Casa de Asigurări de Sănătate Alba a finalizat predarea bazei de date a asiguraţilor către ANAF

Casa de Asigurări de Sănătate Alba a finalizat predarea bazei de date a asiguraţilor către ANAF

  Susţinând eforturile de revigorare a sistemului sanitar din România, Casa de Asigurări de Sănătate a judeţului Alba a reuşit să fie printre primele din ţară care a finalizat predarea bazei de date a asiguraţilor (persoane care realizează venituri din profesii libere, din dreptul de proprietate intelectuală, din dividende,din  dobânzi şi din cedarea folosinţei bunurilor, din agricultură şi silvicultură, persoanele fără venit care se asigură la venitul minim pe economie) către ANAF, la începutul lunii octombrie, în condiţiile în care data limită a acestei operaţiuni este 31 decembrie 2013. Astfel, prin predarea ultimelor 13.890 de dosare vizând Persoanele Fizice Autorizate din judeţul Alba, toată baza de date a CAS Alba a fost transferată către ANAF astfel încât acesta să-şi poată desfăşura activitatea în mod unitar, de la 1 ianuarie 2014.
  În anul 2013, CAS Alba a alocat pentru farmaciile din judeţul Alba un buget de 88.391.320 lei, mai mare faţă de cel din 2012, an în care s-a alocat un buget de doar 73.854.920 lei. În 2013 a fost înregistrat în judeţul Alba un consum mediu lunar pentru medicamente cu şi fără contribuţie personală din partea asiguratului de 7.347.032 lei faţă de 6.599.553 lei în 2012. Urmărind pas cu pas obiectivul declarat al preşedintelui Cristian Buşoi, de lichidare a datoriilor din sistem,  în decembrie 2013, CNAS a alocat sume pentru plata consumului de medicamente compensate şi gratuite  aferente lunilor februarie 2013 şi august 2013.
  Respectând graficul de plăţi prestabilit, CNAS va vira caselor din teritoriu, în ianuarie 2014, sumele necesare decontării medicamentelor compensate şi gratuite, aferente lunilor martie şi septembrie 2013. Se va ajunge astfel, după ani buni de întârzieri, cu plata la zi pentru decontarea prescriptiilor medicale eliberate de farmaciile din teritoriu aflate în relaţie contractuală cu CJAS Alba (adică, potrivit legilor în vigoare, la 60 de zile de la data validării prescripţiei medicale în PIAS – Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate).
  Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va avea anul viitor peste 5 miliarde de euro pentru asistenţa medicală primară, medicamente, servicii medicale în ambulatoriul de specialitate şi spitale, îngrijiri la domiciliu şi îngrijiri paleative, dispozitive medicale.   
  Cele mai importante creşteri bugetare pentru anul 2014 se regăsesc pe servicii medicale  paraclinice, unde se va înregistra o creştere aproape dublă, la 750 de milioane de lei. În acest fel, asiguraţii vor avea posibilitatea să-şi facă analizele medicale recomandate de medic, gratuit, pe tot parcursul unei luni, fără a mai exista riscul de a se epuiza fondul în prima jumătate a lunii.
  CNAS a alocat anul acesta suma de peste 800 de milioane de euro pentru plata datoriilor către furnizorii de medicamente. Achitarea acestor datorii este un important punct de plecare pentru ţinta vizată în 2014 de Cristian Buşoi, preşedintele CNAS, care a declarat că unul dintre obiectivele principale pentru anul viitor este ca instituţia pe care o conduce să nu mai înregistreze pierderi. În acelaşi timp, se doreşte monitorizarea şi transparentizarea serviciilor medicale de care beneficiază asiguraţii (comunicat CNAS Alba).

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top