Error
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 633

Germania: NU a venit vremea ADERĂRII României şi Bulgariei la Schengen

Germania: NU a venit vremea ADERĂRII României şi Bulgariei la Schengen

  Ministrul german de interne, Hans-Peter Friedrich, a declarat astăzi, la sosirea la reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), că România şi Bulgaria au făcut progrese considerabile în privinţa reformelor monitorizate prin MCV, dar că acestea sunt insuficiente din perspectiva condiţiilor legale care să permită admiterea în spaţiul Schengen.
  “După părerea noastră nu a venit momentul pentru eliminarea controalelor la frontieră pentru aceste două ţări. Vom primi în ianuarie rapoartele de ţară, de acum se ştie că s-au făcut progrese considerabile în privinţa refomelor din domeniu, care nu sunt însă suficiente în privinţa condiţiilor legale care să permită admiterea în spaţiul Schengen", a spus Hans-Peter Friedrich, citat de Agerpres.
  În privinţa stabilirii unei date ulterioare pentru luarea unei decizii (privind aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, n.r.), el a precizat că ““deocamdată nu poate aprecia când va veni momentul admiterii".
  Un alt subiect abordat de Friedrich a fost reprezentat de preocupările pe care le au unele state legate de libertatea de circulaţie, în condiţiile în care vicepreşedintele CE Viviane Reding, responsabilă pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie, urmează să le prezinte joi miniştrilor o comunicare în domeniu.
  “Unele ţări au o problemă şi anume că libertatea de mişcare este folosită greşit de către cei care vin dintr-o ţară în alta ca să primească beneficii sociale. Asta nu se poate, nu corespunde reglementărilor libertăţii de mişcare. Unele ţări s-au adresat Comisiei Europene din luna iunie, printre care şi Germania, şi au cerut o acţiune comună pentru căutarea unei soluţii la această problemă", a spus ministrul federal de interne.
  El a reamintit că CE va prezenta joi o comunicare, dar a ţinut să menţioneze foarte clar că “nu suntem mulţumiţi de aceasta, nu este suficientă pentru rezolvarea problemei, suntem de acord că trebuie o abordare comună".
  “Ceea ce lipseşte în raport este atât claritate din punct de vedere legal, cât şi o soluţie la faptul că statele de origine nu se folosesc de mijloacele prevăzute în cadrul legislaţiei UE pentru a îmbunătăţi situaţia propriilor cetăţeni. Avem nevoie de o înţelegere comună pentru protecţia libertăţii de mişcare şi împiedicarea abuzurilor. La nevoie, ne vom vedea nevoiţi să ne înţelegem la nivel multilateral, în afara structurilor UE, ca să alegem o abordare comună", a avertizat Hans-Peter Friedrich.

Sursa:www.evz.ro

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top