Logo
Print this page

Ce au descoperit cercetatorii in Antarctica, sub 1.000 de metri de gheata

Ce au descoperit cercetatorii in Antarctica, sub 1.000 de metri de gheata

 

 

 

  Oamenii de stiinta au descoperit un vulcan activ la aproape un kilometru sub stratul de gheata. In caz ca ar erupe, inundatiile provocate ar putea sa fie catastrofale, informeaza Realitatea.net.
  Incalzirea globala accelereaza topirea celor 20 de milioane de kilometri cubi de gheata de pe Pamant. Doar in ultimul secol, temperatura pe glob a urcat cu jumatate de grad Celsius, astfel ca nivelul marilor si oceanelor a crescut cu 17 centimetri. Topirea tuturor calotelor glaciare de pe Pamant ar produce inundatii devastatoare, care ar putea sa scufunde tari intregi, dar oamenii de stiinta ne asigura ca si in cazul unei cresteri rapide a temeperaturii globale, acest proces tot ar dura in jur de 5.000 de ani.
  Cercetatorii de la Universitatea Washington au descoperit un vulcan activ, care nu a fost inca denumit, din intamplare, anunta dailymail.co.uk. In 2010, oamenii de stiinta au montat seismografe in regiunea Marie Byrd, din vestul Antarcticii. Doug Wiens si echipa sa voiau sa cantareasca stratul de gheata pentru a realiza un istoric al climei din zona. Sistemul de seismografe inregistra micile tulburari provocate de cutremure distante pentru a contura o imagine a ghetii si a rocilor aflate la mare adancime. Aparatele au inregistrat doua evenimente seismice, primul, in ianuarie 2010 si urmatorul, un an mai tarziu. Vibratiile erau slabe si aveau o frecventa redusa, asa ca nu puteau fi asociate cu miscarile tectonice care produc cutremure.
  "Spre exemplu, seismele de magnitudini mici au, in general, o frecventa de 10-20 cicluri pe secunda", spune Amanda Lough, din echipa lui Wiens, "in timp ce acestea aveau o frecventa de 2-4 cicluri pe secunda." In plus, miscarile au fost inregistrate la adancimi prea mari ca sa fie provocate de cutremure. Un eveniment tectonic ar putea avea epicentrul chiar si la 10-15 kilometri, dar la 25-40 de kilometri, ca acestea, e prea mult. Suficient de mult incat sa fie la limita dintre crusta si mantaua Pamantului", adauga Lough.
  Cercetatorii au concluzionat ca este vorba despre un vulcan activ, posibil in zona lantului Executiv Committee, numit dupa membrii comitetului executiv al Serviciului Antarctic al SUA. Seismologii au vorbit cu colegii lor de la Universitatea din Texas, care le-au spus ca cel mai probabil inregistrarile sunt provocate de muntele Waesche, un vulcan cunoscut. Dar oamenii de stiinta nu stiu cand Waesche a fost ultima data activ, cenusa prinsa in gheata avand o varsta de aproape 8.000 de ani.
  "Credem ca aceste mici evenimente seismice sunt generate de miscarile magmei si a altor fluide", spune Wiens. "Vulcanul va erupe, cu siguranta, in viitor. Stim ca in Islanda, eruptiile vulcanice topesc ghetari, uneori. O eruptie de acest gen aici are potentialul sa fie catastrofala. Vulcanul ar topi milioane de litri de gheata, suficient cat sa umple cateva lacuri. Aceasta va face cursurile de apa si, ulterior, nivelul marii sa creasca", adauga Wiens. Cercetatorul spune, totusi, ca pentru ca lava sa iasa prin lava de la suprafata ar fi nevoie de o eruptie apocaliptica, de o mie de ori mai puternica decat cele care au loc, in mod frecvent, pe Pamant.
Sursa: corectnews.com

 

 

 

© Albaiulianul. All rights reserved.