Error
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 633

Guvernul reevalueaza taxa pe stalp

Guvernul reevalueaza taxa pe stalp

  Saptamana trecuta, potrivit unui un proiect de ordonanta obtinut de Ziarul Financiar, noul impozit pe constructii pe care guvernul Ponta intentioneaza sa-l aplice de la 1 ianuarie 2014 era fi calculat prin aplicarea unui procent de 1,5% la valoarea constructiilor existente in patrimoniul persoanelor juridice romane si straine din care se fac anumite deduceri, informeaza Gandul.info. „Impozitul pe constructii se calculeza prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra valorii constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, evidentiata contabil in soldul debitor al conturilor corespunzatoare constructiilor mentionate la art.2, din care se scade valoarea  cladirilor, inclusiv valoarea lucrarilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru cladirile inchiriate, luate in concesiune,  aflate in administrare ori in folosinta, pentru care se datoreaza impozit pe cladiri, conform Titlului IX – Impozite si taxe locale din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, de catre contribuabil sau proprietar, dupa caz”, se arata in documentul mentionat.
  Intr-un documentul care insotea proiectul de ordonanta, denumit "NOTA SINTEZA privind instituirea impozitului pe constructii",
au fost listate constructiile speciale supuse impozitarii. Astfel, potrivit unui extras din documentul Finantelor, urmau sa fie taxate:
"- centrale hidroelectrice, statii si posturi de transformare, statii de conexiuni;
- centrale termoelectrice si nuclearo – electrice;
- piste si platforme;
- sonde de titei, gaze si sare;
- rampe de incarcare – descarcare;
- cosuri de fum si turnuri de racire;
- iazuri pentru decantarea sterilului;
- helestee, iazuri, bazine; ecluze si ascensoare; baraje, jgheaburi pentru piscicultura;
- infrastructura transport feroviar;
- infrastructura drumuri :alei, strazi, autostrazi, cu toate accesoriile necesare (trotuare, borne, semne de circulatie, marcaje, etc);
- linii si cabluri aeriene de telecomunicatii (stalpi, circuite, cabluri, traverse, console);
- platforme, turnuri si piloni metalici pentru antene de radiofonie, telefonie mobila, radio, tv;
- lacuri artificiale de acumulare;
- constructii pentru transportul energiei electrice;
- canale de irigatii; etc."
Companiile de stat, lovite la buget
  Noul impozit pe "constructiile speciale" anuntat de Guvern va lovi puternic bugetele companiilor la stat. De asemenea, trebuie mentionat ca ramane  incert daca impozitul vizeaza doar constructiile aflate in proprietatea companiilor sau si pe cele aflate in concesiunea acestora.  „Transelectrica are evidentiati in inventarul companiei un numar de 25.624 de stalpi care sunt proprietate publica a statului si care fac obiectul contractului de cesiune dintre Ministerul Economiei si Transelectrica. In proprietatea privata a Transelectrica se afla un numar de 604 stalpi pentru care compania va plati impozit, daca va fi cazul,  in momentul in care  vor aparea actele normative care sa reglementeze aceasta situatie”, au declarat reprezentantii Transelectrica.
  Un plus consistent la impozit ar urma sa plateasca Hidroelectrica. Societatea are active de circa 20 de miliarde de lei, echivalentul a 800 de milioane de euro. In situatia in care noul impozit va fi aplicat, taxele pe care compania le datoreaza statului vor creste cu 40 de milioane de euro, potrivit estimarilor initiale.
"Am facut un calcul de impact. Hidroelectrica ar plati in plus, cu titlu de taxe si impozite pe cladiri, 160 de milioane de lei, adica 40 de milioane de euro. Este o cifra foarte mare. 40 de milioane de euro va ajunge sa reprezinte chiar profitul Hidroelectrica in conditiile in care marjele scad. Evident ca fie milion in plus pe care il dai la stat afecteaza profitabilitatea", a declarat pentru gandul Remus Borza, presedintele Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica si fost administrator judiciar al companiei. In cazul Hidroelectrica, impozitul s-ar aplica pe constructiile hidrotehnice, mai exact pe baraje si pe acumulari. "60% din energia produsa de Hidroelectrica e pe firul apei, iar 40% din acumulari", a mai explicat Borza.
  De asemenea, statul va incasa anual 10-12 milioane euro din impozitarea constructiilor speciale ale companiilor din telecom si 60-65 milioane euro din taxarea celor din zona utilitatilor, sume estimative avansate de firmele afectate si luate in calcul de Guvern initial.
  Suma astfel colectate din activele companiilor din cele doua domenii s-ar ridica la 70-77 milioane euro (310,9 milioane lei-342 milioane lei), la care se vor adauga incasari din impozitarea constructiilor speciale din infrastructura de transport feroviar si infrastructura de drumuri.
Sursa:corectnews.com

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top