Error
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 633

Contribuția la pensiile private obligatorii crește la 4,5% de anul viitor

Contribuția la pensiile private obligatorii crește la 4,5% de anul viitor

  Anul viitor, angajatorii vor transfera 4,5 % din venitul brut al salariaţilor către fondurile de pensii private, faţă de 4 % cât au dat anul acesta. În acelaşi timp însă, contribuţia la sistemul public de pensii va fi redusă cu 0,5 puncte procentuale, pentru a se păstra echilibrul. 
  Legislaţia reglementează mijloacele și zonele în care au voie sau nu să investească fondurile de pensii private din România. Sunt interzise, de exemplu, investiţiile imobiliare sau obligaţiunile ipotecare, precum şi alte instrumente financiare complexe, ce ar putea avea un risc ridicat de pierdere. Și aceasta deoarece, potrivit legii, fondurile de pensii trebuie să se asigure că oamenii vor avea în conturi, la finalul perioadei de cotizare, cel puţin atât cât au plătit de-a lungul anilor.
  De regulă, cei mai mulţi bani sunt folosiţi pentru a cumpăra titluri de stat. Sunt considerate cele mai sigure instrumente de investiţie, aşa că trei sferturi din contribuţiile românilor merg în această direcţie. În luna septembrie, administratorii de fonduri au plasat bani şi în acţiuni şi depozite bancare, dar într-o mai mică măsură.
  Din mai 2008 şi până acum, cei 6 milioane de români înscrişi în sistemul pensiilor private au plătit 10,5 miliarde de lei fondurilor de pensii. Administratorii au reuşit să adauge însă un câştig de 2,3 miliarde de lei în conturile contributorilor, în urma investiţiilor făcute (digi24.ro).

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top