Logo
Print this page

Cea de-a VI-a întâlnire naţională a Clubului Primarilor are loc la Alba Iulia

  Agenţia de Dezvoltare Regională Centru a oferit sprijin comunităţilor locale pentru a putea adera la Convenţia Primarilor, prin intermediul proiectului ENESCOM.
  Proiectul ENESCOM „Reţeaua Europeană a Centrelor de Informare în Scopul Promovării Sustenabilităţii Energetice şi a Reducerii Emisiilor de CO2 în rândul Comunităţilor Locale” a fost iniţiat de către Comunitatea Montană Unione Valle del Samoggia (Italia) și şi-a propus să crescă rolul comunităților locale din Croația, Republica Cehă, Franța, Grecia, Ungaria, Italia, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania și Marea Britanie în diminuarea efectelor schimbărilor climatice.
  Convenția Primarilor (Covenant of Mayors), reprezintă un angajament al orașelor și localităților semnatare, prin care sprijină atingerea obiectivelor politicii energetice a Uniunii Europene în termeni de reducere a emisiilor de CO2 prin măsuri de promovare a eficienței energetice, precum şi prin producerea și utilizarea de energie curată. Aderarea la această convenţie implică semnarea la Bruxelles a unei adeziuni prin care consiliul local, prin primarul localității, se angajează: să depășească obiectivele stabilite de UE pentru anul 2020, prin reducerea emisiilor de CO2 cu cel puțin 20%; să prezinte un plan de acțiune în domeniul energiei durabile care să descrie modul în care vor fi atinse obiectivele de reducere a emisiilor de CO2 până în anul 2020, plan care va fi prezentat în termen de un an de la data semnării acordului; precum şi să prezinte un raport de implementare a planului de acțiune cel puțin o dată la  doi ani după elaborarea acestuia, pentru evaluare, verificare și monitorizare.
  Prin intermediul ENESCOM au fost sprijinite să adere la Convenția Primarilor 7 localități din Regiunea Centru: Cugir, Râșnov, Târgu Mureș, Săcele, Sfântu Gheorghe, Făgăraş  și Zlatna, acestea adăugându-se altor 8 orașe şi comune din Regiunea Centru care au aderat a Convenţia primarilor: Aiud, Alba Iulia, Avrig, Brașov, Sighișoara, Sântimbru, Berghin, Ighiu. Cu sprijinul proiectului ENESCOM ADR Centru a furnizat consiliere şi sprijin celor 7 primării aderate pentru elaborarea Planurilor de Acţiune pentru Energie Durabilă.
  Aceste planuri de acţiune conţin măsuri şi proiecte concrete care vor duce la reducerea emisiilor de CO2 în aceste localităţi cu cel puţin 20% până în anul 2020. Acţiunile pe care şi le propun acest localităţi constau în reabilitarea termică a clădirilor publice sau înlocuirea sistemelor de încălzire pentru a se obţine o eficienţă energetică crescută, producerea de energie din surse regenerabile, modernizarea sistemelor de iluminat public, realizarea de piste pentru biciclişti, modernizarea parcului auto cu vehicule hibrid sau cu consum redus de combustibil, etc.
  Tot în cadrul ENESCOM au fost înfiinţate două birouri de informare pe tema energiei durabile. Aceste birouri au fost deschise în luna septembrie în localitățile Alba Iulia şi Sfântu Gheorghe şi au organizat în cadrul proiectului ENESCOM mai multe evenimente cu caracter informativ şi educativ pentru cetăţeni, elevi, administraţia locală. Peste 600 de persoane au beneficiat în mod direct de informaţii şi consiliere pe tema energiei durabile ca urmare a acţiunilor realizate prin ENESCOM.
  Deoarece energia este un obiectiv prioritar al Comisiei Europene pentru perioada 2014-2020 atât la nivel de politici cât şi la nivel de alocare a finanţărilor. Prin aceste acţiuni încercăm să pregătim împreună cu primăriile din regiunea Centru proiecte viabile pentru reducerea consumului de energie, eficientizarea energetică şi reducerea emisiilor de CO2. Ca urmare a activității ADR Centru în acest domeniu, Directoratul General pentru Energie al Comisiei Europene a propus Agenției să devină Coordonator Teritoriali ai Convenţiei Primarilor. Acordul de Colaborare cu DG ENER a fost semnat în luna iunie 2012.
  Comisia Europeană recunoaşte entităţile care acţionează în calitate de Coordonatori Teritoriali  ai Convenţiei ca fiind principalii săi aliaţi în transmiterea mesajului şi în creşterea impactului Convenţiei Primarilor. Coordonatorii Teritoriali au rolul de a oferi îndrumare strategică şi asistenţă tehnică municipalităţilor care deţin voinţa politică pentru a adera la Convenţia Primarilor dar cărora le lipsesc competenţele şi / sau resursele necesare pentru a îndeplini criteriile de aderare, în special în ceea ce priveşte realizarea, adoptarea şi implementarea Planurilor de Acţiune pentru Energie Durabilă.
  Prin acordul de parteneriat încheiat, Directoratul General pentru Energie recunoaşte public că ADR Centru este un actor major în cadrul Convenţiei Primarilor, în calitatea sa de Coordonator Teritorial al Convenţiei, pentru acordarea de sprijin autorităţile locale din Regiunea Centru. În această calitate vom realiza atât acţiuni de informare şi diseminare a obiectivelor Convenţiei Primarilor pentru autorităţile publice locale din Regiunea Centru cât şi sprijin tehnic pentru elaborarea Planurilor de Acţiune pentru Energie Durabilă.
  Proiectul ENESCOM, “European Network of information centres promoting Energy Sustainability and CO2 reduction among local COMmunities” - IEE/09/667/SI2.558230,  a fost finanțat prin programul Intelligent Energy – Europe. Durata proiectului a fost de de 30 de luni, (Iunie 2010 - noiembrie 2012) iar bugetul total al proiectului a fost de 1.825.877 Euro, din care suma alocată ADR CENTRU a fost de 131.610 Euro.
  Pentru informaţii suplimentare vă rugăm să ne contactaţi la sediul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru, str. Decebal nr. 12, Alba Iulia, tel. 0258 818616, fax. 0258 818613, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , persoană de contact: Ovidia Caba.


© Albaiulianul. All rights reserved.