Items filtered by date: Tuesday, 03 February 2015 - Like - stiri Alba Iulia

SUA: “New Diplomacy: Building on 75 Years”

În perioada 4-8 februarie 2015, la Washington D.C., va avea loc evenimentul “New Diplomacy: Building on 75 Years”, care dorește să marcheze ce-a de-a 75-a aniversare a Programului de Leadership pentru Vizitatorii Internaționali - International Visitor Leadership Program (IVLP).

La acest eveniment important participă și domnul Gruia Ioan Bumbu în calitate de președinte al Romanian IVLP Alumni Association, care a fost invitat să țină un discurs privind aspecte ale minorităților în societățile multi-etnice.

Peste 200.000 de viitori lideri și experți au vizitat SUA, din 1940, anul în care guvernul American a creat IVLP, dintre care 335 au devenit șefi de state sau de guverne. Programul ajută la întărirea angajamentului SUA cu țările din întreaga lume și cultivă relațiile de durată prin conectarea liderilor străini cu omologii lor americani. Totodată, pin acest Program se dorește crearea unei lumi mai sigure, iar evenimentele recente din jurul lumii nu fac decât să sublinieze necesitatea acestui program.

Nu există o cerere de înscriere pentru IVLP. Participanții sunt numiți și selectați anual de către personalul Ambasadelor SUA din întreaga lume.

Read more...

CSU Alba Iulia-Sepsi Sf. Gheorghe, derby baschetbalistic al orgoliilor

  • Published in Sport

Miercuri seară, 04 februarie 2015, cu începere de la ora 18:00, într-una dintre cele mai importante și așteptate partide pentru echipa universitară, CSU Alba Iulia întâlnește pe Sepsi Sf. Gheorghe, în cea de-a XXII-a etapă a Ligii Naționale de baschet feminin. Disputa se anunță una intensă, datorită rivalității din ultimele sezoane dintre cele două echipe, cât și a celor doi antrenori principali, sârbul Miroslav Popov de la CSU, respectiv bosniacul Zoran Mikes de la Sepsi. În plus, cele două formații sunt și în acest an contracandidate la lupta pentru câștigarea campionatului, lucru care face ca orice rezultat să conteze mult pentru o plasare cât mai bună înaintea playoff-ului. Ușor favorită în meci pleacă totuși trupa universitară, care va juca pe propriul teren și va putea beneficia de suportul propriilor fani. Un plus din acest punct de vedere este dat și de faptul că în patru partide directe jucate în Sala din Alba Iulia, CSU s-a impus de fiecare dată, fără mari probleme. De asemenea, universitarele vor încerca să profite și de ascendentul moral dat de faptul că în manșa tur s-au impus în deplasarea din județul Covasna.

Până în acest moment Sepsi are o linie de clasament mai bună în Liga Națională, cu 19 victorii și 2 înfrângeri, ocupând poziția a doua în Liga Națională, în timp ce gazdele din această seară se poziționează pe locul 4, cu 16 succese și 4 meciuri pierdute. Debutul de an 2015 a fost unul excelent pentru oaspete, care au reușit 6 victorii din 6 posibile în campionat. De cealaltă parte, universitarele au reușit să se impună în noul an pe terenul campioanei en-titre, CSM Tîrgoviște, dar și în fața formațiilor Univ. Cluj-Napoca, BCM Timișoara și Univ. CSM Oradea, însă au pierdut disputa cu CSBT Alexandria, în urma unui joc cu un final de infarct.

De menționat faptul că cele două competitoare din această seară sunt calificate și în Final Four-ul Cupei României la baschet feminin. Astfel, CSU Alba Iulia a reușit accederea la turneul final trecând în sferturile de finală cu scorul general de 180-145 de CSM Satu Mare după ce a câștigat ambele manșe. De reamintit faptul că în primul tur al competiției, în optimile de finală, echipa din Alba Iulia a depășit pe Nova Vita Tg. Mureș cu scorul 201-120. În ceea ce privește Sepsi Sf. Gheorghe, covăsnencele au reușit performanța de a elimina din competiție campioana națională, CSM Tîrgoviște, în optimi de finală, de o manieră impresionantă, izbutind calificarea în manșa retur cu o victorie la o diferență de 26 de puncte (scor 86-60), după ce au cedat în tur cu 73-60. În sferturile de finală trupa lui Mikes a avut o misiune mai ușoară și a trecut de BCM Timișoara, cu două victorii clare, ambele dispute având loc la Sf. Gheorghe.

În întâlnirile directe scorul este favoarabil echipei din Alba Iulia, 9-1 pentru CSU, iar universitarele au câștigat ultimele 8 dispute față în față. În ultima dintre ele, jucată în Sala Katy Szabo din Sf. Gheorghe, CSU s-a impus, scor 77-74, în urma unei partide extrem de echilibrate, însă cu formația antrenată de Popov la conducere în mare parte din meci.

În privința loturilor de jucătoare, acestea sunt asemănătoare ca și componență, cele formații dispunând de cinci (CSU), respectiv patru (Sepsi) jucătoare din străinătate, dar și de sportive autohtone valoroase, experimentate și cu prezențe la echipa națională. Astfel, la CSU evoluează trei americance, o canadiancă și o bosniacă, cinci jucătoare autohtone cu experiență națională și internațională, dar și 2 junioare. La conducerea echipei se află sârbul Miroslav Popov, ajutat de secundul George Lăncrănjan și directorul sportiv Nicușor Marcu. De cealaltă parte, la trupa din județul Covasna, condusă de pe bancă de bosniacul Zoran Mikes se regăsesc 4 sportive de peste ocean, dar și româncele cu nume sonore Annemarie Părău, Florina Pășcălău și Cristina Cutaș. Noutatea față de partida tur la Sepsi este americanca Tyaunna Marshall, sosită în pauza de iarnă în locul conaționalei Christall Caldwell, care a părăsit echipa.

În lotul din acest an al formației din Sf. Gheorghe se regăsesc două sportive care au evoluat în trecut și la CSU Alba Iulia și anume Annemarie Părău (sezonul precedent 2013/2014), respectiv Taneisha Harrison (sezonul 2011/2012). De asemenea, universitara Larisa Toma a trecut cu câteva sezoane în urmă pe la Sepsi.

CSU Alba Iulia

 

Read more...

Albaiulianul MIHNEA COSTACHI, start foarte bun la Openul International al Bulgariei

  • Published in Sport

În perioada 1-8 februarie juniorul Mihnea Costachi (CSU Alba Iulia) participă la Campionatul Internațional Open al Bulgariei, găzduit de hotelul Novotel din orașul Plovdiv.

La acest turneu, care este unul dintre cele mai puternice openuri internaționale de șah din Balcani, s-au înscris 286 de participanți din 14 țări, care vor juca pe parcursul a 9 runde în sistem elvețian. Dintre aceștia 16 dețin titlul de mare maestru internațional, iar alții 42 dețin titlurile de maestru internațional sau maestru FIDE. Având în prezent un rating FIDE 2341, Mihnea Costachi este cotat ca favoritul numărul 36 al turneului, scopul principal al participării sale la acest turneu, precum și la alte openuri internaționale puternice în care va lua startul în perioada următoare, fiind acela de a acumula cât mai multă experiență în vederea participării cu succes la campionatele mondiale și europene de juniori care se vor desfășura în toamna acestui an în Grecia, respectiv Croația.

Elevul Colegiului National “Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia a avut un start foarte bun, câștigând primele două partide împotriva lui Koloyan Todorov și maestrei internaționale Emilia Zlatanova, ambii din Bulgaria. În runda a 3-a Mihnea l-a avut ca adversar pe favoritul numărul 1 al turneului, marele maestru internațional bulgar Vasil Spasov (ELO 2559). Desi teoretic pornea clar cu șansa a doua, tânărul campion albaiulian a reușit să îi țină piept cu succes titratului său adversar, partida încheindu-se remiză. În runda a patra Mihnea Costachi îl va întâlni pe Lachezar Yordanov (Bulgaria).

Participarea juniorului albaiulian la openul de la Plovdiv este posibilă datorită sprijinului acordat de firma IPEC SA din Alba Iulia, renumita companie albaiuliană urmând a fi alături de Mihnea Costachi și la alte competiții din acest an.

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686