Items filtered by date: Friday, 05 December 2014 - Like - stiri Alba Iulia

ONU: Romii din Romania, discriminati

Amnesty International și Centrul European pentru Drepturile Romilor (ERRC) salută observațiile finale făcute publice de Comitetul ONU privind Drepturile Economice, Sociale și Culturale ca urmare a recentei examinări a rapoartelor periodice ale României, se arată într-un comunicat.

"Observațiile finale evidențiază preocupări persistente față de eșecul României de a asigura implementarea și protejarea eficientă a drepturilor omului, printre care ale romilor, România neîndeplinindu-și astfel obligațiile asumate în baza Pactului Internațional pentru Drepturi Economice, Sociale și Culturale pe care l-a ratificat în 1974. Acestea reiau în mare parte preocupările articulate de către cele două organizații în mod repetat atât în mod public cât și în discuții cu autoritățile române", se arată în comunicat.
Potrivit celor două organizații, comitetul și-a exprimat îngrijorarea față de o gama extinsă de probleme legate de drepturile omului, inclusiv "discriminarea pe scară largă și excluziunea socială a romilor, în special în domeniile de locuire, educație, sănătate și locuri de muncă", precum și ostilitatea opiniei publice față de romi.
Totodată, comitetul a remarcat deficiențe în Strategia Națională de incluziune a Romilor din România și a solicitat politici mai eficiente bazate pe date statistice dezagregate privind situația romilor.
În special, "comitetul a împărtășit preocupările organizațiilor referitoare la provocările semnificative legate de dreptul la locuire pentru 'romi care continuă să trăiască în condiții de locuire necorespunzătoare, fără apă potabilă sau facilități sanitare, electricitate, încălzire, canalizare, salubritate sau securitate legală a posesiei, ceea ce ii expune riscului unei evacuări' și, de asemenea, a remarcat 'numărul limitat de locuințe sociale disponibile și lipsa unui mecanism de monitorizare pentru a asigura alocarea acestora în mod transparent și nediscriminatoriu'", se arată în comunicat.
Comitetul a recomandat adoptarea tuturor măsurilor necesare pentru a asigura accesul la locuire adecvată pentru grupurile dezavantajate și marginalizate, inclusiv a romilor.

Astfel, autoritățile române au fost îndemnate să modifice legislația națională pentru a asigura un grad minim de securitate a posesiei persoanelor care trăiesc în așezări informale și să adopte o legislație care să asigure ca evacuările sunt efectuate în conformitate cu standardele internaționale privind drepturile omului.
Potrivit comitetului ONU, evacuările forțate ale romilor nu ar trebui să aibă loc "până când aceștia nu au fost consultați, le-a fost garantat un proces echitabil și locuințe alternative sau compensații care să le permită să dobândească o locuință adecvată".
Amnesty International și Centrul European pentru Drepturile Omului reiterează apelul către autoritățile române de a implementa recomandările comitetului fără întârziere. 

Read more...

CARAVANA de informare la NOSLAC

Azi, 05.12.2014, Asociația Pakiv România desfășoară o caravana de informare în localitatea Noșlac, județul Alba, în cadrul proiectului ”Caravana ocupării în satele din regiunile Centru, Nord Est și Sud Est”.
Activitățile de informare se adresează șomerilor, persoanelor în căutarea unui loc de muncă, persoanelor inactive și celor ocupate în agricultura de subzistență din mediul rural cu scopul de a stimula participarea acestora la activitățile de consiliere și formare profesională derulate prin proiect.

Noșlac (în maghiară: Marosnagylac, în germană: Grosshaus) este o comună în județul Alba, Transilvania, România. Are în componență 6 sate: Noșlac (reședință), Căptălan, Copand, Găbud, Stâna de Mureș și Valea Ciuciului.

Read more...

Romania a preluat presedintia Aliantei Internationale pentru Memoria Holocaustului

România a preluat, joi, președinția Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (International Holocaust Remembrance Alliance - IHRA), ise arată într-un comunicat de presă al Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Potrivit MAE, decizia a fost luată prin consens de către cele 31 de state membre ale IHRA în cadrul reuniunii plenare, găzduită în Manchester de Președinția britanică a Organizației.

"Acceptarea României pentru preluarea președinției organizației este expresia recunoașterii eforturilor autorităților române de a prezerva memoria Holocaustului prin intermediul instrumentelor legale și administrative dezvoltate la nivel național și local, inclusiv prin colaborarea cu societatea civilă și organizațiile evreiești. De asemenea, este o recunoaștere a voinței țării noastre de a combate mai intens și mai eficient fenomenele de antisemitism, de negare a Holocaustului, xenofobe și extremiste de orice fel", subliniază MAE.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe precizează că va continua să sprijine orice activitate sau inițiativă menite să promoveze conviețuirea într-un climat de respectare a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, precum și participarea României la acțiunea comună de combatere a antisemitismului și manifestărilor de intoleranță.

Alianţa Internaţională pentru Memoria Holocaustului (International Holocaust and Remembrance Alliance/IHRA), fostă ITF (Task Force for International Cooperation on Holocaust Education, Remembrance and Research) este o organizaţie inter-guvernamentală,  creată în 1998, la iniţiativa premierului suedez Göran Persson.

Obiectivul principal al IHRA este de a încuraja activităţi legate de promovarea educaţiei, comemorării şi cercetării Holocaustului în statele membre, dar şi în alte ţări interesate, precum şi de a asigura sprijinul politic necesar în vederea materializării acestora.

În prezent, organizaţia numără 31 de state membre: Argentina, Austria, Belgia, Canada, Croaţia,  Republica Cehă, Danemarca, Elveţia, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Israel, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Spania, Suedia, SUA, Ungaria, Serbia, Irlanda, Slovenia.

România a fost acceptată ca membru cu drepturi depline al ITF la data de 16 decembrie 2004, în reuniunea plenară a organizaţiei ce s-a desfăşurat la Trieste, în timpul preşedinţiei italiene.

 

Read more...

Maierii Balgradului. Icoana, mostenire spirituala

Sâmbătă, 6 decembrie 2014, ora 11:00, în spaţiul expoziţional de la Comisariat (Poarta a III-a a Cetăţii Alba Carolina) va avea loc vernisajul expoziţiei temporare intitulată Maierii Bălgradului. Icoana, moştenire spirituală. Manifestarea este parte a unui proiect finanţat de Primăria Municipiului Alba Iulia, de promovare a atelierului deschis din a doua jumătate a secolului al XIX-lea de familia Prodan, Petru şi Maria, în cartierul Maieri. Replici după icoanelor acestora, alături de piese originale din colecţia Muzeului Naţional a Unirii vor fi puse alături, într-o încercare de rememorare a celor care prin munca lor au adus faima oraşului nostru. Icoanele Prodanilor erau foarte apreciate în târgul de la Alba Iulia, împodobind nu doar casele locuitorilor din jurul oraşului, dar şi pereţii bisericilor.
Organizatorii expoziţiei sunt: Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, Asociaţia Prietenii Muzeului Unirii şi Primăria Municipiului Alba Iulia
Read more...
Subscribe to this RSS feed