Items filtered by date: Tuesday, 16 December 2014 - Like - stiri Alba Iulia

Iohannis nu scapa de procesul cu ANI - CCR a decis ca Legea incompatibilitatii e constitutionala

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis marți că sunt constituționale dispozițiile referitoare la incompatibilitatea aleșilor locali cu funcția de reprezentant în adunările generale ale societăților comerciale de interes local. Astfel, Klaus Iohannis va avea mari emoții la ÎCCJ, unde se judecă incompatibilitatea sa. Dacă va fi găsit vinovat, Iohannis poate pierde mandatul de președinte al României.

Textul de lege care a fost dezbătut de judecători este articolul 87 alineatul 1, litera f) din Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, care prevede că aleşii locali sunt incompatibili dacă ocupă şi funcţii în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau sunt reprezentanţi ai statului în adunările generale ale unor societăţi comerciale de interes naţional.

Decizia CC este general obligatorie şi va fi publicată în Monitorul Oficial, urmând ca judecătorii constituţionali să motiveze hotărârea.

În 24 aprilie 2013, Agenţia Naţională de Integritate anunţa că a constatat că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se află în stare de incompatibilitate, întrucât are şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor SC Apă Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 şi SC Pieţe SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.

În septembrie 2013, Klaus Iohannis a câştigat procesul intentat ANI, după ce Curtea de Apel Alba-Iulia a admis contestaţia acestuia la raportul de evaluare al ANI şi a dispus anularea deciziei. Hotărârea a fost contestată de ANI la instanţa supremă, iar următorul termen în proces va avea loc în 14 ianuarie 2015.

 

Read more...

Premierul Ponta renunta la titlul de doctor in drept

Premierul Victor Ponta a trimis marți o scrisoare către rectoratul Universității București, prin care anunță că renunță la titlul de doctor în drept acordat în anul 2003.

El arată, într-un mesaj postat pe Facebook, că acesta este un gest pe care trebuia să îl facă mai demult, încă din momentul apariției acuzațiilor publice cu privire la teza sa de doctorat, dar că nu a făcut acest lucru deoarece s-a considerat de bună credință în argumentele sale la momentul apariției contestării și nu a vrut să amestece planul pur profesional cu cel politic.

Ponta nu precizează ce înțelege prin a "renunța" la titlul de doctor, în condițiile în care, potrivit legii, un titlu de doctor nu poate fi retras decât de instituțiile statului, mai exact de Ministerul Educației.

Prezentăm integral scrisoarea trimisă de Victor Ponta către rectoratul Universităţii Bucureşti:

Victor Ponta a obținut titlul de doctor în drept din partea Universității București, în iulie 2003, cu teza intitulată „Curtea Penală Internațională”. Îndrumătorul științific al lucrării a fost Adrian Năstase, pe atunci premier în funcție. La 18 iunie 2012, ediția online a revistei Nature a publicat știrea că Victor Ponta, „prim-ministrul României, a fost acuzat că ar fi copiat secțiuni mari ale tezei sale de doctorat în drept din 2003 din publicații anterioare, fără să pună referințe exacte”.

Read more...
Subscribe to this RSS feed