Error
  • JLIB_APPLICATION_ERROR_COMPONENT_NOT_LOADING

Items filtered by date: Sunday, 09 November 2014 - Like - stiri Alba Iulia

Germania aniverseaza grandios 25 de ani de la caderea Zidului Berlinului

Germania marchează astăzi 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului, cu o serie de evenimente care vor culmina cu eliberarea deasupra capitalei a aproximativ 8.000 de baloane cu heliu iluminate. Baloanele au fost aranjate de-a lungul liniei de 15 kilometri, și simbolizează traseul Zidului care a tăiat Berlinul în două, creând o enclavă capitalistă pe teritoriul Republicii Democrate Germane. Duminică seara, pe 9 noiembrie, când se împlinesc exact 25 de ani de la deschiderea Zidului– aceste baloane se vor înalța spre cer, în acordurile “Odei bucuriei”, Simfonia a IX-a a lui Beethoven, devenită imnul neoficial al unității și păcii în Europa.

Cancelarul Angela Merkel va prezida festivitățile, care vor include concerte susținute, printre alții, de trupe sau artiști germani precum Udo Lindenberg, Fantastischen Vier și Clueso. O vedetă a scenei muzicii tehno din Germania, Paul Kalkbrenner, și interpretul britanic Peter Gabriel vor cânta de asemenea în concertul de la istorica Poartă Brandenburg din Berlin.

Potrivit organizației turism Visit Berlin, peste un milion de turiști germani și străini urmează să participe la ceremoniile dedicate căderii Zidului Berlinului, eveniment care a pus capăt Războiului Rece și a anunțat reunificarea Germaniei și a Europei, scrie AFP.

Spre deosebire de cea de-a 20-a aniversare, niciun șef de stat sau de guvern în exercițiu nu a fost invitat, pentru ca omagiul să fie dedicat în special populației.

Zidul Berlinului a fost unul dintre simbolurile Războiului Rece, factor declanşator a multor drame, divizând un oraş, o ţară şi un continent întreg, separând numeroase familii. 

La 9 noiembrie 1989, după mai multe săptămâni de manifestații ample ale est-germanilor care cereau mai multe libertate, regimul comunist a anunțat, suprinzător, că cetățenii pot călători liber în străinătate. Câteva ore mai târziu, polițiștii de frontieră din Berlinul de Est, copleșiți de valul de oameni, au deschis Zidul. Data de 9 noiembrie are o încărcătură simbolică puternică în Germania, deoarece este și data teribilului pogrom cunoscut ca “Noaptea de Cristal”, comis de naziști în 1938.

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686