8 aprilie – Ziua internațională a romilor

8 aprilie – Ziua internațională a romilor

Ziua internațională a romilor se sărbătorește în fiecare an la începutul lunii aprilie. Ideea de a marca o astfel de zi a luat naștere la Londra, în 1971, la primul congres internațional al romilor. La acest congres au fost puse bazele Uniunii Internaționale a Romilor, a fost ales drapelul dar și imnul internațional al romilor. Roata cu spițe „chakra“ a fost adoptată atunci ca simbol al etniei romani. Culoarea verde a drapelului sugerează pământul şi natura, albastrul sugerează cerul, iar roata roșie de pe drapel simbolizează soarta și nomadismul tradițional, în relație cu spațiul originar, al Indiei.

Romii nu dispun de un stat și nici nu cer așa ceva. Ei cer doar să fie respectați și să-și poată păstra tradițiile într-o simbioză, cât mai armonioasă posibil, cu modernitatea.

Din 1993, IRU are statut de organizație consultativă pe lângă Organizația Națiunilor Unite.

Celebrarea Zilei Internaționale a Romilor, zi în care se comemorează totodată și romii care au fost victime ale tragediilor istoriei, promovează identitatea culturală, valorile și tradițiile acestei minorități.

În statele din Europa de Est, inclusiv România, data de 8 aprilie a fost consacrată Zilei romilor începând cu anul 1990.

În România, ziua de 8 aprilie este recunoscută prin Legea nr.66/2006, ca “Sărbătoarea etniei romilor din România”. Legea a fost adoptată de Parlamentul României la inițiativa deputatului romilor, domnul Nicolae Păun.

Minoritatea romă din România (romi uneori scris și rromi, cunoscuți popular și ca țigani  roma - în limba romani) constituie unul dintre grupurile etnice minoritare cele mai mari din România

Această importantă zi, pentru romii de pretutindeni, reprezintă pe de o parte, un prilej de a celebra cultura, istoria și contribuția romilor în societate, iar pe de altă parte, un cadru favorabil pentru a semnala problemele majore cu care se confruntă romii din toată Europa.

 

 

 

Last modified onThursday, 08 April 2021 09:46

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686