Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. Website URL:

COMEMORAREA A 70-A ANIVERSARE A CONVENȚIEI REFUGIAȚILOR

28 iulie 2021

Astăzi comemorăm 70 de ani de la Convenția privind refugiații din 1951. În acest moment al deplasărilor forțate la nivel mondial, pandemia COVID-19 și schimbările climatice au exacerbat provocările cu care se confruntă refugiații, făcând angajamentele internaționale din Convenția privind refugiații din 1951 și Protocolul său din 1967 mai vitale ca niciodată. Convenția și protocolul, precum și principiul nereturnării, continuă să ghideze comunitatea internațională în abordarea sa asupra crizelor refugiaților din întreaga lume. Ele ajută la îndrumarea comunității internaționale în asigurarea accesului refugiaților la servicii în timp ce sunt strămutați.
Prețuim activitatea partenerilor umanitari din întreaga lume, care întruchipează spiritul Convenției privind refugiații.
Cu respect,  
Gruia Ioan BUMBU,
Secretar general al Uniunii Internaționale a Romilor,
Președinte al Asociației Pakiv, ROMÂNIA

VIDEO Eugen Furdui, primarul din Roșia Montană: Includerea în patrimoniul UNESCO, „defavorabilă și pentru comunitate, și pentru țară”

Decizia UNESCO de a include Roșia Montană în patrimoniul mondial nu aduce beneficii nici pentru locuitori, nici pentru țară, spune Eugen Furdui, primarul din Roșia Montană.

Declarația vine după ce peisajul cultural minier Roșia Montană a fost înscris în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Decizia a fost luată prin consens, de Comitetul Patrimoniului Mondial.

„Cu siguranță, în momentul de față, e o decizie defavorabilă pentru comunitate și pentru țară. Dar aceasta este realitatea, nu ne putem opune. Beneficii, în momentul acesta, nu va aduce comunității, decât greutăți, adică obligativități în plus, în ceea ce privește reconstruirea și renovarea unui imobil”, a spus Furdui.

Aceasta în condițiile în care localitatea a fost grav afectată de inundații și multe case sunt avariate, a adăugat primarul.

„Așa cum a fost propus acest perimetru, nu aduce beneficii nici pentru comunitate, nici pentru țară. Să nu uităm că se blochează pe termen mediu și lung cea mai mare resursă de aur din Europa, care este Roșia Montană”, a adăugat el.

Furdui spune că decizia este defavorabilă pentru comunitate, pentru că restaurarea și modernizarea oricărui imobil inclus în patrimoniul UNESCO „necesită avize speciale și birocrație”.

„Oamenii de aici nu sunt bogați, oamenii din mediul rural au fost obișnuiți să-și repare imobilul cum au putut”, a adăugat el. „Alte beneficii, în afară de a facilita vizitarea sitului Roșia Montană, nu le vedem în momentul de față”, a mai spus Furdui.

El a spus că va cere fonduri de la autorități. Primarul adaugă că mare parte din comunitate nu-și dorea introducerea în patrimoniul UNESCO, așa cum a fost făcut proiectul, și că ar fi trebuit incluse doar siturile istorice.

magnanews.ro

 

 

 

Roșia Montană a fost inclusă în Patrimoniul UNESCO

Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO a admis, marți, candidatura sitului Roşia Montană pentru a fi adăugat pe lista siturilor protejate de instituţie. Decizia a fost luată fără obiecții și fără amendamente.

Peisajul cultural minier Roșia Montană a fost înscris în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Decizia a fost luată, marți, prin consens, de Comitetul Patrimoniului Mondial în cea de-a 44-a sa sesiune, extinsă, de la Fouzhou, China, ce are loc online în perioada 16-31 iulie 2021.

„Valoarea universală excepțională a Peisajului cultural minier Roșia Montană – cel mai important, extins și divers din punct de vedere tehnic complex subteran minier al antichității romane, împreună cu zonele de exploatare a minereului, zone de locuit, zone sacre, necropole – a fost, astfel, recunoscută pe baza criteriilor (ii), (iii) și (iv) definite de Convenția Patrimoniului Mondial.

În același timp, situl a fost înscris în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol, recunoscându-se, astfel, atât vulnerabilitatea sitului cât și necesitatea luării de măsuri urgente de protecție. În acest sens, este încurajată cooperarea internațională și este recomandată invitarea la Roșia Montană a unei misiuni tehnice de monitorizare reactivă pentru a se stabili starea de conservare optimă și un program de măsuri pentru asigurarea ieșirii sitului de pe Lista patrimoniului mondial în pericol.

Astăzi, munca de cercetare științifică, documentare și conservare de aproape două decenii a specialiștilor și comunității patrimoniale din România și din lume este răsplătită prin recunoașterea de către UNESCO a valorii universale excepționale a sitului de la Roșia Montană. Protejat integral ca monument istoric de legislația din România, Peisajul cultural minier Roșia Montană intră astăzi în familia valorilor recunoscute ca relevante pentru întreaga umanitate, valori pentru care solidaritatea internațională se poate transforma în cooperare și asistență tehnică pentru conservarea și restaurare.”, transmite Institutul Național al Patrimoniului, instituția responsabilă cu elaborarea dosarelor pentru monumentele istorice propuse a fi incluse în Lista patrimoniului mondial.

Dosarul Roșia Montană, pregătit de fostul ministru al culturii, Corina Șuteu, a fost depus la UNESCO în 4 ianuarie 2017, în ultima zi a guvernului condus de Dacian Cioloș.

Lista Patrimoniului Mondial a fost deschisă pentru România cu înscrierea Deltei Dunării (1991) ca sit natural şi a fost continuată cu o serie de situri culturale: sate cu biserici fortificate din Transilvania (1993), Biserici din Moldova (1993, 2010), Mănăstirea Hurezi (1993), Cetăţile Dacice din Munţii Orăştiei (1999), Centrul Istoric Sighişoara (1999), Biserici de lemn din Maramureş (1999). Un alt sit natural înscris în lista UNESCO – Pădurile seculare şi virgine de fag din Carpaţi şi alte regiuni ale Europei.

Pe Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii se află Ritualul Căluşului, Doina, Tehnici de prelucrare a ceramicii de Horezu, Colindatul de ceată bărbătească, Jocul Fecioresc, Mărţişorul, Tehnici tradiţionale de realizare a scoarţei în România şi Republica Moldova.

Florin Budescu

magnanews.ro

 

 

 

 

S.O.S ROȘIA MONTANĂ

La sfârșitul săptămânii trecute, locuitorii din zona Roșia Montană, au fost grav afectați de inundațiile și alunecările de teren fără precedent.

Astfel, în ultima săptămână, președintele Asociației Pakiv România, domnul Gruia Ioan Bumbu, împreună cu domnul Cătălin Zamfir Manea, deputatul Partidei Romilor, s-au implicat activ în sprijinirea comunității greu încercate, fiind alături de oameni în aceste zile nefericite.

De asemenea, aceștia sunt în contact permanent cu reprezentantii autorităților și instituțiilor privind monitorizarea și gestionarea situației de la Roșia Montană.

Pentru a veni în sprijinul sinistraților și al autorităților, a fost constituit un comitet de sprijin pentru comunitatea de romi din Dăroaia, format din:

- Gruia Bumbu, coordonator

- Dana Petacă, inspector școlar pentru minoritatea romă;

- Doru Nuța, consilier local;

- Bratima Viorel, lider informal;

- Nuță Valentin, mediator scolar

- Petaca Felicia, mediator sanitar;

- Petaca Sorin, lider tineret.

Ar putea fi o imagine cu 5 persoane şi în aer liber

Ar putea fi o imagine cu 4 persoane, inclusiv Gruia Bumbu, persoane în picioare şi în aer liber

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană, stând în picioare, copac şi drum

Ar putea fi o imagine cu Gruia Bumbu, stând în picioare şi în aer liber

Ar putea fi o imagine cu 7 persoane, persoane în picioare şi în aer liber

 

Ar putea fi o imagine cu 6 persoane, persoane în picioare şi în aer liber

Ar putea fi o imagine cu 2 persoane, persoane în picioare şi în aer liber

Ar putea fi o imagine cu 3 persoane, persoane stând jos, persoane în picioare şi interior

C.E.V.A – Comunitate – Educatie – Vocatie – Antreprenoriat – Parteneriat pentru binele comunității

Unitatea Administrativ Teritorială Jidvei în parteneriat cu Grupul de Acțiune Locală "Pe Mureș și pe Târnave", Asociația Pakiv România și Liceul Tehnologic Jidvei anunță demararea proiectului C.E.V.A -Comunitate-Educație-Vocație-Antreprenoriat – COD SMIS 139992.

Proiectul se va derula în comuna Jidvei, județul Alba, pe o perioadă de 24 de luni și se va dresa adresa localităților din teritoriul GAL ”Pe Mureș și pe Târnave”, în special Jidvei, dar și Cetatea de Baltă, Șona.

Proiectul are ca obiectiv reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie sau excluziune socială din comunitățile marginalizate din cadrul teritoriului GAL ”Pe Mureș și pe Târnave”, alături de promovarea incluziunii sociale, combaterea sărăciei și a oricărei forme de discriminare.

Contribuţia proiectului la îndeplinirea obiectivului se va realiza prin reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie din comunitățile marginalizate din  cadrul teritoriului GAL ”Pe Mureș și pe Târnave” cu 250 de persoane,  inclusiv etnici romi, prin aplicarea unui set de măsuri integrate în domeniile educației, ocupării, serviciilor sociale și combaterii discriminării, timp de 24 de luni de la data începerii implementării proiectului. Măsurile integrate ce vor fi aplicate vor fi personalizate și vor fi destinate rezolvării atât unor situații individuale cât și unor aspecte comunitare ce contribuie la perpetuarea unor stări vicioase, la mentinerea stării de sărăcie și excluziune socială a populației. Proiectul își propune să  genereze un efect pozitiv pe termen lung, indicatorii și rezultatele obținute la finalul proiectului constituind premisele altor rezultate ce se vor releva în anii următori. Astfel, măsurile din domeniul educației vor avea impact și în anii următori, după finalizarea proiectului, beneficiarii participanți la aceste activități aflându-se sub aspect educațional influențați pozitiv o lungă perioadă de timp și vor fi stimulați să-și continue sau să-și finalizeze studiile și să dobândească noi competențe educaționale ce vor contribui pozitiv la întreruperea cercului vicios în care trăiesc. Persoanele beneficiare de măsuri de ocupare vor obține o calificare sau își vor îmbunătăți nivelul de ocupare creându-se astfel șansa ca în viitor să pătrundă mai ușor pe piața muncii și să își mențină statutul de persoană activă. Prin măsurile din domeniul social beneficiarii își vor îmbunătăți starea de sănătate și de siguranța socială și implicit vor avea o participare activă la incluziunea comunității din care fac parte.

De asemenea, măsurile antidiscriminare și de mobilizare a comunității pentru rezolvarea problemelor intracomunitare vor genera o mai mare unitate de grup, o conștiință colectivă puternică, deschisă, tolerantă și gata pregatită pentru a depăși obstacolele cu care se confruntă.

Astfel obiectivul proiectului contribuie la obiectivul specific POCU și la îndeplinirea rezultatului așteptat respectiv: număr redus de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din comunitățile marginalizate din cadrul teritoriului GAL ”Pe Mureș și pe Târnave”.

Obiectivele specifice ale proiectului

1. OS1 - Creșterea accesului la servicii de sprijin social pentru 250 de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din comunitățile marginalizate din cadrul teritoriului GAL "Pe Mureș și Târnave".

2. OS2 - Îmbunătățirea accesului la educație și prevenirea abandonului școlar timpuriu pentru 125 de copii din comunitate, prin asigurarea de materiale suport pentru învățare și participarea la diverse activități extracurriculare precum seminarii, workshop-uri, întâlniri, ateliere creative, excursii tematice s.a.

3. OS3 - Optimizarea accesului la servicii integrate de consiliere pro-ocupare, formare a competențelor și facilitarea premiselor de plasare pe piața muncii, pentru 125 de persoane adulte din grupul țintă al proiectului.

4. OS4 – Dezvoltarea spiritului antreprenorial în rândul a minim 30 de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din comunitatea vizată, prin asigurarea de servicii de formare și consiliere antreprenorială și acordarea a 15 subvenții pentru

înființarea de noi afaceri.

5. OS5 - Reducerea discriminării persoanelor dezavantajate și/sau aflate în risc de sărăcie din comunitate, prin derularea unei campanii integrate de comunicare în domeniul nediscriminării adresată persoanelor din comunitate - 250 de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială, inclusiv persoanele de etnie romă din GAL-ul "Pe Mureș și pe Târnave".

Informaţii suplimentare: 

Asociaţia Pakiv România                                                                    

Telefon: 0258811170    

E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.                               

Web: www.pakiv.ro 

Primăria Comunei Jidvei

com. Jidvei, sat Jidvei, str. Perilor, nr. 15, județul Alba

Tel. 0258 881 270 / Fax 0258 881 317

e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Web:  www.primariajidvei.ro

 

 

 

”C.R.E.D. – Comunitate-Responsabilitate-Educație-Durabilitate”- proiect pentru mâine adresat persoanelor aflate în risc de sărăcie

Unitatea Administrativ Teritorială BISTRA în parteneriat cu Asociația PAKIV România și Școala Gimnazială "NICODIM GANEA" Bistra anunță demararea proiectului ”C.R.E.D. – Comunitate-Responsabilitate-Educație-Durabilitate” – COD SMIS 140759, care se derulează în perioada 01.04.2021 – 31.03.2023 în Regiunea Centru, în județul Alba, respectiv în localitățile: Avram Iancu, Bistra, Roșia Montana, Sohodol, Vidra.

Proiectul are ca obiectiv reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie sau excluziune socială din comunitățile marginalizate din cadrul teritoriului GAL ”Drumul Iancului”, alături de promovarea incluziunii sociale, combaterea sărăciei si a oricărei forme de discriminare.

Contribuţia proiectului la îndeplinirea obiectivului se va realiza prin reducerea numărului de persoanelor aflate în risc de sărăcie din comunitățile marginalizate din cadrul teritoriului GAL ”Drumul Iancului” cu 250 de persoane, inclusiv etnici romi, prin aplicarea unui set de măsuri integrate în domeniile educației, ocupării, serviciilor sociale și combaterii discriminării, timp de 24 de luni de la data începerii implementării proiectului. Măsurile integrate ce vor fi aplicate vor fi personalizate și vor fi destinate rezolvării atât unor situații individuale cât si unor aspecte comunitare ce contribuie la perpetuarea unor stări vicioase, la menținerea stării de sărăcie și excluziune socială a populației. Proiectul propus va genera un efect pozitiv pe termen lung, indicatorii și rezultatele obținute la finalul proiectului constituind premisele altor rezultate ce se vor releva în anii următori. Astfel, măsurile din domeniul educației vor avea impact și în anii următori, după finalizarea proiectului, beneficiarii participanți la aceste activități aflându-se sub aspect educațional influențați pozitiv o lunga perioadă de timp și vor fi stimulați să-și continue sau să-și finalizeze studiile și să dobândească noi competențe educaționale ce vor contribui pozitiv la întreruperea cercului vicios în care trăiesc.

Persoanele beneficiare de măsuri de ocupare vor obține o calificare sau își vor îmbunătăți nivelul de ocupare creându-se astfel șansa ca în viitor sa pătrundă mai ușor pe piața muncii și să își mențină statutul de persoană activă. Prin măsurile din domeniul social beneficiarii își vor îmbunătăți starea de sănătate și de siguranță socială și implicit vor avea o participare activă la incluziunea comunității din care fac parte.

De asemenea, măsurile antidiscriminare și de mobilizare a comunității pentru rezolvarea problemelor intracomunitare vor genera o mai mare unitate de grup, o conștiință colectivă puternică, deschisă, tolerantă și gata pregătită pentru a depăși obstacolele cu care se confruntă.

Astfel obiectivul proiectului este de a reduce numărul de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din comunitățile marginalizate din cadrul teritoriului GAL ”Drumul Iancului”.

Obiectivele specifice ale proiectului

OS1 - Creșterea accesului la servicii de sprijin social pentru 250 de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din comunitățile marginalizate din cadrul teritoriului GAL "Drumul Iancului".

OS2 - Îmbunătățirea accesului la educație si prevenirea abandonului școlar timpuriu pentru 125 de copii din comunitate, prin asigurarea de materiale suport pentru învățare și participarea la diverse activități extra curriculare precum seminarii, workshop-uri, întâlniri, ateliere creative, excursii tematice s.a.

OS3 - Optimizarea accesului la servicii integrate de consiliere pro-ocupare, formare a competențelor și facilitarea premiselor de plasare pe piața muncii, pentru 125 de persoane adulte din grupul țintă al proiectului.

OS4 – Dezvoltarea spiritului antreprenorial în rândul a minim 30 de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din comunitatea vizată, prin asigurarea de servicii de formare și consiliere antreprenorială și acordarea a 15 subvenții pentru înființarea de noi afaceri.

OS5 - Reducerea discriminării persoanelor dezavantajate și/sau aflate în risc de sărăcie din comunitate, prin derularea unei campanii integrate de comunicare în domeniul nediscriminării adresata persoanelor din comunitate - 250 de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială, inclusiv persoanele de etnie romă din GAL-ul "Drumul Iancului".

Informaţii suplimentare: 

Asociaţia Pakiv România

Telefon: 0258811170

Web: www.pakiv.ro        

E-mail:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Primaria Comunei Bistra

Tel. 0258.773.105 / Fax. 0258. 773.105

E-mail:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Web:  www.bistra.ro

 

 

 

 

Connect-R şi Smiley au lansat single-ul Rita VIDEO

Connect-R şi Smiley au lansat joi melodia „Rita”, o producţie muzicală plină de intrigă amoroasă şi ritmuri afro-swing, semnată de cei doi artişti, informează un comunicat transmis Agerpres.

„Mi-a plăcut din prima piesa asta, aşa cum mi-au plăcut toate piesele lui Connect-R de până acum. Îl ştiu de mult timp, am mai colaborat, suntem prieteni, iar muzical vorbind sunt fanul lui, îmi place cam tot ce face.

‘Rita’ este o piesă de dans, dar şi de feeling, este o piesă lucrată în detaliu despre o temă foarte actuală: ce alegem în viaţă, cine triumfa? Nevoia de siguranţă şi confort sau inima? Sunt sigur că o să vă placă şi clipul, este ca un film căruia abia aştepţi să-i vezi finalul, dar care rămâne unul deschis în mintea, amintirile şi inima fiecărui om care ascultă piesa”, a declarat Smiley.

Şi Connect-R s-a declarat încântat de colaborarea cu Smiley, despre care spune că este „poate cel mai mare star pop de la noi din ţară”.

„Am mai lucrat cu el la începutul carierei mele şi am rămas încă de atunci impresionat de calităţile lui de om de studio, de compozitor. Am venit cu ‘Rita’ la el aproape gata, şi-a scris strofa, a făcut şi un after-refren superb şi iată că a ieşit o piesă care sperăm din suflet să placă.

Deşi eu mi-am obişnuit publicul în ultimul timp cu piese care vindecă, ei bine, muzica trebuie şi să binedispună, nu doar să vindece. Aşa e ‘Rita’, te face să zâmbeşti, să dansezi, să te mişti”, a afirmat Connect-R, care se pregăteşte să lanseze un album cu zece piese în stil afro, fiind considerat unul dintre pionierii genului în România.

magnanews.ro

 

 

 

 

IWPG Peace Lecturer Training Education Completion Ceremony of 2021 1st half 34 Graduates from 6 countries received the Certificates

The International Women's Peace Group (IWPG hereafter) Incheon branch had the completion ceremony of the Peace Lecturers Training Education Program on June 25th, 2021 at 9 p.m. local time.

IWPG Incheon branch held an online event called Peace Lecturer Training Education in Mongolia and Berlin with participants worldwide from March 20th to April 24th in Mongolia, and from May 29th to May 31st in Berlin, Germany. They have turned out 21 graduates in total, 9 from Germany, 12 from Mongolia. In addition, they awarded the certificate of completion 13 graduates who completed the training in Mongolia in 2019, who were not able to hold the graduation ceremony due to the corona virus.

The ceremony was attended by some IWPG members including IWPG Incheon Chief Branch Manager Mi-sook Lim, Mongolia Branch Manager Ganchimek Jernanhu, Berlin Branch Manager Gyulcin Sahin. They also had representative of IWPG Nigeria Peace Committee Ameh Betty, and Harsha Rahul from Polity Link. It was followed by distribution of certificates to trainees and speeches from the branch managers and the graduates. There was also a promotion for the YouTube channel where the speeches of the graduates were posted.

Mi-sook Lim, IWPG Incheon Chief Branch Manager, congratulated the graduates, saying that the graduation ceremony is not the end of education, but a new beginning. She encouraged them to work as front-runners of peace in each country to achieve a world peace.

Dr. Chewele Altanjol, one of the graduates from Mongolia, said, “I learned that planting seeds of peace is very important for everyone in the world and I felt it deeper inside my heart from the education. The knowledge of peace should be spread to all the people to respect and understand each other.”

Ejura Opanachi, the graduate from Nigeria, said, “While the training was free, it certainly wasn't cheap. I will speak for many how much it’s insightful, satisfying and worthy of taking. Thank you so much IWPG for this wonderful opportunity.”

The graduates will be peace lecturers and pass on the peace to the home, society, nation, and the whole world eventually. They can grow as peace leaders by spreading and planting peace to others in their community and the world, making it last for generations in the future.

You can watch short peace lectures by those who have completed training through the YouTube channel, Peace Speech with IWPG PLTE, clicking the link. https://www.youtube.com/channel/UC95hjO0qeY8JKV64SzmgB8w

The International Women’s Peace Group (IWPG) is an NGO that is registered with UN DGC, in consultative status with UN ECOSOC, and is registered under the Ministry of Gender Equality and Family of the Republic of Korea. It was first established in September 2019 and there are over 100 branches throughout 130 countries with headquarters in Seoul, South Korea.

Attachment: Event Photos

1) Lim Mi-sook, Manager of Incheon Chief Branch, and the Branch Managers of Berlin and Mongolia, who delivered congratulations on the graduation ceremony, and Ejura Opanich and Cheble Altangut, representatives of graduates who made their speech

2) 34 graduates who received certificates at the completion ceremony of the IWPG peace lecturer training education in the first half of 2021

3) The video of people congratulating the graduates who have completed the IWPG peace lecturer training education and received a certificate of completion

4) Attendees such as graduates and lecturers who have attended the completion ceremony of the Peace Lecturer Training are taking a commemorative photo, shouting ‘we are one’

 

 

 

 

Dear Holiness,

On behalf of the Roma people, I am delighted to extend warm wishes to His Holiness the Dalai Lama on the occasion of his 86th birthday on July 6. His Holiness is an inspiration to many around the world who are drawn to his messages of compassion, equality, and inclusivity. I have deep respect and appreciation for His Holiness’ grace, wisdom, and humility, as well as his dedication to greater global equality and the equal rights of all people, including his fellow Tibetans. I wish His Holiness the very best.

With respect,

Gruia Ioan BUMBU,

General Secretary of International Roma Union,

President of  Pakiv Association, ROMANIA 

 

 

Ziua Canadei în 2021

La 1 iulie 1867, Canada a devenit o stăpânire autonomă a Marii Britanii și o federație din patru provincii: Nova Scoția; New Brunswick; Ontario; și Quebec. Aniversarea acestei date a fost numită Ziua Stăpânirii până în 1982. Din 1983, 1 iulie a fost cunoscută oficial ca Ziua Canadei.

Guvernatorul general al Canadei, la 20 iunie 1868, a proclamat că canadienii ar trebui să sărbătorească aniversarea confederației. În 1879, 1 iulie a devenit sărbătoare sub numele Dominion Day. Cu toate acestea, până la a 5-a și a 6-a aniversare din 1917 și respectiv 1927, nu au avut loc sărbători oficiale. După al doilea război mondial, Ziua Stăpânirii a fost mai frecvent sărbătorită și au fost organizate și diverse evenimente de către guvernul național. După centenarul confederației din 1967, evenimentele Zilei Dominionului au devenit mai răspândite. Acum, 1 iulie este cunoscută oficial ca Ziua Canadei începând cu 1983.

Steagul frunzei de arțar roșu al Canadei a fost arborat pentru prima dată în 1965, înlocuind britanicul Union Jack. Frunza de arțar unic reprezintă nu numai cele zece specii de arțari originari din Canada (care furnizează 71% din siropul de arțar din lume), ci „toți cetățenii Canadei fără distincție de rasă, limbă, credință sau opinie”.

De obicei, sărbătorile Zilei Canadei includ un spectacol în timpul zilei și un alt spectacol mare de seară pe Parlamentul Parlamentului. Anul acesta, pentru a doua oară la rând, festivitățile personale de Ziua Canadei au fost anulate în Ottawa din cauza pandemiei, dar și din cauza necesității de a regândi propria fundație a Canadei.

Această Ziua Canadei urmează descoperirii a peste o mie de morminte nemarcate de copii indigeni care și-au pierdut viața în școlile rezidențiale. Ca atare, există o discuție națională cu privire la faptul dacă ar trebui sau nu să fie sărbătorită deloc.

În ciuda provocărilor actuale, Canada își marchează în continuare cea de-a 154-a aniversare, sărbătorind identitatea sa unică, bogăția sa culturală și subliniind valorile canadiene ale incluziunii și diversității

Deci, putem spune că 1 iulie este respectată ca Ziua Canadei, deoarece această dată marchează aniversarea creației oficiale a națiunii și a văzut creșterea spiritului patriotismului canadian.

 

 

 

Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686