Items filtered by date: Tuesday, 18 May 2021 - Like - stiri Alba Iulia

Interes maxim în România. SUA lansează un sistem defensiv de un miliard de dolari

Sistemul spațial denumit SBIRS GEO 5, construit de Lockheed Martin, care a costat un miliard de dolari, a fost lansat de la baza aeriană Cape Canaveral, din Florida.

El este o santinelă globală pentru NATO, inclusiv România, împotriva amenințărilor rachetelor balistice din întreaga lume.

Satelitul dispune de senzori în infraroșu, care pot detecta și urmări toate lansările de rachete, comunicând în timp real forțelor aeriene americane și aliate asupra unui atac iminent, potrivit Space Flight Now.

SBIRS GEO 5 a fost plasat pe orbita Pământului, la peste 36.000 de kilometri altitudine, în zona ecuatorului, alăturându-se unei întregi flote de sateliți răspândiți deasupra întregii lumi.

„Capacitatea SBIRS îi va permite să devină cu adevărat un gardian împotriva amenințărilor globale cu rachete balistice”, a declarat colonelul Erin Gulden, directorul misiunii de la Space Force and Missile Systems Center.

Nevoia de sisteme SBIRS nu a fost niciodată mai importantă ca acum”, a declarat Tom McCormick, managerul programului. Satelitul lansat cântăreşte 4.850 kg și e cel mai avansat model construit vreodată.

Florin Budescu

magnanews.ro

 

 

 

Read more...

Al doilea raft al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba poposește la Mogoș

COMUNICAT DE PRESĂ

Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba implementează, începând cu anul 2021, un nou proiect cultural cu caracter județean denumit 2.9 Fondul special – Raftul Bibliotecii Județene Lucian Blaga în Județul Alba.

Vineri, 21 mai 2021, de la ora 12:30, la Biblioteca Comunală „Ovidiu Bârlea” Mogoș, va avea loc inaugurarea celui de-al doilea Raft al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba. Evenimentul se va derula cu respectarea normelor legale în vigoare privind măsurile pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Parteneri în această a doua activitate din cadrul proiectului 2.9 Fondul Special - Raftul Bibliotecii Județene Lucian Blaga în Județul Alba sunt: Primăria Comunei Mogoș, Consiliul Local Mogoș, Biblioteca Comunală „Ovidiu Bârlea” Mogoș și Parohia Ortodoxă Mogoș-Miclești. Inaugurarea Raftului Bibliotecii Judeţene Lucian Blaga în Județul Alba la Mogoș va avea loc în prezența domnului Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, a domnului Mircea Liviu Macavei, primarul comunei Mogoș și a domnului Silvan Stâncel, managerul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Proiectul 2.9 Fondul Special - Raftul Bibliotecii Județene Lucian Blaga în Județul Alba are ca scop, pe de o parte sprijinirea bibliotecilor în diversificarea fondului de carte, iar pe de altă parte îndrumarea metodologică a bibliotecarilor în desfășurarea unor activități de promovare a cărții, a scriitorilor și de implementare a unor activități cultural-educative, totul în beneficiul comunităților locale. Obiectivele proiectului sunt constituirea, organizarea, administrarea și dezvoltarea unui fond de carte, oferit cu titlu de împrumut de către Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba către bibliotecile publice din județul Alba în scop de informare, consultare, cercetare sau petrecere a timpului liber, respectiv intensificarea relațiilor de parteneriat dintre Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, ca for metodologic, și rețeaua de biblioteci publice din județul Alba. Implementarea proiectului deschide o importantă oportunitate pentru fiecare bibliotecă publică de a-și lărgi sfera de activități cultural-educative și de a veni în sprijinirea nevoilor de lectură din comunitatea respectivă prin creșterea și diversificarea fondului de carte. 

 

 

 

 

Read more...

Viorica Dăncilă, noul consilier al lui Mugur Isărescu la BNR

Viorica Dăncilă este noua consilieră pe probleme de strategie a Guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, au confirmat pentru HotNews apropiați ai băncii centrale.

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, nu a dorit să facă comentarii pe această temă.

După pata de imagine a Guvernatorului, generată de presupusa relație a acestuia cu structurile fostei Securități, numirea ex-premierului Viorica Dăncilă în funcția de consilier pe strategie economică este o a doua gafă de imagine.

Anca Apostol 

 

magnanews.ro

 

 

 

Read more...

Cod portocaliu de inundații pe râurile din bazinele hidrologice Arieş şi Arieşul Mic

Râurile din bazinele hidrologice Arieş şi Arieşul Mic din judeţul Alba se află marţi, până la ora 14:00, sub avertizare Cod portocaliu de inundaţii, potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale Cotelor de Inundaţie pe râurile din bazinele hidrografice Arieş – bazin superior amonte S.H. Scărişoara, Arieşul Mic, aferente judeţului Alba.

În funcţie de evoluţia fenomenelor hidrometeorologice, INHGA va actualiza prognoza emisă.

R. S.

magnanews.ro

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686