Items filtered by date: Wednesday, 03 February 2021 - Like - stiri Alba Iulia

Un orăşel din statul american Florida a declarat prima săptămână din februarie ‘Săptămâna Donald J. Trump’

Orăşelul Frostproof, situat în centrul statului american Florida, a declarat oficial prima săptămână din luna februarie drept ”Săptămâna Donald J. Trump”, prima iniţiativă de acest tip din întreaga ţară, au anunţat autorităţile locale, citate miercuri de EFE.

”Este oficial. Săptămână fericită Donald J. Trump în oraşul Frostproof! Prima de acest fel. Între 1 şi 6 februarie”, a scris marţi pe Facebook viceprimarul oraşului, Austin Gravley.

Conducătorii orăşelului cu circa 3.000 de locuitori s-au reunit luni noaptea pentru a oficializa iniţiativa, al cărei text a fost postat pe Facebook de către Gravley. Potrivit textului, fostul preşedinte Trump a obţinut sprijinul a 76,43% din alegătorii din Frostproof la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2020.

Parlamentarul de Florida Anthony Sabatini a fost prezent la primăria din Frostproof în momentul anunţului. Sabatini a căpătat notorietate în ianuarie când a propus schimbarea numelui unei autostrăzi din Florida, din U.S. 27 în ”President Donald J. Trump Highway”.

”Această mare autostradă străbate inima statului pe care preşedintele Trump îl numeşte ‘căminul său’ ”, a scris pe Facebook republicanul Sabatini, membru al Camerei Reprezentanţilor din Florida. El consideră că a schimba numele autostrăzii U.S. 27 în Autostrada preşedintelui Donald J. Trump înseamnă a-l onora ”pe cel mai mare preşedinte” pe care – în opinia sa – l-a avut vreodată America, şi intenţionează să prezinte lucrurile în aceşti termeni în Congresul SUA.

Presa locală semnalează că nu ar fi prima dată când o autostradă va fi numită după un fost preşedinte. În California, există din 2018 o autostradă ce poartă numele fostului preşedinte democrat Barack Obama, mai multe autostrăzi din diferite state poartă numele fostului preşedinte republican Ronald Reagan, iar un nod rutier din Texas poartă numele fostului preşedinte republican George H.W. Bush.

 

 

 

 

Read more...

Cum se vor redeschise școlile de luni?

De luni, peste 2,4 milioane de elevi se vor întoarce fizic la școală, potrivit ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu. Copiii vor sta câte doi în bancă, iar panourile de plexiglas, o "experiență nefericită", vor dispărea, afirmă ministrul. Întrebat dacă vor reveni clasele de 30 de elevi, el a răspuns: "Da, altele nu avem", relatează Hotnews.

Sorin Cîmpeanu a afirmat, marți seară, la Digi 24, că este puțin probabil ca situația epidemiologică la nivelul localităților să se modifice până luni, iar potrivit datelor epidemiologice de acum, ar urma să se întoarcă fizic la cursuri 2.420.000 de elevi, adică 80 %, în 6.713 din cele 7.203 de unităţi de învăţământ din țară.

Regulile care se vor aplica în școli, în contextul pandemiei de COVID-19, vor fi cuprinse într-un ordin comun al miniștrilor Educației și Sănătății, care ar urma să fie emis miercuri seară.
Ministrul Educației a spus că principala regulă va fi purtarea măștii de către elevi și cadrele didactice. În ceea ce privește distanțarea, Sorin Cîmpeanu afirmă că "aceasta este importantă, dar nu trebuie să fie absurdă".
  • "Acolo unde sunt doi elevi într-o bancă, vor sta doi elevi în bancă. Distantarea este importantă, dar nu trebuie să fie absurdă. Important este să poarte mască, să fie distanță între rânduri de bănci și distanță între elevi și profesori, distanță între colectivitățile din clase", a afirmat Cîmpeanu.
Întrebat dacă vor reveni clasele de 30 de elevi, Cîmpeanu a răspuns: "Da, altele nu avem. În scenariul verde nu există rezervă de spațiu, sunt clasele pe care le cunoaștem".
El a precizat că vor dispărea și separatoarele din plexiglas, pe care le-a catalogat drept "o experiență nefericită".

Chestionat ce se va întâmpla dacă vor fi elevi sau profesori care nu vor purta măşti, Cîmpeanu a spus că speră ca toţi să dea dovadă de responsabilitate, însă dacă un elev va refuza masca, acesta nu va fi primit în colectivitate, iar dacă un profesor va refuza să poarte masca, atunci va fi sancţionat de Inspectoratul Şcolar.

Testarea rapidă în școli - Sunt teste, dar nu există personal ca să le facă
Despre testarea rapidă în școli, Cîmpeanu a susținut că sunt suficiente teste antigen pentru elevi și pentru cadrele didactice, dar că nu există personal medical suficient în școli care să facă aceste teste.
  • "Cine a sugerat că profesorii ar putea să administreze aceste teste, a greşit profund. Trebuie personal medical. În educaţie sunt angajaţi doar 113 medici şi 268 de asistenţi medicali. Se adaugă cei 788 de medici de medicină generală, plus 540 de stomatologi, plus 3.000 de asistenţi medicali, angajaţi ai Ministerului Sănătăţii care, însă, toţi lucrează acum la DSP. Ei trebuie să se întoarcă din DSP odată cu începerea școli, îi vrem înapoi.
  • În total, am avea 5.000 de persoane cu competenţe medicale, capabile să administreze aceste teste, să aibă grijă de copiii care ar prezenta simptome în şcoală. Și dacă ar fi toate cele 5.000 de cedre medicale, tot nu este suficient, raportat la 17.000 de școli", a declarat Cîmpeanu.
În ce condiții se suspendă cursurile într-o clasă sau în întreagă școală
Ministrul Educației a explicat și ce se întâmplă în situația în care vor apărea cazuri de COVID-19 în şcoli.
În cazul în care într-o clasă apar două îmbolnăviri în rândul elevilor, atunci cursurile în acea clasă se suspendă, iar pentru două săptămâni se trece în online. Dacă apare un singur caz, atunci întreaga clasă este testată, dar nu se suspendă cursurile.
Dacă sunt mai multe clase într-o şcoală în care apar cel puțin două cazuri de COVID în fiecare clasă, atunci se suspendă cursurile în toată școala și se trece în online pentru două săptămâni.
Școlile din România se vor redeschide, din 8 februarie, odată cu începerea semestrului al doilea, în funcție de rata de infectare din fiecare localitate.
Cele trei scenarii
  • Scenariul verde - care prevede participarea fizică la ore a tuturor elevilor, începând de luni - se va aplica în localităţile unde rata de infectare este până la 1 la mie.
  • Scenariul galben - în care merg la cursuri copiii de grădiniţă, cei din clasele 0-IV și cei din clasele a VIII-a, a XII-a și a XIII - se va aplica la o rată de infectare calculată la 14 zile cuprinsă între 1 şi 3 la mia de locuitori. În acest scenariu se vor redeschide școlile, de luni, și în Capitală.
  • Scenariul roşu - în care merg la cursuri doar copiii de grădiniţă şi cei din clasele I-IV – se aplică la o incidenţă cumulată cuprinsă între 3 şi 6 la mia de locuitori. Localităţile unde sunt mai mult de 6 cazuri la mia de locuitori intră în carantină, iar elevii şi preşcolarii vor trece cu toţii în online.
Cinci situații în care se poate continua predarea online, în școlile care se vor redeschide:
  • 1. Elevii au contraindicaţii medicale pentru prezenţă fizică/au vulnerabilităţi şi prezintă adeverință medicală de la medicul de familie.
  • 2. Elevii au aparţinători în familie care au vulnerabilităţi medicale, certificate ca atare.
  • 3. Elevii prezintă simptome. Recomandarea fermă a Ministerului Sănătăţii, dar şi a Ministerului Educaţiei este să rămână acasă.
  • 4. Profesorii prezintă vulnerabilităţi cronice, certificate de medic de medicina muncii.
  • 5. Profesorii au simptome specifice.

Hotnews

 

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686