Items filtered by date: Monday, 06 August 2018 - Like - stiri Alba Iulia

Exponatul lunii august, Ziarul Românul, din 8/21 noiembrie 1918

Marți, 7 august 2018, ora 11.00, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia va fi vernisat exponatul lunii august, Ziarul Românul, din 8/21 noiembrie 1918, conținând Convocarea la Adunarea Națională de la Alba Iulia
De menționat că la data de 2/15 noiembrie 1918, Consiliul Național Român Central a stabilit ca Adunarea Națională ce avea să decidă asupra soartei Transilvaniei să aibă loc la Alba Iulia. În zilele următoare, organele de presă din Transilvania au preluat și publicat textul convocării. Acesta conține detalii cu privire la modul în care era organizată Adunarea Națională.
Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.
 

 

 

 

Read more...

Eveniment editorial la Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba

Actorul Grigore Gonța, Doctor Honoris Causa al Universității de Teatru din București, cu 50 de ani de pedagogie universitară, fost decan al Universității de Teatru și fost director adjunct al Teatrului Național București, lansează la Alba Iulia cartea de memorii Asta-i viața.

La propunerea primarului orașului Zlatna, domnul Silviu Ponoran, în acest an Festivalul Internațional al Filmului Etnografic – FIFE Zlatna 2018 își deschide porțile cu o avanpremieră ce va avea loc la Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba. Este vorba despre lansarea cărții Asta-i viața!, scrisă de Grigore Gonța, cunoscutul regizor, actor, care a făcut ani de zile o bună echipă managerială cu marele actor Radu Beligan.

Evenimentul editorial de la Alba Iulia va avea loc la sala de lectură a Bibliotecii Județene ,,Lucian Blaga” Alba în data de 9 august 2018, începând cu orele 18:00. Activitatea va fi însoțită de o mica expoziție de carte de teatru și divertisment, aflată în colecțiile bibliotecii.

Romanul Asta-i viața! se vrea a fi o incursiune în memoria personajului principal, Cristi, în care sunt țesute istoria, dragostea, cariera și emoțiile lui puternice. Este povestea a doi prieteni, unul dirijor iar celălalt plastician, a căror prietenie durează de peste 70 de ani, în contextul istoric al Bucureștiului anilor 1940 – 2010. Cartea a fost lansată public în marile orașe din țară avându-i ca invitați speciali pe marii actori ai României printre care enumerăm pe Florin Piersic, Draga Olteanu Matei, Claudiu Bleonț, Eugenia Maci, etc și în afara țării la Copenhaga și Tel Aviv.

Autorul Grigore Gonța a avut o carieră împlinită atât ca actor și regizor cât și ca fost profesor universitar, fost director general al mai multe teatre din România și director-adjunct și societar de onoare al Teatrului Național din București. De-a lungul carierei de actor, a jucat în nenumărate roluri în piese de comedie și în seriale TV, iar ca regizor a pus în scenă numeroase piese de teatru în țară și străinătate. De curând a fost onorat cu titlul de Doctor Honoris Causa  din partea Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică - București.

Grigore Gonța este prezent în luna august în județul Alba în calitate de membru al juriului Festivalului Internațional de Film Etnografic de la Zlatna.

După ce am scris scenarii de radio și televiziune, nenumărate variante scenice ale unor piese de teatru, după dramatizări de romane, iată-mă acum autor al unei cărți – roman, frescă, dar plină de viață. Nu știu ce m-a făcut să scriu această carte! Poate tinerețea! Sau a doua tinerețe! Sau curajul libertății lăuntrice al bucuriei de viață pe care o aveam în prima tinerețe și care acum mă surprinde cu vigoarea fanteziei, la fel de nestăvilit ca atunci”- a declarant Grigore Gonța.

Acest proiect este rodul primei colaborări pe care Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba o are cu Primăria orașului Zlatna și este pentru prima dată când biblioteca este partener al Festivalului Internațional de Film Etnografic ce se desfășoară anual în orașul Zlatna.

 

 

 

Read more...

Mihnea Costachi campion european de juniori

  • Published in Sport
O nouă performanță de excpepție pentru juniorul Mihnea Costachi. Deși nu s-a antrenat aproape deloc în ultimele 3 luni, fiind concentrat pe pregătirea examenului de Bacalaureat și admiterea la facultate, tânărul șahist albaiulian a revenit în forță, obținând titlul de campion european de juniori în proba de blitz la Campionatele Europene de șah rapid, blitz și dezlegări desfășurate la Oradea, dar și alte trei medalii, două de argint la șah rapid individual și pe echipe și una de bronz în proba de dezlegări  (rezolvări de probleme).
 
Mihnea nu este la prima performanță de acest gen, el reușind să obțină medalii în toate cele patru probe ale competiției europene și în urmă cu doi ani la Novi Sad. De asemenea juniorul albaiulian a mai fost campion european la categoria sa de vârstă și în 2010, obținând multe alte medalii europene și mondiale în ultimii 10 ani. Succesul din acest an are însă o valoare simbolică, Mihnea aducând aurul european în Cetatea Marii Uniri chiar în anul sărbătoririi Centenarului.
 
De remarcat și faptul că această carieră șahistă de excepție nu l-a împiedicat pe Mihnea să aibă și rezultate școlare foarte bune. El a obținut media 9.45 la examenul de Balcalaureat, fiind admis la Academia de Studii Economice din București la secția Administrarea Afacerilor cu studiul în limba engleză. Până la începerea anului universitar Mihnea Costachi va avea însă o vară șahistă fierbinte, el urmând să participe la mai multe turnee internaționale, primul dintre ele, Arad Open, începând chiar astăzi.

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686