Items filtered by date: Thursday, 24 September 2015 - Like - stiri Alba Iulia

Campania ”În siguranta, alaturi de jandarmi!” a ajuns la Ohaba şi Berghin

Campania iniţiată de Jandarmeria Alba, ”În siguranţă, alături de jandarmi!”, derulată cu sprijinul Instituţiei Prefectului – Judeţul Alba, Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba şi Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor – Regiunea 2 Alba, a debutat miercuri, 23 septembrie, la două şcoli gimnaziale din localităţile Ohaba şi Berghin.

Personalul didactic şi elevii au fost informaţi atât despre obligaţiile care le revin cât şi despre modul în care Jandarmeria poate să garanteze respectarea drepturilor cetăţeneşti şi să contribuie totodată la menţinerea unei stări de ordine şi siguranţă necesară bunei desfăşurări a activităţilor cotidiene. Pornind de la realitatea că siguranţa cetăţeanului în spaţiul public nu este o atribuţie exclusivă a Jandarmeriei Române ci este rezultatul unei participări asumate conjugat de către toţi cei care au responsabilităţi în acest sens, pe timpul întâlnirii a fost evidenţiat rolul acestei instituţii militare în societate şi modul în care jandarmii îşi îndeplinesc misiunile de asigurare a ordinii şi liniştii publice. Totodată, jandarmii i-au  instruit pe cei mici în vederea  recunoaşterii faptelor antisociale şi asupra modului de sesizare a acestora celor în drept, i-au informat asupra celor mai frecvente fapte de natură contravenţională şi penală întâlnite în şcoală şi referitor la modul în care minorii pot fi traşi la răspundere din punct de vedere contravenţional şi penal.

Următoarea acţiune din cadrul campaniei se va desfăşura miercuri, 30 septembrie a.c.,  în municipiul Sebeş şi va fi adresată elevilor şi personalului didactic de la Liceul cu program sportiv şi Colegiul Naţional “Lucian Blaga”.

Proiectul informativ ”În siguranţă, alături de jandarmi!”, se derulează în perioada 23 septembrie – 5 noiembrie în zece unităţi de învăţământ dispuse în şapte localităţi din judeţul Alba, atât în mediul urban, dar şi rural.

Read more...

Start perfect pentru Mihnea Costachi la Campionatul European de juniori din Croatia

  • Published in Sport

Trei victorii in primele trei partide, un start perfect pentru Mihnea Costachi la Campionatul European de juniori care se desfasoara in perioada 21-30 septembrie la Porec (Croatia).

Juniorul albaiulian in varsta de 15 ani pare a fi intr-o forma excelenta si la acest turneu. In prima runda Mihnea a obtinut o victorie foarte frumoasa in doar 26 de mutari impotriva lui Ermin Sinanovic (Bosnia), dupa un atac fulgerator declansat la mutarea 16 si continuat cu un sacrificiu de pion pentru initiativa la mutarea urmatoare.

Partida din runda a doua cu Mladev Rajkovic (Serbia) a fost mult mai complicata, chiar dramatica. Dupa un inceput echilibrat de partida, Mihnea a jucat prea riscant, intrand in pozitie foarte dificila. Desi “in corzi”, campionul albaiulian  a rezistat eroic si a reusit sa echilibreze jocul, adversarul sau ratand momentul declansarii atacului decisiv. Finalul de partida a apartinut in totalitate lui Mihnea Costachi, care a obtinut avantaj material, pe care l-a transformat apoi impecabil intr-o noua victorie, obtinuta dupa 56 de mutari si aproape 5 ore de joc.

Partida din runda a treia impotriva lui Peter Ugroczky (Ungaria) s-a desfasurat intr-un singur sens. Juniorul CSU Alba Iulia a profitat de o inexactitate a jucatorului maghiar la mutarea 16 si a lansat un atac dezlantuit, incheiat la mutarea 39 cu castigarea damei adversarului, moment in care juniorul maghiars-a recunoscut invins. O partida fara greseala a elevului Colegiului National “Horea, Closca si Crisan” din Alba Iulia, care s-a plasat astfel in plutonul fruntas al categoriei juniori sub 16 ani, sectiune la care participa 67 de juniori din 37 de tari.

Turneul se desfasoara pe parcursul a 9 runde in sistem elvetian, asa ca partidele dintre favoritii la primele locuri abia de-acum incep. Jocul foarte energic al juniorului albaiulian din primele 3 runde ne da insa sperante ca Mihnea poate repeta evolutia extraordinara de la Campionatul Mondial de juniori sub 14 ani din 2014, cand a obtinut medalia de bronz, dupa un turneu in care nu a pierdut nicio partida.

Read more...

Muzeul National al Unirii Alba Iulia: Noaptea Cercetatorilor

Vineri, 25 septembrie 2015,  Muzeul Național al Unirii Alba Iulia vă invită la Noaptea Cercetătorilor.  Evenimentul desfășurat anual în peste 300 de orașe din Europa, împlinește 10 ani de la prima ediția europeană.

În cadrul evenimentului muzeul albaiulian propune mai multe activități care se vor desfășura conform  programului de mai jos. Tot cu această ocazie, de la ora 18.00, în fața Porții a IV-a, va avea loc și ultima reprezentație a Gărzii Apulum din acest sezon.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Asociația Invenio, Asociația Prietenii Muzeului și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Program

 

Ora 17:00

MEȘTEȘUGURI TRADIȚIONALE.

ATELIERUL DE ICOANE. Realizarea de icoane pe sticlă folosind tehnici tradiționale tipice secolului al XIX – lea.

CUSĂTURI TRADIȚIONALE. Confecționarea de traiste și semne de carte cusute cu motive populare.

Locul desfășurării activităților: Caponiera din spatele Universității ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia (palatul Apor)

Ora 18:00 -  19:00

SPECTACOLUL DE RECONSTITUIRE ISTORICĂ A GĂRZII APULUM

Locul desfășurării activității: Poarta a IV-a a Cetății Alba Carolina, orele 18.00–19.00. .

Ora 19:00 - 22:00

JOCURI ROMANE.

JOCURI DE NOROC ȘI STRATEGIE.

FIERĂRIE DACICĂ

ATELIER DE BIJUTERII ANTICE

ATELIER DE PIELĂRIE

ATELIER DE PRELUCRAREA LEMNULUI

MICII GLADIATORI. Antrenamentul pentru recrutarea viitorilor gladiatori în cadrul școlii de gladiatori ”Ludus Apulensis”. Se adresează copiilor.

Locul desfășurării activității: Muzeul Principia

Ora 19:00 - 22:00

ATELIERE ANTICE.

OFFICINA SCRIPTORIA.

MONETĂRIE DACICĂ ȘI ROMANĂ.

ÎMBRĂCĂMINTE ROMANĂ. Deprinderea publicului de a purta vesminte romane civile și uniforme militare.

Locul desfășurării activității: Strada Muzeului (între Muzeu și Sala Unirii)

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686