Items filtered by date: Tuesday, 16 June 2015 - Like - stiri Alba Iulia

“N-am nimic cu vecina, dar nu o pot suferi”

Printr-un apel la 112, o femeie din satul Dăroaia, comuna Roşia Montană, a solicitat luni, 15 iunie a.c., la ora 13.00 ajutorul forţelor de ordine deoarece, spunea aceasta, era ameninţată cu bătaia de o vecină. Imediat a răspuns apelului un echipaj mixt de ordine şi siguranţă publică, format dintr-un poliţist şi un jandarm, iar acesta a constatat că între cele două femei, în vârstă de 27, respectiv 28 de ani, se pare chiar rude prin alianţă, a izbucnit o ceartă, pe temeiul unor neînţelegeri mai vechi. Din spusele acestora a reieşit faptul că motivul iniţial al disensiunilor a fost uitat, situaţie care nu le împiedică însă să se înjure şi să se ameninţe cu acte de violenţă ori de câte ori se întâlnesc şi fără să ţină cont că majoritatea episoadelor violente se desfăşoară în spaţiu public. Una dintre femei chiar a admis că nu are nimic de împărţit cu vecina, dar nu o poate suferi prin preajmă şi a adăugat că încearcă din răsputeri să o evite, acest lucru fiind greu de înfăptuit având în vedere că locuiesc vis-a-vis una de alta.

În urma verificărilor efectuate a rezultat că principala vinovată pentru incidentul de ieri a fost doamna în vârstă de 28 de ani, care a provocat scandalul şi, din spusele oponentei, se pare că s-a expus într-un mod indecent. Drept urmare a fost sancţionată cu amendă în valoare de 200 de lei. Adversara sa, pentru că a reacţionat prin proferare de injurii şi expresii jignitoare într-un spaţiu public şi a apelat nejustificat numărul unic pentru semnalarea situaţiilor de urgenţă s-a ales cu un avertisment scris şi o amendă în valoare de 100 de lei. Amândurora li s-a atras atenţia să respecte normele legale de convieţuire în societate, li s-a recomandat să încerce să găsească o cale agreată de lege pentru a-şi stinge disensiunile şi li s-a precizat că, în caz de repetare a unui astfel de comportament, măsurile care vor fi luate împotriva lor ar putea să fie chiar de natură penală. 

            

Read more...

Feeric Fashion Days

Cea de-a opta ediție a Feeric Fashion Days transformă festivalul de modă de la Sibiu în cea mai importantă săptămână a modei din Europa de Est după crearea legăturii dintre festivalurile din Alba Iulia și Sibiu. Feeric Fashion Days 2015 începe în 4-5 iulie în Alba Iulia și continuă între 7 și 12 iulie la Sibiu, cu peste 50 de prezentări de modă realizate de designeri recunoscuți în întreaga lume.

Dimensiunea internațională a Feeric Fashion Days este dată, în primul rând, de invitații ce vor poposi în cele două orașe ale Transilvaniei pe durata acestei săptămâni a modei. Designer, actriță și model de talie internațională, Catrinel Menghia a ales Sibiul pentru prima ei prezentare din postura de designer, cu noua ei colecție de genți intitulată Catherinelle. Valeria Mangani, vicepreședintele Alta Roma / Alta Moda, Svetlana Horvat, președintele Serbia Fashion Week sau Radis Nikzad președintele Haute Future Fashion Academy din Milano se numără printre invitații de marcă ai ediției din acest an. Alături de ei, la Feeric Fashion Days vor participa ziariști, bloggeri, fotografi și stiliști din toate cele patru capitale ale modei. Pe pasarelele festivalului de anul acesta vor defila creații ale unor designeri din Paris, Londra, Milano, New York, Olanda, Spania, Suedia, Serbia, Malta, Argentina, Turcia sau România.

„Eforturile echipei de organizare a festivalului își văd roadele. De-a lungul anului am participat la numeroase evenimente de talie internațională, în special la evenimente de marcă din Italia, Alta Roma sau Milan Fashion Week, de multe ori alături de colegii mei, pentru a acumula și mai multă experiență în organizarea unor asemenea evenimente. Feeric Fashion Days se îndreaptă spre a deveni un punct de referință în lumea internațională a modei iar faptul că atât de multe personalități marcante din Europa și Statele Unite au acceptat invitația de a participa la prezentările de modă din Alba Iulia și Sibiu este o recunoaștere a direcției bune înspre care ne îndreptăm”, spune Mitichi, președintele Feeric Fashion Days.

Feeric Fashion Days are loc între 4 și 5 iulie în Alba Iulia și între 7 și 12 iulie în Sibiu. Evenimentul este organizat de Fundația Mitichi și cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu și susținut de Consiliul Județean Sibiu, precum și cu sprijinul Primăriei Municipiului Alba Iulia. 

Read more...

Program de lucru prelungit la Centrele locale APIA

Referitor la informaţiile publicate recent în mass-media locală, privind termenele de depunere a cererilor fermierilor în vederea obţinerii subvenţiilor, prefectul judeţului Alba, domnul Gheorghe Feneşer precizează: “ Se vor primi de către Centrele locale APIA toate cererile şi după data de 15 iunie a.c., timp de 25 de zile, dar trebuie precizat că vor fi percepute penalităţi de 1% pentru fiecare zi de întârziere. Doresc să mai subliniez faptul că, la toate Centrele Apia din judeţul nostru, în perioadă menţionată, programul de lucru cu cetăţenii a fost deja prelungit în vederea procesării a unui număr cât mai mare de cereri.”

Instituţia Prefectului – Judeţul Alba

Read more...

CIOBURI DE POVESTE

În cadrul proiectului intitulat ÎN LUMEA PĂPUȘILOR, dintre Teatrul de Păpuși PRICHINDEL Alba Iulia și Grădinița Dumbrava Minunată, s-a inițiat un atelier de teatru cu grupa Mămăruțelor. S-a lucrat de-a lungul a mai multor luni iar pe data de marți, 16 iunie a.c., ora 10.00 la sediul teatrului a avut loc în premieră spectacolul CIOBURI DE POVESTE.

Coordonatoarea atelierului, actrița Amalia Pop, a lucrat pe texte de Tudor Arghezi și Lucian Blaga, drept omagiu adus copilăriei.

"Am primit cu plăcere propunerea de a susține acest atelier, fiind o provoare pentru mine atât ca om cât și ca artist. Am încercat să descoperim împreună lumea păpușilor, să facem primii pași în universul teatrului, să înțelegem ce însemnă muzica, scena, luminile, păpușile în teatru și nu în ultimul rând bucuria jocului și bucuria de a fi copil. Am învățat unii de la ceilalți ce înseamnă răbdarea, să ne ascultăm reciproc și să lucrăm împreună pentru că cel mai important în teatru este... să lucrezi în echipă."                                                                            Amalia Pop, coordonator atelier                                   

"Este primul astfel de proiect, exceptând atelierele din cadrul Festivalului Internațional de Teatru POVEȘTI de la Alba Iulia. Faptul că lucrează cu un actor profesionist îi ajută pe copii în dezvoltarea lor personală, îi apropie și mai mult de tot ceea ce înseamnă spectacolul de teatru și reprezintă o bună cale de autocunoaștere încă de la vârste fragede. Doresc să continuăm genul acesta de parteneriate și pe viitor și le mulțumesc tuturor celor implicați."

Ioana Bogățan, manager teatru 

Read more...

„REDESCOPERA PALATUL PRINCIPILOR TRANSILVANIEI”

Lions Club Alba Iulia, Rotary Club Alba Iulia și Rotary Club Alba Iulia Civitas Solis, Universitatea „1 Decembrie 1918”  din Alba Iulia și Primăria Municipiului Alba Iulia vă invită joi, în 18 iunie, la 18.00, la conferința publică: „REDESCOPERĂ PALATUL PRINCIPILOR TRANSILVANIEI”. Conferința, care va fi susținută de dr. Adrian Andrei Rusu de la Institutul de Arheologie şi Istoria Artei al Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca și dr. Ileana Burnichioiu de la Departamentul de Istorie, Arheologie și Muzeologie al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, va fi urmată de un tur ghidat la palat împreună cu membrii echipei sale de cercetare.

La Palatul principilor Transilvaniei, monument de importanță națională, au început cercetările în 2014 și au continuat până la 1 martie 2015, la solicitarea și cu susținerea financiară a Primăriei Municipiului Alba Iulia (administratorul monumentului), în vederea întocmirii documentației necesare unui viitor proiect de conservare, restaurare și valorificare care să îndeplinească condițiile POR, Axa 5. Importanța istorică a edificiului, de mult timp recunoscută, și descoperirile recente motivează echipa în căutarea soluțiilor pentru continuarea cercetărilor și pentru documentarea lor cu mijloace moderne.

Până în 2014, palatul a fost cu totul inaccesibil orașului și cercetătorilor, iar în perioada următoare, din motive de protecție a persoanelor, șantierele vor permite numai un acces limitat. În acest interval, dintre șantiere, pentru prima oară se va prezenta public palatul și descoperirile din iarnă: picturi și tencuieli decorative unicat în Transilvania, piese sculptate, părți de arhitectură vechi considerate cu totul dispărute, etape de construcție și decorare de la roman la baroc și rococo.

Ansamblul actual reprezintă cu aproximație 2/3 din ceea ce a fost reședința principilor Transilvaniei (1541-1703) care avea atunci construcții ordonate în jurul a trei curți rectangulare, ce includeau și urme de la construcții romane și medievale. În secolul al XVIII-lea, administrația habsburgică i-a adus modificări importante: i-a tăiat legătura cu cea de-a treia curte (acum Palatul Arhiepiscopiei Romano-Catolice) și cu catedrala medievală alăturată, i-a reconstruit părți ruinate și a recompartimentat spații distrugând astfel urmele Sălii Dietei și ale Tablei princiare, și punându-l în final în slujba armatei. Apoi, locul Arsenalului și Cazarmei Artileriei din timpul habsburgilor a fost luat de Regimentul 91 Infanterie (1919), sub administrația românească. După 1956, aici s-a aflat batalionul 167 „Drumuri și Poduri”. Ca urmare a folosirii intense și a modificărilor neadecvate din secolele XVIII-XX, edificiul a căpătat un aspect sobru, auster, neatractiv din punct de vedere turistic. Cercetarea lui direcționată spre toate sursele disponibile, restaurarea, regăsirea unor noi funcțiuni și deschiderea către oraș ar trebui să-i schimbe cu totul imaginea publică în câțiva ani. Toate acestea înseamnă multă implicare!

-----

Misiunea Cluburilor Lions și Rotary este crearea şi menţinerea unui spirit de înțelegere între toţi oamenii prin oferirea voluntară de sprijin umanitar, celor aflați la nevoie. Membrii Lions și Rotary contribuie zi de zi la realizarea acestei generoase misiuni prin implicarea în comunitate şi prin cooperare cu alte cluburi din țară și de peste hotare.

Lions Clubs International a luat naștere în 1917, în Statele Unite ale Americii, la iniţiativa lui Melvin Jones. Lions este reprezentată în peste 200 de țări și regiuni geografice, cu peste 45.000 de cluburi și peste 1.400.000 de membri. 

Primul club Rotary din lume a luat fiinţă in Statele Unite ale Americii, în anul 1905, la iniţiativa lui Paul Harris, un avocat care a reuşit să grupeze într-un club profesional diverse personalităţi. Astăzi există 33.000 de cluburi Rotary, în peste 200 țări și regiuni geografice și peste 1.200.000 de membri.

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686