Items filtered by date: Friday, 29 May 2015 - Like - stiri Alba Iulia

ZIUA COPILULUI LA SEBES - PLIMBARI GRATUITE CU BARCA, SPECTACOLE

Primăria municipiului Sebeș oferă tinerilor din oraș posibilități multiple de a-și petrece timpul liber, în minivacanța prilejuită de sărbătorirea zilei de 1 IUNIE și RUSALII.

"Duminică 31 mai 2015 și luni 1 iunie 2015, toți tinerii se pot plimba gratuit cu barca, între orele 10:00 și 19:00 pe lacul din oraș.

Luni, începând cu ora 10:00, Fanfara Județului Alba și Fanfara Copiilor din Petrești vor susține programe artistice, alături de Trupa cu "Moț în frunte" din Deva și le vor oferi copiilor 2000 de baloane multicolore și înghețată. Vor fi prezenți și soliști de muzică populară alături de formații artistice care vor evolua pe scena amplasată în Parcul Primăriei din Sebeș" – a precizat primarul Adrian Alexandru Dăncilă.

Read more...

Printul Charles, in vizita la Iohannis

Prințul Charles, moștenitorul tronului Marii Britanii, ajunge din nou în România. Duminică, 31 mai, acesta se va întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis, au declarat surse diplomatice, pentru stiripesurse.ro.

Prinţul Charles va veni în România alături de soţia sa, Camilla. Cel mai probabil, cei doi vor avea o întâlnire şi cu premierul Victor Ponta.

În urmă cu exact un an, pe 31 mai 2014, Prinţul Charles a fost primit la Cotroceni de preşedintele de la acea dată, Traian Băsescu. Tot atunci, moștenitorul tronului Marii Britanii a avut o scurtă întrevedere şi cu ministrul Mediului, Rovana Plumb, care l-a invitat să i se alăture în viitoarele sale proiecte "verzi", moştenitorul coroanei Marii Britanii fiind de acord cu acest lucru.

Moştenitorul tronului Regatului Unit are o casă în satul brașovean Viscri. După vizitele Prințului Charles, cei 400 de săteni s-au trezit numai cu mii de oaspeți, din zeci de ţări. Prinţul a ajuns astfel să fie considerat un promotor al imaginii pozitive a României în lume.

sursa: Stiri pe surse

Read more...

Artefacte furate, repatriate din Marea Britanie

Două tabulae de bronz care conţin legile municipiului Troesmis (judeţul Tulcea), emise în timpul împăratului Marcus Aurelius (161-180 AD) au fost repatriate din Londra. Totul in urma unei urmariri penale efectate de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, în cauzele privind regimul de protecţie a Patrimoniului Cultural Naţional

Cele două monumente epigrafice au fost repatriate în urma cooperării cu autorităţile judiciare britanice sesizate prin intermediul unui birou de avocaţi de o casă de licitaţii din Londra. Artefactele fuseseră sustrase în anul 2002, din situl arheologic al oraşului antic Troesmis, comuna Turcoaia, judeţul Tulcea, clasat monument istoric, iar ulterior au fost oferite la vânzare pe piaţa internaţională de antichităţi la preţul de 80.000 de Lire Sterline.

Din concluziile raportului de expertiză rezultă că cele două tabulae sunt din bronz, cu dimensiunile de 67 x 54 cm, greutatea de 26,41 kg (I), respectiv 59 x 50 cm, greutatea de 23,60 kg (II), scrise în limba latină; artefactele sunt autentice, reprezintă „legea municipală a unui oraş roman”, provin din municipiul roman Troesmis (Igliţa, judeţul Tulcea), emise în timpul împăratului Marcus Aurelius (161-180 AD), sunt cel mai important document scris aparţinând istoriei noastre vechi şi provenind de pe teritoriul României. Aşezarea urbană romană a fost datată în secolele I a. Chr. – III p. Chr. şi este clasată monument istoric, având codul LMI – TL-I-s-A-05952.

La data de 13 mai 2015, autorităţile britanice competente au remis tabulaele, mijloace materiale de probă, autorităţilor judiciare române, în vederea continuării procesului penal.

Piesele urmează a fi depuse în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României, Bucureşti, unde se vor efectua examinări suplimentare.

În perioada 1998 – 2014, grupări cuprinzând 34 inculpaţi, braconieri ai siturilor arheologice, au comis infracţiuni la regimul de protecţie a Patrimoniului Cultural Naţional, constând în sustragerea, exportul ilegal, valorificarea şi spălarea pe piaţa internaţională de antichităţi a mai multor tezaure monetare (stateri Koson, Lysimach şi denari romani), brăţări spiralice din aur şi alte artefacte sustrase din siturile arheologice Sarmizegetusa Regia şi Piatra Roşie, monumente UNESCO. Numeroase bunuri au fost pierdute pentru Patrimoniul Cultural Naţional, cauzându-se un prejudiciu de peste 4.000.000 euro. Acestea sunt puse în urmărire naţională şi internaţională, prin INTERPOL. Până în prezent au fost pronunţate hotărâri definitive de condamnare pentru 12 inculpaţi.

Urmărirea penală este efectuată de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia şi ofiţeri ai poliţiei judiciare din cadrul structurii specializate a Poliţiei Române.

Read more...

ECONOMIA SOCIALA DIN PERSPECTIVA ACTORILOR IMPLICATI IN DOMENIU

COMUNICAT DE PRESĂ 

București, 27 mai – Asociaţia “Romano ButiQ” împreună cu partenerii săi KCMC - K Consulting Management and Coordination SRL și Asociaţia Umanitară Împreună Pentru Ei au organizat un eveniment de promovare a economiei sociale.

Evenimentul s-a desfăşurat în cadrul proiectului “ButiQ.7” şi s-a axat pe promovarea exemplelor de bună practică şi pe identificarea de soluţii la provocările cu care se confruntă acest sector în România.

La întâlnire au participat atât reprezentanţi ai unor afaceri sociale care funcţionează deja de câţiva ani, precum Doris Stroiescu de la Atelierul de Pânză şi Raluca Anca de la Concordia, dar şi Cosmina Simiean Nicolescu, directoare în Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București (DGASMB), care a dezvoltat recent fitoceainăria SanThe, o afacere socială deschisă de câteva săptămâni în centrul Bucureștiului şi care a gazduit acest eveniment.

Răbdarea, reţeaua de contacte şi creşterea în timp, pas cu pas, par a fi elementele cheie în dezvoltarea structurilor de economie socială, iar eforturile celor care implementează astfel de proiecte sunt bine primite și utile beneficiarilor atâta vreme cât SES-urile (structurile de economie socială) pe care le administrează se transformă în mici afaceri de succes. 

Discuţiile din cadrul evenimentului au fost extrem de utile, întrucât proiectul ButiQ.7 vizează dezvoltarea și promovarea economiei sociale prin crearea a 7 structuri de economie socială și noi locuri de muncă pentru persoanele care aparţin grupurilor vulnerabile.

Categoriile ţintite de proiect sunt: persoane de etnie romă, familii cu peste 2 copii, familii monoparentale, persoane cu dizabilități, persoane care locuiesc în comunităţi izolate, tineri peste 18 ani care părăsesc sistemul instituţionalizat de protecţie a copilului, manageri ai întreprinderilor sociale şi specialişti în economia socială.

De asemenea, în cadrul proiectului se vor organiza în perioada urmatoare noi serii de instruire în domeniul ”Manager întrepridere socială” la care cei interesaţi sunt invitaţi să acceseze pagina web: http://romanobutiq.ro/vino-la-cursurile-gratuite-de-manager-de-intreprindere-sociala-oferite-de-kcmc-si-partenerii-sai/.

Proiectul “ButiQ.7” este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007–2013 “Investește în oameni!”, axa prioritară 6 – Promovarea incluziunii sociale, DMI 6.1 – Dezvoltarea economiei sociale, ID proiect 143899.

Pentru detalii și alte informații:

Ștefania Apostol, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

www.romanobutiq.ro

 

Read more...

„Impodobirea unui copac cu... citate", misiunea Bibliobusului la CETEA

Marți 2 iunie începând cu orele 9, Bibliobuzul Consiliului județean Alba va ieși din tipare prin acțiunea de la Cetea. Cei 12 copii de la Grădinița și Școala din Cetea, cadrele didactice dar și locuitorii satului sunt invitați la „Împodobirea unui copac cu... citate", citate pregătite de acești minunați copii. Îndrăgind Bibliobuzul încă de la prima întâlnire cu el, ne-au invitat să sărbătorim Ziua Internațională a Copilului prin această acțiune inedită! Vă așteptăm cu drag la o lectură publică la liziera pădurii sau chiar cu un citat pe care să îl adăugați primului copac împodobit astfel.
Read more...

Povestile vinurilor de Jidvei „spuse” cu ajutorul fotografiei

Vinurile şi podogoriile judeţului Alba au devenit „vedete” în faţa aparatelor de fotografiat ale celoar aproape 100 de pasionaţi de arte vizuale înscrişi la Festivalul „Alba sub lumini de Oscar”. Concurenţii înscrişi la festival au fost provocaţi să „spună” prin imagini povestea vinurilor de Jidvei, un brand cu care Alba şi Transilvania se mândreşte. În final cele mai bune fotografii de produs au fost premiate, joi seara, cu câte un week-end la castelul Jidvei, unde câştigătorii vor putea petrece în stil nobiliar şi vor avea cadrul propice pentru a realiza fotografii inspirate. Compania Jidvei va oferi sâmbătă şi premiile pentru fotografie în valoare totală de 4..500 de Euro.

Pasionaţii de fotografie înscrişi la Festivalul „Alba sub lumini de Oscar” au avut parte de o nouă provocare fiind nevoiţi să îşi folosească toată imaginaţia şi creativitatea pentru a „spune” prin imagini povestea vinurilor de Jidvei. Astfel fiecare cursant a primit un produs din gama Jidvei pe care a trebuit să îl fotografieze în misteriosul castel de la Cetatea de Baltă sau în natură, în podgoriile din zona Târnavelor. Fie că a fost o sticlă de vin spumat, o sticlă de vin alb sec sau demisec sau vinarsul specific de Jidvei toatea aceste produse au devenit „vedete” în faţa aparatelor de fotografiat fiind realizate sute de fotografii. În final reprezentanţii companiei Jidvei au jurizat toate aceste fotografii şi pe cele mai bune au decis să le premieze oferind fotografilor posibilitatea de a petrece un week-end în stil nobiliar la castelul Jidvei de la Cetatea de Baltă. Cele două premii speciale oferite de companiei înseamnă un week-end la Castelul Jidvei pentru fotograful câştigător, care poate aduce cu el un alt prieten fotograf, ambii putând fi însoţiţi de partenerul sau partenera de viaţă. Tot un week-end la castel a fost oferit şi pentru fotograful clasat pe locul doi.

„Compania Jidvei susţine de foarte mult timp arta şi cultura considerând că este cea mai importantă investiţie pentru a păstra curat sufletul unui popor. Şi să nu uităm că producerea vinului este o artă, iar de această dată arta vinului s-a îmbinat perfect cu arta fotografică în cadrul Festivalului „Alba sub lumini de Oscar”. Ne bucurăm că produsele de Jidvei au devenit „vedete” în faţa aparatelor de fotografiat ale celor aproape 100 de pasionaţi de arte vizuale şi suntem încântaţi de fotografiile realizate. Vă spunem că unele sunt adevărate opere de artă şi pot fi integrate perfect în campaniile de imagine ale companiei” a spus Cristian Fuga, manager de vânzări al companiei Jidvei.

Câştigătorii fotografiei de produs au fost desemnaţi: Cătălin Emerich – locul 1, Alessia Marinescu – locul 2 şi Darius Duriga – locul 3. Fotografii câştigătoare au fost alese de preşedintele Compeniie Jidvei Claudiu Necşulescu şi directorul de vânzări al companiei, Critian Fuga.

„Cred că Jidvei merită mulţumirile noastre atât pentru implicarea în susţinerea Festivalului “Alba sub lumini de Oscar” cât mai ales pentru primirea minunată pe care ne-a făcut-o la Castelul de la Cetatea de Baltă şi în podgorii. Multumim pentru o zi minunată pentru fotografie şi film, pentru primirea ireprosabila, din toate punctele de vedere, pentru atmosfera incomparabilă, dar şi pentru degustarea celor mai bune vinuri. Am reuşit să facem fotografii într-un castel inchis publicului larg, în podgorii şi am plecat de acolo cu amintirile frumos impachetate într-un ungher de suflet” a spus câştigătorul concursului pentru fotografia de produs, Cătălin Emerich.

foto: Alessia Marinescu – locul 2

foto: Darius Duriga – locul 3

 

 

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686