Items filtered by date: Monday, 26 October 2015 - Like - stiri Alba Iulia

SIMPOZION NATIONAL-"Artistul intre traditie si actualitate"

Consiliul Judeţean Alba, centrul de Cultură Augustin Bena Alba şi Primăria şi Consiliul Local Ocna Mureş organizează în perioada 7-8 noiembrie 2015 prima reuniune naţională a profesorilor de folclor din Şcolile de arte din România. Tema dezbătută în cadrul simpozionului- Artistul între tradiţie şi actualitate- va stârni cu siguranţă multe polemici pentru că vizează modalităţile prin care profesorii de folclor mai reuşeşc într-o lume a modernităţii să păstreze şi să conserve filonul folclorului muzical autentic având în vedere că trăim într-o lume în care valorile tradiţionale se pierd încetul cu încetul. 
Simpozionul naţional de folclor cu tema "Artistul între tradiţie şi actualitate,, va avea loc în oraşul Ocna Mureş, oraş în care s-a născut unul dintre cei mari virtuoşi ai viorii din lumea lăutărească a României - Alexandru Ţitruş şi unde an de an are loc cel mai vechi festival-concurs de interpretare a folclorului "Mureş pe marginea ta". 
manifestarea se doreşte a fi una de ţinută la care şi-au anunţat deja participarea profesori şi interpreţi de folclor din judeţele Harghita, Mureş, Alba, Arad, Hunedoara, Cluj, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Suceava, Bacău, Tulcea, Gorj, Dolj, Caraş-Severin.
Programul evenimentului: 
SÂMBĂTĂ, 7 noiembrie 2015
  • ora 15- deschiderea oficială a simpozionului- Primăria oraşului Ocna mureş
  • ora 15,30 - partea I a Simpozionului naţional "Artistul între tradiţie şi actualitate"- Primăria oraşului Ocna Mureş
  • 19,30 - spectacol folcloric susţinut de profesorii din judeţele Mureş, Gorj, Cluj, Suceava, Alba
DUMINICĂ, 8 noiembrie 2015
  • ora 10- depuneri de flori la mormântul lui Alexandru Ţitruş şi vizitarea împrejurimilor oraşului Ocna Mureş
  • ora 15- partea a II-a a Simpozionului naţional "Artistul între tradiţie şi actualitate"- Primăria Ocna Mureş
  • ora 17,30 - spectacol de folclor susţinut de profesorii din judeţele Bacău, Bistriţa-Năsăud, Dolj, Bihor, Alba

 

Read more...

Fondurile europene, o sarcina 'dureroasa' pentru guvern

Ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, a declarat că exerciţiul financiar european 2014-2020 este unul ”dureros” prin prisma sumei ce va trebui absorbită, în condiţiile în care în vechea programare, 2007-2013, s-au absorbit 12,8 miliarde de euro din 19, informeaza Stiripesurse.ro.

”Ne aşteaptă un exerciţiu 2014-2020 dureros prin prisma sumei pe care trebuie să o absorbim”, a declarat Marius Nica, într-o conferinţă de presă, potrivit Mediafax.

El a adăugat că în cadrul discuţiilor pe care le va avea în continuare pe acest subiect se va pune accent pe măsurile de simplificare, de debirocratizare.

Ministrul a mai spus că a iniţiat discuţii la Ministerul de Finanţe ca până la sfârşitul anului să existe o simplificare pentru proiecte cu valori mici. Astfel, urmează să fie modificată HG 28/2008 privind aprobarea conţinutului-cadru al documentaţiei tehnico-economice aferente investiţiilor publice, precum şi a structurii şi metodologiei de elaborare a devizului general pentru obiective de investiţii şi lucrări de intervenţii prin care să nu mai fie obligatoriu studiul de fezabitate în cazul proiectelor mici.

El a afirmat că primarii se întreabă de ce să dea 15.000 de euro unei firme pentru un studiu când valoarea proiectului este de 100.000 de euro şi când se poate merge pe o variantă simplificată pe care şi Comisia Europeană o susţine.

”Până la sfârşitul anului, pentru anumite tipuri de investiţii, în funcţie de cum ne vom înţelege cu Ministerul de Finanţe să eliminăm obligativitatea acestui HG şi să vedem până unde putem simplifica procedurile pentru investiţiile mari”, a spus Nica.

El a mai declarat că tot până la sfârşitul anului îşi doreşte să existe un instrument electronic de depunere a proiectelor.

”Avem atâta experienţă şi expertiză în IT şi aproape că este ruşinos că beneficiarii încă trebuie să vină cu documentele în număr foarte, foarte mare la autorităţile de management şi organismele intermediare”, a spus Nica.

Ministrul Fondurilor Europene a mai spus că din cele 19 miliarde de euro alocate României pe finanţarea 2007-2013, excluzând fondurile pentru Ministerul Agriculturii, s-au făcut plăţi interne către beneficiari de 12,8 miliarde de euro.

”Avem un procent de 64 la sută conform sumelor pe care le avem în casă, iar până la sfârşitul anului cu siguranţă vom ajunge la 70 la sută. Diferenţa o face din păcate infrastructura de transport unde nu suntem în cea mai fericită situaţie”, a spus ministrul.

sursa: corectnews.com

 

Read more...

Top Dance, din nou pe podium!

  • Published in Sport

În week-endul proaspăt încheiat Top Dance, a reuṣit să adauge în visteria clubului încă 3 clasări pe podium ṣi încă 3 clasări în finală. Cupa Mediaṣ – 25.10.2015, o competiţie desfăṣurată sub egida Federaţiei Române de Dans Sportiv la sala Polivalentă Mediaṣ, a reuṣit să adune la start peste 220 de perechi. Aṣa cum se cuvine cluburilor care respectă performanţa în ultimi 5-6 ani, Top Dance a reuṣit să triumfe prin următoarele perechi: Raul Bârlog – Graur Roxana – locul I, categorie de vârstă 10-11 ani – debutanţi 2 dansuri; Adrian Man – Mădălina Pavel – locul I – clasa E Standard, categorie de vârstă 16-34 ani; Vlad Petruţ – Cătălina Popa – locul III, categorie de vârstă 10-11 ani – debutanţi 2 dansuri; Luca Popa – Alexandra Man – locul VI, categorie de vârstă 12-15 ani – clasa D – 8 dansuri; Adrian Lazăr – Alexandra Opriţa – locul VI, categorie de vârstă 6-9 ani – debutanţi 2 dansuri; Daniel Opricean – Alexandra Pall – locul VII, categorie de vârstă 10-11 ani – clasa Hobby – 4 dansuri.

Antrenorul Roṣa Alin, s-a declarat mulţumit de prestaţia perechilor, care au dat dovadă ṣi de această dată de seriozitate ṣi perseverenţă. Felicitări sportivilor ṣi părinţilor C.D.S. Top Dance.

Club Top Dance – profesionalism născut din pasiune pentru dans.

Read more...

SAH:Radu Tampea invingator in Trofeul Pierre de Coubertin faza zonala

  • Published in Sport

Juniorul Radu Ţâmpea  (CSU Alba Iulia) a câștigat etapa zonală a Trofeului Pierre de Coubertin desfășurată la Cluj-Napoca, la categoria copii sub 10 ani. Juniorul albaiulian în vârstă de 9 ani a acumulat 4,5 puncte din 5 partide, devansându-le în clasament pe Mihaela Trifoi (Maramureș), medaliată cu bronz la Campionatele Europene de junioare din Croația, și Irisz-Hanna Hejja (Satu Mare). Cei trei juniori clasați pe podium s-au calificat în finala competiției care va avea loc peste o săptămână la Bascov.

Merită amintite și numele celorlalți reprezentanți ai județului Alba participanți la turneu: Alexandru Simina (5 ani), Andrei Simina (6 ani), Ana Anton (7 ani), Ștefan Chiriluț (7 ani), George Pleșa (7 ani), Laurențiu Alexa (8 ani), Maria Roșca (8 ani), Ianis Tarciuc (9 ani), Cătălin Marina (9 ani) și Filofteia Lupu (11 ani), toți aceștia având evoluții curajoase împotriva unor adversari mult mai experimentați.

La finalul competiției județul Alba s-a clasat pe locul 3, după județele Maramureș și Cluj clasate la egalitate pe locul 1, dar înaintea județelor Satu Mare, Bihor și Bistrița-Năsăud.

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686