Items filtered by date: Friday, 16 October 2015 - Like - stiri Alba Iulia

“Istorie în documente: Mavrocordatii (1711-1786)”.

Serviciul  Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale şi Editura DAR Development Publishing, vă invită la lansarea volumului: “Istorie în documente: Mavrocordaţii (1711-1786)”.

Realizarea acestui volum foto-documentar a fost posibilă cu sprijinul Ministerului Culturii, prin Administraţia Fondului Cultural Naţional. Alături de Arhivele Naţionale ale României, principalul partener al Asociaţiei DAR DEVELOPMENT, în desăvârşirea acestui proiect editorial, se evidenţiază sprijinul oferit de către Universitatea din Bucureşti, Departamentul de Filologie Clasică şi Neogreacă al Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine, precum şi aportul dat de către Fundaţia Culturală Greacă pentru diseminarea rezultatului final al proiectului.

Volumul este îngrijit de domnul Claudiu-Victor Turcitu, doctorand al Universităţii din Atena, coordonator al Biroului Arhive Medievale, Fonduri Personale şi Colecţii din cadrul Arhivelor Naţionale Istorice Centrale.

Albumul foto-documentar dedicat Mavrocordaţilor cuprinde un număr de 115 documente, inclusiv 7 suluri de peste 2 m lungime, fiind structurat cronologic, în două părţi: mărturii documentare şi mărturii sigiliografe. În cadrul fiecărei părţi, documentele şi sigiliile sunt prezentate cronologic şi beneficiază de rezumate şi descrieri ale conţinutului şi particularităţilor diplomatice ale fiecăruia, atât în limba română, cât şi în limba engleză. În plus, acest album este însoţit de o variantă electronică, în format fluid-book, ce va da posibilitatea specialiştilor să acceseze conţinutul în formaţional detaliat al fiecărui document.

Lansarea volumului va avea loc luni 19 octombrie 2015, ora 11.00, la sediul Serviciului Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale.

Read more...

„Fii responsabil! Respinge violenta din scoala ta!”

Colegiul Tehnic Aiud a fost vineri, 16 octombrie, gazda campaniei iniţiate de Jandarmeria Alba “În siguranţă, alături de jandarmi !”. Acest demers informativ se desfăşoară în judeţul Alba sub sloganul „Fii responsabil! Respinge violenţa din şcoala ta!”, cu sprijinul Instituţiei Prefectului - Judeţul Alba, Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba şi Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor – Regiunea 2 Alba, vizate fiind 10 unităţi şcolare.

Programată iniţial pentru 22 decembrie, întâlnirea a debutat la ora 11.00, în prezenţa elevilor, cadrelor didactice şi personalului administrativ. Reprezentanţii Jandarmeriei Alba le-au vorbit celor prezenţi despre rolul, importanţa şi locul Jandarmeriei în cadrul forţelor de ordine publică, au  instruit elevii şi personalul didactic în vederea  recunoaşterii faptelor antisociale şi asupra modului de sesizare a acestora celor în drept, i-au informat asupra celor mai frecvente fapte de natură contravenţională şi penală întâlnite în şcoală şi referitor la modul în care elevii pot fi traşi la răspundere din punct de vedere contravenţional şi penal, chiar dacă sunt minori.

Potrivit doamnei profesor Veronica Ciortea - directorul unităţii de învăţământ – “ activitatea desfăşurată la Colegiul Tehnic Aiud de către Jandarmeria Alba a fost un prilej binevenit de informare a  elevilor şi a tuturor celor prezenţi de ceea ce înseamnă activitatea acestei instituţii şi o ocazie de conştientizare a rolului pe care această instituţie îl îndeplineşte. Apreciez ca fiind deosebit de importantă informarea copiilor cu privire la prevederile legale în materia răspunderii penale deoarece prin aceasta se previne apariţia unor fapte pedepsite de lege în rândul elevilor noştri. Suntem deschişi oricând spre astfel de colaborări deoarece sunt sigură că informaţiile primite pe timpul acestora vor fi diseminate de cei mici în familie şi comunitate, iar aceasta se va reliefa într-un mediu social sănătos ”.

Următoarea acţiune din cadrul campaniei se va desfăşura vineri, 29 octombrie şi va fi adresată elevilor şi personalului didactic de la Liceul Teoretic Teius.

Read more...

Accident tragic pe o trecere de cale ferata

Poliţişti din cadrul Serviciului Rutier Alba au fost solicitaţi să intervină joi,  15.10.2015, pentru soluţionarea unui accident rutier produs în localitatea Inoc, comuna Unirea, la trecerea la nivel cu o cale ferată.

La faţa locului, poliţiştii au stabilit că un bărbat de 39 de ani, din comuna Unirea în timp ce conducea un autotractor, ce tracta un atelaj nu a oprit la semnalele acustice şi luminoase ale unei treceri la nivel cu cale ferată fără barieră, intrând în coliziune cu un tren Interegio ce se deplasa pe ruta Bucureşti - Satu Mare.

Bărbatul a fost transportat la Spitalul Municipal Aiud pentru acordarea de îngrijiri medicale, câteva ore mai târziu acesta decedând.

Read more...

Vilnius – Conferinta internationala pe tema securitatii cibernetice

Președintele Asociației Pakiv România, domnul GRUIA BUMBU, în calitate de președinte Romania IVLP Alumni Association și membru fondator al Romanian US Alumni Association, participă la cea de-a 7-a Conferință a Rețelei Europene a Asociațiilor Americane Alumni (European Network of American Alumni Association - ENAM), ce are loc azi, 16 octombrie 2015, la Vilnius, capitala Lituaniei.

Scopul conferinței este de a sensibiliza diferitele grupuri de interese și profesioniști despre evoluțiile din domeniul securității cibernetice. Dezvoltarea tehnologică generează noi provocări în menținerea spațiul cibernetic sigur pentru guverne, întreprinderi și persoane fizice. Guvernele răspund la creșterea amenințărilor cibernetice prin dezvoltarea de noi strategii și reglementări. Acest lucru necesită de multe ori găsirea unui compromis între siguranță națională și drepturile de confidențialitate ale persoanelor sau a independenței tehnologice a mediului de afaceri.

Această conferință are pe agendă subiecte cum ar fi cele mai recente amenințări cibernetice, cele mai recente progrese în domeniu, atât în  în cadrul European cât și în SUA, precum și consecințele acestor evoluții pentru persoane fizice șiși din mediul de afaceri.

”Trebuie să găsim hotarul rațional de implicare a instituțiilor de stat în guvernanța electronică, asigurând drepturile și libertățile omului, concomitent, creând un mediu securizat și deschis pentru toți utilizatori. Mizăm pe implicarea experților în reglementarea corectă a respectării drepturilor omului în spațiul virtual și în documentele de politici publice de profil,” a declarat domnul Gruia Bumbu.

La conferință participă lideri de afaceri, politicieni și funcționari publici de rang înalt, reprezentanți ai societății civile; profesioniștii care lucrează în domeniul dreptului, IT, finanțe, și în alte domenii sensibile securității cibernetice; cercetători, și analiști cu accent pe securitate cibernetică, dar și reprezentanți ENAM (Rețeaua Europeană a Asociațiilor americane Alumni), reprezentând toate țările europene.

Întrevederea se va finaliza cu stabilirea unei agende comune privind promovarea respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului în mediul virtual și a importanței asigurării dezvoltării guvernanței internetului.

Read more...

Parfum de poveste la Alba Iulia!

Cu toții iubim parfumurile, dar prea puțini dintre noi le cunoaștem și poveștile. Iată de ce, Beautik Haute Parfumerie și Muzeul Parfumului București și-au dorit să prezinte publicului din Alba Iulia și nu numai, ceea ce înseamnă istoria parfumurilor creând  în România un muzeu dedicat acestora. Proiectul "Muzeul Parfumului" este o inițiativa culturală unică, privată, nascută din pasiunea pentru aromele fine și din impactul emoțional pe care acestea îl au.

Colecția impresionantă numără peste 3000 de sticluțe, parfumul preferat al Reginei Maria creat de Houbigant, sticle din cristal Baccarat vechi de aproape un secol,  parfumuri românești sau ediții limitate ale celor mai iubite și mai apreciate esențe.

Exponatele din colecția Muzeul Parfumului celebrează 140 de la nașterea Reginei Maria, între pisele de muzeu expuse stând la loc de cinste parfumul Mon Boudoir, parfumul pe care Regina Maria îl folosea adesea. Pe lângă veleitățile de conducător și lider de opinie, Regina a fost considerată pe plan mondial drept "cea mai frumoasă Regină a Europei moderne", ea fiind și prima personalitate publică implicată în reclama unui produs cosmetic.  Produsele casei Jean-Francois Houbigant, un apropiat al reginei, și care a creat pentru aceasta parfumul Mon Boudoir, apar alături de Regină în anul 1922 în National Geografic, iar în anul 1924 în revista Time. Parfumul Mon Boudoir a avut o istorie scurtă, de numai 20 de ani, fiind retras din producție în anul 1938, în semn de omagiu și recunoștință pentru cea care a fost recunoscută în epocă drept o susținătoare a artelor și o colecționară a obiectelor cu însemnătate. În arhive se regăsesc imagini ale campaniilor de promovare Houbigant din 1922 și 1923, în care apare portretul Reginei Maria alături de parfumul în forma de clopot "Mon Boudoir" și de o serie de produse cosmetice de lux – pudre parfumate pentru față sau corp în variante pulbere și compacte.

Ineditul expoziției constă în existența și posibilitatea testării replicii parfumului Reginei Maria. Parfumul menținut pe piață de către Casa Houbigant, sub numele de Quelques Fleurs Royale, păstrează caracterul aparte cu note de violete (florile preferate ale Reginei Maria) și iris.

În perioada 15 Octombrie – 1 Decembrie decorul Muzeului Pincipia va fi completat de parfumurile care ani de-a rândul au încântat minunatele doamne ale culturii, politicii și vieții mondene de pretutindeni și au sedus generații de domni.

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686