Items filtered by date: Thursday, 15 October 2015 - Like - stiri Alba Iulia

Garda Apulum III ani de reenactment antic la Alba Iulia

Duminică, 18 noiembrie 2015, Garda Apulum va susține de la ora 13.00 în fața Porții a IV-a a Cetății Alba Carolina o reprezentație. Evenimentul  marchează  împlinirea a trei ani de la lansarea oficială a  trupei de reenactori albaiulieni.

Compusă astăzi din patru formații, Legiunea XIII Gemina, Lupii Apoulonului, Ludus Apulensis și Magna Nemesis, grupate sub titulatura de Garda Apulum, trupa s-a făcut remarcată, în cei trei ani de activitate, prin participarea cu succes la zeci de evenimente, atât în țară cât și în străinătate. Tocmai de aceea în acest moment putem susține că acest proiect a devenit un brand al orașului, foarte mulți turiști venind special la Alba Iulia pentru a asista la reprezentațiile pe care Garda Apulum le-a susținut în fiecare vineri, din mai până în septembrie. De amintit că inițierea acestui proiect se datorează Muzeului Național al Unirii, iar cei care dau viață legionarilor romani, războinicilor daci, gladiatorilor și dansatoarelor sunt voluntari albaiulieni.

Promovând importantul patrimoniu antic al orașului Alba Iulia și al județului Alba, Garda Apulum este direct implicată și în organizarea a doua dintre cele mai importante evenimente de reconstituire antică din România, Festivalul Cetăților Dacice și Festivalul Roman Apulum.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia cu sprijinul Asociației Culturale pentru Istorie Vie, S.C. Elit SRL și Societatea de Transport Public Alba Iulia.

Read more...

Imagini si documente – 70 de ani de peisaj industrial

Luni, 19 octombrie 2015, la ora 10:00, la sediul Serviciului Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale, va avea loc vernisarea expoziţiei de fotografie din cadrul proiectului „Imagini şi documente – 70 de ani de peisaj industrial”, proiect realizat de Asociaţia DAR DEVELOPMENT şi cofinanţat de Ministerul Culturii prin Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Scopul proiectului este realizarea, de către 20 de artişti debutanţi, cei mai mulţi dintre ei studenţi ai Universităţii de Artă Bucureşti, a unei expoziţii de fotografie care să pună în valoare calitatea estetică a unor peisaje industriale realizate în perioada comunistă, din şapte dintre cele opt zone de dezvoltare ale României, dar şi din Republica Moldova.

În cadrul proiectului, Arhivele Naţionale au contribuit la documentarea principalelor obiective industriale cu imagini de arhivă şi informaţii documentar-istorice din epoca în care obiectivele industriale au fost construite.

Pe lângă Arhivele Naţionale, proiectul se bucură de susţinerea următorilor parteneri: Universitatea de Artă din Bucureşti – Departamentul de Imagine Dinamică şi Fotografie, Institutul Cultural Român, Asociaţia Naţională pentru Arte Vizuale Contemporane, Asociaţia ARTIA, Asociaţia Obsteaşcă Foto Club Moldova din Chişinău, Asociaţia VEGA din Bucureşti şi Asociaţia XANDER din Braşov.

Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 19-20 octombrie 2015. 

Read more...

Persoane cercetate pentru comiterea unor infractiuni la regimul rutier

La data de 15.10.2015, ora 04.00, polițiştii rutieri din cadrul Poliţiei municipiului Alba Iulia, în timp ce efectuau activităţi de control al traficului rutier pe bulevardul 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, au oprit un autovehicul condus de 37 de de ani municipiul Timişoara. Deoarece acesta emana miros de băuturi alcoolice, i s-a solicitat efectuarea unui test cu aparatul etilotest, însă acesta a refuzat testarea. Totodată, fiind condus la Spitalul Judeţean Alba, bărbatul a refuzat şi recoltarea mostrelor de sânge în vederea stabilirii  gradului de alcoolemie.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de refuzul prelevării mostrelor biologice.

Poliţia municipiului Sebeş a fost sesizată, miercuri, 14.10.2015, prin apel 112, despre faptul că pe strada Dorin Pavel din municipiul Sebeş a avut loc un accident rutier soldat cu pagube materiale.

La faţa locului poliţiştii au stabilit că un bărbat de 42 ani, din Ungaria, în timp ce conducea un autoturism pe direcţia de mers Petreşti - Sebeş a intrat în coliziune cu un autotractor condus de un alt bărbat, rezultând pagube materiale.

Bărbatul de 42 de ani a fost testat cu aparatul etilotest rezultatul fiind de 0,75 mg/l alcool pur în aerul expirat fiindu-i recoltate mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

Cetăţeanul maghiar este cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică peste limita legală.

Miercuri, 14.10.2015, poliţişti din cadrul Postului de Poliţie Unirea, aflându-se în exercitarea sarcinilor de serviciu pe DJ 103 G, au oprit în trafic un moped condus de un bărbat de 29 ani, din comuna Unirea, judeţul Alba.

În urma  verificărilor efectuate s-a stabilit că bărbatul nu deţinea permis de conducere. În cauză se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686