Items filtered by date: Wednesday, 07 January 2015 - Like - stiri Alba Iulia

Atac terorist in centrul Parisului

Franța a instituit nivelul maxim de alertă în regiunea pariziană, declanșând așa-numitul plan 'Vigipirate' de combatere a terorismului, în urma atacului armat la sediul publicației franceze de satiră Charlie Hebdo, soldat cu cel puțin 12 morți, dintre care doi polițiști, a anunțat poliția franceză, citată de agențiile internaționale de presă.

Sediul ziarului satiric Charlie Hebdo din Paris a fost vizat miercuri de un atac cu arme automate, comis de persoane mascate,  care au anunțat că îl "răzbună pe profet".

Potrivit martorilor care au văzut atacul din clădirile apropiate, în sediul publicației au pătruns doi sau trei indivizi cu cagule negre și înarmați cu Kalașnikovuri, apoi fiind auzite mai multe focuri de armă, după care atacatorii au părăsit clădirea și au fugit cu o mașină, la ieșire ei strigând: '"L-am răzbunat pe Profet".

Ziariștii prezenți la locul incidentului relatează că polițiștii vorbesc despre atacatori ca fiind bine antrenați, acționând cu precizie "militară". Aceștia ar fi căutat în mod special anumiți jurnaliști și au tras peste 50 de gloanțe.

Săptămânalul satiric a fost ameninţat în numeroase rânduri după ce a publicat caricaturi cu profetul Mahomed în 2006.

În noiembrie 2011, sediul revistei a fost distrus de un incendiu provocat, după ce jurnaliștii l-au "numit" pe profetul Mohamed "redactor-sef".

În 2013, un tânăr în vârstă de 24 de ani a fost condamnat la închisoare - cu suspendare - după ce a îndemnat, pe Internet, la decapitarea directorului Charlie Hebdo, în urma publicării unor caricaturi cu Mahomed.

Fără să se ştie dacă are o legătură cu acest atac, Charlie Hebdo şi-a deschis ultimul număr, publicat miercuri, cu "Soumission" (Supunere), noul roman controversat al scriitorului Michel Houellebecq (unul dintre cei mai cunoscuţi autori francezi în străinătate), lucrare politică de ficţiune, care schiţează porterul unei Franţe islamizate, în 2022, după alegerea unui preşedinte musulman al Republicii.

Read more...

CSU Alba Iulia vs Universitatea Cluj-Napoca

  • Published in Sport

Start de campionat pentru CSU Alba Iulia. În această după-masă, în prima partidă din 2015, trupa universitară întâlnește pe teren propriu pe Universitatea Cluj-Napoca. Meciul care contează pentru etapa a XVI-a a Ligii Naționale de baschet feminin se anunță unul la discreția gazdelor, care joacă pe teren propriu, are un lot mult mai valoros decât al clujencelor, se poziționează cu 8 locuri mai sus în clasament și are avantaj clar în întâlnirile directe. Totuși, universitarele nu trebuie să trateze partida complet relaxat, deoarece oaspetele sunt capabile să producă surpriza, mai ales având în vedere că este prima dispută după vacanță.

Prestația din prima parte a campionatului din acest sezon regulat arată clar diferența din acest moment între cele două combatante. Astfel, CSU Alba Iulia ocupă poziția a treia în clasament, reușind să obțină până în acest moment 12 de victorii, înregistrând doar trei înfrângeri. De cealaltă parte, Universitatea Cluj-Napoca se clasează pe locul 11, fiind una dintre codașele campionatului, cu 3 succese și 12 partide pierdute.

În întâlnirile directe, scorul este clar favorabil gazdelor, 13-4, sportivele din Alba Iulia reușind să câștige ultimele nouă meciuri față în față. În ultima dintre ele, în manșa tur a sezonului 2014/2015, disputată în Sala ”Horia Demian” din Cluj-Napoca, CSU s-a impus fără niciun fel de probleme, scor 86-46. Echipa condusă de pe bancă de Miroslav Popov și George Lăncrănjan nu a avut probleme niciun moment în cele 40 de minute de joc, reușind să câștige cu lejeritate toate cele patru sferturi, cei doi tehnicieni introducând în joc absolut toate jucătoarele valide.

În ceea ce privește loturile de jucătoare, câștig de cauză are CSU, care beneficiază de cinci jucătoare străine, respectiv antrenor principal de peste hotare, dar și câteva jucătoare românce valoroase și experimentate, în timp ce Universitatea Cluj-Napoca dispune de doar o baschetbalistă de peste hotare, restul fiind sportive autohtone. Astfel, la CSU evoluează trei americance, o canadiancă și o bosniacă, cinci jucătoare autohtone cu experiență națională și internațională, dar și 2 junioare. La conducerea echipei se află sârbul Miroslav Popov, ajutat de secundul George Lăncrănjan și directorul sportiv Nicușor Marcu. De cealaltă parte, trupa din județul Cluj a suferit unele modificări de lot față de partida tur, în pauza de iarnă cele trei jucătoare americance părăsind echipa, clujencele reușind să înregimenteze însă o altă sportivă de peste Ocean.

Partida este una specială pentru jucătoarea de la CSU Alba Iulia, Marta Fodor, care este originară din Cluj-Napoca și a evoluat pentru echipa universitară clujeană timp de mai multe sezoane. De cealaltă parte, meciul este unul aparte și pentru sportiva de la oaspetele din această seară, Nicoleta Berbec, care joacă împotriva fostului său antrenor de la LPS Alba Iulia U18, George Lăncrănjan, echipă la care a petrecut un sezon.

 CSU Alba Iulia

 

Read more...

Simona Halep s-a calificat in sferturi de finala la Shenzen

  • Published in Sport

Simona Halep s-a calificat, miercuri, în sferturile de finală ale turneului WTA de la Shenzhen (China), dotat cu premii totale de 500.000 de dolari, după ce a învins-o pe rusoaica Natalia Vikhlyantseva (17 ani), scor 6-2, 6-2,
în 62 de minute.

Halep (23 ani, 3 WTA), principala favorită a turneului, a dominat meciul cu Natalia Vihlianţeva (Rusia), aflată pe locul 584 în lume, care în primul tur trecuse de Anna-Lena Friedsam (Germania), numărul 85 WTA.

În sferturile de finală, Simona Halep o va întâlni pe învingătoarea partidei dintre Aleksandra Krunici (Serbia), jucătoare venită din calificări şi locul 84 WTA, şi Anna Schmiedlova (Slovacia), poziţia 73 în clasamentul mondial.

Halep și-a asigurat un cec de 8.934 dolari și 60 de puncte WTA.

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686