Items filtered by date: Wednesday, 09 October 2013 - Like - stiri Alba Iulia

Dorinte si voluptati in epoca victoriana

Muzeul „Jacquemart-André” din Paris gazduieste, pana in 14 ianuarie 2014, expozitia “Dorinte si voluptati in epoca victoriana”, care introduce vizitatorul in cercul pictorilor Lawrence Alma-Tadema, Edward Burne-Jones sau Frederic Leighton, care au facut din frumusete o arta de a trai, informeaza Cotidianul.ro.

O ploaie de trandafiri sau mai curand o avalansa, gramezi de petale ce se revarsa dintr-un val deschis brusc peste personajele care nu par sa realizeze ce destin le-a faurit gazda lor imperiala.

Cunoastem, din scrierile vechilor autori, viata lui Heliogabal, imparat si Preotul Soarelui care, in secolul al III-lea, a domnit aupra Romei timp de cativa ani. Acest imparat foarte tanar a fost detestat pentru moravurile sale depravate, dar si pentru gusturile sale scandalos de costisitoare si pentru cruzimea rafinata, despre care episodul trandafirilor ne da o idee: convivii care se rostogolesc cu voluptate in acest ocean de flori vor pieri, in realitate, sufocati de ele.

Tabloul lui Alma-Tadema este unul dintre marile simboluri ale picturii victoriene, din momentul in care se dezvolta “Aesthetic Mouvement”, in anii 1860-1890.

La drept vorbind, “Estetismul” este mai putin o miscare, in sensul gruparii organizate a unor artisti care impartasesc aceleasi idei si aceeasi conceptie artistica, cat un curent de sensibilitate, o mutatie a gustului, operata de artistii revoltati impotriva mizeriei si urateniei ce insotea dezvoltarea industriala a Angliei victoriene, devenita prima putere mondiala.

Fie ca erau poeti, ca Algernon Swinburne, sau pictori ca Jame McNeill Whistler, Frederic Leighton, George Frederic Watts, Albert Moore, John Williams Waterhouse, Lawrence Alma-Tadema sau Edward Poynter, artistii pretindeau sa celebreze cultul frumusetii, considerate un antidot spiritual la relele societatii ultramateriale. Ei se situeaza astfel in siajul scriitorilor si poetilor francezi, partizani ai artei pentru arta, de la Théophile Gautier la Baudelaire, si a Prerafaelitilor, dintre care unii, ca Dante Gabriel Rossetti, John Everet Millais sau Edward Burne-Jones, devin figuri simbol ale noului curent.

Epoca victoriana, cu uzinele ei din caramida, cu capitala Angliei apasata de smog, cu o regina care nu suradea niciodata si cu puritanismul ei inhibant, i-a determinat pe pictori sa adopte un registru opus, cu efecte dulcegi, cu opere tot atat de grandilocvente pe cat erau de lugubre uzinele. Iar personajul central al acestei estetici este evident femeia, devenita o eroina, o zeita chiar, intr-un univers care oscileaza intre Antichitate, Evul Mediu si Orientul povestilor din “1001 de nopti”.

Mai intai violent criticati de Royal Academy, care propovaduia valorile nationale, acesti pictori au cunoscut, incepand din 1875, un succes din ce in ce mai mare, mai ales datorita crearii, in 1877, a “Grosvenor Gallery”, care expunea exclusiv operele lor intr-un cadru sofisticat evocand o resedinta particulara.

Influenta lor s-a extins de la artele plastice la cele decorative si la arhitectura de interior. Frumusetea nu trebuia sa se limiteze numai la operele de arta propriu-zise, ci sa se rasfranga asupra tuturor aspectelor vietii, de la mobilier la obiecte utilitare, editii de carte, haine si chiar modul de existenta.

William Morris, care s-a ilustrat in reinnoirea artelor aplicate, Frederic Leighton sau Dante Gabriel Rossetti au facut din casele lor adevarate opere de arta imitate foarte repede de membrii mai cultivati ai marii burghezii industriale care cumparau sau chiar comandau operele lor.

S-a nascut astfel moda “casei frumoase” concepute si decorate dupa modelul caselor artistilor. Expozitia “Frumusete, morala si voluptate in Anglia lui Oscar Wilde”, deschisa in 2011-2012 la “Musée d’Orsay”, acordase un spatiu larg artelor decorative in sanul Miscarii Estetice.

Sub bagheta comisarului expozitiei, Veronique Gerard-Powell, actuala expozitie se concentreaza asupra picturii, cu tablouri apartinand exclusiv mexicanului Perez Simon. Muzeul “Jacquemart-André” a expus deja bogatul fond de pictura spaniola al acestei colectii. Fondul de arta victoriana este si el exceptional si, probabil, cel mai important din afara Marii Britanii, cuprinzand opere-far, ca faimoasa pictura “Trandafirii lui Heliogabal”.

In tabloul lui Alma-Tadema, victimele, inainte de a pieri, inoata in trandafiri ca intr-un ocean de voluptati si, fara indoiala, aceasta “baie florala” evoca metaforic orgiile imparatului.

Pudica societate victoriana a fost la inceput socata de operele Estetismului, pe care le-a considerat imorale. Si, fara indoiala, una dintre componentele acestor opere este senzualitatea figurilor, erotismul uneori abia voalat al temelor. La fel se inampla in Franta, la unii pictori academici, ca Gérôme, Bouguereau sau Rochegrosse. Dar, spre deosebire de Franta, Marea Britanie nu avea traditia picturii “libertine”, iar nudul era rar. Or, femeia devine tema centrala a estetismului, fie ca este figurata lasciva sau casta, visatoare, nud sau acoperita cu valuri transparente, mostenitoare a statuarei grecesti, dar cu figurile unor persoane reale, care erau muzele artistilor. In afara de portrete, unde sunt ceva mai putin idealizate, aceste femei nu sunt niciodata figuri reale, ci eroine din literatura, din povestile ciclului arthurian sau din teatrul lui Shakespeare, din povesti si legende, ca in cazul “Andromedei” lui Poynter, un nud de o forta remarcabila mai ales in contextul englezesc.

Cu o cultura clasica remarcabila, marea burghezie a epocii era pasionata de descoperirile arheologice din Grecia si din Italia. Cele mai frumoase piese au imbogatit colectiile de la “British Museum”, uimind publicul londonez. Rafinamentul decorurilor descoperite in sapaturile din Roma sau din Pompei a creat nostalgia unei varste de aur, a unei lumi antice traind in lux si placeri in peisajele scaldate de soare. Este revizitata acum de artisti o Antichitate visata, mai curand decat Evul Mediu atat de drag Prerafaelitilor. O Antichitate visata, dar care se doreste exacta din punct de vedere arheologic. Intregul decor, mobilierul, accesoriile, costumele sunt copiate minutios dupa vestigiile studiate in salile de la “British Museum”. Ceea ce nu inlatura intotdeauna unele incongruente socante. In “Cvartetul” de Albert Moore, folosirea instrumentelor moderne de catre muzicienii invesmantati “à l’antique” este de-a dreptul ridicola, ridicol compensat, e adevarat, de adevaratele tentatii ale tabloului, cum ar fi posterioarele abia drapate ale ascultatoarelor.

In alt registru, in pictura “Tinere grecoaice adunand pietricele la malul marii”, de Leighton, uluiesc maiestatea pozelor si volumele monumentale demne de zeite, evident deplasate si pompoase in raport cu actiunea minora.

De la pompos la pompieristic nu este decat un pas si acesti “Olimpieni”, cum erau numiti unii dintre pictorii Estetismului, l-au facut foare bucuros. Asa cum s-a intamplat si in Franta, multe opere ale acestei miscari au fost ulterior ascunse in depozite, considerate un trecut de-a dreptul rusinos pentru istoria artei tarilor respective.

Din ultimul sfert al secolului trecut, ele au fost insa scoase la lumina si cota lor n-a incetat sa creasca. “Heliogabal”, cumparat in 1993 de Perez Simon, a constituit un recod de pret la acea vreme pentru pictura victoriana care atinge astazi sume exorbitante.

Pictura victoriana este in curs de reabilitare de peste 20 de ani. Toate muzeele, mai ales cele din provincie care poseda un numar mare de astfel de opere, le etaleaza acum pe simeze. Ultimul mare Alma-Tadema pus in vanzare la Sotheby’s in 2010 a depasit 35 de milioane de dolari.

Expozitia “Dorinte si voluptati in epoca victoriana” va fi itinerata anul viitor la Roma, la “Chiostro del Bramante”, din februarie pana in iunie, apoi la Muzeul “Thyssen-Bornemisza” din Madrid din iunie pana in octombrie.

Sursa: corectnews.com

 

 

 

Read more...

Secretul mintii geniale a lui Albert Einstein a fost descifrat de oamenii de stiinta

Una dintre caracteristicile neobisnuite ale creierului lui Albert Einstein era conexiunea deosebit de puternica dintre cele doua emisfere cerebrale, care ar fi putut juca un rol in dezvoltarea capacitatilor sale intelectuale extraordinare, arata un nou studiu, informeaza Realitatea.net.

Emisferele dreapta si stanga ale creierului genialului fizician erau legate una de cealalta intr-un mod neobisnuit de solid, arata un studiu recent care a cercetat caracteristicile unei zone numite corpul calos, un manunchi de fibre nervoase care conecteaza cele doua jumatati ale creierului, facilitand comunicarea inter-emisferica. Descoperirile au fost publicate in jurnalul Brain, scrie descopera.ro

Studiul a fost condus de Weiwei Men, de la East China Normal University, care a dezvoltat o noua tehnica pentru a studia corpul calos, bazata pe masurarea si atribuirea de coduri de culoare grosimilor variabile ale subdiviziunilor corpului calos, de-a lungul traseului acestuia, acolo unde fibrele nervoase trec de la o emisfera cerebrala la alta.

Grosimea indica numarul de fibre care trec dintr-o parte in alta si, deci, arata “cat de bine” sunt conectate cele doua emisfere in diferite zone, asociate cu diferite functii.

Aceasta tehnica a pemis masurarea si compararea caracteristicilor creierului lui Einstein cu caracteristicile creierelor altor persoane: 15 barbati in varsta si 52 de barbati care aveau varsta pe care o avea Einstein in 1905. In acest an – „anul miraculos”, cum este denumit in istoria stiintelor – Einstein, in varsta de numai 26 de ani, a publicat 4 articole care au contribuit semnificativ la fundamentarea fizicii moderne si au schimbat viziunea noastra despre spatiu, timp, masa si energie.

Cercetatorii au constatat ca Einstein avusese conexiuni mai extinse intre anumite portiuni ale emisferelor cerebrale, comparativ atat cu barbati mai varstnici, cat si cu cei mai tineri.

Cercetarile s-au bazat pe fotografiile de inalta rezolutie ale interiorului creierului lui Einstein, publicate anul trecut.

Sursa: corectnews.com

 

 

 

Read more...

Descoperire astronomica uimitoare in Egipt

O cometa a explodat deasupra Egiptului in urma cu 28 de milioane de ani, lasand in urma un "misterios" cristal negru - primul material provenit dintr-un nucleu de cometa ce a fost descoperit pana in prezent pe Terra, a anuntat marti echipa de oameni de stiinta care a realizat descoperirea, informeaza Realitatea.net.

"Cometele ne brazdeaza dintotdeauna cerul — acei bulgari murdari de gheata amestecata cu praf — dar niciodata pana acum nu a fost identificat pe Pamant material provenit dintr-o cometa", a precizat profesorul David Block de la Universitatea sud-africana de la Witwatersrand, scrie Agerpres

Faraonul egiptean Tutankamon a avut o brosa in forma de scarabeu facuta din sticla de siliciu galbena, substanta rezultata dupa ce explozia cometei a incalzit nisipul pana la 2.000 de grade Celsius. In urma acestei explozii, pe Pamant a ajuns si un cristal de roca negru, conform unui comunicat al universitatii.

Acest cristal de roca reprezinta "prima dovada a unei comete care patrunde in atmosfera Pamantului si explodeaza, provocand o ploaie de foc ce a distrus totul in calea sa", se precizeaza in comunicat.

Acest cristal, descoperit inca din 1996, a fost analizat de o echipa de geologi, fizicieni si astronomi. A stat degeaba o lunga perioada de timp, pana a ajuns in mainile unui cercetator care studiaza diamantele, conform profesorului Jan Kramers de la Universitatea din Johannesburg.

Socul impactului a dus la formarea unor diamante microscopice pe acest cristal de roca, iar studiile realizate asupra sa au demonstrat ca nu este vorba de o piatra ordinara. Acest cristal de 30 de grame prezinta o trasatura caracteristica rocilor extraterestre si este totusi diferit fata de meteoriti, sustine Kramers.

Sursa corectnews.com

 

 

 

Read more...

ALERTĂ. UN COLOS IT, prezent şi în România, ar putea CONCEDIA 10.000 de angajaţi

  O COMPANIE FRANCEZĂ, care are activităţi şi în România, vrea să concedieze 10.000 de angajaţi, reprezentând 14% din numărul total, pentru a reduce costurile şi a reveni pe profit, potrivit Mediafax.
Alcatel-Lucent, care produce echipamente pentru reţele de telecomunicaţii, avea 72.000 de angajaţi la finele anului trecut, conform unor surse citate de Bloomberg.
  Directorul general al Alcatel-Lucent, Michel Combes, va discuta marţi concedierile cu reprezentanţi ai sindicatelor. Grupul a mai efectuat disponibilizări semnificative în ultimii ani, a restructurat operaţiunile şi a vândut mai multe active, însă nu a revenit pe profit în pofida acestor măsuri.
   Producătorii europeni de echipamente de telecomunicaţii, precum Alcatel-Lucent, NSN (parte a grupului Nokia) şi Ericsson, sunt afectaţi de scăderea preţurilor echipamentelor, reducerea investiţiilor efectuate de operatorii de telecomunicaţii în Europa şi concurenţa cu producători chinezi precum Huawei.
  Scăderea cheltuielilor ar putea atrage un investitor interesat să preia compania franceză. Surse apropiate discuţiilor au declarat în luna septembrie că grupul finlandez Nokia analizează oportunitatea preluării Alcatel-Lucent.
  Ziarul francez Les Echos scrie că Alcatel-Lucent va concedia 15.000 de angajaţi şi va crea 5.000 de noi locuri de muncă.
  Alcatel-Lucent este prezentă în România încă din 1991, când a fost înfiinţată o filială la Timişoara, şi are activităţi de cercetare-dezvoltare, proiectare, instalare, mentenanţă şi consultanţă. AlcatelLucent România are peste 1.000 de angajaţi.
Sursa: www.evz.ro

Read more...

October Best! Art Fest!, luna atelierelor creative la Alba Mall

  Alba Mall oferă tuturor sfârşituri de săptămână pline de activităşi creative. Astfel, toti clientii Alba Mall dar in special cei mici, sunt invitati sa-si testeze creativitatea si sa-si arate talentul. La atelierul de decupaj din 12-13 octombrie, la sesiunea de caricaturi facute LIVE, in 12-13 octombrie, la atelierul de bijuterii handmade din 19-20 octombrie si la un super concurs de graffitti in 26 octombrie. Toate acestea se intampla in cel mai natural mod posibil, pentru ca stim ca una dintre cele mai populare forme de manifestare a creativitatii de azi se numeste handmade. Pentru cei care au atins potentialul maxim in domeniu sau pentru cei care n-au pus niciodata mana pe foarfeca, octombrie e o luna de incercari si experiente amuzante.
  Iar sfarsitul lunii aduce una dintre cele mai tari petreceri de Halloween din cate s-au vazut vreodata in oras. Suficiente motive ca sa iti treci cel mai mare centru comercial din oras, Alba Mall, pe lista de prioritati a lunii octombrie.

Read more...

O POVESTE DE IUBIRE REMARCABILĂ în LUMEA MUZICALĂ ROMÂNEASCĂ. Fiul regretatei ANCA PARGHEL, îndrăgostit de UNA DINTRE CELE MAI ÎNDRĂGITE CÂNTĂREŢE ALE MOMENTULUI

  • Published in Monden

  După ce s-a iubit în urmă cu 17 ani cu Ozana Barabancea (44 de ani), cea care, de altfel, l-a şi iniţiat în tainele amorului, Ciprian Parghel (36 de ani), fiul cel mare al regretatei soliste Anca Parghel, e din nou îndrăgostit. Coincidenţă sau nu, Irina Sârbu (30 de ani), femeia care i-a cucerit inima, este, la fel ca şi mama lui, solistă de muzică de jazz.
  Artistul, care cântă la contrabas, este,se pare, atras de fostele eleve ale mamei sale, pentru că şi Ozana Barabancea, dar şi Irina Sârbu au luat lecţii de canto cu Anca Parghel, solista care a încetat din viaţă în urmă cu doi ani.
  Şi dacă de prima Anca n-a fost prea încântată, pe motiv că era mai mare cu 8 ani decât Ciprian, pe Irina a îndrăgit-o mereu: “Este adevărat că suntem împreună şi avem o relaţie. Este prematur să vorbim despre căsătorie, deocamdată ne-am mutat împreună. Eu mă ştiu de multă vreme cu Irina, am cântat de multe ori pe aceeaşi scenă, însă relaţia noastră a început recent, de câteva luni. Avem, în primul rând, un lucru în comun care ne leagă, muzica, şi apoi ţin la Irina pentru că este un om deosebit. Sunt convins că mama e fericită, acolo, în Ceruri, că suntem împreună”, ne-a declarat Ciprian Parghel.
  Pe vremuri, fiul Ancăi Parghel a fost cucerit şi de vocea, dar şi de frumuseţea Ozanei, care avea, la vremea respectivă, o talie trasă ca prin inel.
I-a căzut cu tronc de cum a văzut-o
  Artistul ne-a mărturisit că i s-a tăiat răsuflarea când a auzit-o pe Ozana cum cânta în sufrageria lui, fiind dragoste la prima vedere. Ea a fost cea care a pus punct relaţiei, după numai un an, frângându- i lui Ciprian inima.
Acesta s-a căsătorit cu Virginia, de care a divorţat în 2007 şi cu care are o fată de 8 ani. Iar în urmă cu patru ani a venit pe lume şi Eva Antonia (4 ani), din relaţia avută cu Monica Leonte.
Sursa: www. libertatea.ro

Read more...

Cel mai slab an din istoria pieței auto românești

  Faptul că vânzările de autoturisme noi scad încontinuu din 2007 până astăzi nu mai este un secret pentru nimeni. Mai greu de acceptat, dar destul de vizibil este faptul că anul 2013 ar putea fi cel mai slab din istoria recentă a pieței auto românești. Desigur, dacă nu cumulăm vânzările de mașini noi cu cele de ocazie, care cresc substanțial.

  Conform statisticilor Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), în perioada ianuarie – august din acest an au fost înmatriculate cu 17,59% mai puține autoturisme noi decât în perioada similară din 2012. Acest recul corespunde intrării în circulație a doar 36.582 de mașini noi. Ei bine, pornind de la acest rezultat, o simplă proiecție ne arată că, până la finalul lui 2013, numărul înmatriculărilor ar putea ajunge la cel mult 58.000 de unități. Această valoare este sensibil mai mică decât cea pe care Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA) o raporta la finalul lui 2000, adică 66.000 de unități. Pe atunci, APIA considera rezultatul drept cel mai slab de când asociația realizează statistici ale vânzărilor.

  La dezastrul previzibil al vânzărilor de mașini noi din acest an a contribuit în mod direct decizia actualului guvern de a impune un timbru de mediu al cărui sistem de calcul dezavantajează clar tocmai zona din piață pe care, la nivel declarativ, ar fi trebuit să o susțină: cea a vânzărilor de autoturisme noi și mai puțin poluante. Sub o titulatură pompoasă și „sensibilă“ – timbru de mediu -, Executivul a distrus și ceea ce mai rămăsese din piață după intervențiile la fel de nereușite ale foștilor ocupanți ai scaunelor de la Palatul Victoria. În goana lor după strângerea de fonduri la buget, oficialii noștri au ignorat toate avertismentele venite de la presă, analiști și oameni din industrie, preferând chiar să „uite“ faptul că intervenţia statului într-o piaţă liberă nu poate duce decât la distorsiuni. Din nefericire, în acest an, nici efectele programului de casare („Rabla“) nu au mai fost cele din trecut. Și era previzibil. Iar guvernanții au fost avertizați în timp util că românii nu își mai pot permite diferența dintre valoarea tichetelor primite de la REMAT și un vehicul nou. De fapt, singurul efect al acestui mult-lăudat program a fost obișnuirea clienților cu prețuri nerealiste.
 

  Cea mai vândută marcă de pe piața autohtonă rămâne Dacia, la mare distanță de ocupantele locurilor doi și trei, Volkswagen și Skoda. În clasamentul alăturat se poate observa și că ultimele două locuri din Top 10 sunt ocupate de mărci premium, una dintre acestea fiind chiar într-o creștere substanțială. Singura marcă de volum dintre primele zece care a raportat o majorare a înmatriculărilor este Opel.
În clasamentul modelelor, primul loc este ocupat în acest an de Dacia Logan (6.605 unități), urmată de colegele de brand, Duster și Sandero. Primul model de import, Volkswagen Golf, ocupă locul patru și este urmat, în ordine, de Skoda Octavia, Renault Clio, Dacia Dokker, Ford Focus, Volkswagen Jetta și Ford Fiesta.
Sursa: www.capital.ro

Read more...

Consiliul local Alba Iulia este convocat în şedinţă extraordinară, vineri, 11 octombrie, pentru aprobarea noului regulament al taximetriei în municipiu

  Vineri va avea loc o şedinţă extraordinară a Consiliului Local Alba Iulia în care se va supune aprobării Regulamentul privind organizarea şi executarea serviciului public de transport persoane în regim de taxi în municipiul Alba Iulia. De asemenea se va supune aprobării caietul de sarcini şi contractul de delegare de gestiune pentru acest tip de transport. Având în vedere faptul că, în cursul lunii noiembrie 2013 expiră actualele contracte de delegare a gestiunii pentru activitate de taxi, Primaria este obligată să încheie noile contracte.
  Ca urmare a modificărilor apărute în legislaţie este necesară aprobarea noului regulament în baza normelor în vigoare.  Numărul maxim de autorizaţii ce poate fi eliberat este de 240, iar autorizaţiile sunt valabile pe o perioadă de 5 ani. Pentru departajarea solicitanţilor se vor acorda puncte de la 1 la 10 în funcţie de următoarele criterii: vechimea autovehiculului, clasificarea acestuia după normele de poluare, volumul portbagajului util şi echipare cu instalaţie de aer condiţionat, vechimea în ani de când transportatorul a desfăşurat activitatea în regim taxi, gradul de protecţie al pasagerilor, forma de deţinere asupra vehiculelor, posibilitatea asigurării reale a prezenţei autovehiculului în activitate de minimum 8 ore/zi lucrătoare şi dotările suplimentare ale vehiculului. Regulamentul poate fi consultat în cadrul Biroului Libera Iniţiativă telefon 0372586444 şi pe site-ul www.apulum.ro.

Read more...

Două noi clase externe şi-au deschis porţile la Centrul de Cultură Augustin Bena Alba

  Centrul de Cultură Augustin Bena Alba în parteneriat cu Şcoala cu clasele I-VIII şi cu Asociaţia Câmpul Pâini, au redeschis în localitatea Vinerea-Cugir două clase de meşteşuguri tradiţionale. Cele două clase externe ale Centrului de Cultură Augustin Bena Alba, respectiv clasa de iconari şi cea de ţesături  şi cusături tradiţionale vor funcţia în cadrul şcolii din localitate şi vor avea ca principal obiectiv revigorarea celor două meşteşuguri tradiţionale şi totodată promovarea şi transmiterea lor în rândul generaţiilor tinere. Această etapă continuă un amplu proiect al Consiliului Judeţean Alba, început în anul 2006, prin care în comunităţile cu tradiţie în domeniul meşteşugurilor populare au fost înfiinţate ateliere în care doritorii puteau învăţa meşteşuguri de mult uitate. În acest fel pe raza judeţului nostru funcţionează în prezent 15 astfel de clase.
 Festivitateea de deschidere a celor două cursuri a avut loc luni, 7 octombrie, la Scoala cu clasele I-VIII din Vinerea. La eveniment au fost prezenţi mai mulţi reprezentanţi ai oficialităţilor locale, părinţi, cursanţi dar şi reprezentanţii celor trei parteneri implicaţi în proiect. Au mai participat prof. Laura Teban, directorul şcolii, prof. Daniela Floroian -directorul Centrului de Cultură Augustin Bena Alba, prof. Horea Rotche, viceprimar al oraşului Cugir, prof. Rodica Florea, directorul Casei de Cultură din Cugir, prof. Stela Târlea, directorul coordonator al şcolii din Vinerea, Gruian Doina- coordonator ţesături şi Turlea Daniela- coordonator iconar. De aceste cursuri se vor bucura un număr de 35 de mici meşteri populari.
  Festivitatea de deschidere a cursurilor a fost urmată de o vizită la cele două ateliere dar şi de vizitarea expoziţiei etnografice organizate în cadrul şcolii. Într-o localitate cu puternice rădăcini ale culturii tradiţionale era de dorit ca un astfel de proiect să-şi facă simţită din nou prezenţa, ştiut fiind că aici a mai funcţionat cu rezultate foarte bune o clasă de iconari până la finele anului 2008.

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686