Alegeri prezidentiale 2014: Campania electorala incepe la miezul noptii

stirileprotv.ro stirileprotv.ro

Candidaţii la alegerile prezidenţiale 2014 intră în campanie electorală, în noaptea de joi spre vineri, la ora 0.00, când Biroul Electoral Central dă startul cursei prezidenţiale. Campania durează 30 de zile, perioadă în care candidaţii se pot promova, în limitele impuse de lege.

Legea 370 din 2004 pentru alegerea Preşedintelui României stabileşte că perioada dedicată campaniei electorale „începe cu 30 de zile înainte de data alegerilor“, respectiv la 3 octombrie, şi se încheie „în dimineaţa zilei de  sâmbătă de dinaintea datei alegerilor, la ora 7.00“, adică în dimineaţa zilei de 1 noiembrie.

Prezidenţiabilii au, în această perioadă, acces gratuit şi egal la posturile publice de radio şi de televiziune, dar se pot promova şi prin alte mijloace precum mitingurile, adunările sau marşurile. Consiliul Naţional al Audiovizualului este obligat să sancţioneze posturile private care se abat de la regulă.Candidaţilor şi partidelor li se pune la dispoziţie, de către administraţiile locale, spaţii pentru afişaj stradal şi spaţii de întâlnire cu alegătorii. Este permisă şi publicitatea stradală plătită: panouri, bannere, corturi.

În unitățile militare, în unitățile de învățământ, în timpul programului de învățământ, în sediile reprezentanțelor diplomatice, precum și în penitenciare, acțiunile de campanie electorală sunt interzise. Legea electorală mai interzice acţiunile electorale care afectează spaţiile verzi, rezervaţiile naturale sau zonele protejate ecologic.  O altă prevedere stipulează că este interzisă folosirea minorilor cu vârsta sub 16 ani pentru distribuirea sau lipirea de afişe electorale. De asemenea, este interzisă combinarea culorilor din afişe „într-o succesiune care reproduce drapelul României sau al altui stat“, scrie adevarul.ro.

Este interzisă introducerea spoturilor publicitare electorale în alte emisiuni radio şi TV decât cele electorale. Candidaţii trebuie să se abţină de la atacurile care vizează rasa, religia, etnia, naţionalitatea sau sexul adversarilor, dar şi de la afirmaţiile ori imaginile care aduc atingere vieţii private a prezidenţiabililor. Adversarii în cursa pentru Cotroceni nu au voie să se acuze unul pe celălalt de fapte penale, în cazul în care nu au „dovezi pertinente prezentate în mod explicit“. Cu 48 de ore înainte de ziua scrutinului, este interzisă prezentarea de sondaje de opinie sau anchete făcute pe stradă, iar în ziua votului este interzisă prezentarea de sondaje făcute la ieşirea de urne.

În situaţia în care se organizează al doilea tur de scrutin, campania electorală începe la 7 noiembrie 2014,

 

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top