Gabriela Cretu, PSD: Activitatea de lobby este o sursă de dezechilibru

AGERPRES AGERPRES

Activitatea de lobby este o sursă de dezechilibru, pentru că oamenii cu bani își pot prezenta punctul de vedere, iar ceilalți, nu, a declarat senatoarea PSD Gabriela Crețu, membră a Comisiei pentru afaceri europene, joi, în cadrul unei dezbateri cu tema "Lobby în România vs Lobby în Uniunea Europeană".

"Lobby-ul nu are nimic legitim cu democrația, mai ales cu cea participativă, are de-a face cu banii, cu economia. Permite celor cu bani să plătească firme sau profesioniști individuali care să stea toată ziua pe lângă instituțiile puterii și să le prezinte punctul de vedere, să influențeze procesul legislativ. Nu permite celor care nu au bani să facă acest lucru, să-și prezinte punctul de vedere. Chiar și atunci când se produce în mod legal, fără să încalce legea, lobby-ul este, în sine, o sursă de dezechilibru, pentru că cei cu bani vor putea să-și prezinte punctul de vedere, iar cei fără bani, nu", a spus Crețu.

Ea a mai afirmat că declarația de interese a fost introdusă în lege pentru a împiedica un politician ales să practice lobby.

"Declarația de interese a fost introdusă în lege tocmai pentru a împiedica un politician ales să ajungă lobby-st, adică să reprezinte interesele de un anumit tip și de grup. Nici instituțiile publice nu fac lobby, promovează poziții în baza unui mandat care este elaborat democratic sau măcar poate fi controlat democratic", a arătat senatoarea PSD.

Dezbaterea cu tema "Lobby în România vs Lobby în Uniunea Europeană" face parte dintr-un proiect derulat sub coordonarea Institutului European din România în perioada iunie — noiembrie 2014, care își propune realizarea unei analize privind problematica lobby-ului în Uniunea Europeană, impactul activităților de lobby în elaborarea politicilor publice, precum și prezentarea unor exemple de bune practici la nivelul statelor membre ale UE.

AGERPRES

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top