Logo
Print this page

Statele Unite si UE reactioneaza la declaratiile lui Rogozin

Statele Unite si UE reactioneaza la declaratiile lui Rogozin Sursa imagine: abcnews.md

Declaratiile lui Dmitri Rogozin la adresa Romaniei sunt "retorica inflamatoare", a declarat, luni, purtatoarea de cuvant al Departamentului de Stat, Jen Psaki, adaugand ca nu stie ca SUA sa fie implicate in interzicerea accesului vicepremierului rus in spatiul aerian romanesc, informeaza Cotidianul.ro, citand Mediafax.

Intrebata care este reactia SUA fata de declaratiile vicepremierului rus Dmitri Rogozin, care a scris pe Twitter ca va reveni in Romania cu un bombardier strategic, dupa ce i s-a interzis accesul in spatiul aerian romanesc, Jen Psaki a precizat: "Cu siguranta ca nu consideram ca acest gen de inflamatoare este de folos".

"Stiu ca era intr-o vizita in Moldova in acel moment. Evident ca aceasta este o zona in care sprijinim si vom continua sa sprijinim negocierea unui acord cuprinzator privind conflictul, care sa garanteze suveranitatea si integritatea teritoriala a Moldovei, asigurand, totodata, un statut special pentru Transnistria", a spus purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat, in cadrul unui briefing de presa.

Intrebata daca SUA au avut vreun rol in interzicerea accesului, Jen Psaki a precizat ca nu este la curent cu asa ceva.
"Nu, din cate stiu eu. Voi verifica, dar e putin probabil", a mai spus purtatoarea de cuvant.

Pe de alta parte, Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene (CAE) a condamnat luni, in concluziile adoptate privind situatia din Ucraina, declaratii și vizite de tipul celor facute de vicepremierul rus Dmitri Rogozin, a declarat luni, la Bruxelles, dupa reuniunea CAE, ministrul roman de Externe, Titus Corlatean, potrivit Agerpres.ro.

"La propunerea mea, a delegatiei Romaniei, Consiliul a adoptat un text și vreau sa salut adoptarea acestui text, care condamna, in esenta, declaratiile și vizitele unor inalti oficiali angajati in sprijinirea incercarilor ilegale de separatism și care contribuie la creșterea tensiunii atat in Ucraina, cat și in alte state din regiune, a se citi R. Moldova, și de asemenea, Consiliul condamna orice incercare de a ocoli, de a evita, de a inșela regimul de sanctiuni stabilit de UE", a afirmat Titus Corlatean.

"Vreau sa cred, cunoscand cu totii in UE profilul respectivului demnitar rus, ca este vorba de același joc provocator pe care il cunoaștem, insa de aceasta data a trecut de linie roșie și asta ne-a obligat la nivelul MAE sa adoptam o pozitie oficiala și sa solicitam aceste clarificari din partea MAE rus. Speram totuși sa ramana in limita retoricii politice avantate, nechibzuite, inacceptabile nu o data, pentru ca daca am lua totuși cu adevarat in serios, pana la capat, amenintarile cu utilizarea unor avioane strategice care se ocupa cu bombardamente atunci probabil ca aspectele de securitate in UE, in Europa de Est, ar exploda", a mai afirmat Corlatean.

© Albaiulianul. All rights reserved.