Logo
Print this page

Basescu: "Romania este pe marginea prapastiei. Riscam sa ramanem izolați"

Basescu: "Romania este pe marginea prapastiei. Riscam sa ramanem izolați" Sursa imagine: enational.ro

Presedintele Traian Basescu a sustinut o conferinta de presa Palatul Cotroceni marti seara, informeaza Cotidianul.ro.

A fost prima sa aparitie publica dupa anuntul USL privind decizia de a convoca referendumul pentru revizuirea Constitutiei simultan cu alegerile europene, in luna mai.

Principalele declarații

"Voi incerca sa clarific ceea ce este in disputa din punct de vedere al președintelui in spațiul public. Vizita Victorie Nuland a fost tratata de unii ca o vizita de a ne felicita la 10 ani de la intrarea in NATO sau ca o vizita ca sa ne bata pe spate. Mesajul adevarat trebuie sa-i ingrijoreze pe romani și in egala masura pe politicieni.

Victoria Nuland a venit in calitate de emisar al Guvernului SUA. SUA și UE au investit enorm ca insituțiile din Romania sa funcționeze in mod similar cu instituțiile din oricare alt stat de drept".

Problema majora este ca majoritatea parlamentara a recidivat fața de momentul din vara anului 2012.

Toata lumea a sperat ca dupa alegeri acest lucru nu se va mai repeta. Comportamentul actualei majoritați a fost de șubrezire a statului de drept.

Ceea ce a constatat emisarul Victoria Nuland nu ramane in biroul domniei sale, se distribuie in intreg sistemul politic al SUA.

Vreau sa ințeleaga și romanii, și politicienii ca suntem cu un pas in prapastie.

In cazul in care majoritatea politica recidiveaza și continua atacurile asupra statului de drept, prin legislație sau declarații, Romania risca sa fie izolata pentru mult timp. Suntem pe marginea prapastiei.

Daca majoritatea parlamentara, in frunte cu Victor Ponta și Crin Antonescu, va continua atacurile asupra statului de drept, riscam intrarea intr-o lunga perioada de izolare.

Atacurile premierului asupra sistemului de justiție este o ingrijorare pentru partenerii noștri.

Justiția este importanta pentru ca atat timp cat nu exista un stat de drept și legi care se aplica, comunitatea de afaceri nu are incredere sa faca investiții. Cum putem fi convingatori ca putem sa aparam țara și aliații noștri aici la frontiera de terorism daca nimeni nu are certitudinea ca Romania va continua sa consolideze justiția?

Cum poate cineva incredere intr-un stat membru NATO in care justiția devine facultativa sau controlata politic?

Am primit in timp scurt, din ambele parți, și de la partenerul strategic SUA vizita emisarului și votul de azi, semnale ca in urma nerespectarii statului de drept se vor lua masuri.

N-aș vrea ca aceste afirmații sa fie tratate politic, pur și simplu imi fac datoria sa informez și populația, și politicienii, printr-o ieșire publica, asupra faptului ca nu mai pot continua sa minta și ca suntem intr-un moment dificil.

Fac un apel la politicieni, in frunte cu Victor Ponta și Crin Antonescu, sa ințeleaga ca au adus țara intr-un moment dificil prin atitudinile fața de justiție. Nimeni nu-i crede ca este o justiție controlata de președinte, pentru ca oricat au cautat n-au gasit niciun procuror sau judecator care sa spune ca am dat eu comenzi. In aceste condiții, nu-i crede nimeni, dar fac rau Romaniei in afirmațiile pe care le perpetueaza.

Cea mai mare problema pe care o avem acum este neincrederea in Romania.

Toți partenerii noștri pun sub semnul intrebarii ireversibilitatea progreselor facute in ceea ce privește independența justiției.

In ceea ce ma privește, vreau sa fie foarte clar ca nu am nimic de negociat și ca ingrijorarea mea este sa-i apar pe cei care au fost furați și nu pe cei care au furat.

Se apropie vizita FMI, decizia mea este ca acciza suplimentara la carburant sa nu se introduca. Vedem toți ca a fost o minciuna ca va scadea prețul la combustibil incepand cu 1 ianuarie. N-a scazut deloc, ci chiar a crescut.

Daca de la 1 aprilie vom mai adauga 41,8 bani la prețul fiecarui litru de motorina și benzina se va simți mai puternic in prețuri și inflație.

I-am transmis Guvernului și Parlamentului locul de unde trebuie reduse cheltuielile. Cu ocazia vizitei FMI, voi fi foarte atent ca recomandarile de țara care au fost facute Romaniei de catre CE sa fie introduse in scrisoarea pentru Fond și in scrisoarea pentru UE

Nu numai deficitul este problema noastra, ci și modernizarea țarii.

Va dau un exemplu: s-a menținut obligativitatea a zece clase, dar clasele a noua și a zecea au ramas la licee. Daca ar fi fost mutate la școlile generale, atunci numarul absolvenților ar fi crescut, pentru ca elevii de la sate ar fi avut acces mai ușor la educație".

Lideri ai USL-ului s-au aruncat intr-o minciuna publica

"USL va trebui sa țina cont de cateva lucruri foarte importante: in primul rand, decizia CC 682 din 2009 in care se spune ca este obligatoriu rezultatul referendumului care viza Parlament unicameral și numar maxim de 300 de parlamentari

Povestea pe care vrea sa o transmita Crin Antonescu, care a luat rolul mincinosului, nu va trece de Curtea Constituționala. S-au aruncat intr-o minciuna publica ambii lideri ai USL-ului, care va duce la dezorientarea electoratului. Nu cred ca un proiect de constituție care nu va ține cont de referendumul din 2009 va trece de Curtea Constituționala.

Prevederea ca partidul cu cel mai mare numar de mandate sa desemneze primul-ministru, in locul președintelui, este o alta trasnaie.

In foarte multe democrații, mandatul de premier se poate da și partidului cu cel mai mic numar de mandate intrat in Parlament. Pe propunerea PSD-ului vom avea situații in care nimeni nu se va duce la guvernare, iar cu un partid care a luat 30% nu poți guverna. Asta va duce la instabilitate.

PSD-ul trebuie sa se gandeasca și la țara. Niciun partid nu va fi dispus sa-i dea un cec in alb PSD-ului.

Ce mi se pare foarte important este legea parteneriatului public-privat.

L-am auzit glasuind pe avocatul Șova.

Am trimis-o inapoi pentru doua motive. Primul este legat de art. 38, unde spune domnul Șova ca, din motive excepționale legate de interesul național și local, parteneriatul public poate fi denunțat unilateral. Oameni buni, nu va veni nimeni la un parteneriat public-privat. Care sunt criteriile dupa care constați tu ca dupa inceperea derularii contractului apar niște probleme care sa-ți justifice ține intreruperea contractului. Trebuie prezentate in lege toate condițiile, pentru ca eu nu spun ca nu poate fi o astfel de situații.

A mai venit domnia sa cu o idee, la art. 42 - inlocuirea parteneriatului privat se poate face fara o procedura de atribuire. Intrerupi un parteneriat, dupa care iți pui omul sa continue lucrare, fara licitație. Nu va veni nimeni in parteneriate fara precizari. Situațiile trebuiesc descrise și definite in lege."

Sursa: corectnews.com

© Albaiulianul. All rights reserved.