Items filtered by date: Wednesday, 13 September 2017 - Like - stiri Alba Iulia

Document DECLASIFICAT după 27 de ani. Ce a făcut ARMATA în timpul Mineriadei din 1990

Un document pe care Ministerul Apărării Naționale (MApN) l-a declasificat luna trecută scoate la iveală informaţii nebănuite din timpul Mineriadei din 1990. Desecretizarea a fost făcută la cererea Parchetului General și anunţată în Monitorul Oficial. Documentul arată că, din dispoziţia Guvernului, Armata i-a hrănit şi echipat pe minerii implicaţi în evenimentele din 13-15 iunie 1990, scriu cei de la Press One, consultați de Știripesurse.ro.

Documentul este, mai exact, o adresă trimisă în 18 iunie 1990 prin care comandantul Serviciilor Armatei, general-maior Ioniță Botoș, îi solicita prim-adjunctului ministrului Apărării Naționale, generalul Vasile Ionel, să aprobe "darea la scădere" a unor cantități de alimente și obiecte de igienă oferite civililor care "au participat la restabilirea ordinei și liniștei în capitala țării" între 14 și 17 iunie 1990.

Potrivit adresei, în perioada menționată, MApN a asigurat, din fonduri publice, hrana minerilor veniți din Valea Jiului să "curețe" Piața Universității: aceștia au primit conserve de carne, cârnaţi, slănină, unt, ouă, biscuiţi și alte alimente.

Din documentul declasificat reiese că, în iunie 1990, conducerea Serviciilor Armatei le-a distribuit minerilor aduşi în Capitală echipament, dar şi peste 1400 de perechi de ciorapi, 950 de perechi de chiloţi sau 750 de periuţe de dinţi.

Cheltuielile Ministerului s-au ridicat la valoarea totală de 866.000 de lei, potrivit documentului prezentat de jurnaliştii Press One.

Oficial, mineriada din 13-15 iunie s-a soldat cu 7 morți, peste 700 de răniți și circa 3.500 de oameni bătuți. Asociația Victimelor Mineriadelor susţine însă că numărul morţilor din cele trei zile ar fi de 188. Dosarul mineriadei din iunie 1990 a ajuns în instanță abia în acest an.

corectnews.com

 

 

 

Read more...

CSU Alba Iulia începe joi seria de partide amicale pentru pregătirea noului sezon

  • Published in Sport

Echipa de baschet CSU Alba Iulia începe joi, 14 septembrie 2017, o serie de partide amicale pentru pregătirea noului sezon competițional. Astfel, după circa două săptămâni de pregătire echipa universitară va avea parte de un număr de cinci jocuri amicale în decurs de 10 zile împotriva echipelor SCM Timișoara, CSM Satu Mare, BC ICIM Arad și Olimpia Brașov.

Prima dintre dispute, în care trupa albaiuliană va încerca să pună în practică cele exersate la antrenament are loc mâine după-amiază, împotriva formației SCM Timișoara. Partida va avea loc joi, 14 septembrie 2017, în Sala de Sport a Universității din Alba Iulia, cu începere de la ora 17:00. De menționat faptul că în jocul de mâine CSU nu se va putea baza pe două dintre sportive, Alexandra Bobar, aflată în perioadă de recuperare după operația la ligamente și cea mai nouă achiziție a echipei, americanca Jessica January, care este în refacere după o ușoară accidentare la gleznă.

Cea de-a doua partidă de pregătire va avea loc la sfârșitul acestei săptămâni, mai precis sâmbătă, 16 septembrie, cu începere de la ora 16:00, tot în sala din Alba Iulia.

De menționat că intrarea la meciuri este gratuită.

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686