Items filtered by date: Tuesday, 31 January 2017 - Like - stiri Alba Iulia

Ce trebuie sa stim despre eliminarea timbrului de mediu

Timbrul de mediu va fi eliminat din legislație de la 1 februarie, astfel încât nu va mai trebui plătit de către proprietarii de mașini, scrie Cotidianul.ro.

Există însă câteva nedumeriri legate de această taxă, care sunt lămurite de avocatul Adrian Cuculis, indrumari-juridice.eu. Iată-le:

1. Întrebări legitime, precum: „dacă până la eliminarea timbrului, de la 1 februarie 2017, trebuie să plătesc timbrul de mediu“, rămân valabile! Răspunsul este evident, timbrul de mediu se va plăti până la acel termen când legislaţia nu mai prevede încasarea lui. Sigur, este o ilegalitate, atâta vreme cât CJUE l-a declarat ca nefiind în conformitate cu TFUE.

2. Ce se petrece de la 1 februarie 2017 cu timbrul de mediu? Mai trebuie să plătesc timbrul de mediu? Nu. Începând cu data de 1 februarie 2017, ordonanţa de urgenţă ce reglementează timbrul de mediu va fi
abrogată. Astfel, proprietarii de maşini nu vor mai fi nevoiţi să achite această taxă (în principal) la prima înmatriculare sau la prima vânzare a unui autovehicul. Însă doar dacă înmatricularea sau vânzarea se fac începând cu prima zi a lunii februarie 2017.

3. Timbrul de mediu va fi înlocuit de o altă taxă? Nu. Cel puţin momentan, timbrul de mediu va fi eliminat complet şi nu va fi înlocuit cu nicio altă taxă. Aşadar, de la 1 februarie 2017 nu va mai trebui achitată nicio taxă de mediu la prima înmatriculare sau la prima vânzare a unui autoturism.

4. Dacă am plătit deja timbrul de mediu, pot cere banii înapoi? Pe cale administrativă, nu, acest lucru este imposibil atât în prezent, cât şi de la 1 februarie 2017. Totuşi, având în vedere că timbrul de mediu a fost declarat parţial ilegal de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, restituirea taxei poate fi cerută în instanţă.

5. Totuşi, Guvernul va da vreodată banii înapoi, fără să fie nevoie de un proces în instanţă? Guvernul nu este prea hotărât cu privire la restituirea timbrului de mediu, astfel încât vă veţi afla în situaţia în care va fi necesar să accesaţi instanţa de judecată pentru recuperarea timbrului de mediu.

Timbrul de mediu ce trebuie plătit la prima înmatriculare a unei maşini sau la prima schimbare de proprietar a acesteia a fost declarat parţial ilegal printr-o decizie recentă a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE). Mai exact, nu taxarea în sine este problematică, ci faptul că există o scutire de la plata timbrului de mediu pentru maşinile deja înmatriculate pentru care s-a plătit (dar nu s-a restituit) una dintre vechile taxe auto declarate ilegale, conform avocat.net.

corectnews.com

 

 

 

Read more...

Proiectul “Luna marilor clasici: Mihai Eminescu, Ioan Slavici, Ion Luca Caragiale” la final

Luni, 30 ianuarie 2017, a avut loc la Școala Gimnazială din Ciugud ultima activitate din cadrul proiectului “Luna marilor clasici: Mihai Eminescu, Ioan Slavici, Ion Luca Caragiale”, proiect demarat în urmă cu trei săptămâni.

 Luna ianuarie a fost generoasă pentru cultura română. În această lună s-au născut,  la distanţă de doi ani şi câteva zile, trei  dintre cei patru mari clasici ai literaturii române: Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850), Ioan Slavici (18 ianuarie 1848) şi Ion Luca Caragiale (30 ianuarie 1852).

La Școala Gimnazială Ciugud, odată cu reînceperea cursurilor după vacanța de iarnă, a fost lansat acest proiect și timp de trei săptămâni elevii au căutat informații despre viața și activitatea celor trei mari clasici ai literaturii române născuți în luna ianuarie, au citit câteva dintre operele lor, au învățat poezii, au realizat portofolii, colaje, prezentări Power Point și lucrări plastice inspirate din opera celor trei scriitori.

La activitatea finală a proiectului, elevii s-au reunit pentru a prezenta munca lor de trei săptămâni. Astfel, elevii clasei a V-a au prezentat schița “Five o’clock” într-o lectură pe roluri, clasa a VI-a a pregătit o prezentare Power Point despre activitatea jurnalistică și literară a lui Ion Luca Caragiale. Elevii clasei a VII-a au lucrat în două echipe: o echipă a prezentat evenimentele importante ale vieții lui Mihai Eminescu, iar cealaltă s-a oprit asupra prozei și marilor teme ale liricii eminesciene: natura, iubirea, timpul.  De asemenea, câțiva elevi au prezentat un moment liric inspirit din opera “poetului nepereche”. Echipa clasei a VIII-a a dezvăluit celor prezenți date interesante despre viața și activitatea scriitorului ardelean  Ioan Slavici.

Scopul acestui proiect a fost stimularea interesului pentru lectura individuală și munca în echipă în vederea dezvoltării unor aptitudini, antrenarea elevilor în activităţi cât mai variate şi bogate în conţinut,  facilitarea integrării în mediul şcolar, oferirea de suport pentru reuşita şcolară în ansamblul ei și fructificarea talentelor personale.

 

 

 

Read more...

Mesaj pentru studentii romani din Regatul Unit

După Brexit, au fost vehiculate public o serie de informații cu privire la soarta studenţilor străini care studiază în universităţile britanice de prestigiu. E.S. Paul Bremmer, ambasadorul Marii Britanii în România, a precizat, în urmă cu câteva zile, faptul că  intențiile universităților din Regatul Unit sunt să păstreze o deschidere internațională, iar condiţiile de accesare rămân aceleaşi ca până la data de 23 iunie 2016, zi în care cetățenii regatului au decis prin referendum ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, se arată într-un comunicat transmis de către Ministerul Consultării Publice şi Dialogului Social.

"Salut poziția adoptată de Marea Britanie cu privire la studenţii români. Faptul ca tinerii nosțri aleg și sunt selectați de universităţi de top mondiale, și din spațiul anglo-saxon, pentru dezvoltarea carierelor nu poate decât să mă bucure. Este foarte important pentru noi, ca studenţii români care decid să-și continue formarea profesională în străinătate, să studieze într-un cadru stabil. Sunt aproape 7000 de tineri români care studiază în Marea Britanie, și probabil, vor fi şi mai mulţi din următorul an universitar. Ei trebuie să fie siguri că le vom fi aproape și îî vom sprijini în orice situație, inclusiv în cazul în care vor apărea modificări legislative de natură să-i afecteze." a precizat preşedintele TSD, ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social, Gabriel Petrea.

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed