Items filtered by date: Wednesday, 02 September 2015 - Like - stiri Alba Iulia

Cat a alocat Guvernul pentru programe finantate din fonduri structurale

Guvernul a aprobat, miercuri, alocarea temporară din venituri din privatizare, de către Ministerul Finanțelor Publice, a sumei de 984 milioane lei, în echivalent euro, în scopul asigurării necesarului de finanțare pentru luna septembrie 2015 al Autorităților de management pentru programele operaționale finanțate din fonduri structurale în cadrul Obiectivului Convergență, informează Biroul de presă al Executivului.

Potrivit Guvernului, suma va fi repartizată astfel: 280 milioane de lei pentru Programul Operațional Sectorial Mediu; 220 milioane de lei pentru Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice; 234 de milioane de lei pentru Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane; 250 de milioane de lei pentru Programul Operațional Regional.

Autoritățile de management pentru programele operaționale au obligația efectuării plăților în contul beneficiarilor, din sumele transferate de Autoritatea de certificare și plată, în termen de 10 zile, dar nu mai târziu de data de 30 septembrie 2015.

Sumele alocate autorităților de management din venituri din privatizare vor fi rambursate Ministerului Finanțelor Publice în euro, din sumele restituite cu această destinație de către Comisia Europeană, până la data de 9 octombrie 2015, informeză sursa citată.

Read more...

SIGURANTA LOCUINTEI TALE DEPINDE SI DE TINE!

În perioada celor 3 luni de vară, poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba au informat peste 2.000 de cetăţeni ai judeţului, cu privire la măsurile ce ar trebui luate, pentru creşterea siguranţei locuinţei lor.

Activităţile de informare au fost desfăşurate în cadrul Campaniei de prevenire a furturilor din locuinţe intitulată „ SIGURANŢA LOCUINŢEI TALE DEPINDE ŞI DE TINE!”

În perioada 22 iunie – 31 august a.c., Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba, prin Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, cu sprijinul poliţiştilor din structurile de investigaţii criminale şi ordine publică din cadrul poliţiilor municipale şi orăşeneşti şi a secţiilor de poliţie rurală, au desfășurat  activităţi informative, în scopul prevenirii furturilor din locuinţe, atât în mediul urban cât şi în mediul rural.

Activităţile acestei campanii au vizat informarea cetăţenilor cu privire la anumite moduri de operare, în cazul infracţiunii de furt din locuinţă şi transmiterea de recomandări legate de protecţia imobilului, atât în perioadele în care proprietarii lipsesc de acasă, cât şi atunci când sunt la domiciliu.

Poliţiştii au fost prezenţi în locuri publice (gări, autogări, pieţe) dar şi la asociaţiile de proprietari, iar peste 2.000 de cetăţeni din judeţul Alba au primit sfaturi utile precum şi scrisori şi materiale informative, cu recomandări menite să sporească siguranţa locuinţelor.

Iată câteva dintre sfaturile transmise de poliţişti:

  • Nu oferiți persoanelor necunoscute, informații despre bunurile pe care le dețineți sau despre vecini, nici măcar celor care susțin că reprezintă unele instituții (compania de gaz, electricitate, firme de deratizare sau dezinsecție, firme de curierat, firme/societăți comerciale care oferă diferite servicii). Dacă vizitatorul pretinde că este reprezentatul unei autorităţi sau companii, întotdeauna solicitați şi verificați cu atenţie cartea de identitate sau legitimaţia de serviciu. Verificați dacă persoana din fotografie este aceeaşi cu cea pe care o aveți în față.
  • Când părăsiți locuința, chiar și pentru scurt timp, închideți toate ferestrele și ușa de la balcon, mai ales dacă locuiți la parter sau la etajele inferioare, unde este posibil accesul prin escaladare.
  • Dacă aveți posibilitatea, montați pe uşa de acces două încuietori, având sisteme de chei diferite sau sistem de supraveghere video.
  • Nu postați pe site-urile de socializare adresa dumneavoastră sau imagini din care să reiasă că aveți în casă obiecte de valoare.

Când sunteți plecat/ă în concediu:

  • Nu postați pe site-urile de socializare, informații legate de acest aspect (locație, perioada) etc .
  • Apelați la o persoană de încredere caresă verifice periodic starea locuinţei dvs. şi să colecteze poşta.
  • Nu lăsați bilete în uşă sau mesaje pe robotul telefonic, din al căror conţinut să se subînţeleagă absenţa dumneavoastră de la domiciliu.

Prevenirea şi combaterea infracţiunilor de furt din locuinţe rămâne o prioritate pentru Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba , iar astfel de activităţi vor fi desfășurate şi în continuare, pentru ca, un număr cât mai mare de cetăţeni să conştientizeze importanţa şi utilitatea adoptării unor măsuri suplimentare, care să ofere un plus de siguranţă bunurilor proprii.

Read more...

Romania a gazduit inchisori CIA?

O delegație a Parlamentului European, menită să clarifice cele mai noi informații despre presupusa implicare a României într-un program secret CIA, vrea să efectueze, în 24-25 septembrie, o vizită de documentare în România, informează Stiripesurse.ro.

Oficiali europeni au cerut Senatului o întâlnire cu parlamentarii români implicați într-o anchetă similară în anul 2006.

După ce raportorul special al Consiliului Europei, Dick Marty, preciza că în Polonia și România au existat centre de detenție ale CIA între 2002 și 2005, cu acordul președinților celor două țări, o comisie condusă de Norica Nicolai a început să verifice acuzațiile și a dezmințit faptul că în România ar exista închisori CIA pentru prizonieri suspecți de terorism.

Controversa a fost reluată recent după ce în raportul Comisiei de Informații din Senatul SUA privind programul de interogare al CIA sunt menționate închisori din cinci țări: Polonia, România, Lituania Afganistan, Thailanda. În raport se arată că CIA a decis amplasarea unor centre de detenție în România și Lituania în 2002 și 2003, iar primii deținuți ai CIA ar fi ajuns în închisoarea din România în toamna anului 2003.

În urma acestor informații, Comisia pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (LIBE) din PE a început să verifice informațiile din Raportul Senatului SUA privind practicile de tortură din locurile secrete de detenție ale CIA.

În acest scop s-a decis recent constituirea unui Grup de lucru informal, a cărui activitate va începe în septembrie 2015 prin organizarea unei audieri publice în 14-15 septembrie și, respectiv, realizarea unei vizite de documentare în România de către o delegație condusă de președintele comisiei LIBE, Claude Moraes, programată pentru perioada 24-25 septembrie.

Membrii grupului de lucru informal sunt interesați ca delegația LIBE să aibă o întâlnire cu parlamentari care au făcut parte din Comisia Senatului care a investigat alegațiile referitoare la găzduirea unor închisori CIA pe teritoriul României, al cărui raport a fost adoptat în 2008.

Oficialii europeni spun că este vorba despre “o problemă cu potențial sensibil deosebit”.

corectnews.com

 

Read more...

Cafeaua de 100 de lei...

Un bărbat în vârstă de 59 de ani a apelat marți, 1  septembrie, numărul 112 și a solicitat intervenția forțelor de ordine deoarece, spunea acesta, era amenințat de acte de violență de către o persoana turbulentă și se temea pentru viața sa. Un echipaj de jandarmerie a răspuns prompt solicitării și s-a deplasat la domiciliul acestuia, situat pe strada I.M. Klein din municipiul Blaj. În urma verificărilor s-a constatat că apelul la 112 a fost nejustificat și a survenit pe fondul unui conflict spontan pe care bărbatul l-a avut cu soția sa pe motiv că aceasta a refuzat  sa-i prepare o cafea. Jandarmii i-au expus situațiile în care este îndreptățit să apeleze numărul unic pentru semnalarea situațiilor de urgență cât și norma legală pe care a încălcat-o, iar la final l-au sancționat contravențional cu amendă în valoare de 100 lei.

Read more...

Osemintele partizanilor anticomunisti ucisi de Securitate in Muntii Apuseni, descoperite de arheologi

În cadrul unei acţiuni de investigaţii arheologice organizate de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca (MNIT), în comuna Bistra, jud. Alba, au fost identificate rămăşiţele pământeşti a cinci persoane care au fost ucise la 4 martie 1949 într-o confruntare armată cu trupele şi agenţii Securităţii.
Activităţile din teren se desfăşoară în colaborare cu Primăria comunei Bistra, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, Muzeul de Istorie şi Ştiinţele Naturii Aiud şi Muzeul de Istorie Turda şi vor continua până pe 2 septembrie 2015.
Fenomenul rezistenţei armate anticomuniste a cunoscut o mare amploare pe teritoriul Transilvaniei. Cea mai mare densitate de formaţiuni care s-au opus regimului comunist a existat în zona Munţilor Apuseni, pe teritoriul fostelor judeţe Alba, Cluj şi Turda, iar dintre acestea, cea mai importantă a fost organizaţia Frontul Apărării Naţionale - Corpul de Haiduci, creată şi condusă de un fost ofiţer de carieră, maiorul Nicolae Dabija, secondat de fraţii Alexandru şi Traian Macavei.

Pe teritoriul comunei Bistra, la cota 1.200, în locul cunoscut sub denumirea de Groși, în cursul lunilor ianuarie și februarie 1949, au fost construite două adăposturi pentru cazarea membrilor organizației, respectiv o cabană din lemn și un amplu semibordei îngropat parțial în pământ, urmele acestuia fiind vizibile și în prezent.

Organizația era structurată după principii militare, fiind conceput un statut ce prezenta caracteristicile unui regulament militar, un program de instrucție, precum și un jurământ ce trebuia depus în ziua de 4 martie 1949 de către toți membrii aflați în tabără. Se redactase și o proclamație-manifest ce trebuia multiplicată și răspândită în mai multe zone ale țării. Autoritățile aflaseră însă de grupul de partizani din apropierea comunei Bistra și au întreprins imediat măsuri pentru anihilarea lui.

În dimineața zilei de 4 martie 1949, asupra taberei a avut loc atacul Securității, la care au participat două plutoane din cadrul Batalionului 7 de Securitate de la Florești — Cluj și mai multe cadre operative de la Serviciul Județean al Securității Poporului Turda. Tabăra partizanilor a fost împresurată și atacată prin surprindere, în acel moment în tabără aflându-se 22 de persoane, dintre care trei femei, , se menționează într-un comunicat al IICCMER.

Toate cadavrele au fost depuse unele peste altele în magazia de alimente a taberei, care era amenajată subteran, după care structura superioară a fost prăvălită peste trupuri. La începutul primăverii, niște țărani care au trecut prin zonă au observat cadavrele aflate în descompunere și au mai aruncat niște pământ peste ele ca să fie ferite de animalele sălbatice.

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686