Error
 • JLIB_APPLICATION_ERROR_COMPONENT_NOT_LOADING
 • JLIB_APPLICATION_ERROR_COMPONENT_NOT_LOADING

Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/templates/gk_news/lib/framework/helper.layout.php on line 177

Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/includes/application.php on line 539

Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/templates/gk_news/lib/framework/helper.layout.php on line 177

Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/includes/application.php on line 539

Items filtered by date: Friday, 27 November 2015 - Like - stiri Alba Iulia

Pe firul basmelor!

Asociaţia Grupul Skepsis a desfăşurat în toamna anului 2015 proiectul Pe Firul Basmelor. Proiectul a fost finanţat de către Fundaţia Comunitară Alba,  prin mecanismul Cercul de Donatori şi i-a avut în prim-plan pe membrii trupei DelArt, formată din elevii care activează în cadrul Asociaţiei Grupul Skepsis -  Diana Bîrsan; Ivan Denisa; Antonella Serafino; Maria Botezan; Cezar Stehan; David Chismorie, Alexandru Năstase.

Susţinuţi de Asociaţia din care fac parte, aceştia au achiziţionat elemente de recuzită şi decor sau costume şi au lucrat la dramatizarea a două basme scrise de Fraţii Grimm, reuşind să creeze două spectacole de teatru pentru copii care au fost prezentate în perioada 10.11.2015 – 23.11.2015 în mai multe locaţii din Alba iulia şi judeţul Alba.

Spectacolele Rumpelstilskin şi Hansel şi Gretel, după Fraţii Grimm, au fost create în scopul de a da viaţă lumii fermecate a basmelor şi au fost prezentate în spaţii nonconvenţionale (camere de zi, săli de clasă) reuşind să strângă un număr de 850 de spectatori (în special copii) şi mii de aplauze binemeritate. Emoţii intense au fost trăite de public la apariţia spiriduşului jucăuş, a vrăjitoarei rele, a regelui şi a celorlalte personaje care au cucerit micuţii spectatori.

Cu sprijinul colaboratorilor proiectului, spectacolele create au poposit la: Gradinita 11, Alba Iulia;  Centrul Social Sf Ioan de Kronstadt, Alba Iulia; Casa de tip familial Sfântul Ghelasie, Stremţ; Casa de tip familial Sf.Nicolae din Tîrsa, comuna Avram Iancu; Şcoala Generală din Tîrsa, comuna Avram Iancu; Seminarul Teologic Ortodox Simion Ştefan, Alba Iulia; Grădiniţa Dumbrava Minunată, Alba Iulia; Şcoala Gimnazială Ion Agârbiceanu, Alba Iulia. Un aspect important este că prin acest proiect, spectacolele au reuşit  să ajungă în locaţii izolate din punct de vedere cultural-artistic – spectacolul susţinut la Tîrsa (comuna Avram Iancu)  a fost deosebit de apreciat de zeci de copii care nu au avut până acum şansa de a participa la astfel de evenimente.

“Mulţumim donatorilor care au contribuit la finanţarea acestui proiect, colaboratorilor, persoanelor de contact şi tuturor celor care ne-au ajutat în acest demers deosebit”, a declarat Viorel Cioflică, Preşedintele Asociaţiei Grupul Skepsis.

“Proiectul Pe firul basmelor este finanțat prin mecanismul Cercului de Donatori Alba, o inițiativă a Fundației Comunitare Alba. Cercul de Donatori aduce la un loc persoane sau companii care susţin şi încurajează proiecte care unesc comunitatea, oferindu-le sprijinul financiar pentru implementare şi un cadru de interacţiune cu alți membri ai comunității. Cercul de Donatori e un mecanism de tip "live crowdfunding" și aduce împreună oameni implicaţi, care cred în puterea exemplului pozitiv. Prin acest mecanism vrem să activăm oamenii din comunitatea locală care îşi asumă rolul de a schimba în bine viitorul. Cercul de Donatori Alba este parte a rețelei naționale TFN România, o inițiativă a Asociației pentru Relații Comunitare și The Funding Network”, a afirmat Dorin Sava, Director Executiv al Fundaţiei Comunitare Alba.

Read more...

SPECTACOLE GRATUITE IN LUNA DECEMBRIE

COMUNICAT PRESĂ

27 noiembrie 2015

Dragi prieteni,

Vă mulțumim că ați fost mereu alături de noi! Pentru teatrul de păpuși PRICHINDEL Alba Iulia anul 2015 a fost unul plin de bucurii, satisfacții, împliniri dar și de multă muncă. Am susținut zeci de spectacole pentru copii în Alba Iulia, în județ și țară întotdeauna cu acceași bucurie în a oferi spectatorilor noștri teatrul profesionist ca și formă de exprimare artistică. Prin intermediul Festivalului Internațional de Teatrul POVEȘTI Alba Iulia am reușit să oferim și publicului adult spectacole valoroase și evenimente de calitate. Părerile pozitive ale specialiștilor din domeniu și faptul că sălile au fost pline reprezintă pentru noi un semnal că suntem pe drumul cel bun. Pentru toate aceste lucruri vă suntem recunoscători și dorim să vă oferim un cadou la final de an. Mulțumiri speciale cadrelor didactice care au inclus în programele lor educative vizionarea unui spectacol din cadrul teatrului și părinților pentru încrederea acordată. În acest sens accesul la spectacolele noastre pe luna decembrie este gratuit tuturor spectatorilor. Sărbători fericite !

            Vă așteptăm cu drag la teatru!   

Ioana Bogățan, manager teatru

PROGRAMUL SPECTACOLELOR LA SEDIUL TEATRULUI

02 decembrie, ora 11.00, spectacolul: URSULEȚUL ȘI ANOTIMPURILE

04 decembrie, ora 11.00, spectacolul: DUPĂ MELCI

07 decembrie, ora 11.00, spectacolul: DUPĂ MELCI

08 decembrie, ora 19.00, spectacolul: ÎNTRE DOUĂ LUMI, concert de muzică barocă, Centrul Augustin Bena

09 decembrie, ora 11.00, spectacolul: DUPĂ MELCI

10 decembrie, ora 11.00, spectacolul: DUPĂ MELCI

15 decembrie, ora 11.00, spectacolul: DUPĂ MELCI

16 decembrie, ora 11.00, spectacolul: DUPĂ MELCI

17 decembrie, ora 11.00, spectacolul: DUPĂ MELCI

Read more...

„Pomana pentru sufletul Regelui Cioaba”. O noua metoda de inselaciune

Poliţiştii din Alba Iulia au identificat 3 femei şi un bărbat din judeţul Vâlcea, ca bănuiţi de comiterea mai multor înşelăciuni prin metoda „Regele Cioabă”. Pentru documentarea activităţii celor 4 persoane, poliţiştii au percheziţionat domiciliile lor şi au găsit mai multe documente din care rezultă amanetarea unor bijuterii din aur, posibil provenite din înşelăciuni.

 La data de 26 noiembrie a.c., poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Alba Iulia au documentat activitatea infracţională a 4 persoane din Râmnicu Vâlcea, judeţul Vâlcea, bănuite de comiterea a 7 fapte de înșelăciune şi furt, prin care s-a cauzat un prejudiciu de 42.700 lei.

În sarcina a 3 femei, cu vârste de 19, 29 şi 31 de ani şi a unui tânăr în vârstă de 21 de ani, s-a reţinut faptul că, în perioada 06.05.2015 – 30.09.2015, în timp ce se aflau pe raza municipiului Alba Iulia, au abordat 7 persoane, cărora, pretextând pomenirea Regelui Cioabă, le-au oferit, în dar, bijuterii dintr-un metal galben.

În aceste împrejurări, suspecţii le-au determinau pe victime să-şi scoată bijuteriile proprii şi, profitând de neatenţia lor, le-au deposedat de acestea. 

Pentru obţinerea de probe în cauză, poliţiştii au efectuat percheziţii la domiciliile celor 4 persoane suspecte, ocazie cu care au fost identificate mai multe contracte de amanet ce au ca obiect bijuterii din aur.

Totodată, poliţiştii l-au reţinut, pentru o perioadă de 24 de ore, pe tânărul de 21 de ani, urmând ca azi, 27 noiembrie, să-l prezinte Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, pentru dispunerea măsurilor legale.

Cercetările sunt continuate, în vederea stabilirii întregii activităţi infracţionale a celor 4 suspecţi precum şi pentru depistarea celor 3 femei, care în prezent se sustrag cercetărilor, a informat IPJ Alba.


Read more...

Pretul electricitatii va scadea de la 1 ianuarie

Preţul electricităţii la consumator va scădea cu 5-6% la 1 ianuarie, după reducerea tarifelor de distribuţie şi a bonusului de cogenerare, iar gazele se vor ieftini cu începere de la 1 iulie 2016, a declarat joi preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, informeaza Mediafax.

"Tarifele la energia electrică vor scădea de la 1 ianuarie proporţional cu scăderea tarifelor de distribuţie din cadrul preţului final. Tariful de distribuţie va scădea cu un procent între 8 şi 10%, ceea ce va genera în factura finală o scădere de 3-5%. De asemenea, va scădea bonusul de cogenerare cu 4%. Aceste elemente vor aduce o scădere finală a preţului de 5-6%, începând cu 1 ianuarie", a afirmat şeful Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

În prezent, costul unui megawatt, achivalent cu consumul mediu anual al unui apartament, este de aproximativ 400 de lei plus TVA. Populaţia urbană consumă între 2 şi 3 MW pe an, dar în localităţile rurale consumul este mult sub 1 MW anual, chiar şi sub 0,5 MW/an.

"O scădere de 5% ar fi de 20 de lei plus TVA. Iar TVA nu va mai fi 24%, de la 1 ianuarie va fi 20%, deci e o scădere interesantă", afirmă şeful ANRE.

În ceea ce priveşte sectorul de gaze naturale, Havrileţ a arătat că tarifele vor fi modificate la 1 iulie 2016.

"Aşa cum evoluează piaţa gazelor naturale în acest an, avem şi o situaţie favorabilă din punct de vedere al vremii, considerăm că de la 1 iulie preţurile la gazele naturale ca şi marfă, preţul gazelor din producţia internă, vor scădea cu cel puţin 10%. La nivelul consumatorului industrial înseamnă o scădere de 5-6%, iar la nivelul consumatorului casnic nu există o altă estimare decât cea din calendarele de liberalizare, este prevăzută menţinerea preţului reglementat la un nivel mult mai mic decât preţul industrial", a spus Havrileţ.

El a amintit şi de calendarul de liberalizare pentru consumatorii casnici, care vizează o creştere anuală de 6 lei/MWh până în 2018.

sursa: corectnews.com

Read more...

In curand incepe ShoeBox2015. Aflati cum va puteti implica!

Centrul de Resurse ”Academia Doamnelor” Alba Iulia este, în acest an, partener de locație în cadrul proiectului ”ShoeBox - Cadoul din cutia de pantofi”. În perioada 2-15 decembrie, de luni până vineri, între orele 10 și 18, veți putea aduce cadourile pe care doriți să le dăruiți copiilor nevoiași, la sediul nostru din strada Gladiolelor 3A. Între 16-24 decembrie acestea vor fi distribuite către copii, de voluntarii ShoeBox.

https://www.youtube.com/watch?v=H4J7xI3a5q4

Persoana de contact este Anca Tabără, telefon 0769241910.

Pentru a participa la proiectul ”ShoeBox - Cadoul din cutia de pantofi” aveți nevoie de:

 • cutie goală de pantofi (corpul și capacul)
 • hârtie de împachetat cadouri.
 • foarfecă/cutter
 • timp și/sau bani pentru a cumpăra lucrurile pe care vreți să le dăruiți unui copil

Înveliți frumos în hârtie cutia și capacul ei, fiecare separat, apoi puneți în cutie tot ce aveți pe suflet să cumpărați. Organizatorii ShoeBox recomandă să fie vorba în mai mică măsură de haine și au făcut următoarele sugestii:

 • dulciuri (ex. ciocolată, biscuiți, napolitane), dar NU ceva perisabil (ex. banane, portocale, iaurt)
 • articole școlare: caiete de scris, creioane colorate, un ghiozdan, un penar sau orice altceva
 • jucării potrivite pentru vârsta și sexul copilului
 • produse de igiena personală: perie și pastă de dinți, săpun, șampon, gel de duș, absorbante (în fiecare an am observat că fetele aveau mare nevoie de așa ceva)
 • articole de îmbrăcăminte: fular, căciulă, ciorapi groși, mănuși sau orice altceva de acest fel

Beneficiarii cadourilor sunt copii, cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani.

Mare atenție însă, de anul acesta regulile referitoare la conținutul pachetelor au fost schimbate de organizatorii campaniei ShoeBox. ”În urma discuțiilor avute cu ceilalți coordonatori de locații am decis ca începând cu anul 2015 să primim în cadrul proiectului ShoeBox – Cadoul din Cutia de Pantofi, doar cutii care conțin lucruri noi, nefolosite și cu etichetă. Dacă facem cadouri unui copil sărac nu văd de ce am merge cu lucruri murdare, stricate sau folosite. Deoarece văd că nu s-a înțeles ce înseamnă “lucrurile pot fi folosite, dacă sunt încă utilizabile (obiectele) și curate (hainele), respectiv ne-expirate (alimentele)” și ne-am trezit, an de an, cu tot felul de gunoaie, sunt nevoit să impun această regulă”, a transmis Valentin Vesa, inițiatorul proiectului.

CE NU ESTE ACCEPTAT LA SHOEBOX

Puteți pune în cutie tot ce intră, ce vreți și ce credeți că îi trebuie unui copil de vârsta și sexul pentru care aveți pe suflet să cumpărați ceva.

Având în vedere experiențele din anii trecuți, organizatorii au făcut unele precizări: ”Campania se numește ShoeBox (cutie de pantofi) – deci vă rugăm să vă limitați la lucruri care pot intra într-o astfel de cutie. Nu aduceți pungi, saci, sacoșe, bibelouri, dulapuri, frigidere, televizoare sau cuptoare cu microunde. NU suntem asociație sau fundație și nu le putem primi legal în custodie. Dacă aveți aleasă o grupă de vârstă și genul copilului pentru care vă gândiți să faceți cutia, încercați să sortați produsele să poată fi folosite când sunt primite (mărimi corespunzătoare la hăinuțe etc)”.

Nu lipiți capacele pe cutii. Le vor lipi voluntarii ShoeBox, imediat ce vor verifica ce conțin și le vor pune o etichetă specială cu vârsta și sexul copilului pentru care ați pregătit cutia/cutiile.

”Vă rog să vă completați numele și adresa de email pe tabelul care vi se va înmâna la fiecare locație, pentru ca să vă putem, mai apoi, da de știre despre unde și la cine a ajuns cutia voastră”, au mai precizat organizatorii acțiunii.

Proiectul ”ShoeBox - Cadoul din cutia de pantofi” a fost inițiat de clujeanul Valentin Vesa, în anul 2007, ”ca idee preluată după cutiile ce le primeam când eram copii, după Revoluție, din străinătate”. Inițiativa, inițial locală, s-a bucurat de un succes tot mai mare de la un an la altul. S-a ajuns ca în prezent să existe 227 de centre de colectare, în 104 orașe din 17 țări. În Alba, campania ShoeBox este organizată de patru ani, în ultimii trei ani acțiunea fiind coordonată, la nivel județean, de Anca Tabără. Potrivit acesteia, în 2014, în județul Alba au fost colectate și duse la beneficiari aproximativ 600 de cadouri.

Potrivit lui Valentin Vesa, campania din 2014 a însemnat un număr de peste 300 persoane implicate între 1-24 decembrie 2014, la care se adaugă angajații din 308 companii mici, mijlocii și mari din România, care au preferat să adune cutiile în interior, fără să fie centre de colectare cu acces public. ”NU suntem asociație, ONG, fundație sau mai știu eu ce divizie de responsabilitate socială  vreunei corporații, ci suntem un grup de voluntari angrenați cu toții într-un proiect de suflet”, a mai transmis acesta.

Centrul de Resurse ”Academia Doamnelor” a fost înființat în baza unui proiect finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane și funcționează ca structură a Primăriei Municipiului Alba Iulia.

Mai multe detalii despre proiectul ”ShoeBox - Cadoul din cutia de pantofi” găsiți pe site-ul http://www.shoebox.ro/

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686