Error
  • JLIB_APPLICATION_ERROR_COMPONENT_NOT_LOADING
  • JLIB_APPLICATION_ERROR_COMPONENT_NOT_LOADING

Items filtered by date: Tuesday, 17 September 2013 - Like - stiri Alba Iulia

Guvernul a promis FMI ca vinde majoritarea companiilor detinute de Ministerul Economiei

 

 

 

Guvernul s-a angajat fata de Fondul Monetar International (FMI) ca va vinde "majoritatea portofoliului" de companii din subordinea Ministerului Economiei, se arata in scrisoarea de intentie transmisa organizatiei financiare internationale, informeaza Mediafax.

"Ne propunem sa vindem majoritatea portofoliului de societati din subordinea Ministerului Economiei (...)", potrivit documentului citat.

Companiile energetice controlate de Ministerul Economiei au fost transferate in acest an din coordonarea ministrului Varujan Vosganian in cea a ministrului delegat pentru Energie, Constantin Nita, care conduce Departamentul pentru Energie.

In urma transferului, Ministrul Economiei mai are participatii integrale, majoritare sau minoritare la companii precum Romarm, Oltchim, Plafar, Carfil, Metrom, UM Cugir, UM Mija, UM Sadu, Uzina Automecanica Moreni, Pirochim Victoria, Avioane Craiova, Romplumb, Santierul Naval Mangalia, IAR Brasov, Romaero, Santierul Naval 2 Mai.

Marile companii energetice, precum Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, complexele energetice Oltenia si Hunedoara sau Electrica sunt controlate de Departamentul pentru Energie.

De asemenea, Departamentul pentru Energie detine participatii la Petrotrans, Termoelectrica, Compania Nationala a Uraniului, Minvest, Apele Minerale, Salrom, Societatea Nationala a Carbunelui, Cuprumin, Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare, OMV Petrom, Oil Terminal, Conpet, GDF Suez Energy, EON Gaz Distributie, EON Gaz Romania, Enel Distributie, Enel Energie, CEZ.

Dintre aceste companii, unele ar urma sa fie privatizate sau listate pe piata de capital. Printre companiile care ar trebui privatizate in acest an se numara Cupru Min, Oltchim, Complexul Energetic Oltenia, Electrica, Complexul Energetic Hunedoara.

  "Pentru privatizarile majoritare, pentru care cautam investitori strategici, vom face acest lucru cu scopul de a atrage noi investitii si a asigura expertiza profesionala pentru consolidarea viabilitatii operatiunilor si livrarii serviciilor. Ne angajam sa nu divizam si/sau fuzionam societatile sau activele societatilor programate pentruoferte publice initiale, cu exceptia celor prevazute in planul de reorganizare a Hidroelectrica sau conform celor specificate in continuare", potrivit scrisorii de intentie.

Pe langa privatizari, Guvernul a promis de mai multe ori FMI si Comisiei Europene ca va lista la bursa pachete minoritare din Hidroelectrica (10%), Romgaz (10%), Transgaz (15%) si Nuclearelectrica (10%).

Nuclearelectrica deruleaza in perioada 9 - 20 septembrie o oferta prin care vrea sa atraga fonduri nete de 272,8 - 369,3 milioane lei (61,7 - 83,5 milioane euro). Compania de stat vrea sa vanda 25,3 milioane de actiuni noi, reprezentand 10% din capitalul social actual, la preturi cuprinse intre 11,2 lei/titlu si 15 lei/titlu.

  Lansarea unei oferte publice initiale pentru pachetul majoritar de actiuni detinute de stat la Electrica, dupa majorarea de capital, este programata pentru mai 2014.

  Pentru sfarsitul lunii iunie a anului viitor sunt prognozate lansari de oferte publice initiale pentru 15% din actiunile statului la Complexul Energetic Oltenia si Hidroelectrica.

Un pachet de 15% din actiunile statului la Transgaz Medias (TGN) a fost vandut pe bursa in luna aprilie, printr-o oferta secundara, conform acordului Guvernului cu FMI.

Sursa: corectnews.com

 

 

 

Read more...

Noul an școlar pus sub amprenta subfinațării educației!

  La început de nou an şcolar, reprezentanţii elevilor îşi exprimă îngrijorarea privind calitatea precară a bazei materiale din şcolile româneşti şi reamintesc guvernanţilor că au de respectat Legea Educaţiei Naţionale, care prevede un buget anual minim pentru învătământ de 6% din PIB-ul României.
  Consiliul Judeţean al Elevilor Alba, Consiliul Național al Elevilor(CNE) și Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) își exprimă îngrijorarea că deși elevii s-au întors ieri pe băncile școlii cu speranța că vor avea cadre didactice bine pregătite, săli de clasă echipate cu aparatură modernă și sprijin din partea statului pentru cei cu probleme financiare, așteptările lor nu vor putea fi atinse nici în acest an din cauza bugetului mic alocat pentru educație.
  Cu toate că Legea Educației Naționale prevede faptul că bugetul anual pentru educație trebuie să fie de minim 6% din PIB, valoarea acestui procent, în acest an, este de doar 3,6%, conform Raportului Bugetului 2013, lucru care situează România printre ultimele țări din Europa în raport cu investiția în educație.
  Conform datelor Eurostat, în anul 2010 România s-a aflat la coada clasamentului UE în ceea ce privește valoarea finanțării per elev. Chiar și așa, valoarea costului standard per elev/preșcolar/an, principala componentă a salariilor învățătorilor și profesorilor, a scăzut din 2010 până în 2013 de la 2857 de lei la 2420 de lei.
  Astfel, salariile profesorilor din România sunt chiar de zeci de ori mai mici decât salariile profesorilor din alte state din Europa, care au ales să investească în educație și să o trateze ca prioritate națională. Conform unor date furnizate de FSLI, un profesor debutant câștigă în România un salariu mediu brut de 233 de euro, în timp ce aceleași salarii ajung în Austria, Marea Britanie și Italia la aproape 2000 de euro, în Spania și Germania la aproape 3000 sau în Luxemburg la aproape 5000. Prin urmare, este evident motivul pentru care numărul tinerilor cu vocație pentru meseria de dascăl care își doresc să intre în sistemul de învățământ scade de la an la an, locul acestora fiind suplinit de către tineri mai slab pregătiți care aleg să se mulțumească cu aceste salarii. În acest an, procentul de candidați înscriși la concursul de ocupare a posturilor didactice vacante din învățământul preuniversitar care au luat note între 7 și 10, condiție necesară pentru angajarea pe perioadă nedeterminată, a fost de doar 49,17%. Posturile neocupate au fost acoperite de suplinitori care nu au reușit să atingă pragul minim de nota 7. Calitatea slabă a cadrelor didactice afectează dramatic calitatea actului educațional, lucru reflectat cel mai bine de rezultatele dezastruoase de la examenele de bacalaureat din ultimii ani. Anul acesta procentul de promovabilitate a fost de doar 56,4%, lucru ce denotă că aproape jumătate dintre absolvenții de liceu din acest an nu au fost suficient de bine pregătiți la finalul liceului.
  Cât despre aparaturi moderne care să transforme orele în adevărate experiențe interactive de învățare, majoritatea școlilor sunt departe de acest ideal, abia reușind să acopere cheltuielile minime pentru serviciile de întreținere a sălilor de clasă și a materialelor clasice de studiu.
  În ceea ce privește sprijinul pe care statul îl acordă elevilor din familii sarace, valoarea mică a alocației școlare (42 de lei) sau a bursei de ajutor social (sub 100 de lei in majoritatea orașelor), cumulată cu problemele din ultimul an în ceea ce privește decontul cheltuielilor de transport pentru studenții navetiști, au daterminat un număr impresionant de elevi să abandoneze școala din cauză că părinții nu își permit să acopere toate cheltuielile necesare întreținerii lor pe băncile școlii. România are una dintre cele mai mari rate de abandon școlar din UE, valoarea acesteia ajungând în 2011 la 17,5%, în timp ce media UE a fost mai mai mică cu patru procente, conform Eurostat.
  În concluzie, nu ar trebui să ne surprindă faptul că 61% dintre români ar prefera studiul în străinătate pentru copiii lor, același procent de populație având o părere proastă și foarte proastă despre școala românească, conform unui studiu IRES.   
  Consiliul Judeţean al Elevilor Alba şi Consiliul Național al Elevilor(CNE) solicită Guvernului acordarea a 6% din PIB pentru educație. În prezent, sistemul educațional preuniversitar necesită o creștere a finanțării pentru a fi posibilă revizuirea programei școlare, dotarea tehnică a unităților de învățământ, formarea tinerilor pentru piața muncii și asigurarea unor condiții și servicii sociale favorabile, precum burse, alocații școlare și programe de consiliere și orientare în carieră.
  Printre prioritățile de finanțare și evaluare ale sistemului se află și școlile tehnologice, care nu dispun de infrastructura necesară pregătirii elevilor pentru piața muncii și care, de cele mai multe ori, nu oferă absolveniților cadrul necesar accederii în câmpul muncii. În învăţământul tehnologic, datorită schimbărilor frecvente a modulelor şi a programei şcolare, elevii şi profesorii sunt bulversaţi şi demotivaţi, de aceea reprezentanții elevilor doresc ca această filieră să se axeze pe o formarea de competenţe vizibilă ulterior pe piaţa muncii.
  “Lipsa dotării în educaţie are ca rezultat un învăţământ rudimentar care funcţionează cu vechi metode de predare şi învăţare. De aici se poate desprinde şi motivul principal pentru care unii elevi au o părere negativă despre şcoală ca instituţie de formare, o instituţie  concentrată doar pe furnizarea de informaţii rigide şi în cantităţi mari. În zilele noastre, fără material didactic şi alte dotări care să facă din şcoală un loc primitor al invovaţiei şi creativităţii, nu mai putem vorbi de un învăţământ modern. Desigur este mult mai uşor dar ineficient să cârpim problemele din educaţie cu câteva promisiuni anuale, cu prezentarea permanentă a unor cazuri punctuale de act educaţional modern, ascunzând majoritatea instituţiilor de învăţămmânt care sunt într-o degradare fizică şi morală vizibilă. De asemenea ţin să apreciez importanţa majorării salariilor profesorilor ca fiind unica soluţie pentru a menţine motivaţia cadrelor didactice şi a le recompensa eforturile acelora care fac performanţe şcolare cu elevii, îi educă şi îi mentorează pe întreg parcursul lor educaţional. Finanţarea educaţiei poate rezolva şi problema salariilor profesorilor şi multe alte lucruri în care este nevoie de resursă financiară şi de buna ei gestionare.” a declarat Andrei Nicolae POPA,  Preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor Alba

  “Subfinanțarea sistemului educațional afectează prezentul și viitorul societății românești. Consecințele sunt grave și multiple, atât în ceea ce privește dezvoltarea personală și profesională a elevilor, cât și oportunitățile pe care aceștia le vor avea în viitor. Educația este considerată ca fiind o prioritate națională, însă nu a fost tratată corespunzător. Trebuie să ne conformăm normelor europene, iar creșterea finanțării pentru educație reprezintă calea spre dezvoltarea unui sistem adaptat nevoilor socio-economice actuale.  ”-Iulia-Flavia MIRON, președinte CNE

  ”Din păcate, problemele legate de slaba finanțare a educației nu afectează doar studenții și universitățile, ci afectează deopotrivă elevii și profesorii din licee, gimnazii, școli primare sau grădinițe, care resimt îndeaproape efectele unui buget insuficient. O pregătire slabă a elevilor le aduce acestora dificultăți în adaptarea la cerințele universităților, lucru ce a dus la situația în care foarte mulți studenți abandonează încă din primul an de studiu, asta fără să mai ținem cont de numărul mare de elevi care nici măcar nu au șansa înscrierii la facultate din cauză părăsirii școlii cu mult înainte de absolvire. Constatăm cu dezamăgire că actuala generație de elevi este condamnată la încă un an de sacrificiu datorat dezinteresului guvernanților față de investiția în educație, lucru care pune sub semnul întrebării responsabilitatea cu care guvernanții tratează viitorul tinerei generații și implicit, viitorul României.”  - Mihai Dragoș, președinte ANOSR      

Read more...

Basescu: Cea mai buna solutie privind Rosia Montana este ca Parlamentul sa retraga proiectul

Presedintele Traian Basescu a sustinut, intr-o conferinta de presa la Palatul Cotroceni, ca cea mai buna solutie privind Rosia Montana este ca Parlamentul sa retraga proiectul, informeaza Mediafax.

DECLARATIILE PRESEDINTELUI:

- Vreau sa clarific public o serie de afirmatii legate de legea Guvernului privind Rosia Montana

- Articolul 1.4 din Constitutie nu permite ca Parlamentul sa ia decizii personalizate prin legi

- Am vazut ca domnul Victor Ponta a facut afirmatii ca s-au mai facut privatizari prin lege. Asa este, este vorba de privatizarea Petrom. A fost un set de doua ordonante de urgenta transformate in lege si o lege, toate promulgate de Ion Iliescu

- Domnul Iliescu a considerat ca privatizarea Petrom nu trebuie trimisa la Curtea Constitutionala. De asta nu exista un refuz al Curtii.

- Domnul Victor Ponta imi atribuia mie promulgarea legilor, ceea ce e o minciuna caracteristica a premierului, el daca nu minte nu face politica

- Cu privire la privatizarea Rompetrol, a fost emisa de Guvernul Tariceanu in 1998 si a devenit legea 502 din 2002, promulgata tot de domnul presedinte Iliescu

- Jurisprudenta Curtii Constitutionale e clara, nu permite in baza articolului 1.4 din Constitutie ca legislativul sa dedice legi unei firme

- Premierul nu se limiteaza doar la aceasta incalcare a Constitutiei, prin anexarea contractului la proiectul de lege

- Parerea mea e ca Victor Ponta a mizat pe o majoritate larga, ca va trece repede legea si a incercat un joc tip CFR Marfa

- Ponta trebuie sa scape de lasitate ca sa fie prim-ministru si trebuie sa renunte la smecherii

- Nu sunt de acord nici cu pozitia celuilalt lider, Antonescu, care a intrat si el in jocul "Votam sau nu". Stie foarte bine ca proiectul e neconstitutional. Decat sa spuna "Aprobam/Nu aprobam" ca sa vada de ce grup se lipeste, mai bine sa spuna "Domnule Ponta, e neconstitutionala, ia-o inapoi, trimite-l pe Sova sa o ia de la Parlament, sa o lase la Guvern si sa nu se mai intoarca la Guvern!". Pentru ca este initiativa acestui ministru profund incompetent

- Ma uitam la o situatie la nivel european: daca privim la rezervele de aur din Europa, din primele 13 zacaminte Romania are patru: Rosia Montana, 18,5 milioane uncii de aur, Rovina, cu 6,96 uncii, zacamantul de la Bucium, de 1,8 milioane uncii, si al patrulea la Certej, cu 3,84 milioane uncii.

- Asta e o avere pe care Romania o are in cel mai inalt grad. Important e sa o valorifice in favoarea ei

- Eu am mai spus, dar nu a luat nimeni in considerare. Romania nu are nicio problema ca indiferent cine exploateaza resursele de aur sa faca sa ramana in tara aurul pana la ultimul gram

- Avem o rezerva de circa 36 miliarde euro, din care avem si valoarea a 103 tone aur. Nu ne opreste nimeni ca in loc de euro si dolari sa ne marim rezerva in aur, dar nu ne opreste absolut nimeni. Si intr-un moment extrem de convenabil. La momentul in care BNR ar cumpara aur ar face emisiune de lei.

- Nu mi-am schimbat punctul de vedere privind exploatarea aurului, dar nu voi fi partizanul public al niciunei tabere

- Interventia mea este un ultim apel la premier sa renunte la a se juca cu societatea romaneasca in mod politicianist

- Legea este construita neconstitutional, baietii de la RMGC i-au dat-o lui Sova si el i-a spus premierului: "Sefu', ia uitati ce lege frumoasa am facut, o sa rupem gura targului". Premierul, bucuros ca scapa de raspundere si o trimite la Parlament, a luat-o de buna. Iar Ponta e jurist, nu inginer ca mine

- Oamenii aia (protestatarii, n.r.) cer ceva, adica nu trebuie sa dai cu bata. Cand vezi 15 mii de oameni, 20 de mii de oameni ca au iesit in strada, ingrijorati de cianuri, ingrijorate de presedinte, de prim-ministru, de Sova, de Tariceanu, de Berceanu, cei care au mosit proiectul in trecut, sigur ca trebuie sa te trezesti, ca nu ne cutremuram doar la proteste violente. Este suficient ca oamenii aia au iesit in strada si ca au o problema cu acest proiect.  Nu trebuie lungite lucrurile, deoarece doua luni cu proiectul in Parlament si cu o eventuala respingere la Curtea Constitutionala ar fi o catastrofa din punct de vedere si al tensiunilor sociale. Eu estimez ca vor creste pe tema proiectului, atata timp cat o decizie nu este luata si ar intarzia foarte mult si discutiile pentru clarificarea proiectului.

- Presedintele a fost intrebat daca are temeri ca manifestarile vor deveni violente. "Nu trebuie sa fie violente, dar daca vor fi 200 de mii de oameni la un moment dat iesiti intr-o zi in tara, inseamna ca s-a ajuns la un punct critic, de ce trebuie sa ajungem acolo? Pentru ca eu nu estimez ca se va micsora presiunea sociala pe acest proiect", a mai spus Basescu.

- A trata subiectul Rosia Montana in paradigma "locuri de munca vs.cianuri" e gresit. Discutia ar trebui purtata din punct de vedere al respectarii legilor in vigoare. Dincolo de bani europeni, din propriile noastre resurse putem relua exploatari metalifere.

- Nu am mai mers ieri la Rosia Montana pentru ca am aflat ca premierul va merge acolo. Il felicit pe Ponta pentru ca a fost la Rosia Montana, sa scoti niste mineri dintr-o galerie turistica e un efort

- Ponta guverneaza la fel ca Nastase, numai ca e mai putin inteligent

- Legea privind maidanezii e la Curtea Constitutionala, din cate stiu. In forma in care a trecut prin Parlament o promulg fara retineri, e ceea ce cred ca trebuie sa se intample.

Sursa: corectnews.com

Read more...

Nu şi-a lăsat tatăl să intre în curte pentru că era “ ameţit”

  Alcoolul nu face casă bună cu viaţa de familie. De acest fapt s-a convins un bărbat, aflat în avansată stare de ebrietate, care nu a fost lăsat de fiul minor să intre în curtea casei în care locuieşte. De aici şi până la izbucnirea unui scandal la care să intervină jandarmii, nu a mai fost decât un singur pas.    
  Incidentul a fost semnalat la 112, marţi, 17 septembrie, în jurul orei 1.00 şi se desfăşura în faţa unui imobil situat pe strada Stejarului din municipiul Alba Iulia. Un bărbat a solicitat ajutorul jandarmilor deoarece fiul în vârstă de 17 ani nu îl lăsa să intre în curte şi îl ameninţa cu acte de violenţă. Un echipaj de jandarmerie a intervenit de urgenţă şi a constatat că între apelant şi fiul acestuia avea loc un scandal, izbucnit pe fondul unor disensiuni mai vechi, acutizate de starea de ebrietate a primului. În fapt, se pare că fiul i-a reproşat tatălui că a consumat alcool şi nu-l lasă să se odihnească, iar acesta i-a replicat că  el este şeful gospodăriei şi, în această calitate, face ce vrea. A urmat un schimb de replici dure, injurii şi ameninţări cu acte de violenţă, stopate doar de apariţia jandarmilor. Intervenţia promptă a acestora a pus capăt conflictului, a prevenit escaladarea violenţei şi apariţia unor fapte mai grave. În urma verificărilor efectuate, cel care a provocat scandalul – un minor în vârstă de 17 ani – a fost sancţionat contravenţional. 
  Reprezentanţii Jandarmeriei Alba reamintesc tuturor persoanelor că, în conformitate cu prevederile Legii  nr. 61 din 27 septembrie 1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii  publice (*republicată*) (*actualizată*),  “provocarea ori participarea efectivă la scandal, în locuri sau localuri publice”- se sancţionează cu amendă de la 200 lei la 1.000 lei, iar dacă faptele sunt săvârşite în incinta unei instituţii de învăţământ, a unei instituţii de sănătate ori destinate ocrotirii speciale a unor categorii de persoane defavorizate – cuantumul amenzii contravenţionale este cuprins între 1.000 lei şi 3.000 lei.

Read more...

Femeie din Sebeş accidendată uşor pe trecere de pietoni

  Poliţiştii din Sebeş au fost sesizaţi luni, 16 septembrie, că pe strada Lucian Blaga din municipiu a avut loc un accident de circulaţie. Sosiţi la faţa locului, poliţiştii care au preluat cazul au constatat că Adrian I., din Sebeş în  timp ce conducea o motocicletă proprietate personală, pe strada Lucian Blaga, ajuns la intersecţia cu strada Călăraşi, nu a acordat prioritate de trecere unei femei de 49 ani, din Gârbova,  care se afla angajată în traversarea străzii prin loc marcat şi semnalizat corespunzător, intrând în coliziune cu aceasta.
  Atât conducătorul auto, cât şi victima au fost testaţi cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative, ulterior fiindu-le recoltate probe biologice de sânge.
  Victima  a fost transportată  la Spitalul Municipal Sebeş pentru acordarea de îngrijiri medicale, fiind diagnosticată cu contuzii la nivelul gambei, toracelui şi entorsă la genunchiul drept, rămânând internată pentru continuarea investigaţiilor.
  Poliţiştii continuă cercetările pentru stabilirea cu exactitate a tuturor împrejurărilor producerii accidentului.

Read more...

Crescătorii de bovine pot depune cereri la APIA pentru acordarea subvenţiilor de la buget

  Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură înformează crescătorii de bovine că în perioada 17 septembrie -28 octombrie pot depune cererile pentru obţinerea subvenţiilor de la bugetul naţional. Astfel, cei care doresc să acceseze asmenea fonduri vor trebui să depună o cerere privind acordarea primei aferente fiecărei exploataţii cu cod ANSVSA. Acestea se vor depune la centrul judeţean al APIA unde sunt înregistrare fermele de bovine.
  Potrivit comunicatului transmis de APIA, de aceste scheme de plată pot beneficia producătorii agricoli, persoane fizice sau juridice, care deţin, cresc şi exploatează animale de producţie, identificate şi înregistrate în sistemul naţional, doar o singură dată pe an.
  Cererea ce urmează a fi  depusă trebuie să fie însoţită de copia după actul de identitate, copia de pe paşaportul fiecărui animal pentru care se solicită copie de pe documentele care atestă ieşirile din efectiv, după caz, pentru schema decuplată de producţie în sectorul carne. De asemenea, mai este nevoie de copie de pe dovada de înregistrare a beneficiarilor în sistemul de administrare a cotelor de lapte precum şi a cantităţilor de lapte livrate şi vândute direct în anul de cotă 2012 – 2013, în cazul solicitării primei în cadrul schemei decuplate de producţie în sectorul lapte. Cererile se pote depune individual sau prin reprezentant legal în baza documentelor notariale.
  Prima pentru schema decuplată de producţie în sectorul lapte se acordă producătorilor agricoli care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: exploataţia de bovine să fie înregistrată în Registrul naţional al exploataţiilor la data solicitării primei, solicitantul să fie înregistrat în sistemul de administrare a cotei de lapte în anul de cotă 2012 – 2013, solicitantul să fi livrat sau vândut direct o cantitate de minim 3 tone lapte în anul de cotă 2012 – 2013.
  Producătorii agricoli pot beneficia de prima pentru schema decuplată de producţie, în sectorul carne dacă îndeplinesc următoarele condiţii: deţin un efectiv minim de 3 capete bovine cu vârsta de minim 16 luni, la data de referinţă de 31 ianuarie 2013; exploataţia de bovine este înregistrată în Registrul naţional al exploataţiilor la data de referinţă 31 ianuarie 2013 şi la data solicitării primei.  În cazul condiţiei de a deţine un efectiv de minim 3 capete bovine cu vârsta de minim 16 luni, se poate adăuga şi tineret bovin mascul şi/sau femele cu vârsta de minimum 7 luni, existent în exploataţie la data de referinţă.
  Fermierii care solicită schemele de plăţi menţionate vor depune la centrul unde au înregistrată exploataţia, odată cu cererea de solicitare a primelor sau în termen de 30 de zile calendaristice următoarele documente: adeverinţă emisă, prin proceduri SNIIA, de către medicul veterinar cu drept de liberă practică împuternicit, care atestă că bovinele existente în exploataţie la data depunerii cererii sunt cuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor, iar acţiunile prevăzute sunt efectuate la zi; adeverinţă prin care se recunoaşte statutul de crescător de bovine al solicitantului, eliberată de către o organizaţie a crescătorilor de bovine, legal constituită, cu reprezentativitate naţională sau de către o asociaţie a crescătorilor de bovine, legal constituită, afiliată la o organizaţie a crescătorilor de bovine cu reprezentativitate naţională.
  În cazul adeverinţei care să ateste că solicitantul este membru sau nu al organizaţiei/asociaţiei respective, aceasta se eliberează gratuit.
  Valoarea primelor pentru anul 2013 se stabileşte de către MADR, după 1 martie 2014, în baza situaţiei centralizatoare întocmite de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, cu efectivele de bovine şi cantităţile de lapte livrate şi/sau vândute direct în anul de cotă 2012-2013 eligibile.

Read more...

În curând: sens giratoriu nou la intersecţia străzilor Lalelelor-Ion Lăncrănjan-Bulevardul Revoluţiei

  Administraţia locală a municipiului Alba Iulia a făcut publice unele informaţii privind lucrările ce se vor derula în zona viitorului centru comercial LIDL. Mai precis, este vorba de amenajarea unui sens giratoriu la intersecţia străzilor Lalelelor-Ion Lăncrănjan-Bulevardul Revoluţiei, pentru a se putea fluidiza traficul auto în contextul apariţiei acestui centru comercial.
  Amenajarea acestui sens giratoriu a reprezentat o cerinţă solicitată de către municipalitate la momentul eliberării autorizaţiei de construcţie a centrului comercial LIDL. Investiţia va fi realizată de către compania care construieşte magazinul LIDL, iar primăria Alba Iulia va contribui cu lucrări adiacente de corectare a cotelor de călcare pe pietonal şi iluminatul intersecţiei, în relaţie cu noile funcţiuni existente.  Această amenajare va fi valabilă şi pentru extinderea Bulevardului Revoluţiei aşa cum este prevazută în PUG, prin modernizarea implicită a străzii Ion Lăncrănjan şi crearea unui nou inel de acces la drumul naţional.
  Diametrul sensului este de 8m, iar raza maximă a celor două benzi  de giraţie este de 12,61m. Amenajarea acestui sens va regla circulaţia în zona centrului comercial LIDL, iar investiţia va fi finalizată până la deschiderea magazinului, se arată într-un comunicat oferit de primărie.

Read more...

ATENŢIE! COD GALBEN de ploi torenţiale şi furtuni

  Meteorologii au prezentat o avertizare de cod galben privind ploi torenţiale şi furtuni ce va intra în vigoare în intervalul marţi, 17 septembrie, ora 15.00 - miercuri, 18 septembrie, ora 3.00.
  Instabilitatea atmosferică se va accentua treptat în Crişana, Maramureş, Transilvania, în dealurile Banatului şi ale Olteniei, precum şi în zona montană. Se vor semnala averse, ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice şi vor fi condiţii de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi pe arii extinse 20...25 l/mp şi izolat 50 l/mp. Vântul se va intensifica temporar.  În vestul ţării (judeţele Arad şi Timiş) se vor înregistra în general cantităţi de apă de 10...15 l/mp.
Sursa: meteoromania.ro

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686