Items filtered by date: Sunday, 01 September 2013 - Like - stiri Alba Iulia

Toamna vine cu scumpiri dar şi cu…ieftiniri

  1 septembrie este o zi importantă pentru  regimul fiscal din România. De astăzi intră în vigoare  reducerea taxei pe valoare adăugate la pâine ( 9%),  dar şi modificarea în sus a accizelor la alcool, dar şi implementarea de nou accize pentru bunurile considerate de lux. Nu vor scăpa nemodificate nici preţurile biletelor de tren, care de astăzi sunt mai scumpe cu maxim 10%.
   “SCĂDEREA PREŢURILOR la raft la pâine şi produse de panificaţie va fi proporţională cu reducerea TVA pentru această categorie, de la 24% la 9%, potrivit Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR), care speră că această măsură va fi extinsă şi la alte alimente. TVA va fi redusă la pâine, covrigi, cornuri şi baghete, nu şi la cozonac şi chec
  În detaliu, ordonanţa de modificare a Codului Fiscal aprobată de Guvern reduce TVA pentru livrarea tuturor sortimentele de pâine, precum şi pentru cornuri, chifle, batoane, covrigi, minibaghete, franzeluţe şi împletituri, care se încadrează în grupa produse de brutărie la codul CAEN 1071, făină albă de grâu, făină semialbă de grâu, făină neagră de grâu şi făină de secară, triticum spelta, grâu comun, meslin şi secară.
  Preţurile biletelor de tren vor creşte diferenţiat de la 1 septembrie, cu până la 10%, măsura fiind aprobată prin ordin al conducerii Ministerului Transporturilor, luând în calcul evoluţia inflaţiei şi majorarea din ultimii doi ani a unor costuri ale CFR Călători, cu combustibili, energie sau piese. Pentru rutele scurte (parcurse de trenurile Regio), creşterea va fi operată prin rotunjirea tarifului la 50 bani sau la leu, prin majorări cu valori cuprinse între 10 bani şi 50 bani, în vreme ce pentru rutele lungi, la trenurile InterRegio (IR) scumpirea va fi de până la 10%.
  În cazul trenurilor Regio, la clasa a II-a, preţul unui bilet pe ruta Bucureşti – Ploieşti (60 km), Timişoara – Arad (57 km) şi Satu Mare – Baia Mare (60 km) va creşte de la 7,3 lei la 7,5 lei, în vreme ce pe traseele Galaţi – Brăila (31 km) sau Bacău – Roman (44 km), tarifele vor urca de la 5,2 la 5,5 lei, respectiv de la 6,8 lei la 7 lei.
  La trenurile InterRegio, preţul plătit pentru un bilet la clasa a II-a va fi majorat pe rutele Bucureşti – Braşov (166 km) şi Bucureşti – Constanţa (225 km) de la 47 lei la 50,5 lei, respectiv de la 58,2 lei la 62 lei. Pentru un drum de la Bucureşti la Craiova (209 km), tariful va urca de la 58,2 lei la 62 lei, iar în cazul unei călătorii Bucureşti – Iaşi (405 km), un bilet va costa 94,5 lei, de la 85,7 lei în prezent, potrivit informaţiilor furnizate agenţiei MEDIAFAX de CFR Călători.
  Bijuteriile din aur şi/sau platină, cu excepţia verighetelor, vor fi accizate din septembrie cu 1 euro/gram pentru bijuterii de până la 14 K inclusiv şi cu 2 euro/gram pentru mai mult de 14 K, maşinile cu motor peste 3.000 cmc vor fi accizate cu 1 euro/cmc, acciza la cafea şi bere nefiind schimbată.
  Pentru maşini, acciza va fi aplicată în cazul autoturismelor şi autoturismelor de teren, inclusiv cele importate sau achiziţionate intracomunitar, noi sau rulate, a căror capacitate cilindrică este mai mare sau egală cu 3.000 centimetri cubi, relatează Mediafax.

Read more...

Anul şcolar 2014-2015 poate aduce elevilor Ore de educaţie sanitară

  Anul şcolar următor poate oferi elevilor o nouă materie foarte importantă: educaţie sanitară. Această nouă disciplină este un proiect susţinut de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.
  Eugen Nicolăescu a motivat această propunere prin nevoia de cunoaştere de către populaţie a unor măsuri minime de prim ajutor, care în prezent sunt aplicate doar de serviciile medicale, de SMURD de regulă. După consultări pe această temă cu ministrul Educaţiei, s-a ajuns la un acord ca din următorul an şcolar să se introducă în programa şcolară ore de educaţie sanitare, în care să intre şi primul ajutor.
  Ministrul a arătat că se încearcă, de asemenea, şi revizuirea medicinii şcolare, despre care a afirmat că astăzi “e la pământ” şi că “de fapt, nu mai există”, ca şi medicina comunitară.
“Sunt capitole din Legea Sănătăţii pe care le vom modifica în acest an şi sigur, pe măsură ce vom avea fonduri ca să facem şi achiziţii, o vom pune în aplicare. Creăm cadrul legal deocamdată şi sper că în doi-trei ani de zile să avem bani mai mulţi şi eu sper să meargă economia României ca să avem bani mai mulţi, de acolo să putem să disponibilizăm. Dar poate să sensibilizăm autorităţile locale, să încerce şi ele să se implice, că nu costă mult şi poate în anumite puncte importante din localităţi, acolo unde autorităţile locale ar trebui să ştie că se pot întâmpla accidente mai multe, că pot avea loc evenimente nefericite mai multe, să facă aşa ceva”, a spus Nicolăescu, citat de Mediafax.

Read more...

Rezultatele de la Bac vor fi afişate MÂINE

  Cu cât momentul afişării rezultatelor la Bac se apropie, cu atât creşte nivelul emoţiilor pentru cei care au susţinut probele examenului. Mâine, 2 septembrie se vor afişa rezultatele la probele scrise. Candidaţii vor avea posibilitatea să depună contestaţii în cazul în care sunt nemulţumiţi de notele obţinute, în 3 şi 4 septembrie la centrele de examinare. Rezultatele finale vor fi afişate pe data de 5 septembrie.
  Pe raza judeţului Alba au fost înscrişi 1.341 candidaţi la sesiunea de toamnă a Bacalaureatului 2013. Dintre aceştia doar 1.108 s-au prezentat la probe. Cei mai mulţi candidaţi au susţinut probele la Limba şi Literatura Română: 848 de candidaţi. Proba pentru Limba Maternă (maghiara) a fost susţinută de 14 candidaţi. Alţi 713 candidaţi au fost prezenţi la proba scrisă obligatorie de profil ( 802 la matematică şi 66 la istorie). La proba la alegere a porfilului şi specializării au fost prezenţi 635 ( 412 elevi la biologie, 184 la geografie, 63 la fizică, 10 la informatică, 3 la chimie organică şi 1 la sociologie). Pentru că au încercat să copieze sau le-au sunat telefoanele în sală, 10 candidaţi au fost eliminaţi din examen. Pentru primul examen de evaluare a competențelor la Limba și Literatura au fost prezenți 240 de elevi, dintre care un procent de 34% au obținut calificativul mediu, 41,4% avansat și doar 24,6% experimentat. La evaluarea competențelor digitale, doar 1,7% din cei peste 250 de elevi au reușit să obțină calificativul experimentat. Cei mai mulți, un procent de 43,7% au obținut mediu, 37,8% sunt începători iar 14,2% avansat. Un procent de 5,46% nu au primit certificat întrucât nu au depășit baremul de 11 puncte.
  Regulamentul de desfăşurare a probelor de la Bacalaureat- sesiunea de toamnă, a fost identic cu cel de la sesiunea de vară: elevii care s-au prezentat pentru susţinerea probelor scrise au fost supravegheați video și au avut voie să intre în săli doar cu pixul.
  Cele patru centre de examinare au fost organizate la Colegiul Tehnic „Dorin Pavel” din Alba Iulia, Colegiul Naţional „Lucian Blaga” Sebeş, Colegiul Naţional „Titu Maiorescu” Aiud, Colegiul Naţional „Inochenţie Micu Clain” Blaj şi Colegiul Naţional „Avram Iancu” Câmpeni. Centru de evaluare este la Colegiul Național „Horea Cloșca și Crișan” din Alba Iulia.

Read more...

Vremea în judeţul Alba

  Prima săptămână a lui septembrie ne aduce o vreme de toamnă autentică. Primele zile ale săptămânii vor fi ploioase şi chiar friguroase peste tot judeţul Alba. Deabia în partea a doua a intervalului, adică de miercuri, vremea dă semne de revenire. Astfel, până duminică, temperaturile revin la nivelul săptămânii anterioare, soarele reapare cu forţă iar norii deabia dacă se vor mai zări.  
  La Alba Iulia, începutul de săptămână va fi caracterizat în felul următor: 23 de grade pe timpul zilei, 10 noaptea, iar cerul va fi parţial însorit. Ziua de marţi aduce nori aducători de ploaie pe cerul oraşului, temperatura va urca doar până la 20 de grade ziua iar noaptea 8 grade. Miercuri, vom avea parte de ploi sporadice, maxima zilei va fi de 24 de grade, în timp ce minima nopţii va fi de 7 grade. Joi cerul va fi parţial însorit, maxima zilei de 24 de grade iar cea a nopţii de 7 grade. Vineri, va fi din nou un cer parţial însorit, maxima zilei ajungând la 27, iar pe timpul nopţii se vor înregistra 7 grade. Sâmbătă cerul va fi însorit. Maxima va fi de 28 de grade iar minima nopţii de 7. Ultima zi a săptămânii va avea un cer predominant însorit, o maximă a zilei de 24 de grade şi minimă a nopţii de 9 grade.
  La Sebeş, în prima zi a acestei săptămâni cerul va fi împărţit între soare şi nori. Temperatura zilei va fi de 23 de grade iar cea a nopţii de 10. Ziua de marţi se poate descrie printr-o zi cu un cer parţial însorit, cu maximă de doar 19 grade şi minimă de 9 grade. Miercuri, vor apare aversele de ploaie, maxima zilei va mai căpăta câteva grade în plus faţă de ziua precedentă şi va ajunge la 23 de grade. Noaptea, mercurul din termometre va indica 7 grade. Joi, va fi cer parţial însorit cu maxima de 24 de grade şi minima nopţii de 7 grade. Vineri, cerul va fi însorit spre parţial noros, mercurul termometrelor va ajunge ziua la 27 de grade iar noaptea la 7 grade. Sâmbătă cerul va fi însorit, temperatura zilei va urca până la  28 de grade, iar noaptea va coborî până la 7 grade. Cerul va fi însorit duminică, temperatura zilei va urca la 24 de grade, iar noaptea 9.
  La Aiud, ziua de luni se caracterizează astfel: ploaie ocazională, posibil burniţă, o maximă a zilei de 18 de grade şi o minimă a nopţii de 7 grade. Marţi, cerul va fi acoperit de nori şi va ploua, temperatura maximă a zilei va fi de 15 grade iar minima nopţii de 7 grade. Miercuri va fi cer predominant însorit, temperatura zilei va fi de 18  grade, iar noaptea de 5 grade. Joi, cerul va deveni parţial însorit, maxima zilei se va situa în jurul valorii de 19 grade, iar noaptea minima de 5 grade. Vineri, va fi din nou cer parţial însorit, mercurul din termometre va urca la 21 de grade pe timpul zilei, în timp ce noaptea va ajunge la 6. Pe ziua de sâmbătă se aşteaptă cer senin, o temperatură de 22 de grade ziua şi 6 noaptea. Duminică, cerul va fi din nou senin, temperatura va urca pe timpul zilei la 21 de grade, iar noaptea va coborî la 7.
   La Blaj, începutul săptămânii va fi ploios, cu 23 de grade în termometre ziua. Vor fi 9 grade noaptea. În cursul zilei de marţi cerul va fi parţial însorit şi va ploua sporadic,  temperatura zilei va fi de 21 , iar noaptea se va situa în jurul valorii de 9 grade. Miercuri se aşteaptă un cer parţial însorit, maxima zilei va ajunge la 22, iar minima la 7 grade. Joi, cer parţial însorit. Temperatura zilei va fi de 24 de grade, iar minima nopţii de 8 grade. Vineri, cerul va fi senin. Maxima zilei va fi de 26. Noaptea minima va fi  7 grade. Sâmbătă vor fi 27 de grade- temperatura cea ma ridicată a zilei, 8 noaptea. Cerul va fi senin. Duminica, cerul va fi din nou însorit, temperatura zilei va fi de 24, iar minima nopţii de  9 grade.
  La Cugir prima zi a săptămânii va prezenta un cer parţial însorit. Ziua vor fi 23 de grade în aer, iar noaptea 10. Marţi ,cerul va fi parţial însorit, maxima zilei va fi de doar 19 grade iar noaptea 9 grade. Miercuri, vor exista şanse să plouă, maxima zilei va fi de 23, în timp ce minima nopţii va fi de 7 grade. Joi va fi un cer parţial însorit, maxima zilei de 24 de grade iar cea a nopţii de 7 grade. Vineri, va fi din nou cer parţial însorit, temperatura maximă va ajunge la 27. Pe timpul nopţii se vor înregistra 7 grade. Sâmbăta cerul va fi  însorit. Maxima va fi de 28 de grade iar minima nopţii de 7. Ultima zi a săptămânii va avea un cer însorit, o maximă a zilei se 24 de grade şi minimă a nopţii de 9 grade.
accuweather.com

Read more...

Lucrări de întreţinere la reţelele electrice pentru perioada 2-6 septembrie

  Pentru săptămâna ce urmează, Electrica Alba anunţă întreruperi în distribuţia de electricitate în mai multe localităţi din judeţul Alba. Motivul acestor probleme de distribuţie îl reprezintă lucrările de întreţinere la reţelele de electricitate din localităţile vizate. De asemenea, reprezentanţii Electrica precizează că în funcţie de condiţiile meteo, programul lucrărilor poate suporta modificări.
Luni, 2 septembrie
Orele 8.00 – 10.00 Teiuş, strada Clujului
Orele 8.00 – 15.00 Teiuş străzile Andrei Mureşanu – parţial, Ardealului – parţial, Bisericii – parţial, Primăverii – parţial
Orele 8.00 – 14.00 Zlatna, satul Cib – parţial
Orele 9.00 – 15.00 Mugeşti 2, strada Principală
Orele 10.00 – 14.00 Ocna Mureş, Cisteiul de Mureş, Micoşlaca
Marţi, 3 septembrie
Orele 10.00 – 12.00 Unirea, Fabrica Leier, Unirea 1 – parţial, Dumbrava, Măhăceni, Ciugudul de Jos, Ciugudul de Sus
Orele 9.00 – 16.00 Mărtinie, strada Principală
Orele 8.00 – 17.00 Sântimbru, satul Sântimbru Colonie
Orele 8.00 – 15.00 Teiuş, străzile Progresului – parţial, Ardealului – parţial, Bisericii – parţial, Primăverii – parţial, Clujului – parţial
Miercuri, 4 septembrie
Orele 12.00 – 16.00 Alba Iulia – Miceşti, străzile Bobâlna, Măgura, Pârâului, Postăvarului, Scărişoara, Zlatnei
Orele 9.00 – 14.00 Cugir – Vinerea, strada Principală
Orele 9.00 – 12.00 Sebeş, strada Ştefan cel Mare – parţial
Orele 8.00 – 16.00 Alba Iulia, străzile Dr. Aurel Lazăr, Macului
Orele 8.00 – 16.00 Totoi
Orele 8.00 – 15.00 Teiuş, strada Bisericii – parţial, Primăverii – parţial
Joi, 5 septembrie
Orele 8.00 – 15.00 Teiuş, străzile Bisericii – parţial, Primăverii – parţial
Orele 8.00 – 17.00 Sântimbru, satele Coşlariu, Galtiu, Sântimbru
Orele 9.00 – 14.00 Zlatna, satul Feneş – parţial, satul Izvoru Ampoiului
Orele 9.00 – 15.00 Ocna Mureş, Bloc 37, integral
Vineri, 6 septembrie
Orele 11.00 – 16.00 Jidvei, Căpâlna de Jos, străzile Bălţi, Principală, Şcolii
Orele 8.00 – 16.00 Ciugud
Orele 8.00 – 15.00 Teiuş, străzile Bisericii – parţial, Primăverii – parţial


Read more...

Licitația pentru autostrada Sebeş-Turda a fost amânată din nou

  Semne îngrijorătoare pentru autostrada Sebeş-Turda. Licitaţia de atribuire a contractelor de proiectare şi executare a autostrăzii ce va face legătura între Sebeş şi Turda s-a amânat din nou.  Dacă prima dată, CNADR transmitea că deschiderea ofertelor va fi amânată cu 5 zile ( 17 septembrie), după a doua amânare termenul va fi de 2 octombrie.
  Este posibil ca aceste amânări să fie rezultat a numărului mare de clarificări solicitate potenţialilor ofertanţi, care au de punctat peste 100 de întrebări. Termenul la care trebuiau să rezolve aceste probleme era 30 august, limită de timp nerealist pentru rezolvarea tuturor acestor probleme legate de detaliile tehnice. De asemenea mai erau cerute transmiterea ridicărilor topografice complete, a documentelor din care să poată fi identificaţi proprietarii terenurilor ce urmează să fie expropiaţi dar şi precizări privind durata de garanţie obligatorie care trebuie îndeplinite.
  Iată textul transmis de CNADR: ”Vă informăm că în Anunțul de participare nr. 145100, publicat în SEAP în data de 20.07.2013, prin care a fost inițiată procedura de licitație deschisă pentru atribuirea contractului Proiectare și Execuţie autostrada Sebeș – Turda, Loturile 1, 2, 3 și 4, având termenul limită pentru depunerea ofertelor (conform Anunțul de participare nr. 145100, publicat în SEAP în data de 20.07.2013), 12.09.2013, ora 16:00, s-au făcut următoarele corecturi în anunțul original:
1. La SECŢIUNEA IV: PROCEDURA, pct. IV.3.3) „Termenul limită pentru depunerea cererilor de documente sau pentru acces la documente: 12.09.2013 ora 15:59″, se modifică astfel: „Termenul limită pentru depunerea cererilor de documente sau pentru acces la documente: 01.10.2013 ora 15:59″;
2. La SECŢIUNEA IV: PROCEDURA, pct.IV.3.4) „Termen limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare: 12.09.2013 ora 16:00″, se modifică astfel: „Termen limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare: 01.10.2013 ora 16:00″;
3. La SECŢIUNEA IV: PROCEDURA, pct.IV.3.8 „Condiții de deschidere a ofertelor. Data: 13.09.2013 ora 10:00″, se modifică astfel: „Condiții de deschidere a ofertelor. Data: 02.10.2013 ora 10:00″.

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686