Items filtered by date: Thursday, 28 November 2013 - Like - stiri Alba Iulia

Comisiile de buget au adoptat textul legii bugetului de stat

  Comisiile parlamentare reunite de buget-finante au adoptat, miercuri noaptea, textul legii bugetului de stat pe anul 2014, respectiv cele 54 de articole, urmand ca senatorii si deputatii sa continue dezbaterile si votul pe anexele la proiectul de lege, informeaza Mediafax.
  Membrii celor doua Comisii au adoptat textul proiectul de buget in cea mai mare parte in forma promovata de Guvern, la dezbateri luand parte ministrul Bugetului, Liviu Voinea.
  Comisiile reunite de buget au adoptat doua amendamente care au fost sustinute si de reprezentantii Guvernului, unul propus de senatorul PSD,Ecaterina Andronescu, iar cel de-al doilea de deputatul PSD Vasile Popeanga.
  Amendamentul lui Popeanga prevedea faptul ca sumele rambursate de la Comisia Europeana in cadrul proiectului de reabilitare a siturilor contaminate istoric cu produse petroliere, aferente platilor reprezentand lucrari de decontaminare, se fac venituri la bugetul de stat si se varsa intr-un cont de venituri distinct.
  In total, membrii celor doua comisii de buget au adoptat 54 de articole ale textului legii bugetului de stat, iar la final au fost inregistrate 23 de voturi "pentru", 2 abtineri si 5 voturi "impotriva".
  Dezbaterea anexelor la bugetul de stat cu ordonatorii principali de credite va continua in aceasta dimineata.
Sursa: corectnews.com

Read more...

"Românii transilvăneni în primul război mondial"-vineri, 29 noiembrie la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia

  Vineri, 29 noiembrie 2013, la ora 1200, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia se va vernisa expoziția Românii transilvăneni în primul război mondial. 
  Istoria românilor în primului război mondial  cuprinde o parte uitată prea des de istorici, o parte care a necesitat un efort urias uman şi material din partea lor. Chiar daca românii transilvăneni au luptat de partea Puterilor Centrale, aruncaţi fară voie într-un război care nu era a lor, au avut partea lor semnificativă de jertfe. Efortul uman al Transilvaniei este comparativ cu al Regatului României  având sub  arme aproximativ 700.000 de oameni din care o buna parte au pierit pe campurile de bătălie din Galiţia sau nordul Italiei. Expoziţia se vrea a fi un omagiu adus celor care au purtat un razboi extrem de greu şi de care istoria i-a trecut într-un nemeritat plan secundar.   
  Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Direcția Județeană pentru Cultură Alba, Muzeul Național al Unirii.

Read more...

Aparatul de fotografiat care a surprins Unirea de la 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia- Exponatul lunii decembrie la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia

  Vineri, 29 noiembrie 2013, ora 11.00, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia va fi vernisat exponatul lunii decembrie. Cu această ocazie va fi expus aparatul de fotografiat cu burduf folosit de Samoilă Mârza la 1 decembrie 1918 pentru a realiza celebrele fotografii ale Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia. Cele cinci fotografii au constituit un argument al delegației României prezente la Conferința de Pace de la Paris din anul 1919, pentru a demonstra caracterul plebiscitar al Marii Adunări de la Alba Iulia și implicit al voinței românilor ardeleni de a se uni cu România.
  Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Read more...

Trafic auto restricţionat în Alba Iulia în zilele de 30 noiembrie şi 1 decembrie

  Mai sunt puţine zile până la marea sărbătoare a românilor de pretutindeni- 1 Decembrie -Ziua Naţională a României. Pentru o bună desfăşurare a evenimentelor cultural artistice, administraţia locală a hotărât să activeze o serie de restricţii privind circulaţia rutieră, ce  vor fi valabile în perioada 30 noiembrie+1 decembrie 2013.
  Asftel, În temeiul prevederilor art. 63(1) lit. "e"  şi ale art. 115(1)    lit. "a" din Legea nr. 215/2001 privind administraţia publică locală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, vor fi dispsuse următoarele hotătâri:
-Se restricţionează circulaţia rutieră, în data de 30 noiembrie 2013, între orele 07,00 - 23,00, în municipiul Alba-Iulia, pe următoarele străzi:
    - Aurel Vlaicu
    - Unirii
-Se restricţionează circulaţia rutieră, în data de 01 decembrie 2013, între orele 09,00 - 11,00, în municipiul Alba-Iulia, pe următoarele străzi:
    - P-ţa  I.I.C. Brătianu
    - Ardealului
    - Primăverii
    - Frederic Mistral
    - Avram Iancu
-Se restricţionează circulaţia rutieră, în data de 01 decembrie 2013, între orele 07,00 - 23,00, în municipiul Alba-Iulia, pe următoarele străzi:
    Aurel Vlaicu
    Unirii
    Crişan
-Se restricţionează circulaţia rutieră, în data de 01 decembrie 2013, între orele 12,00 - 23,00, în municipiul Alba-Iulia, pe următoarele străzi:
    - B-dul 1 Decembrie 1918 ( de la intersecţia cu str.Vasile Goldiş până la intersecţia cu str. Cloşca).

Read more...

Mobilizare specială a jandarmilor pentru 1 decembrie.

   Aproximativ 250 de jandarmi vor acţiona în 1 decembrie pe întreg cuprinsul judeţului Alba, cu misiunea de a asigura buna desfăşurare a activităţilor şi siguranţa participanţilor la manifestările cultural-artistice prilejuite de sărbătorirea Zilei Naţionale a României. Dintre aceştia, 75 provin de la Gruparea de Jandarmi Mobilă “ Regele Ferdinand I” – Târgu-Mureş.
  Pentru ca manifestările cultural artistice organizate de autorităţile locale cu ocazia Zilei Naţionale să se desfăşoare aşa cum au fost planificate, în condiţii de maximă siguranţă pentru participanţi şi fără încălcări ale normelor legale care reglementează desfăşurarea adunărilor publice, ca de fiecare dată,  Jandarmeria Alba are un rol principal în organizarea şi coordonarea activităţii tuturor forţelor de ordine care vor fi prezente pe timpul acestei sărbători: jandarmi, poliţişti, poliţişti locali şi lucrători ISU.
  În acest sens, aproximativ 250 de jandarmi din cadrul Jandarmeriei Alba şi Grupării de Jandarmi Mobilă “ Regele Ferdinand I” – Târgu-Mureş vor acţiona pentru asigurarea ordinii şi siguranţei publice pe timpul desfăşurării ceremoniilor depunerii de coroane, primirii soliilor din Cetăţile de Scaun ale Unirii, manifestărilor religioase, paradei militare, spectacolelor dedicate Zilei Naţionale precum şi pe timpul focului de artificii. În plus, echipajele de jandarmerie vor interveni pentru restabilirea ordinii publice dacă aceasta va fi tulburată, vor asigura protecţia persoanelor participante şi vor lua măsuri legale în conformitate cu competenţele şi procedurile specifice.
  În scopul preîntâmpinării apariţiei unor evenimente sau incidente nedorite, supunem atenţiei tuturor celor care vor participa la aceste manifestări să se conformeze indicaţiilor organizatorilor şi forţelor de ordine, să aibă un comportament civilizat, să evite consumul excesiv de alcool, să nu deţină arme de orice fel, artificii sau petarde, să nu arunce obiecte către scenele organizate şi să semnaleze prompt orice comportament contrar normelor legale de convieţuire socială sau bunelor moravuri. De asemenea, pentru evitarea unor situaţii neplăcute le recomandăm să supravegheze îndeaproape comportamentul copiilor, să acorde o atenţie deosebită bunurilor şi obiectelor personale (genţi, poşete, bagaje etc.) şi să evite pe cât posibil să aibă la vedere obiecte de valoare care pot atrage atenţia. Totodată, le solicităm să nu depăşească limitele decenţei comportamentale, să nu forţeze cordoanele de ordine constituite, să acorde sprijin forţelor de ordine dacă sunt solicitaţi şi să ţină cont că manifestările obscene, care contravin normelor legale de convieţuire în societate, vor fi sancţionate. În plus, reamintim că, în conformitate cu prevederile Legii 60 din 1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, este interzisă şi constituie infracţiune participarea la adunările publice a persoanelor care au asupra lor arme de orice fel, materiale explozive sau incendiare, substanţe iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant, dispozitive pentru şocuri electrice ori alte obiecte ce pot fi folosite pentru acţiuni violente. În plus, aducem în atenţie că, potrivit aceluiaşi act normativ, fapta de opunere cu violenţă faţă de organizatori, împuterniciţii acestora sau faţă de forţele de ordine ori împiedicarea lor de a-şi exercita atribuţiile legale privind asigurarea ordinii în desfăşurarea adunărilor publice constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
  În final, indicăm participanţilor să recurgă doar la modalităţi legale pentru rezolvarea eventualelor divergenţe, cele mai facile fiind solicitarea ajutorului echipajelor de jandarmerie prezente la această sărbătoare şi apelarea  numărului unic de urgenţe 112.

Read more...

5 decembrie, la Sala Unirii din Alba Iulia, de la ora 18.00: Gala Voluntarilor din judeţul Alba-2013

  Cu ocazia Zilei Internaţionale a Voluntarilor, celebrată în întreaga lume în data de 5 decembrie, la Alba Iulia, îi vom premia pe cei mai buni voluntari, coordonatori de voluntari si proiecte de voluntariat într-un cadru festiv. Evenimentul se va desfăşura la Sala Unirii, începând cu ora 18:00.
  În perioada 26-27.11.2013 s-a făcut preselecţia nominalizărilor după urmatoarele criterii
1. Nominalizarea este făcută de organizația pentru care aceștia au fost voluntari
2. Nominalizarea se referă la activitatea desfășurată pe durata anului 2013 până la momentul nominalizării.  Proiectele pot fi încheiate sau în derulare, cu condiția ca acestea să fie suficient de avansate pentru a permite raportarea unor rezultate preliminare concrete
3. Nominalizarea a fost trimisă înainte de expirarea termenului limită
4. Nominalizarea cuprinde datele complete solicitate in formular
5. Anexe: fotografii si fise de pontaj (unde este cazul)
   Vă reamintim că în perioada 29 noiembrie 2013 – 3 decembrie 2013 juriul, format din 9 membri, va avea cea mai grea sarcina, aceea de a evalua şi a nota nominalizările depuse. Criteriile de jurizare sunt disponibile pe site-ul organizatiei http://cjvalba.ro/gala-voluntariatului/criterii-de-evaluare/
  În intervalul 29 noiembrie 2013 ora 10:00 – 3 decembrie 2013 ora 22:00, pe pagina de facebook a organizaţiei www.facebook.com/CentrulJudeteanDeVoluntariatAlba va exista o secțiune specială pentru ca publicul să-și voteze favoriții. Votul publicului va fi luat în considerare la nota finală. Nota finală a nominalizaților finaliști va fi realizată folosind algoritmul: 10% votul publicului și 90% nota juriului. Procentul de 10% trebuie să reunească minim 200 de voturi (like-uri), prin el urmărindu-se mai ales promovarea ideii de voluntariat și a asociațiilor participante la Gală.

Read more...

Jandarmii la şcoala din Săsciori

  Jandarmii Alba au descins miercuri, 27 noiembrie, la ora 12.00, la o şcoală din comuna Săsciori. Scopul acestei operaţiuni a fost una strict educativ-indormativă.
  Demersul informativ preventiv “ Te vrem în siguranţă ”, derulat de Jandarmeria Alba în colaborare cu  Instituţia Prefectului - Judeţul Alba, Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba, Fundaţia Comunitară Alba, Consiliul Judeţean al Elevilor şi opt primării (Alba Iulia, Aiud, Blaj, Cugir, Ocna Mureş, Săsciori, Şpring şi Zlatna), a ajuns miercuri, 27 noiembrie, în comuna Săsciori. Astfel, la şcoala gimnazială din localitate, începând cu ora 12.00, jandarmii le-au vorbit elevilor şi cadrelor didactice despre importanţa adoptării unui comportament bazat pe respectarea legii, au exemplificat consecinţele pe care actele de violenţă verbală şi fizică le au asupra individului şi colectivului şi le-au reliefat rolul pe care jandarmeria şi instituţiile partenere îl îndeplinesc în asigurarea unui climat stabil de ordine şi linişte publică, în protejarea bunurilor şi valorilor publice şi private şi cu privire la capacitatea de a interveni ori de câte ori acestea sunt grav afectate. Punctul de maxim interes l-a constituit venirea în mijlocul copiilor a unui “mascat” care, spre încântarea acestora, le-a arătat echipamentul pe care-l poartă pe timpul executării unor misiuni cu grad ridicat de risc.
  Potrivit domnului profesor Dan Popescu - directorul unităţii de învăţământ – “ activitatea desfăşurată la Şcoala Gimnazială Săsciori  de către Jandarmeria Alba a fost un prilej binevenit de informare al elevilor şi a tuturor celor prezenţi de ceea ce înseamnă activitatea acestei instituţii şi o ocazie de conştientizare a rolului pe care această instituţie îl îndeplineşte atât la nivel local, judeţean, dar şi pe plan naţional”. Dânsul a ţinut, totodată, să felicite organizatorii acţiunii, pe care o consideră benefică pe toate planurile şi a recomandat  elevilor să disemineze informaţiile obţinute în familie şi comunitate.  
  Următoarea acţiune din cadrul campaniei se va desfăşura miercuri, 4 decembrie şi va fi adresată elevilor şi personalului didactic de la Şcoala Gimnazială “ Singidava ” Cugir.

Read more...

CSU Alba Iulia-ICIM Arad 72-75. A doua înfrângere dramatică în faţa campioanelor

  • Published in Sport

  Înfrângere în derby-ul românesc din Europa pentru CSU Alba Iulia. Echipa universitară a fost învinsă miercuri, 27 noiembrie 2013, scor 72-75 (15-23, 25-22, 15-12, 17-18), pe teren propriu, de ICIM Arad, într-o partidă care a contat pentru etapa a III-a a Ligii Europei Centrale la baschet feminin (CEWL).
  Meciul a fost început foarte bine de trupa oaspete, care a profitat de ratările și debutul din nou timid avut de CSU și a trecut repede la conducerea partidei, intrând cu un avantaj de 8 puncte pe tabelă în sfertul doi, respectiv 5 puncte la pauza mare. La revenirea de la vestiare, fetele antrenare de Miroslav Popov au intrat puternic în partidă, reușind să revină pe tabelă, iar înaintea ultimei pătrimi diferența dintre cele două echipe era de un singur coș. Ultimul sfert a fost unul extrem de echilibrat, cu diverse schimbări de lider, cel mai bun moment pentru universitarele din Alba Iulia fiind acela când au trecut la conducere cu patru puncte și au avut posibiliatea de trei ori să o majoreze, însă mai multe greșeli individuale în atac au făcut ca avantajul câștigat să se piardă în doar câteva minute, iar în final arădencele s-au impus la o diferență de 3 puncte.
  Înfrângere cu Aradul a fost prima din CEWL pentru CSU Alba Iulia, care are în continuare două succese și rămâne liderul grupei. De cealaltă parte, ICIM-ul ajunge la cea de-a doua partidă câștigată și rămâne neînvinsă în competiția europeană, la fel ca și în campionatul românesc.
  Următoarea partidă pentru trupa lui Popov în Liga Europei Centrale va avea loc miercuri, 4 decembrie 2013, în deplasare, în Austria, cu Flying Foxes Post Viena.
  Statistică CSU Alba Iulia: Sasa Cadjo - 17 puncte și o pasă decisivă, Chastity Reed - 15 puncte, 7 recuperări și 2 pase decisive, Tiffany Brown - 11 puncte, 4 recuperări și 5 pase decisive, Larisa Toma - 9 puncte, 2 recuperări și o pasă decisivă, Annemarie Părău - 8 puncte și 3 pase decisive, Khadijah Whittington - 3 puncte, 6 recuperări și 5 pase decisive, Ildiko Nagy - 3 puncte și 2 recuperări, Breanna Salley - 2 puncte, 4 recuperări și 2 pase decisive, Jovana Vukoje - 2 puncte, o recuperare și o pasă decisivă și Alexandra Uiuiu - 2 puncte și 2 recuperări.
  La finalul meciului, Miroslav Popov, antrenor CSU Alba Iulia a declarat: "Am pierdut astăzi deoarece cred că respectăm prea mult echipa din Arad, pentru că sunt campioanele. Am intrat cu frică în teren, nu am putut să înțeleg mișcările unora dintre jucătoarele mele, au jucat haotic în unele momente, lucruri pe care nu le fac la antrenament sau în alte meciuri. Probabil a fost mental un joc greu pentru ele, am pierdut prea multe mingi în atac, nu ne-am apărat cum trebuie și le-am lăsat pe adversare să arunce de la distanță și semi-distanță. Am jucat mai bine în ultimul sfert, însă cred că ar trebui să facem lucrul acesta de la începutul partidelor și să încercăm să controlăm noi jocul, nu să stăm în permanență în urmărirea adversarului".
  Nicușor Marcu, director sportiv CSU Alba Iulia:" A fost un meci foarte frumos, disputat între primele două echipe din campionatul românesc. Se pare că Aradul este o echipă mai în formă în acest moment, jucătoarele noastre au greșit mai mult, iar această diferență de trei puncte reflectă acest lucru, aici cred că s-a pierdut partida, la greșelile individuale. Sper să nu dezvoltăm un complex în ceea ce privește echipa din Arad, iar în ianuarie în Cupa României să reușim să le depășim"(CSU Alba Iulia).

 

 

 

Read more...

Horoscop – 28 noiembrie 2013

  • Published in Monden

BERBEC
 Astazi stati foarte bine cu tot ce tine de comunicare. Va entuziasmati usor, atat in cariera, unde un proiect nou va starneste interesul, cat si in relatiile personale. Primiti o veste surprinzatoare.
 TAUR
Nu e o chestiune doar de noroc, chiar va invartiti printre bani si valori. Aveti grija la reputatie, sa nu va subminati prestigiul dobandit. Fiti draguti cu prietenii si fata de colegii de serviciu, fiti milosi fata de oamenii nevoiasi.
GEMENI
Astrele va stimuleaza personalitatea. Planurile personale, referitoare la familie, pot lua o turnura neasteptata. Dorinta de independenta va fi mai puternica decat oricand.
 RAC
Spiritualitatea este pe primul plan. Vreti mai mult spatiu intim ca sa puteti visa in voie. Sunteti cuprinsi de compasiune si ati vrea sa inlaturati tot raul de pe pamant. Gandirea pozitiva chiar inlatura raul.
 LEU
Prieteni pe care i-ati fi vrut uitati apar din senin. Este ca un test pentru prieteniile vechi, pe care este posibil ca unele sa nu-l treaca. O sa fiti dezamagiti, dar o sa va faceti alti prieteni.
 FECIOARA
Profesionalismul este la cote maxime. Un proiect care a stat in stare latenta iese la suprafata in urmatoarea saptamana si aduce surprinzatoare aventuri. E posibila si o calatorie neasteptata.
 BALANTA
O sumedenie de idei va dau tarcoale.. Deveniti brusc dornici sa invatati in domeniul filosofiei, credintei, calatoriilor pe meridiane necunoscute. Ceva gen documentarele National Geographic.
 SCORPION
Astrele va stimuleaza intimitatea. Sectoarele vizate sunt relatiile intime, in primul rand, si resursele financiare sau sprijinul financiar. Este posibil sa faceti o plata neasteptata.
 SAGETATOR
Partenerii si cei dragi va vor da niste teste de loialitate, care cad cam prost, deoarece chiar vreti sa incepeti o relatie cu o persoana foarte speciala. Atentie la cel/cea cu care vreti sa va insotiti!
 CAPRICORN
Astrele au grija atat de sanatatea cat si de munca voastra. Un proiect ajunge la final si s-ar putea sa beneficiati de prime pentru munca depusa. In sectorul sanatatii, e posibila o schimbare de regim.
 VARSATOR
Astrele va stimuleaza Casa V, a copiilor si a manifestarilor creative. E posibil sa vi se anunte o sarcina neasteptata, iar barbatii sa auda de un copil nestiut. Sau pur si simplu vi se face o declaratie de dragoste.
 PESTI
Sunteti favorizati in tot ce tine de familie si de propriile radacini. Tot ce e legat de familie si de casa, inclusiv de proprietati aflate in stare de proiect de constructie sau in proces de succesiune, sunt in atentia voastra.

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686