Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/templates/gk_news/lib/framework/helper.layout.php on line 177

Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/includes/application.php on line 539

Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/templates/gk_news/lib/framework/helper.layout.php on line 177

Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/includes/application.php on line 539

Items filtered by date: Tuesday, 29 October 2013 - Like - stiri Alba Iulia

Conferinta de lansare a fondurilor norvegiene

Asociaţia Pakiv România a participat prin prezenta președintelui Asociației Pakiv România domnul  Gruia Ioan Bumbu, la conferinta de lansare a fondurilor norvegiene .

Evenimentul care a avut loc la Bucuresti, s-a bucurat de prezenta reprezentantilor ambasadei Norvegiei si ai Ministerului Fondurilor Europene fiind patronat de Excelenta Sa Domnul Tobe Buvnik Westberg, Ambasadorul Norvegiei la Bucuresti.

” Prin intermediul granturilor SEE & norvegiene, România va beneficia de finanţare nerambursabilă în valoare totală de aproximativ 306 milioane de euro. Fondurile sunt distribuite prin 22 de programe în cadrul cărora vor fi dezvoltate proiecte în următoarele domenii: protecţia mediului, societate civilă şi îmbunătăţirea condiţiilor sociale pentru populaţia roma, justiţie şi afaceri interne, sănătate, cercetare, cultură. Recent, reprezentanţii Ministerului Fondurilor Europene şi cei ai statelor donatoare au convenit realocarea sumei de 55 milioane de euro către domenii precum combaterea sărăciei şi aspecte legate de populaţia roma, sănătate (proiecte legate de problematica cancerului, TBC, finanţarea registrelor care ţin evidenţa populaţiei afectate de boli cronice), societate civilă, energie regenerabilă, copii şi tineri aflaţi în situaţii de risc, capacitate instituţională şi inovare verde în industrie.”, a subliniat președintele Asociației Pakiv România, Gruia Ioan Bumbu.

 

 

 

Read more...

Topul apartamentelor care S-AU IEFTINIT CEL MAI MULT în şase ani de criză

  Deși după aproape șase ani de recesiune, toate proprietățile rezidențiale au fost afectate de valuri succesive de ieftiniri, nu toate s-au depreciat însă în aceeași măsură: unele unități locative au făcut față mai bine crizei, în vreme ce altele au cunoscut un declin mai puternic, de până la 57%.
  Imobiliare.ro prezintă, pe baza datelor furnizate de Indicele Imobiliare.ro, un clasament al tipurilor de apartamente cu cele mai bune performanțe în materie de preț din 2008 încoace. Analiza ia în calcul variația prețului minim solicitat pe categorii de apartamente (cu una, două și trei camere), vechi și noi (cumulat sau separat – în București), în perioada martie 2008-septembrie 2013.
  Cluj-Napoca: Capitala Transilvaniei este orașul cu cele mai mici marje de scădere pe categorii de apartamente din 2008 încoace. Cele mai bune performanțe au fost înregistrate de unitățile locative bicamerale (vechi și noi), care s-au depreciat cu aproximativ 28% (de la 1.385 la 1.001 euro pe metru pătrat util). Pe locul al doilea se situează garsonierele, al căror preț mediu a scăzut cu circa 37% în intervalul menționat, de la 1.605 la 1.009 euro pe metru pătrat. Cele mai afectate de criză au fost locuințele cu trei camere, care s-au ieftinit cu 40%, de la 1.602 la 958 de euro pe metru pătrat util.
  Timișoara: În orașul de pe Bega, cele mai mici ieftiniri au avut loc pe segmentul apartamentelor cu trei camere; potrivit Indicelui Imobiliare.ro, prețurile acestora au scăzut cu aproximativ 37%, de la 1.220 la 771 de euro pe metru pătrat. Acestea sunt urmate de locuințele bicamerale, cu un declin de 40%, de la 1.344 la 805 euro pe metru pătrat. În cele din urmă, garsonierele au consemnat o marjă de scădere de aproape 43%, de la 1.497 la 859 de euro pe metru pătrat util.
  Brașov: Și în orașul de la poalele Tâmpei, categoria cu cele mai bune performanțe pe timp de criză este cea a apartamentelor cu trei camere; acestea s-au ieftinit cu 38% în perioada menționată, de la 1.334 la 823 de euro pe metru pătrat. Segmentul garsonierelor a consemnat un recul de aproape 45% (de la 1.485 la 819 euro pe metru pătrat), în vreme ce locuințele cu două camere s-au depreciat cu circa 46% (de la 1.510 la 821 de euro pe metru pătrat).
  Constanța: În orașul de la malul mării, locuințele cu trei camere s-au depreciat cel mai puțin în perioada recesiunii; acestea au consemnat un minus de 43% din martie 2009 până la finele lunii septembrie a acestui an (de la 1.523 la 864 de euro pe metru pătrat). Prețurile unităților locative cu o cameră au scăzut cu circa 45% (de la 1.614 la 894 de euro pe metru pătrat), iar apartamentele bicamerale s-au ieftinit cu 46% (de la 1.572 la 846 de euro pe metru pătrat).
  București: Locuințele din Capitală au fost cele mai afectate de valurile de ieftiniri din perioada de recesiune. Cel mai bine a „rezistat” segmentul apartamentelor cu trei camere: cele noi s-au depreciat cu aproximativ 52% (de la 2.573 la 1.228 de euro pe metru pătrat), iar cele vechi cu 53% (de la 2.075 la 972 de euro pe metru pătrat). Pe locul al doilea se situează garsonierele, cu un recul de 56% la unitățile locative noi (de la 2.519 la 1.112 euro pe metru pătrat) și, respectiv, 55% la cele vechi (de la 2.388 la 1.071 de euro pe metru pătrat). Locuințele bicamerale din blocurile vechi s-au ieftinit cu aproape 55% în ultimii ani (de la 2.289 la 1.037 de euro pe metru pătrat), iar cele noi au consemnat o scădere de circa 57% (de la 2.619 la 1.114 euro pe metru pătrat).
Sursa: www.realitatea.net

Read more...

Balonul de Aur. Cine îl câștigă în acest an?

  • Published in Sport

  FIFA a făcut publică lista nominalizaților la cea mai importantă distincție individuală din fotbal.
  Cei 23 de fotbaliști provin din doar cinci campionate europene: Germania, Spania, Italia, Franța și Anglia.
  Câștigătoarea Ligii Campionilor, Bayern Munchen, are cei mai mulți nominalizați, cinci, Franck Ribery fiind unul dintre marii favoriți la câștigarea Balonului de Aur. El a fost deja desemnat de UEFA drept cel mai bun jucător din Liga Campionilor în sezonul trecut.
  FC Barcelona are patru jucători pe listă - trio-ul obișnuit Messi-Xavi-Iniesta, plus nou-venitul Neymar - în timp ce Real Madrid e reprezentată de cei mai scumpi fotbaliști ai lumii, Cristiano Ronaldo și Gareth Bale.
  Un singur fundaș a prins lista scurtă, germanul Philipp Lahm - căpitanul celor de la Bayern Munchen, care a fost reprofilat de Josep Guardiola în mijlocaș defensiv -, iar Manuel Neuer, care joacă tot pentru bavarezi, este singurul portar care are șanse să câștige Balonul de Aur în acest an.
  Argentinianul Lionel Messi a primit acest premiu în ultimii patru ani, însă nu este cotat cu mari șanse să îl obțină din nou, în ciuda unor evoluții senzațioanele în Primera Division.
  Câștigătorul va fi anunțat în 13 ianuarie, la Zurich.

NOMINALIZAȚII LA CÂȘTIGAREA BALONULUI DE AUR 2013:

Gareth Bale (Real Madrid)
Cristiano Ronaldo (Real Madrid)
Edinson Cavani (Paris St-Germain)
Zlatan Ibrahimovic (Paris St-Germain)
Thiago Silva (Paris St-Germain)
Andres Iniesta (Barcelona)
Lionel Messi (Barcelona)
Neymar (Barcelona)
Xavi (Barcelona)
Philipp Lahm (Bayern)
Thomas Muller (Bayern)
Manuel Neuer (Bayern)
Franck Ribery (Bayern)
Arjen Robben (Bayern)
Bastian Schweinsteiger (Bayern)
Mesut Ozil (Arsenal)
Andrea Pirlo (Juventus)
Radamel Falcao (Monaco)
Eden Hazard (Chelsea)
Luis Suarez (Liverpool)
Robert Lewandowski (Borussia Dortmund)
Yaya Toure (Manchester City)
Robin Van Persie (Manchester United)
(Sursa:YahooNews)

Read more...

Astăzi se inaugurează tunelul feroviar pe sub Bosfor, primul care leagă două continente

  Turcia inaugurează azi cu mare fast una dintre cele mai ambiţioase construcţii din Europa. Este vorba de un tunel feroviar submarin pe sub strâmtoarea Bosfor, care va lega cele două părţi, europeană şi asiatică, ale Istanbulului. Inaugurarea are loc chiar de ziua naţională a Turciei. La ceremonii participă şi demnitari străini, între care premierul României Victor Ponta şi premierul japonez Shinzo Abe, a cărui ţară este principalul finanţator al proiectului.
  Tunelul Marmaray este proiectul de suflet al premierului Recep Erdogan, încă de pe vremea când era primar al Istanbulului. A preluat ideea de la un sultan otoman din secolul al XIX-lea, în speranţa că va contribui la degajarea traficului din metropola cu 12 milioane de locuitori.
  Graţie tunelului, trenul va parcurge în doar câteva minute distanţa dintre cele două maluri ale Bosforului. Este primul tunel submarin care leagă două continente şi totodată cel mai adânc din lume.
  „Este oarecum înfricoşător, dar trăim într-un oraş unde este aproape imposibil să se mai construiască drumuri, iar podurile distrug şi puţina natură care a mai rămas”, spune un locuitor din Istanbul.
  Construită la o adâncime mai mare de 62 de metri, într-o zonă predispusă la cutremure, structura este proiectată să reziste la un seism de magnitudine 9 pe scara Richter.
  „Dacă te afli la epicentrul unui cutremur de o asemenea magnitudine, veţi simţi doar o uşoară zgâlţâitură, în timp ce la suprafaţă vor fi distrugeri majore”, declară Metin Tahan, reprezentant al Ministerului Transporturilor din Turcia.
  Construcţiile au costat trei miliarde de euro şi au durat nouă ani, fiind întârziate de o serie de descoperiri arheologice importante în zonă. Deşi proiectul a fost considerat prea costisitor de adversarii premierului Recep Erdogan, guvernul speră că astfel va lua sfârşit calvarului de zi cu zi a milioane de locuitori ai Istanbulului, care traversează zilnic Bosforul pe două poduri, mereu supraaglomerate.(digi24.ro)

Read more...

Astăzi, la ALba Iulia Samsung Electronics România dă startul ediției de toamnă a caravanei "Trends of Tomorrow ".

  Astăzi la Alba Iulia Samsung Electronics România dă startul ediției de toamnă a caravanei Trends of Tomorrow – proiect de CSR demarat în 2011, care are ca scop orientarea profesională și susținerea dezvoltării personale a elevilor de liceu. În cadrul caravanei, tinerii vor participa la  „ora SMART” unde vor afla tendințele actuale de pe piața muncii, descoperind importanța consolidării aptitudinilor digitale, esențiale pentru o carieră de succes. Caravana de toamnă se desfășoară în perioada 15 octombrie – 5 noiembrie 2013 în patru orașe: Târgu-Jiu, Alba-Iulia, Pitești și Focșani.
  Săptămâna aceasta, caravana Samsung Trends of Tomorrow sosește în cinci licee din orașul Alba-Iulia: Colegiul Național „Horea Cloșca și Crișan”, Colegiul Economic „Dionisie Pop Martian”, Liceul Teoretic „Dorin Pavel”, Liceul Sportiv Alba-Iulia și Colegiul Tehnic „Alexandru Domsa”. Elevii vor putea descoperi, cu ajutorul specialiștilor Samsung și eJOBS, implicațiile pe care tehnologia le va avea asupra carierelor și domeniilor lor de interes. Astfel, tinerii vor putea răspunde cu succes noilor provocări pe care le vor întâmpina la debutul în carieră.
  „Încă de la ediția din primavară am conturat o perspectivă asupra importanței aptitudinilor digitale. Prin intermediul acestei caravane ne dorim să le arătăm tinerilor maniera în care tehnologia le va influența traseul profesional. Astfel, reprezentanții generației digitale vor putea afla modul în care toate informațiile, aflate la un click distanță, pot avea un impact hotărâtor asupra carierei lor. Prin intermediul acestei etape a campaniei Trends of Tomorrow ne dorim să consolidăm aportul Samsung într-un moment cheie din viața tinerilor, de luare a deciziilor privind pregătirea carierei viitoare. În acest mod, caravana Trends of Tomorrow devine o pledoarie pentru aptitudinile digitale care sunt decisive pentru dezvoltarea profesională a tinerilor.”, a declarat Mihaela Stănoiu, Marketing Manager Samsung Electronics România.
  Caravana Samsung Trends of Tomorrow își propune să le ofere tinerilor o perspectivă inovatoare asupra importanței aptitudinilor digitale în construirea traseului profesional. Elevii de liceu din Alba-Iulia vor afla sfaturi utile pentru orientarea profesională, de la modalitatea de consolidare a aptitudinilor necesare angajării până la completarea corectă a unui CV. Astfel, tinerii vor putea să devină mai competitivi pe piața muncii, încă de la debutul în carieră. Suportul pe zona de consultanță în domeniul resurselor umane este oferit de specialistul eJOBS, Aurora Mateiuc.
  Pentru a-i susține în primii pași spre alegerea unei cariere, campania Trends of Tomorrow oferă tinerilor informații nu doar prin intermediul orelor SMART de pe perioada caravanei, ci și prin pagina oficială de Facebook, Trends of Tomorrow. O aplicație special dezvoltată le stă la dispoziție pentru a învăța modalitatea corectă de completare a unui CV. Fiecare utilizator are ocazia să își insereze datele personale iar aplicația generează un CV ce poate fi descărat direct de pe pagina de Facebook. Alături de posibilitatea de a realiza CV-ul prin intermediul rețelei de socializare, tinerii pot găsi și sfaturi practice care să îi ajute pe parcursul primilor pași în carieră. În acest mod, pagina de Facebook Trends of Tomorrow devine o platformă prietenoasă de dialog constant cu cei aflați la început de carieră.
  În primul val al caravanei din 2013, desfășurat în intervalul 15 mai – 5 iunie, inițiativa Trends of Tomorrow a vizat 25 licee de top din Craiova, Constanța, Ploiești, Sibiu și Galați. Echipa de specialiști a stat de vorbă cu peste 3600 de elevi despre viitorul lor profesional și despre trendurile în comunicarea digitală Mai multe detalii despre caravana Trends of Tomorrow: http://www.facebook.com/SamsungTrends.

Read more...

Miercuri, 30 octombrie: distrugere de muniţie în poligonul de pe Dealul Mamut din Alba Iulia

  Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă "Unirea" al Judeţului Alba, înformează că miercuri, 30 octombrie, între orele 09.00-16.00, va avea loc o operaţiune de distrugere a muniţiilor găsite neexplodate, descoperite pe teritoriul judeţului Alba. Această  operaţiune se va desfăşura în poligonul de distrugeri de pe Dealul Mamut, din apropierea municipiului Alba Iulia.
  Autorităţiile implicate în această acţiune roagă populaţia să nu desfăşoare activităţi pe o rază mai mică de 1500 de metri faţă de locul desfăşurării acestor operaţiuni deosebit de periculoase.
  Distrugerea muniţiilor de mâine se desfăşoară în baza Ordinului Ministrului Administraţiei şi Internelor nr. 707 din 20.06.2005, referitor la aprobarea „Instrucţiunilor privind managementul activităţilor de intervenţie pentru asanarea terenurilor de muniţie rămase neexplodate”.

Read more...

Filmele lunii octombrie la Cinematograful Dacia din Alba Iulia

  Mai sunt câteva zile din această lună şi intrăm în penultima lună a lui 2013. Cinematograful Dacia din Alba Iulia vă propune o lună plină de filme bune. Iată lista cu peliculele ce vor rula în cinematograful albaiulian în luna octombrie:
01 – 06 noiembrie:  Roxanne – România /Roxanne / 1h,37 / / dramă, familie
Roxanne spune povestea lui Tavi Ionescu, 38 de ani, căruia încă îi place să copilărească.
regia: Valentin Hotea
cu: Diana Dumbravă, Şerban Pavlu
ore difuzare: 15; 17,30;  v,s,d: 15; 17,30; 20/ joi inchis/redus ora 15/ pret 6 si 4 lei

08 – 13 noiembrie: Marele Gatsby –  SUA, Australia  / The Great Gatsby / 2h,22 / AP- 12 / dramă, romantic, aventură, dragoste
    Nick Carraway (Toby Maguire) este atras de lumea misterioasă şi plină de bogăţii a vecinului său, Jay Gatsby (Leonardo DiCaprio), pe care o consideră fascinantă şi extravagantă. Curând însă, Nick se trezeşte prins în universul lui Gatsby, unde nebunia, obsesia şi tragedia pândesc la tot pasul.
regia: Baz Luhrmann
cu: Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan, Tobey Maguire
ore difuzare: 15; 17,30;  v,s,d: 15; 17,30; 20/ joi inchis/redus ora 15/ pret 6 si 4 lei

15 – 20 noiembrie:  Ucigaş cu suflet pur – SUA, China, Hong Kong / Man of Tai Chi /1h,45  /N-15 / acţiune
În Beijingul zilelor noastre, tânărul şi ambiţiosul “Tiger” Chen Lin-Hu (Tiger Chen) are o slujbă neînsemnată, lucrând ca un simplu curier, dar după serviciu străluceşte ca un adevărat star în afirmare în lumea artelor marţiale.
regia: Keanu Reeves
cu: Keanu Reeves, Tiger Hu Chen, Karen Mok
ore difuzare: 15; 17,30;  v,s,d: 15; 17,30; 20/ joi inchis/redus ora 15/ pret 6 si 4 lei

22 – 27 noiembrie: Domnişoara Christina – România /Domnişoara Christina  // / fantastic, ecranizare, dramă
Sosit la conacul familiei Moscu împreună cu iubita lui, Sanda, Egor Paşchievici observă că întrega ei familie o venerează pe domnişoara Christina, ucisă în împrejurări neclare...
regia: Alexandru Maftei
cu: Ioana Anton, Maia Morgenstern, Tudor Istodor, Anastasia Dumitrescu
ore difuzare: 15; 17,30;  v,s,d: 15; 17,30; 20/ joi inchis/redus ora 15/ pret 6 si 4 lei

29 – 04 decembrie: 1. Stă să plouă cu chiftele 2 (D.A.)– SUA /Cloudy with a Chance of Meatballs 2  /1h,35 / AG / animaţie, comedie, familie
Cloudy with a Chance of Meatballs 2 continuă acţiunea comediei de mare succes Cloudy with a Chance of Meatballs / Stă să plouă cu chiftele.
regia: Cody Cameron , Kris Pearn
voci: Anna Faris, Bill Hader, James Caan, Will Forte
ore difuzare: 15  v,s,d: 15 / joi inchis /redus ora 15/ pret 4 lei
2. Căpitanul Philips – SUA / Captain Philips  /2h,14 / / biografic, crimă,  dramă, thriller
Tom Hanks este căpitanul Richard Phillips, a cărui navă de transport MV Maersk Alabama a fost deturnată de piraţii somalezi în anul 2009.
regia: Paul Greengrass
cu: Tom Hanks, Catherine Keener , Barkhad Abdirahman
ore difuzare: 17,30;  v,s,d: 17,30; 20/ joi inchis// pret 6  lei

Samsung România a dat startul ediției de toamnă a caravanei Trends of Tomorrow în Alba-Iulia
Elevii de clasa a XI-a și a XII-a din cinci licee din Alba-Iulia vor descoperi secretele unei cariere
într-o lume digitală. 

Read more...

În prima zi am băut bere, în a doua zi vin şi în a treia whisky. În a patra am mâncat bomboane cu alcool şi murături. Ce mi-a „ieşit” la alcooltestul Poliţiei.

  Guvernul a trimis Parlamentului o propunere de modificare a Codului Rutier, prin care devine legal ca şoferii să poată conduce după ce au băut. Limita legală de alcoolemie, propusă de Guvern, este de 0,15 mg/l alcool pur în aerul expirat şi de 0,2 g/l alcool pur în sânge. România ar urma, astfel, să iasă din grupul ţărilor europene care promovează “toleranţa zero” faţă de consumul de alcool la volan şi să adopte reguli similare cu state precum Estonia, Polonia, Suedia sau Slovenia, chiar dacă numărul de morţi în accidente rutiere, din cauza consumului de alcool, situează ţara noastră pe locul 6 în Europa – 194 de victime în 2010.
  Folosind un alcooltest certificat şi produs de firma Dräger, care furnizează aparate şi Poliţiei Rutiere, gândul a făcut un experiment pentru a vedea cât de sigur este să te urci la volan după consumul unei beri, a unui pahar cu vin sau al unuia cu whisky. Concluziile arată că mâncatul cu aproximativ jumătate de oră înainte de a consuma o singură unitate din băuturile care au făcut obiectul experimentului determină o alcoolemie sub limita legală, în cazul tuturor subiecţilor.
  De asemenea, testele au arătat că un pahar cu vin sau cu whisky pe stomacul gol nu ar duce la suspendarea permisului pentru niciunul dintre subiecţi, nici după 15 minute de la terminarea băuturii, în timp ce berea pe stomacul gol, în cazul femeii care a participat la experiment, determină o alcoolemie peste limită legală.
  Astfel, teoria premierului Victor Ponta se confirmă: „Omul obişnuit care se duce la o nuntă şi gustă un pahar de vin, nu e nici măcar contravenţie. (...) 90% din cetăţenii acestei ţări au spus un lucru: dacă mă duc la o terasă şi după ce am jucat fotbal şi beau o bere îmi iei permisul? Dacă mă duc la nuntă şi ciocnesc cu nuntaşul îmi iei permisul?”. Aparent, răspunsul este nu.
  Experimentul gândul a mai arătat că la femei, aceeaşi băutură alcoolică determină o alcoolemie mai mare decât la bărbaţi, iar bărbatul cel mai masiv a avut alcoolemiile cele mai mici, astfel că se poate conchide că, cu cât masa corporală a unei persoane este mai mare, cu atât alcoolul se difuzează mai slab în sânge.
Precauţii: fiecare om reacţionează diferit la alcool
  Experimentul este orientativ şi este departe de a oferi un îndreptar pentru şoferii care doresc să ştie cât pot bea pentru a evita suspendarea permisului de conducere. În primul rând, experimentul a avut doar trei subiecţi, iar specialiştii au explicat că oameni cu caracteristici similare pot reacţiona diferit la alcool, în funcţie de diverşi factori, precum sănătatea generală şi cea a ficatului, consumul de alimente, de lichide sau obişnuinţa organismului cu consumul de alcool (cei care consumă regulat alcool metabolizează mai rapid alcoolul din organism, pentru că enzimele sunt mai obişnuite cu acest proces, dezavantajul fiind că ficatul este mai obosit).
  De asemenea, subiecţii experimentului, chiar şi atunci când au rămas în limitele legale ale alcoolemiei, au experimentat stări de oboseală, de euforie şi au devenit mai agresivi în comportament – caracteristici care diminuează sau afectează capacitatea de a conduce autovehicule.
  “Este clar că nu există o formulă care sa zică: atât ai băut, atât ai alcoolemia. Mai sunt variaţiile de moment, metabolismul nostru nu este ca un motor de maşină, să meargă mereu la fel. Cel mai bine e să nu bei deloc înainte să te sui la volan” a explicat  dr. Corina Zugravu, specialistă în nutriţie de la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila”.
  “Sunt multe variabile care intervin, nu se poate crea un standard. Acelaşi tip de persoană care consumă aceeaşi cantitate de băutură poate obţine alcoolemii diferite în funcţie de ce mănâncă, de greutate, de bagaj genetic”, explică pentru gândul şi prof. dr. Gabriela Radulian, specialistă în diabet, nutriţie şi boli metabolice la Institutul “Paulescu”.
  “Sunt foarte mulţi factori implicaţi atunci când se calculează alcoolemia. Se întâmplă ca nivelul de alcoolemie să difere chiar în cazul aceleiaşi persoane, deşi a băut acelaşi tip de alcool şi în aceeaşi cantitate. Cel mai sigur este fără alcool atunci când urci la volan”, a spus dr. Lygia Alexandrescu, medic nutriţionist, lector universitar doctorand la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti.
Cum s-a desfăşurat experimentul
  La experiment au participat trei subiecţi. O femeie (170 cm, 61 kg, 30 de ani) şi doi bărbaţi, unul cu caracteristicile 175 cm, 75 kg, 38 de ani, iar al doilea cu caracteristicile 193 cm, 105 kg, 32 de ani. Au fost alese trei tipuri de băutură – bere, vin şi whisky, din care a fost consumată o singură unitate – o doză de 500 ml de bere (5% alcool), un pahar cu 150 ml de vin (12,5% alcool) şi un pahar cu 50 de ml de whisky (40% alcool).
  Alcoolul a fost consumat în două situaţii diferite: la trei ore, respectiv la jumătate de oră după ultima masă principală. În fiecare dintre cele trei zile în care s-a desfăşurat experimentul, s-a consumat un singur tip de băutură. Testarea cu alcooltestul s-a făcut la 15 minute, la 30 de minute şi la o oră după ce subiectul a terminat de băut. Trebuie spus că Poliţia nu are voie să testeze şoferii pentru consum de alcool mai devreme de 15 minute de la ingerarea băuturii, pentru că, altfel, aparatul detectează doar alcoolul rămas la nivelul gurii, ceea ce duce la o alcoolemie mai mare decât cea reală.
  Cum se metabolizează alcoolul - curba de absorbţie. Sursa: Dräger
Ziua berii
  Măsurătorile din toate cele trei zile au arătat că berea este cea mai periculoasă băutură în cazul în care vreţi să o consumaţi şi să vă urcaţi la volan fără să vi se suspende permisul de conducere, în condiţiile în care, pe stomacul gol, în cazul tuturor subiecţiilor s-au înregistrat valorile cele mai mari comparativ cu celelalte două băuturi. Cu toate acestea, doar subiectul femeie a avut o alcoolemie peste limita legală propusă de Guvern, şi asta la 15 minute după terminarea băuturii, aşa cum se poate observa şi din tabelul de mai jos. Berea se traduce într-o alcoolemie mai mare şi din cauza faptului că se bea mai mult: într-o doză de 500 ml se găsesc 25 ml de alcool, mai mult decât într-o porţie normală de vin sau de whisky (aproximativ 20 ml).
BERE (5%)
Subiect    ‘15 N    ‘15 M    ‘30 N    ‘30 M    1 h N    1 h M
A (masc. 105 kg, 193 cm)    0.09    0.00    0.07    0.00    0.03    0.00
M (masc. 75 kg, 175 cm)    0.14    0.09    0.12    0.08    0.07    0.06
F (fem . 61 kg, 170 cm)    0.17    0.05    0.15    0.07    0.12    0.07
Legendă: N –  băutura a fost consumată după trei ore de la ultima masă principală
                M – băutura a fost consumată la 30 de minute de la ultima masă principală
  O altă concluzie a experimentului este faptul că o doză de bere de 500 de ml consumată după trei ore de la ultima masă principală înseamnă o alcoolemie în limita legală doar pentru cei doi subiecţi bărbaţi, la 15 minute de la terminarea băuturii. Pentru subiectul femeie, alcoolemia este la limita legală abia după 30 de minute şi scade sub această limită abia după o oră de la consumarea băuturii.
Atunci când subiecţii au mâncat cu aproximativ jumătate de oră înainte de a consuma o doză de bere, toţi au înregistrat o alcoolemie sub limita legală chiar şi la un sfert de oră după terminarea băuturii.
  În cazul femeii s-a înregistrat o situaţie neobişnuită la prima vedere. Astfel, după ce a băut o doză de bere la jumătate de oră după ce a mâncat, la prima măsurătoare, efectuată după 15 minute de când a terminat de băut, alcoolemia a fost de 0.05, după care, după alte 15 minute, valoarea a crescut la 0.07 şi s-a menţinut şi după o oră de la terminarea berii.
  Medicii nutriţionişti contactaţi de gândul au explicat că această deviere s-a datorat cel mai probabil mâncării consumate înainte de a bea – dacă aceasta a fost mai bogată sau mai săracă în grăsimi.
  De asemenea, subiectul bărbat de 75 de kg a înregistrat o alcoolemie mai mare decât cea a femeii, la 15, respectiv 30 de minute, după ce au băut berea la jumătate de oră de la ultima masă, lucru care nu s-a întâmplat în nicio altă situaţie.
  În cazul bărbatului de 105 kg, în situaţia în care a mâncat cu jumătate de oră înainte de a consuma orice băutură, alcoolemia măsurată după 15 minute şi mai târziu a fost 0.
Ziua vinului
  Un pahar de 150 de ml de vin, băut la cel puţin o jumătate de oră după o masă principală nu reprezintă niciun risc din punct de vedere legal, pentru cei care se urcă la volan. Toţi cei trei subiecţi care au participat la experiment au avut alcoolemia zero în aerul expirat, la numai 15 minute după ce au băut.
  Şi în situaţia în care nu au mâncat înainte de a bea, alcoolemia nu a depăşit limita legală, chiar dacă valorile au fost considerabil mai mari, aşa cum se poate observa şi din tabelul de mai jos.
VIN (12,5%)
Nume    ‘15 N    ‘15 M    ‘30 N    ‘30 M    1 h N    1 h M
A (105 kg, 193 cm)    0.04    0.00    0.03    0.00    0.00    0.00
M (75 kg, 175 cm)    0.08    0.00    0.06    0.00    0.03    0.00
F (61 kg, 170 cm)    0.12    0.00    0.09    0.00    0.07    0.00
Legendă: N –  băutura a fost consumată după trei ore de la ultima masă principală
                M – băutura a fost consumată la 30-40 de minute de la ultima masă principală
  La fel ca şi în cazul berii, subiectul de 105 kg a avut cele mai mici valori ale alcoolemiei, ceea ce demonstrează, o dată în plus, că greutatea este un factor foarte important în metabolizarea alcoolului.
Ziua tăriei: whisky single malt scoţian
  Un pahar cu 50 de ml de whisky, indiferent dacă este consumat pe stomacul gol sau la jumătate de oră de la ultima masă principală, nu creşte alcoolemia peste limita legală, cu rezerva că în cazul femeii, valoarea este aproape de această limită, atunci când nu a mâncat, aşa cum se poate observa şi din tabelul de mai jos.
WHISKY (40%)
Nume    ‘15N    ‘15 M    ‘30 N    ‘30 M    1 h N    1 h M
A (105 kg, 193 cm)    0.05    0.00    0.04    0.00    0.00    0.00
M (75 kg, 175 cm)    0.10    0.04    0.07    0.03    0.04     0.00
F (61 kg, 170 cm)    0.13    0.06    0.13    0.05    0.10    0.03
Legendă: N – băutura a fost consumată după trei ore de la ultima masă principală
                M – băutura a fost consumată la 30-40 de minute de la ultima masă principală
  Din nou, subiectul de 105 kg a înregistrat cele mai mici valori. De remarcat că în cazul subiectului femeie, în situaţia în care nu a mâncat, nivelul alcoolemiei se menţine timp de 30 de minute de la momentul în care a terminat de băut şi scade destul de lent pe parcursul primei ore.
  După cum au explicat doctorii nutriţionişti, femeile metabolizează mai greu alcoolul, din cauză că enzima responsabilă de acest lucru este mai slabă.
Medici: care sunt cei mai importanţi factori care determină alcoolemia
  Toţi cei trei medici specialişti în nutriţie, au explicat că nu există o reţetă standard pentru a determina alcoolemia – de tipul „bei atât, vei avea alcoolemia X”.
Există mai mulţi factori care influenţează alcoolemia şi metabolizarea alcoolului în organism:
• particularităţile enzimei alcool-dehidrogenază, aflată la nivelul ficatului, care este responsabilă pentru descompunerea alcoolului în organism. Acestea sunt transmise genetic şi nu pot fi controlate. Femeile au genetic această enzimă mai puţin dezvoltată, astfel că rezistă mai puţin la alcool, lucru influenţat şi de hormoni. Între 95% şi 98% din alcoolul din organism este descompus de această enzimă a ficatului, restul eliminându-se prin transpiraţie, urină sau respiraţie.
  Dr. Corina Zugravu: „Există particularităţi individuale, genetice, care atârnă foarte greu. De exemplu, din cauza unor particularităţi enzimatice, unii asiatici au probleme uriaşe cu alcoolul, le face rău chiar băut în cantităţi mici. La femei, merge întotdeauna mai încet (procesul de metabolizare a alcoolului). Femeile sunt mult mai sensibile la alcool”.
  Dr. Gabriela Radulian: “Femeile au o enzimă care acţionează mai puţin decât la bărbaţi. Este vorba de un mecanism enzimatic, enzima se cheamă alcool dehidrogenază şi este genetic determinată, nu poate fi controlată”.
• greutatea corporală. Cu cât o persoană este mai masivă, cu atât organismul său va tolera o cantitate mai mare de alcool, iar alcoolemia va ieşi mai mică decât la persoane mai mici, care au consumat aceleaşi cantităţi de alcool.
  Dr. Corina Zugravu: “Normal, cu cât eşti mai voluminos, alcoolul are unde se dilua mai mult şi alcoolemia e mai mică. Mai ales dacă ai multă untură, alcoolul se duce acolo şi stă cuminte. Graşii se îmbată mai greu”.
  Dr. Gabriela Radulian: “Alcoolemia se corelează direct cu greutatea. În funcţie de greutate, se modifică şi rata absorbţiei, şi rata metabolizării şi atunci apare o altă concentraţie de alcool”.
  Dr. Lygia Alexandrescu: „Într-un anumit fel metabolizează alcoolul corpul unui bărbat de 80 kg sau de 100 kg care bea un pahar cu vin şi în alt fel este metabolizat acelaşi pahar de corpul unei femei de 50 kg”.
• mâncarea şi celelalte lichide consumate înainte sau în timp ce se bea alcoolul influenţează foarte mult alcoolemia şi metabolizarea alcoolului. Pentru o alcoolemie cât mai redusă, este recomandat să se mănânce înainte şi să se bea multă apă.
  Dr. Corina Zugravu: “Depinde şi ce se găseşte în stomac când bem. Dacă e ceva ce se digeră greu şi ocupa loc mult (grăsime, proteine), alcoolul se va absorbi mai greu”.
  Dr. Gabriela Radulian: “Contează aportul de alimente anterior, şi calitativ, şi cantitativ. Şi aportul de alte lichide. Absorbţia alcoolului depinde de ce s-a mâncat la masă, dacă s-au consumat mai multe grăsimi, absorbţia este modificată”.
  Dr. Lygia Alexandrescu: „E important atunci când bei dacă ai mâncat sau nu. Este de preferat să bem după ce mâncăm, deoarece organismul este implicat în procesul de digestie, iar efectele alcoolului sunt diminuate. Atunci când bem pe stomacul gol riscăm să ne ameţim mult mai repede”.
• obişnuinţa cu alcoolul. Cei care consumă alcool mai des îşi obişnuiesc organismul să îl metabolizeze mai rapid, astfel că alcoolemiile ies mai mici. Totuşi, acesta este departe de a fi un avantaj, pentru că efectele pentru organism nu sunt benefice – ficatul oboseşte şi se deteriorează. “Dacă eşti învăţat cu alcoolul, merge mai iute.   Alcoolemia este mai mică, pentru că enzimele sunt mai antrenate şi îl desfac mai rapid în metaboliţi”, spune dr. Corina Zugravu.
• tipul băuturii. Băuturile dulci duc la o alcoolemie mai mică. Dr. Corina Zugravu: “Dacă este dulce, absorbţia se face mai rapid - la bere, vin dulce sau şampanie”.
• stilul de băut. Cei care beau pe nerăsuflate obţin alcoolemii mai mari. Dr. Corina Zugravu: “Dacă ţii băutura în gură mai mult, se absoarbe imediat. Dacă bei pe nerăsuflate, se absoarbe mai greu”.
• sănătatea ficatului. Cu cât acesta este mai sănătos, cu atât descompune mai rapid alcoolul, deci alcoolemia este mai mică. Dr. Lygia Alexandrescu: “Persoanele care beau zilnic nu fac decât să îşi obosească ficatul. Alcoolul se elimină mult mai greu din organismul unei persoane care bea zilnic, spre deosebire de o persoană care bea ocazional. În cazul alcoolului nu vorbim despre antrenament, deoarece riscăm ca procesul de eliminare să devină unul greoi”.
Mituri. Murăturile şi bomboanele cu alcool, cafeaua sau duşul nu afectează alcoolemia
  Gândul a testat cu alcoolmetrul şi două dintre miturile care circulă printre şoferi: cel al murăturilor şi cel al bomboanelor cu alcool. Niciunul dintre acestea nu s-a confirmat.
  În cazul murăturilor, alcoolemia a fost 0 chiar şi atunci când testarea a avut loc imediat după ce acestea au fost mâncate. Chiar dacă murăturile se află în oţet, acesta nu are o concentraţie alcoolică suficient de mare cât să ajungă în sânge.
  Bomboanele cu alcool consumate au conţinut rom în proporţie de 4%. Testată imediat după ce acestea au fost mâncate, alcoolemia a ieşit foarte mare – 0,42 în aerul expirat. Explicaţia este că aparatul a detectat alcoolul prezent la nivelul gurii, lucru pe care Poliţia nu are voie să îl facă. Este valabil însă scenariul că, dacă mănânci bomboane cu alcool în timp ce conduci, etilotestul poliţiştilor va detecta alcoolemie.  După 15 minute de la terminarea bomboanelor, subiectul a înregistrat însă o alcoolemie 0.
  Producătorul de alcoolteste Dräger mai precizează că alte obiceiuri, precum consumul de cafea sau duşul nu au efect asupra alcoolemiei, ele îmbunătăţind doar starea fizică a persoanei respective.
Sursa: www.gandul.info

 

 

 

Read more...

Ce face tanti Florica atunci cand nu e la televizor? Florin Calinescu "dospeste" o mega-afacere!

  • Published in Monden

  Florin Calinescu este un afacerist innascut! In prezent, "Tanti Florica" detine un restaurant si o vie, iar pentru anul viitor pregateste o surpriza de proportii: lanseaza o colectie de vinuri!
  Florin Calinescu vrea sa dea lovitura pe piata cu vinurile produse in via sa. Mai exact, el vrea sa comercializeze licorea lui Bachus de anul viitor, din soiuri aduse de el acum patru - cinci ani din Alsacia.
  “Vinul este o industrie aparte, creste mai greu vita de vie decat o vaca. Abia facem patru, cinci anisori, ca sa nu va spun ca o vie matura e considerata cam de la 10 ani in sus, dar s-ar putea la primavara, deci in 2014, sa incepem sa iesim pe piata cu niste vinuri de soi, aduse toate din Alsacia acum patru, cinci ani”, a spus Florin Calinescu.
  Pe langa succesul din televiziune, actorul are fler si in afaceri. Pe langa restaurant si vie, el a mai derulat si afaceri in domeniul echipamentelor de optica. (A.S.)
Sursa: www.cancan.ro

Read more...

AJOFM ALBA: 179 DE LOCURI DE MUNCĂ VACANTE

     Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba, a făcut publică lista cu job-urile disponibile pe raza judeţului, pentru următorul interval de timp. Cele mai mari şanse de angajare o au persoanele din Alba Iulia, care au la dispoziţie un număr de 107 locuri de muncă. Cei din Blaj au la dispoziţie 35 de locuri de muncă, în Sebeş sunt disponibile 26 de joburi, iar în Cugir 11.

ALOFM Alba  - 0258831137   
        
Sortator produse     10
Muncitor necalificat cablaje auto     27
Muncitor necalificat in industria confectiilor     20
Confectioner imbracaminte     20
Agent vanzari     20
Agent asigurari     4
Instalator     1
Sudor     2
Manipulant marfuri     1
Lacatus mecanic     2

Punct de lucru Blaj – 0725225883

Operator CNC     10
Inginer mecanic      4
Inginer electronist     1
Masinist la masini speciale de aschiere     20

Punct de lucru Cugir – 0725225881
 
Padurar    1
Muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor    10

Punct de lucru  Sebes  - 0725225885


Responsabil mediu    1
Controlor calitate    1
Cadru tehnic cu atributii in domeniul prevenirii si stingerii incendiilor    1
Muncitor necalificat    1
Fasonator mecanic    1
Ifronist    1
Taietor fer. panglica    1
Circularist    1
Operator JCB    1
Conducator sector    1
Sef atelier    1
Muncitor necalificat    2
Tamplar - SC ATERO - 0258733002    2
Ingrijitor cladiri    1
Lacatus    4
Sudor    2
Femeie de serviciu    1
Ajutor ospatar    1
Ospatar    1
Ajutor bucatar    1
Secretara    1

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686