Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/templates/gk_news/lib/framework/helper.layout.php on line 177

Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/includes/application.php on line 539

Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/templates/gk_news/lib/framework/helper.layout.php on line 177

Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/includes/application.php on line 539

Items filtered by date: Monday, 28 October 2013 - Like - stiri Alba Iulia

Hoţ de biciclete prins de poliţişti

  Poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Sebeş au reuşit identificarea principalului suspect de comiterea,  în data 21 octombrie, a unui furt de bicicletă.

  Poliţiştii au stabilit faptul că M.G., de 47 de ani, din comuna Pianu, judeţul Alba, profitând de faptul că în faţa unui bloc de locuinţe situat în cartierul Valea Frumoasei, se afla o bicicletă neasigurată,  a sustras-o, după care a transportat-o la domiciliul său. Bicicleta sustrasă a fost recuperată şi predată părţii vătămate.

   În cauză, cercetările continuă, sub aspectul comiterii infracţiunii de „furt calificat”,  faptă prevăzută şi pedepsită de articolul 208 aliniatul 1, 209, aliniatul 1, lit,,e’’ din Codul Penal, precum şi în vederea documentării întregii activităţi infracţionale a suspectului.

Read more...

A adormit la volan şi s-a izbit de un stâlp

  Duminică spre luni noaptea, poliţiştii rutieri au fost sesizaţi cu privire la faptul că pe Bulevardul Ferdinand I, din municipiul reşedinţă de judeţ a avut loc un accident rutier.

  La locul accidentului poliţiştii au stabilit faptul că Ştefan R., de 54 de ani, din municipiul  Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism proprietate personală, a adormit la volan, ulterior părăsind partea carosabilă şi intrând în coliziune frontală cu un stâlp din beton de susţinere a liniei electrice aeriene.

  Ca urmare a accidentului  conducătorul auto a suferit leziuni corporale grave, respectiv fractură la claviculara stângă şi fractură de vertebră.

  Ştefan R. a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ, fiindu-i recoltate şi probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

  În cauză se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de „vătămare corporală din culpă”,  faptă prevăzută şi sancţionată de articolul 184, aliniatul 1 si 3 Cod Penal.        

  Poliţiştii rutieri continuă cercetările pentru stabilirea cu exactitate a tuturor cauzelor şi împrejurărilor producerii accidentului rutier.

Read more...

JOI, 31 octombrie: Ziua Arhivelor Naţionale. Expoziţie de cărţi de patrimoniu la sediul din Alba Iulia.

  Joi, 31 octombrie, de la ora 11.00 sunteţi invitaţi la vernisajul expoziţiei „Cărţi de patrimoniu în biblioteca Arhivelor Naţionale Alba”, ce se va desfăşura la sediul Serviciului Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale. În cadrul acestui vernisaj vor fi expuse unele dintre cele mai importante cărţi din patrimoniu, iar expoziţia poate fi vizitată gratuit până pe data de 30 noiembrie. În paralel cu acest eveniment, vizitatorii pot vedea şi expoziţia „Fonduri Familiale în depozitele Arhivelor Naţionale”.

  Serviciul Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale, Consiliul Judeţean Alba şi Asociaţia Arhiviştilor „Ioan Pleşa” Alba Iulia au onoarea să vă invite la vernisarea expoziţiei „Cărţi de patrimoniu în biblioteca Arhivelor Naţionale Alba”.

 Vor fi expuse, în original, cărţi de patrimoniu tipărite pe teritoriul ţărilor române, dar şi în mari centre culturale europene, în secolele XV-XVII. Dintre acestea, cele mai reprezentative sunt două incunabule tipărite la Veneţia, în anii 1492 şi 1495.

  De asemenea, în cadrul expoziţieiFONDURI FAMILIALE ÎN DEPOZITELE ARHIVELOR NAŢIONALE ALBA”. Vor fi expuse, în original, testamente, genealogii, diplome nobiliare, diplome şcolare, registre de avere, precum şi acte personale (legitimaţii, paşapoarte, extrase din registrele de stare civilă) provenind de la familiile nobiliare Foszto, Haller, Thoroczkay, Arpsgofen, Kemeny şi Ütö, din perioada 1545 – 1948.

  Arhivele Naţionale ale României au fost înfiinţate prin Regulamentele Organice din 1831/1832. La 31 octombrie 1862 s-a realizat unificarea serviciilor de arhivă ale Moldovei şi Ţării Româneşti în cadrul programului de reforme început de Alexandru Ioan Cuza (1859-1866), ultima zi din octombrie fiind cunoscută ca „Ziua Arhivelor Naţionale ale României”.

Read more...

STP Alba Iulia a participat la campania internaţională “Creştem cu transportul public”

  Campania inițiată de  Asociația Internațională pentru Transport Public – UITP, denumită ”Creștem cu transportul public” s-a încheiat, fiind considerată una dintre cele mai importante campanii organizate vreodată la nivel mondial pentru susținerea transportului public. Din România, la această campanie a participat și STP Alba Iulia, alături de RATB (București), Tursib (Sibiu), Club Metropolitan, Zona Metropolitană Oradea și Autoritatea de Transport Transregio.
 În cifre, campania mondială inițiată de UITP arată cam așa:
-Operatorii participanți transportă zilnic, împreună, aproximativ 86 de milioane de pasageri.
-Aproape 300.000 de oameni sunt angajați la firmele participante la campanie;
-200 de milioane de oameni locuiesc în orașele participante;
-Mesajul campaniei a fost amplasat în 27.292 de vehicule;
-90 de participanți din 32 de țări de pe 5 continente (inclusive 21 de capitale).
  Printre orașele participante, alături de Alba Iulia, amintim: Rio de Janeiro Area (Fetranspor), Sao Paolo Area (Autopass – CMT), Montreal, Moscova, Lisabona (Carris/Metro), Londra (TfL), Madrid (CTRM), Dublin (Bus Eireann), Paris (RATP Group), Viena (Wiener Linien), Roma (ATAC), Kuala Lumpur (SPAD), Barcelona (TMB) și multe altele.
  La finalul campaniei a fost realizat un film de promovare a campaniei. În acest film au fost folosite și imagini din campania desfășurată la Alba Iulia, unde aproximativ 250 de copii din grupele mari ale Grădiniței cu Program Prelungit Nr. 12 au învățat să își cumpere primul bilet de autobuz, să îl valideze și să circule prin oraș.
  Vă reamintim că UITP a lansat în 2012 campania ”Creștere durabilă prin transportul public” pentru a susține ambiția transportatorilor publici din întreaga lume de a dubla cota de piață a transportului public mondial până în 2015. Campania îi vizează pe cei care iau decizii în toate regiunile lumii cu privire la nevoia urgent de a avea un transport public mai bun. De asemenea, prin această campanie, UITP oferă politicienilor, autorităților de transport și companiilor de transport public soluții legate de modul în care pot îmbunătăti acest domeniu vital al dezvoltării globale și îi ajută să implementeze soluții pentru creșterea mobilității.

Read more...

Europa a iesit din zona de pericol, spune un oficial de la BCE

  Zona euro a iesit din zona de pericol insa pentru a creste trebuie sa-si restructureze sectorul financiar, sa stimuleze cresterea cu noi modele de afaceri si sa evite protectionismul, a declarat luni un oficial din conducerea Bancii Central Europene (BCE), informeaza Agerpres, citand Reuters.
  Intr-un discurs intitulat 'Lectii din Asia de Est pentru zona euro', tinut cu ocazia Forumului Economic Asia Europa, care are loc zilele acestea la Beijing, Benoit Coeure, membru in boardul BCE a apreciat ca Europa este la o rascruce. 'Intr-o directie se afla experienta japoneza iar in cealalta se afla Asia de Est emergenta. Europa a iesit din zona de pericol. A venit momentul sa actionam impreuna, sa facem reforme si sa crestem', a spus Benoit Coeure.
  BCE intentioneaza, in prezent, sa evalueze cele mai mari 128 de banci din zona euro, inainte de a prelua anul viitor sarcina de supraveghere a bancilor, in incercarea de a creste transparenta, a identifica masurile corective care se impun si a creste incredere in sectorul financiar. 'Prin aceste masuri si cu conditia ca sursele de capital sa fie clar identificate, incluzand aici surse publice atunci cand sursele private au fost epuizate, cred ca putem pune sistemul bancar pe o baza solida', a apreciat Benoit Coeure.
  Referindu-se la economia zonei euro pe ansamblu, Coeure a apreciat ca statele membre ar trebui sa dea prioritate cheltuielilor publice spre investitii care cresc productivitatea si se asigure ca piata muncii si piata bunurilor sunt suficient de flexibile pentru a promova investitiile in noi modele de afaceri. 'Europa trebuie sa evite tentatiile protectioniste si cererile pentru re-nationalizare. Europa trebuie sa ramana deschisa fata de lume.Noi progrese in acordurile de liber schimb bilaterale sau regionale precum si cooperarea pentru implementarea noilor standarde de reglementare financiara sunt cele mai bune semnale in aceasta privinta', a adaugat Benoit Coeure.
  Luna trecuta, BCE si-a imbunatatit prognozele de crestere pentru economia zonei euro in acest an, dupa ce in trimestrul al doilea cele 17 state din zona euro au iesit din recesiune (corectnews.com).

Read more...

Întreruperi de curent în județul Alba. Vezi programul!

  Următorul interval de timp (28 octombrie-1 noiembrie), va aduce întreruperi în furnizarea electricităţii în mai multe regiuni din judeţ, informează Elelctrica Alba. Astfel, vor fi vizate străzi din Alba Iulia, Blaj, Cîmpeni, Zlatna, Almaşu Mare şi Cergău. Programul acestor lucrări de intreţinere a reţelelor de electricitate poate fi modificat în funcţie de evoluţia vremii.
Luni, 28 octombrie
Orele 8.00 – 15.00: Almașu Mare – Cib, str. Principală
Orele 8.00 – 15.00: Cîmpeni, str. Pinilor, Joldoaia, Castanilor
Orele 8.30 – 10.30: Blaj, str. Șipotului, Prunuli Piersicului, Nucului, Merilor, Măceșului, Gutuiului, Cistache Negri, Caisului, Artarului, Alunului
Orele 9.00 – 15.00: Fărău – parțial
Orele 9.00 – 16.00: Noșlac, Căptălan – parțial
Orele 11.00 – 13.00: Blaj, str. Petofi Sandor, Parcului Păcii, I.H. Rădulescu, Gheorghe Magheru, Dumbravei, C.A. Rosetti, Arinilor
Orele 14.00 – 16.00: Cergău Mare, str. Principală, Mare, Luncuța, Grui, Borșului,
Marți, 29 octombrie
Orele 8.00 – 15.00: Almașu Mare, str. Principală
Orele 12.00 – 14.00: Cetatea de Baltă – parțial
Orele 15.00 – 17.00: Veseuș – parțial
Miercuri, 30 octombrie
Orele 8.00 – 10.00: Săsciori, Laz
Orele 8.00 – 16.00: Zlatna, Dealu Roatei, str. Principală; Almașu Mare, str. Haneș
Orele 9.00 – 16.00: Rădești, Leorint; Noșlac, Căptălan – parțial
Orele 11.00 – 13.00: Daia Română
Orele 14.00 – 16.00: Ohaba
Joi, 31 octombrie
Orele 7.00 – 11.00: Alba Iulia, Oarda de Jos, str. Viorelelor, Victoriei, Vadului, Tineretului, Socului, Principală, Păpădiei, Mohorului, Haiducilor, Ghisitele, Cutina, Cordovanilor, Cedrului
Orele 8.00 – 16.00: Zlatna, Dealu Roatei, str. Principală; Almașu Mare, str. Haneș
Orele 8.00 – 19.00: Sebeș, str. Tipografilor, Arini, Niky Ardeal, Icar Management Complet
Orele 9.00 – 15.00: Fărău, Heria
Orele 10.00 – 14.00: Ciugud, Teleac, str. Principală, Soarelui
Orele 13.00 – 17.00: Sântimbru, Colonie Fabrică
Vineri, 1 noiembrie
Orele 9.00 – 16.00: Noșlac, Căptălan – parțial
Orele 9.00 – 18.00: Băcaia, str. Principală; Almașu Mare, Nadastia, str. Principală, Glod, str. Principală, Cib, str. Principală, Cheile Cibului, str. Principală, Brădet, str. Principală, Almașu Mare, str. Valea Babei, Principală, Haneș, Baciia

Read more...

Un nou succes pentru Radu Ţâmpea

  • Published in Sport

  Şahistul albaiulian Radu Ţâmpea (CSU Alba Iulia) a continuat seria succeselor din acest an cu o nouā clasare fruntaşă la turneul “Cupa Juniorul” desfāşurat în weekend la Cluj Napoca. Deşi vârsta de 7 ani îi permitea sā participe la secţiunea sub 8 ani, juniorul albaiulian antrenat de Florin Ungurean a luat startul în secţiunea principalā a turneului, rezervatā copiilor peste 8 ani. Cu 4,5 puncte acumulate în 6 partide, Radu Ţâmpea s-a clasat la final pe locul 3, câştigând şi premiul special pentru primul clasat la copii sub 10 ani. Turneul a fost câştigat de Alex Palii (Palatul Copiilor Oradea), urmat de Smaranda Mincu (ACS Samus Cluj Napoca), ambii în vârsta de 12 ani.
  Merită remarcate şi evoluţiile foarte bune ale juniorilor de la CSO Cugir antrenaţi de prof.Vasile Lupu. Mezinul Andrei Calinici s-a clasat primul la secţiunea copii sub 8 ani cu 5 puncte acumulate în 7 partide, în timp ce Ilie Arion s-a clasat pe locul secund la categoria copii sub 10 ani cu 4 puncte.

Read more...

Zece alimente minune ce ne ajută să ne ferim de boala ce afectează milioane de români

  Diabetul este una dintre cele mai frecvente boli cronice netransmisibile ale secolului XXI din categoria bolilor endocrine, care afectează în prezent peste 346 de milioane de oameni din întreaga lume, potrivit ultimelor statistici ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Prin complicaţiile sale, diabetul este principala cauză a orbirii, a amputaţiilor şi a insuficienţei renale. Prevalenţa diabetului este în continuă creştere, iar OMS estimează că până în 2030 numărul deceselor cauzate de diabet se va dubla, anunţă Asociaţia Română de Educaţie în Diabet. Potrivit celor mai recente date oficiale emise de Federaţia Internaţională de Diabet (IDF), 1,5 milioane de români suferă de diabet zaharat.
  Zece alimente minune - între care nucile, fasolea şi legumele cu frunze verzi - previn diabetul, scad riscul de infarct şi potolesc senzaţia de foame fără să îngraşe, conform site-ului zeenews.india.com.
Nucile şi alunele
  Studii recente arată că includerea nucilor şi alunelor în dieta zilnică reduce riscul de diabet cu până la 21%. Un pumn de nuci, migdale şi caju pe zi face minuni, furnizând grăsimi sănătoase esenţiale şi potolind senzaţia de foame. În plus, cei care consumă alune şi nuci cu regularitate au un risc mai mic de boli cardiovasculare.
Fasolea
  O porţie de fasole în fiecare zi îi ajută pe cei care au diabet de tip 2 să ţină sub control nivelurile de zaharuri din sânge şi reduce riscul de infarct. Fasolea este recomandată diabeticilor datorită indexului glicemic scăzut. Din cauza combinaţiei de carbohidraţi benefici, proteine slabe şi fibre solubile, fasolea reglează nivelurile de zahăr din sânge.
Fulgii de ovăz
  Un mic dejun pe bază de fulgi de ovăz este benefic pentru diabetici, ţinând sub control nivelurile de zahăr din sânge. Un tip de fibră regăsită în ovăz, Beta-Glucan, face minuni pentru cei care suferă de diabet. Ovăzul este bun pentru inimă şi conţine fibre solubile ce încetinesc eliberarea glucozei în sânge, reglând astfel nivelul de zaharuri din organism.
Legume cu frunze verzi
O dietă bogată în legume cu frunze verzi reduce riscul de diabet de tip 2. Spanacul, napii, varza albă şi furajeră, broccoli, lăptucile - toate aceste legume sunt sărace în calorii şi carbohidraţi. Cel puţin o porţie şi jumătate de legume verzi pe zi reduce diabetul cu până la 14%.
Citricele
  Conform celor mai recente studii, diabeticii suferă de carenţă de vitamina C, prin urmare citricele bogate în antioxidanţi sunt o idee excelentă pentru o gustare. Grepfrutul, portocalele, lămâile şi lămâile verzi au proprietăţi asemănătoare cu insulina, fiind benefice pentru cei care suferă de diabet de tip 2.
Albuşul
  Ouăle sunt alimente perfecte pentru masa musculară deoarece conţin cele mai bune proteine. Albuşurile previn diabetul de tip 2, fiind bogate în proteine slabe şi sărace în carbohidraţi.
Iaurtul slab
  Iaurtul ideal pentru diabetici este cel sărac în grăsimi şi zahăr. Aceştia pot savura iaurtul în care vor adăuga bucăţele de fructe şi îndulcitor artificial. De asemenea, iaurtul slab poate înlocui maioneza din sandvişuri.
Peştele
  Cercetătorii afirmă că peştele sporeşte sensibilitatea la insulină din cauza conţinutului de acizi graşi omega 3. Sursă excelentă de proteine slabe, peştele reduce concentraţia de glucoză din sânge şi, astfel, riscul de diabet.
Somonul sălbatic
  Somonul sălbatic, bogat în acizi graşi omega 3, contribuie la reducerea inflamaţiilor şi scade nivelurile de zahăr din sânge. Acizii omega 3 reduc de asemenea riscul bolilor cardiovasculare.
Ceaiul verde
  Inflamaţiile cronice - cauzate de alimente bogate în grăsimi, de lipsa de mişcare şi de o dietă deficitară în fructe şi legume - creşte riscul de infarct şi scade capacitatea corpului de a absorbi zahărul din sânge. O soluţie simplă este consumul de ceai verde, bogat în flavonoizi ce combat inflamaţiile şi stimulează activitatea insulinei. O ceaşcă de ceai verde pe zi are efecte imediate (www.realitatea.net).

Read more...

Intervenţii promte ale echipajelor ISU Alba

  Echipajele din cadrul ISU Alba au fost nevoite să intervină zilele trecute, în câteva cazuri de forţă majoră:
  Garda de intervenţie Blaj a fost solicitată să intervină vineri, la ora 13.54, pe strada Bistriţa din municipiu, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o hală dezafectată aparţinând unei societăţi comerciale cu profil de fabricare a produselor prefabricate din lemn. Pompierii militari au intervenit cu două autospeciale de stins incendii şi o ambulanţă SMURD, aproximativ o oră. Ca urmare a incendiului, au ars aproximativ 500 kg deşeuri de lemn. Pagubele produse se ridică la circa 100 lei, iar cele salvate la aproximativ 535.000 lei. Cauza probabilă a acestui incendiu o reprezintă efectul termic produs în urma tăierii sau lipirii fără a respecta normele de securitate la incendiu.
  Echipajele SMURD din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Unirea” al jud. Alba au intervenit, în perioada de 25.10.2013 – 28.10.2013, la un număr de 34 de solicitări.

Read more...

Se intampla in Romania! Aparitie incredibila pe autostrada A2, soferii au ramas fara cuvinte!

  Romania e cu adevarat tara tuturor intamplarilor neobisnuite. Daca in trecut am vazut fel de fel de incidente si de blocaje pe soselele din Romania, un sofer a surprins astazi o imagine care l-a lasat pur si simplu fara cuvinte.
  S-a intampla pe autostrada A2, in apropiere de Cernavoda, acolo unde soferii care doreau sa ajunga la Constanta au fost nevoiti sa-si intrerupa drumul din cauza unei...turme de oi!
  Niste oameni iresponsabili nu au vazut nimic grav in a traversa o autostrada extrem de circulata cu o intrega turma de oi, punand in pericol vietile soferilor care se deplasau spre sau dinspre litoral.
  Din fericire, incidentul nu s-a soldat cu niciun accident, iar conducatorii si-au continuat in cele din urma drumul (www.sport.ro).

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686