Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. Website URL:

Marina argentiniana anuță ca este posibil ca submarinul dispărut în Atlantic săptămâna trecută să fi explodat

Potrivit purtătorului de cuvânt al Marinei argentiniene, Enrique Balbi, s-ar putea ca submarinul ARA San Juan care a fost dat dispărut săptămâna trecută, cu 44 de membri ai echipajului la bord, să fi explodat, dar a respins posibilitatea unui atac asupra navei, relatează publicația argentiniana Clarin.

Armata argentiniană a confirmat joi, într-o conferință de presă, că un eveniment "în conformitate cu o explozie" a fost înregistrat în zona unde a fost căutat submarinul ARA San Juan acum opt zile, care a dispărut în Golful San Jorge în timp ce se îndrepta de la Ushuaia către stația sa în baza navală din Mar del Plata. Ambasadorul Austriei în Argentina, Rafael Grossi, a anunțat că Organizația Tratatului privind Interzicerea Totală a Testelor Nucleare (CTBTO), cu sediul la Viena, a înregistrat un eveniment scurt, violent, nenuclear și anormal, ''asemănător cu o explozie'', pe 15 noiembrie, când a dispărut submarinul. Această informație este confirmată de un institut american, ce a înregistrat de asemenea ''o anomalie hidro-acustică'' în apropiere de locul de unde submarinul a comunicat ultima dată cu Marina cu trei ore mai înainte, a declarat purtătorul de cuvânt al Marinei, Enrique Balbi. Acesta a localizat evenimentul în Golful San Jose, la 1.300 km sud de Buenos Aires.

Acum opt zile submarinul San Juan a dispărut cu 44 de membri ai echipajului său la 15 noiembrie şi de atunci nu a mai dat semne de viaţă. Dacă submersibilul se află în imersiune, persoanele la bord ar putea fi lipsite de oxigen, rezervele fiind în mod teoretic epuizate în şapte zile.

Cercetările, la care participă deja în mod activ SUA, Marea Britanie, Franţa, Brazilia şi Chile, mobilizează mai mult de 4.000 de persoane. Totodată, Rusia a anunţat că a trimis joi o navă militară spre Argentina, pentru a ajuta la găsirea submarinului. Este vorba despre o navă oceanografică care dispune de echipamente ce permit "efectuarea de căutări la o adâncime ce ajunge până la 6.000 de metri, cu ajutorul a două mini-submarine", se precizează într-un comunicat al Kremlinului.

Submarino ARA San Juan: la Armada confirma que hubo una explosión

SUBMARINO ARA SAN JUAN. Los familiares y amigos de los 44 tripulantes del submarino ARA San Juan reaccionan en la base naval argentina en Mar del Plata, tras ser informados de la existencia de una explosión dentro de la nave desaparecida en el Mar...

Submarino ARA San Juan: la Armada confirma que hubo una explosión

 

 

 

 

 

Grampet Group îşi asumă plata contribuţiilor pentru angajaţii săi

Grampet Group, cel mai mare grup feroviar privat din România şi din Europa de Sud-Est, îşi asumă plata contribuţiilor pentru angajaţii săi, astfel încât salariile celor 7.100 de angajaţi nu vor scădea de la 1 ianuarie 2018, anunţă azi reprezentanţii holdingului feroviar privat din ţara noastră, potrivit Agerpres.
"Grampet Group, o companie cu capital privat 100% românesc, cu  7.100 de angajaţi în industria feroviară, anunţă că a luat decizia de a conserva veniturile nete ale angajaţilor, menţinând de la 1 ianuarie 2018 acelaşi nivel de salarizare pentru angajaţii săi ca în prezent",a anunțat omul de afaceri Gruia Stoica, principalul acționar a  grupului feroviar privat.
Compania a plătit la bugetul consolidat de stat peste 300 de milioane de euro în taxe şi impozite în ultimii zece ani.
Guvernul a aprobat, recent, prin modificarea Codului Fiscal, o serie de măsuri privind impozitarea IMM-urilor, impozitul pe venit şi contribuţiile sociale.
Astfel, de la 1 ianuarie 2018, contribuţiile sociale trec de la angajator la angajat iar impozitul pe venit scade de la 16% la 10%.
 Potrivit sursei: "Nivelul contribuţiilor plătite pentru salariul brut urmează să scadă cu 2 puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25%, însă din totalul de 22,75% contribuţii datorate de angajator, 20 de puncte se transferă către salariat. Astfel, din salariul brut, 35% vor fi contribuţii reţinute de angajator în numele salariatului, iar contribuţiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (după transferul de 20 puncte la salariat), scad la 2,25% şi vor acoperi riscurile de şomaj, accidente de muncă, concediu medical, creanţe salariale."
Pe de altă parte, executivul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care obligă toţi angajatorii ca, începând din 20 noiembrie, să iniţieze negocieri colective pentru menţinerea valorii nete a salariilor în plată în urma transferului contribuţiilor sociale de la angajator la angajat. 

Tablou de Winston Churchill, vândut cu 400.000 de euro

Ultimul tablou pictat înainte de moarte de fostul premier britanic Winston Churchill, 'The Goldfish Pool at Chartwell' (1962), a fost vândut marți la licitație la Londra cu suma de 357.000 de lire (402.160 de euro), relatează EFE, potrivit Agerpres.

abloul, pe care Churchill (1874-1965) l-a făcut cadou agentului său de pază și nu mai fusese prezentat în public până acum, a fost adjudecat în cadrul licitației de artă modernă britanică și postbelică în sala casei Sotheby's, unde o altă pânză a fostului premier, 'Landscape with two trees' (1922), a atins suma de 597.000 de lire (672.520 de euro).

Winston Churchill, laureat al premiului Nobel pentru Literatură în 1953, a devenit pasionat de pictură când avea 40 de ani și a realizat zeci de tablouri pe care nu le vindea niciodată, dar pe care le făcea cadou prietenilor, colegilor, angajaților și demnitarilor străini.

Ultima sa pictură este importantă și pentru că este realizată la Chartwell, reședința sa îndrăgită din comitatul Kent, unde a trăit din 1922 și până la moartea sa în 1965 împreună cu soția și copiii săi și care i-a inspirat o mare parte din lucrările sale.

Sotheby's reamintește că tablourile purtând marca Chartwell — ce pot fi văzute în prezent de public — sunt foarte apreciate, subliniind că în 2014 a fost obținut un preț record pentru unul dintre aceste tablouri, pictat în 1932, care s-a vândut cu suma de 1,8 milioane de lire.

Celălalt tablou al lui Churchill vândut la licitație și reprezentând un peisaj din sudul Franței, fusese dăruit lui Maud Elgie, dădaca copiilor săi în perioada 1919 — 1921 și ai cărei descendenți l-au scos acum la vânzare.

corectnews.com

 

 

 

Unitate, Continuitate şi Independenţă în Istoria Poporului Român. 99 de ani de la Marea Unire (1918-2017)

Joi, 23 noiembrie 2017, Sala Unirii din Alba Iulia va găzdui de la ora 10.00, deschiderea oficială a sesiunii științifice a Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia, Unitate, Continuitate şi Independenţă în Istoria Poporului Român. 99 de ani de la Marea Unire (1918-2017). Lucrările ştiinţifice vor fi susţinute pe parcursul a două zile, în perioada 23-24 noiembrie, în cadrul a trei secţiuni: Arheologie, Istorie şi Restaurare-Conservare, la care anul acesta se adăugă  și Secțiunea anuală a Comisiei de Istorie a Orașelor din România, având ca temă: Calamitățile naturale, marile incendii și epidemiile în trecutul orașelor..

Manifestare tradiţională şi de prestigiu organizată de muzeul albaiulian, sesiunea de anul acesta se bucură de prezenţa a numeroşi specialişti proveniţi din importante centre muzeale şi ştiinţifice din țară (Alba Iulia, Bucureşti, Bistrița, Brăila, Tulcea,  Timișoara, Iași, Suceava, Satu Mare, Craiova, Brașov, Cluj-Napoca, Sibiu, Deva, Turda, Oradea, Târgu Mureș).

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

 

 

 

Legiunea Română de Vânători transilvăneni-bucovineni din Siberia

Joi, 23 noiembrie 2017, ora 11, la Sala Unirii va avea loc vernisajul expoziției Legiunea Română de Vânători transilvăneni-bucovineni din Siberia.

Expoziția este dedicată românilor transilvăneni și bucovineni din armata austro-ungară, care după ce au căzut prizonieri în Primul Război Mondial, începând din anul 1917, au reușit să se organizeze în legiuni românești. Acestea au luptat de partea armatei române, iar după sfârșitul războiului au fost implicate în războiul civil din Rusia, luptând împotriva Armatei Roșii.

În cadrul acestei expoziții vor fi prezentate ordine ale comandanților Legiunii române, Jurnalele operațiunilor întreprinse de legiunile românești împotriva bolșevicilor, câteva numere ale ziarului Neamul Românesc editat de voluntari la Irkustk și fotografii.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

 

 

 

Dorel Vișan la Zilele Bibliotecii Județene ,,Lucian Blaga” Alba

Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba organizează în perioada 23-24 noiembrie 2017 Zilele Bibliotecii, un eveniment amplu și complex menit să satisfacă gusturile tuturor iubitorilor de cultură, indiferent de vârstă sau pregătire profesională. În cadrul acestui eveniment va avea loc și Cafeneaua Culturală a lunii noiembrie unde invitatul de onoare al serii va fi actorul Dorel Vișan.

Joi, 23 noiembrie 2017, începând cu orele 18,30, la Sala Unirii din Alba Iulia va avea loc recitalul extraordinar ,,Dorel Vișan - Omul și taina lui”. Momentul de o extraordinară încărcătură spirituală, dublată de marele talent actoricesc al actorului Dorel Vișan va fi susținut de momentele muzicale ale Cvartetului ,,Augustin Bena” condus de maestrul Dan Liviu Cernat.

La finalul evenimentului va avea loc lansarea cărții ,,Cântece pentru glas și toacă”, autor Dorel Vișan. Cartea este editată sub egida Camerei de Comerț și Industrie Cluj și este un proiect editorial dedicat Centenarului Marii Uniri.

Evenimentul este sponzorizat de supermarketul Selgros.

Proiectul face parte din Programul minimal 2017, programul 8.IDENTITATE ȘI VALORI CULTURALE/8.3 Cafenea culturală-Aniversări culturale, și se va derula în cadrul proiectului 8.1. Zilele Bibliotecii ,,Lucian Blaga” Alba.

Comunicatul va fi însoțit de afișul și programul evenimentului

 

 

 

Expoziție: Cercetări arheologice la Museikon

Joi, 23 noiembrie 2017, orele 11.45, Muzeul Național al Unirii va organiza în clădirea noului Muzeu al Icoanei – Museikon, vernisajul expoziției Cercetări arheologice la Museikon. Cu acest prilej vor fi expuse artefacte descoperite în timpul cercetărilor arheologice desfășurate anul trecut, cu ocazia restaurării clădirii care găzduiește în acest moment Museikonul. Dintre acestea vor putea fi văzute, piese de perioadă romană, postromană, din evul mediu timpuriu sau chiar din epoca premodernă (sec. XVI-XVII) și modernă (sec. XVIII-XIX).

De amintit că tot în timpul acestor cercetări arheologice au ieșit la iveală și interesantele structuri de zidărie care au aparținut castrului roman de la Apulum și unei clădiri din perioada Principatului Transilvaniei.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

 

 

 

ZILELE BIBLIOTECII JUDEŢENE „LUCIAN BLAGA” ALBA

În perioada 23 - 24 noiembrie 2017, la Alba Iulia, are loc evenimentul  ZILELE BIBLIOTECII JUDEŢENE LUCIAN BLAGA ALBA. Vă prezentăm în cele ce urmează programul activităților ce vor avea loc.

PROGRAM

 

Alba Iulia, 23–24 noiembrie 2017, orele 8:00–19:00

Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba (sediu şi filiale)

 • Expoziţii tematice de carte: ALBA – O poveste care continuă; Întâlnește-ți personajul preferat;          

                  Cultură, educaţie şi voluntariat

 • Expoziţie de sculptură "Requiem", semnată de Stefan Balog, Fundaţia Inter-Art Aiud

 Alba Iulia, județul Alba, 23 noiembrie 2017, orele 9:00–19:00

 Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba și bibliotecile publice partenere din județul ALBA

    ALBA – O poveste care continuă.

Provocare la lectură. Cititorii care vizitează biblioteca vor fi invitați să lectureze fragmente din cărțile aflate în expozițiile tematice;

- Alba Iulia, orașul istorie. Difuzarea înregistrării audio realizată de Felicia Colda;

- Către cititori. Oferirea de scrisori cu citate despre municipiul Alba Iulia şi judeţul Alba.

Alba Iulia, 23 noiembrie 2017, orele 9:00–14:00

Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba (sediu şi filiale)

 • Întâlnește-ți personajul preferat ! Activități interactive pentru copii: lecturi, ateliere creative, vizionări de filme, scenete, surprize.

Alba Iulia, 23 noiembrie 2017, orele 10:00–12:00

Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba

 • Alba ReCREATIVĂ. Proiecte educaționale derulate în colaborare cu Liceul de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia

- Vernisajul expoziției  Alba Iulia - o nouă perspectivă vizuală/Alba Iulia - a new visual perspective, Ediţia I;

- Vernisajul expoziției Cuvânt și culoare.

Alba Iulia, 23 noiembrie 2017, orele 11:00–12:30

Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba, Sala de lectură

 • Cultură, educaţie şi voluntariat: masă rotundă. Participă invitaţi din instituţiile de cultură şi de învăţământ partenere, voluntarii bibliotecii. Moderator: Felicia Colda

Alba Iulia, 23 noiembrie 2017, orele 17:00–18:00

Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba

 • Prezentări de carte:

- Dan Orga-Dumitriu, Fă Rai din ce ai!

- Mihai-Octavian Groza, Ilie Stricatu. Pe cărările destinului. Romanul vieţii trăite (1914–1918)

  Moderator: Daniela Floroian

Alba Iulia, 23 noiembrie 2017, orele 18:30–20:00

Sala Unirii - Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia,

 • Cafenea culturală

- Omul şi taina lui: recital extraordinar - Dorel Vişan

- Moment muzical susţinut de  Cvartetul Augustin Bena

Moderator: Daniela Floroian

Alba Iulia, 24 noiembrie 2017, orele 9:00–14:00

Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba (sediu şi filiale)

 • Întâlnește-ți personajul preferat ! Activități interactive pentru copii: lecturi, ateliere creative, vizionări de filme, scenete, surprize.

Alba Iulia, 24 noiembrie 2017, orele 11:00-12:00

Filiala Centrul de Zi pentru Persoane Vârstnice

 • Clubul de lectură al seniorilor: lecturi, dezbateri, dialog.

Moderator: Daniela Floroian

Alba Iulia, 24 noiembrie 2017, orele 17:00-18:00

Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba

 • Parteneri ai bibliotecii.  Vernisajul expoziţiei "Requiem", semnată de Stefan Balog, Fundaţia Inter-Art Aiud.   

Prezintă: Elena Cristea

 • Prezentări de carte:

- Ioan Adrian Popa, Intimele

-  Alin Tomuş, Locuri goale

 Moderator: Daniela Floroian

Alba Iulia, 24 noiembrie 2017, orele 18:00-19:00

Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba

 • Carnavalul personajelor preferate. Participă copii, părinţi şi bunici din municipiul Alba Iulia;
 • Şcoala de Folk. Momente muzicale susţinute de elevii de la Palatul Copiilor din Alba Iulia, coord. Daniel Avram;
 • Face painting cu Meda.

We Love Retro 2017

Sâmbătă, 18 noiembrie, începând cu ora 20, în sala polivalentă din Cluj-Napoca a răsunat din nou muzica anilor ’90, la cea mai mare petrecere retro a anului. Cea de-a patra ediție a Festivalului We Love Retro, din cadrul Transylvania Music Events, a adus pe scenă mult mai mulți artiști decât în edițiile precedente, mai exact, 6 nume reprezentative acestei industrii muzicale: Snap, Haddaway, Corona, Dj Sash!, iar în premiera˘ N&D și Sweet Kiss, care s-au reunit în exclusivitate pentru acest eveniment. A fost prezent și cel mai cunoscut DJ al litoralului românesc și al capitalei din anii 80-90: DJ tovarășu' Sorin Lupașcu;

Organizatorii au pus la dispoziția celor prezenți 2 scene, 60 de barmani profesioniști, 42 de locații pentru bar, un food-court special amenajat cu mâncare specifică anilor 90.

We Love Retro, aduce in fiecare editie in prim plan artisti care au definit muzica anilor 80’-’90-’00 si care conduc la dorinta de retraire a anilor animati de disco ball-uri si casetofoane.

Evenimentul surprinde de fiecare data printr-un line-up diversificat si o productie care reaprinde nostalgia iubitorilor de muzica. De-a lungul anilor, We Love Retro a devenit unul dintre cele mai asteptate evenimente muzicale din Romania.

Ministerul Agriculturii sesizează Consiliul Concurenței pentru a analiza scumpirea alimentelor

Consiliul Concurenței a fost sesizat în privința scumpirilor apărute la alimente, în special la ouă, carne și produse lactate, întrucât analizele Ministerului Agriculturii nu au scos în evidență motive obiective care să determine majorări de prețuri, iar instituția nu are instrumente și prevederi legale pentru a interveni pe piață, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

"Am sesizat Consiliul Concurenței pentru a analiza situația pe care am găsit-o în piață în această perioadă, referitoare la scumpirile produselor alimentare, la ouă, lapte, produse din lapte — și aici vorbim în special de unt, întrucât din analizele pe care le-am făcut am constatat că nu sunt motive obiective care să determine creșterea de prețuri. Cerem sprijinul Consiliului Concurenței pentru a vedea dacă nu cumva sunt elemente care vizează o înțelegere între comercianți, pentru că altfel nu se explică. Ministerul Agriculturii a transmis deja o adresă oficială către Consiliul Concurenței în care solicită instituției să analizeze scumpirea alimentelor", a precizat Petre Daea.

Acesta susține că "a luat la pas" în aceasta perioadă mai multe piețe și magazine din București și a constatat "anomalii și lucruri de neînțeles", în condițiile în care nu au fost înregistrate creșteri în costurile de producție, însă prețul alimentelor s-a dublat la raft, în unele cazuri.

"Am mers în piețe și în magazine și am văzut care sunt prețurile la raft. Ne-am dus la producători ca să vedem care sunt costurile de producție și dacă în costuri au apărut modificări, ca urmare a scumpirii vreunui element ce compune costul de producție și am constatat că nu există. Poate doar acele mici modificări care apar în fiecare an, când temperaturile scad, dar care nu justifică scumpirile din piață. De aceea am solicitat Autorității de Concurență să facă o analiză, pentru a vedea dacă nu sunt alte cauze, întrucât Ministerul Agriculturii nu are instrumente și nici prevederi legale pentru a interveni pe piața. Este o preocupare a mea, pentru a descifra cauzele scumpirii alimentelor, în condițiile în care nu sunt creșteri pe costurile de producție. De exemplu, carnea de porc a scăzut la producători, iar la raft crește. Oul pleacă de la producător cu 36 de bani și ajunge la raft cu un leu, iar la unt este o situație similară. Sunt anomalii și lucruri de neînțeles", a explicat ministrul Agriculturii.

Creșterea tarifelor la energie și carburanți, dar și o depreciere rapidă a leului, au însemnat costuri în plus pentru producători și transportatori și, implicit, prețuri mai mari la raft pentru principalele produse alimentare, însă nu o dublare a acestora. Ouăle au ajuns să coste în prezent peste un leu bucata, iar prețul untului aproape că s-a dublat și el.

Citește mai departe pe corectnews.com

 

 

 

Subscribe to this RSS feed