Items filtered by date: Thursday, 02 June 2016 - Like - stiri Alba Iulia

TU VOTEZI! M.A.I. TE INFORMEAZA!

În contextul organizării alegerilor locale din acest an, MAI desfășoară o campanie de informare a cetățenilor cu privire la principalele prevederi legale referitoare la exercitarea dreptului de vot.

Astfel, alegătorii primesc recomandări utile în raport cu procesul electoral şi cu privire la principalele prevederi legislative din domeniu.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba reaminteşte principalele contravenţii şi infracţiuni:

Infracţiunile electorale sunt prevăzute în Codul Penal, Titlul IX la articolele 385 – 393.

Dintre acestea, enumerăm:

- Oferirea sau darea de bani, bunuri sau de alte foloase (excepţie fac bunurile cu valoare simbolică, inscripţionate cu însemnele unei formaţiuni politice) în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat - se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi cu interzicerea exercitării unor drepturi;

- Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales - se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani;

- Utilizarea unei cărţi de alegător sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals - se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

- Fapta persoanei care votează, fără a avea acest drept, de două sau mai multe ori, prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător - se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani:

Contravenţiile legate de procesul alegerilor locale sunt prevăzute la Capitolul V din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice.

Dintre acestea, exemplificăm:

- Prezenţa mai multor persoane în cabina de vot (cu excepția situațiilor prevăzute de lege) precum şi fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot de către alegători în timpul exercitării dreptului de vot – se sancţionează cu amendă de la 600 lei la 1.000 lei;

- Distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice alt mod a listelor electorale, a platformelor-program afişate sau a oricăror altor afişe ori anunţuri de propaganda electorală – se sancţionează cu amendă de la 600 lei la 1.000 lei;

Comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice, în ziua votului, pe o distanţă de 500 de metri în jurul localului secţiei de votare - se sancţionează cu amendă de la 2.200 lei la 3.000 lei;

 Comunicat IPJ Alba

 

 

Read more...

Vot corect la alegerile locale din 5 iunie

Expert Forum, cu sprijinul Funky Citizens va organiza un centru de informare și asistență electorală pentru alegerile locale din 5 iunie 2016. Vom pune la dispoziția celor interesați platforma www.expertforum.ro/votcorect și numărul de telefon Telverde 0800 080 200, prin intermediul cărora vom răspunde întrebărilor legate de procedurile de vot și sesizarea neregulilor.
Platforma votcorect va conține un formular prin care orice cetățean poate sesiza nereguli din campania electorală sau din ziua votului. Fiecare dintre sesizările transmise va fi atent analizată și se va acorda asistență unde este cazul. Platforma va include și o secțiune cu răspunsuri la întrebările cele mai frecvente legate de votare: proceduri de vot, noutățile legislative și practice legate de organizarea alegerilor, decizii ale birourilor electorale, procedurile de observare sau cele de sesizare a neregulilor. Cei interesați pot găsi pe site inclusiv modele de întâmpinări și plângeri.
Continuând experiența din noiembrie 2014, vom organiza un call center unde va funcționa în zilele de 4 și 5 iunie telefonul Telverde 0800 080 200. În preziua alegerilor, pe 4 iunie, programul de funcționare este 12 – 20, iar pe 5 iunie 6 – 23. Apelurile sunt gratuite din rețelele Telekom (Romtelecom, Cosmote), Orange, Vodafone, RDS si UPC.

De asemenea, Expert Forum a acreditat observatori interni în secțiile de votare din județele Cluj, Ilfov, Argeș, Botoșani, Brașov, Constanța, Caraș Severin, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Harghita, Ialomița, Iași, Maramureș, Neamț, Bihor, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș și Vâlcea, precum și în Municipiul București.

http://expertforum.ro

 

 

 

Read more...

Programul Prima Casa, suplimentat cu 500 de milioane de lei

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a aprobat alocarea suplimentării cu 500 de milioane de lei a plafonului de garanții pentru programul Prima Casă, se se arată într-un comunicat al Finanțelor.

Alocarea pe bănci a plafoanelor a fost transmisă de către Ministerul Finanțelor Publice atât către Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), cât și către băncile finanțatoare participante în cadrul Programului în data de 1.06.2016.

Potrivit MFP, finanțatorii care au primit plafoane sunt: Alpha Bank, Creditcoop, Banca Românească, Banca Transilvania, Bancpost, Leumi, BCR, BRD, CEC, Credit Agricole, Garanti, ING Bank, Intesa Sanpaolo, Marfin, OTP Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank.

Prin HG.nr.366/18.05.2016 a fost suplimentat plafonul total de garantare pe anul 2016 aferent programului Prima Casă cu 500 milioane de lei. Măsura răspunde solicitărilor potențialilor beneficiari ai programului și ține cont de dinamica semnificativ crescută a volumelor garantate în cadrul programului.

Până în prezent au fost emise peste 181.897 garanții, pentru finanțări în valoare de peste 3,50 miliarde de euro, echivalentul a 15,6 miliarde de lei.

 

 

 

Read more...

TEATRUL PRICHINDEL INVITAT IN FESTIVAL LA BRASOV

Teatrul de Păpuși PRICHINDEL Alba Iulia a fost selecționat la cea de-a II-a ediție a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Copii ARLECHINO 66 – Caravana Poveştilor care se va desfăşura în perioada 31 mai  – 5 iunie 2016 la Brașov. Teatrul nostru va participa cu spectacolul POVESTEA LUI MUCK CEL MIC, regia Todor Valov (Bulgaria). Spectacolul se va juca pe data de 2 iunie, ora 11.00 la sala Reduta din Brașov.

Evenimentul este organizat de către Teatrul pentru copii Arlechino Braşov în parteneriat cu Consiliul Local şi Primăria Municipiului Braşov.

"Povestea lui Muck cel Mic" este o poveste moralizatoare a modului în care aspectul exterior al omului nu se potrivește întotdeauna cu conținutul, cu sufletul și calitățile sale, precum gândirea, inteligența, bunătatea, compasiunea, corectitudinea... Trebuie să reamintim că noblețea naturii umane și puritatea spirituală a omului sunt virtuți care trebuie respectate nu numai în timpul romantismului european, al cărui reprezentant este Wilhelm Hauff. Aceste valori umane sunt veșnice. Totuși, în timpul nostru, ele au devenit vagi, fiind mereu supuse agresiunii și cruzimii, fapt dezumanizant pentru societate. De aceea, credem că subiectul este binevenit și necesar pentru atenția publicului, mai ales pus în scenă prin intermediul teatrului de păpuși, spațiu ludic și cu evidente funcții educative.                                                                                           

                                                                                                                        Todor Valov, regizor

Echipa spectacol:

Distrbuția: Ramona Mincu Benchea, Irina Melnic, Teodora Popa, Viorica Boda, Radu Hăprian Dan, Mădălin Costea

Construcție păpuși: Masters of puppets Sofia - Bulgaria

Realizare costume: Mirela Tămășan 

Lumini: Ovidiu Tămășan

Sunet: Florin Andrea

Tehnicieni scenă: Ilie Petrescu, Horia Oarga

COMUNICAT DE PRESĂ Teatrul de Papusi PRICHINDEL Alba Iulia

 

 

 

Read more...

Cum se decide cine traieste si cine moare. Inregistrare revoltatoare- Tolo.ro

Un medic din România şi-a înregistrat şefa când le explică colegilor  pe cine preferă să salveze. Șefa ATI de la Sf. Pantelimon, Laura Constantinescu, a fost înregistrată în timp ce le spune celorlați medici că fie "le dăm la ăia tineri și la ăia cu șanse", fie "nu mai avem nici pentru ăia care merită și nu ne mai interesează că ăsta e bugetul".

În înregistrarea de luni, 30 mai 2016, publicată pe tolo.ro, șefa ATI de la Sf. Pantelimon, Laura Constantinescu, le explică medicilor revoltați pe cine preferă să salveze, în condițiile în care, spune șefa, medicamentele nu sunt suficiente.

”Eu am propus o chestie care mi s-a părut de bun-simț: haideți să dăm totuși la ăia tineri și la ăia cu șanse! Dacă vreți, nu am nicio problemă, îi băgăm pe toți, care cum intră la începutul lunii. Dacă pe 20 ale lunii nu mai avem medicație pentru ăia care merită, nu ne mai interesează, că atâta îi este bugetul!Deci bugetul este pe fiecare trimestru și în fiecare trimestru îl împărțim pe fiecare lună și n-am nicio problemă”, a spus șefa ATI de la Spitalul Sf. Pantelimon, Laura Constantinescu.

În înregistrare, șefa de la ATI spune că fie ”le dăm la ăia tineri și la ăia cu șanse”, fie ”nu mai avem nici pentru ăia care merită și nu ne mai interesează că ăsta e bugetul”.

”Este prima oară când mărturia unui medic, care a adus această înregistrată la Gazeta Sporturilor, este întărită de mărturia unui om care își asumă asta. Este vorba de farmacistul spitalului Pantelimon, Mioara Duvlea, care explică cum a dispărut din tratament cel mai puternic antibiotic”, spune Cătălin Tolontan.

Mai multe detalii pe tolo.ro.

 

 

 

Read more...

Cea mai scumpa poseta din lume, adjudecata cu 267.000 de euro

O poșetă din piele de crocodil bătută cu diamante, marca Hermes, a bătut recordul mondial la o licitație din Hong Kong, fiind adjudecată cu 267.000 de euro, informează Agerpres, citand 7sur7.be.

Geanta Himalaya Niloticus Crocodile Diamond Birkin a trecut în mâinile unui cumpărător anonim la licitația organizată luni seară de casa Christie's pentru 2,32 de milioane de dolari Hong Kong. Casa de licitații o evaluase la 2 milioane de dolari Hong Kong. "Este un record mondial pentru o poșetă vândută la licitație", a afirmat Bingle Lee, purtător de cuvânt al casei Christie's în Hong Kong.

Tot mai mulți investitori sunt interesați de poșete de marcă, iar acestea ating uneori la licitații sume astronomice. Precedentul record fusese stabilit tot în Hong Kong, când o geantă Birkin culoare fuchsia din piele de crocodil a fost adjudecată cu 202.000 de euro.

Diamond Himalaya, prezentată de casa de licitații drept poșeta "cea mai rară și cea mai căutată", este încrustată cu diamante, iar minilacătele tipice genților Hermes sunt din aur alb de 18 carate. "Se apreciază că anual se produc doar una sau două Diamond Himalaya", a spus Christie's într-un comunicat.

Poșeta a fost fabricată în 2008 și face parte din linia dedicată cântăreței și actriței Jane Birkin, născută în Marea Britanie și stabilită în Franța. O altă poșetă Diamond Himalaya, mai mică, va fi propusă spre vânzare miercuri, prețul evaluat fiind între 1,3 și 1,4 milioane de dolari Hong Kong.

Geanta Birkin a fost concepută în 1984 pentru Jane Birkin, după o întâlnire în avion între președintele de atunci al firmei Hermes, Jean-Louis Dumas, și cântăreață, care era atunci tânără mămică și se plângea că nu găsește o poșetă practică, dar și elegantă în același timp.

corectnews.com

 

 

 

Read more...

Bulgaria si Romania, demers comun pentru ridicarea vizelor

România şi Bulgaria au semnat o scrisoare comună în care cer Canadei ridicarea vizelor pentru cetăţenii celor două state, a anunţat premierul Bulgariei, Boicov Borisov, miercuri, într-o conferinţă de presă comună cu premierul României, Dacian Cioloş, aflat la Sofia, transmite Cotidianul.ro.

"Am făcut o scrisoare comună să o trimitem către Canada şi i-am invitat pe canadieni să vadă ei cum ne apărăm noi graniţele ca şi cum am fi state membre Schengen şi cooperăm pe acest subiect cu domnul prim-ministru al României. I-am povestit şi despre convorbirea mea cu domnul Schultz (Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European-n.r.) şi să sperăm că în scurt timp aceste vize nu vor mai exista", a spus Borisov.

Potrivit acestuia, cele două state au arătat că "se comportă cu mult mai bine decât unele state Schengen" şi de aceea cetăţenii lor trebuie să călătorească în Canada fără vize.

La rândul său, premierul Dacian Cioloş a spus că România şi Bulgaria vor întreprinde demersurile necesare ridicării vizelor pentru călătoria în Canada a cetăţenilor bulgari şi români, care "sunt în acelaşi timp cetăţeni europeni". "În cadrul discuţiilor, negocierilor dintre UE şi Canada sunt nişte angajamente care ne dorim să fie respectate şi am convenit mai multe demersuri diplomatice împreună", a spus Cioloş.

Premierul a anunțat miercuri că va discuta subiectul eliminării vizelor de Canada în cadrul unei vizite pe care o va efectua la Ottawa, la mijlocul acestei luni, și a apreciat că statul canadian trebuie să își formuleze o poziție clară asupra acestui subiect până la finalul anului.

Dacian Cioloș a participat miercuri, la Sofia, la Summit-ul Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), la nivel de șefi de state și guverne. Din delegația română a făcut parte ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu. Premierul Dacian Cioloș a avut, în marja reuniunii la nivel înalt de la Sofia, întrevederi bilaterale cu omologul său bulgar Boyko Borissov, și cu președinții Bulgariei, Rosen Plevneliev, și Republicii Moldova, Nicolae Timofti.

corectnews.com

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed