Items filtered by date: Friday, 24 January 2014 - Like - stiri Alba Iulia

Un bărbat din Deva dat în urmărire la nivel naţional pentru furt calificat, prins de poliţiştii din Alba

  În cursul zilei de joi, 23 ianuarie, poliţiştii Compartimentului Urmăriri ai Serviciului de Investigaţii Criminale din IPJ Alba, l-au identificat şi reţinut, pe raza municipiului Alba Iulia, pe Raţiu Florentin Felician, de 34 de ani, din municipiul Deva, posesor al unui mandat de arestare preventivă, emis de Judecătoria Alba Iulia, pentru comiterea unei infracțiuni de furt calificat.
  Bărbatul era dat în urmărire la nivel naţional, din data de 17.12.2013.
  Acesta a fost depus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba.

Read more...

Michael Schumacher ar putea rămâne în stare vegetativă pentru tot restul vieţii

  Fostul pilot de Formula 1 Michael Schumacher ar suferi de sindromul apalic, adică ar urma să rămână în stare vegetativă pentru tot restul vieţii, susţine site-ul austriac news.at.
  ''Accidentul l-ar putea lăsa într-o stare vegetativă permanentă, cunoscută în lumea medicală drept 'sindrom apalic''', notează sursa.
Sursa: gandul.info

Read more...

Președintele Băncii Mondiale: Europa de Sud riscă să piardă o întreagă generaţie din cauza şomajului cronic

  Sudul Europei riscă să piară o întreagă generaţie din cauza şomajului cronic, un motiv special de îngrijorare fiind şomajul extrem de ridicat în rândul tinerilor, a declarat preşedintele Băncii Mondiale (BM), Jim Yong Kim, la Forumul Economic Mondial de la Davos, relatează CNBC, potrivit mediafax.ro
  "Printre cele mai mari motive de îngrijorare este şomajul extrem de ridicat în rândul tinerilor, întrucât are implicaţii nu doar pe termen scurt, ci şi pe termen mediu şi lung", a spus Jim Yong Kim, citat de CNBC. Şeful BM a arătat că în unele ţări se poate vorbi despre generaţii pierdute. "Este de neconceput că vom pierde o întreagă generaţie în unele ţări din sudul Europei", a spus Jim Yong Kim. Comentariile sale au venit după ce Enda Kenny, premierul Irlandei, a declarat că şomajul care afectează tinerii este cea mai mare criză din UE.
  Organizaţia Internaţională a Muncii a publicat luni un raport în care se arată că circa 74,5 milioane de tineri cu vârste de 15-24 de ani erau şomeri în 2013, la nivel mondial. Numărul şomerilor este cu 1 milion de persoane mai mare decât în 2012 şi aduce rata şomajului în rândul tinerilor la 13,1%, la nivel global.
  Directorul general al Organizaţiei Internaţionale a Muncii, Guy Ryder, a declarat la Davos că "gorila din salonul de la Davos" este piaţa muncii, sau mai degrabă lipsa locurilor de muncă la nivel mondial. Kim a spus că liderii mondiali pot învăţa din modelul elveţian, în care numai 25% dintre tineri merg la colegii, iar restul intră în programe de ucenicie şi de training vocaţional. "Exită modele care să fie aplicate în această situaţie. Credem că ţările sudice trebuie să le urmeze rapid", a adăugat şeful BM.
  El a mai spus că, după anunţul Rezervei Federale (Fed) americane privind începerea retragerii măsurilor de stimulare a economiei, există oportunitatea poentru multe ţări să înceapă să facă reformele necesare pentru îmbunătăţirea climatului de afaceri, reducerea deficitelor de cont curent şi a deficitelor bugetare.
  Conform ultimelor date comunicate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, în 2013 rata șomajului în România a crescut cu 0,05 puncte procentuale, numărul șomerilor ajungând la 512.333 de persoane, cu aproape 19.000 mai mult decât la 31 decembrie 2012.
  Peste 18% din numărul total de șomeri revine din rândul persoanelor cu vârsta până în 25 de ani, adică peste 90.000 de tineri.
  Aşteptările românilor în ceea ce priveşte redresarea economică în acest an, dorinţa de cumpărare şi veniturile sunt în creştere, faţă de anul 2012, dar evoluţia şomajului este privită cu mai mult pesimism, potrivit indicatorilor GfK. Singurul indicator care s-a înrăutățit comparativ cu 2012 este cel privind şomajul. Media peşimiştilor în 2013 se situează la două treimi din populație față de 63,5% în 2012. Și procentul optimiștilor s-a micșorat - doar 5% dintre cei chestionaţi spun că sunt optimişti în privinţa evoluţiei ratei şomajului, față de 7% cu un an în urmă.
Sursa: capital.ro

Read more...

Raport AJPIS Alba: În 2013, numărul beneficiarilor de alocaţii pentru susţinerea familiei a scăzut cu aproape 18% faţă de anul 2012

   La sfârşitul anului 2013, plăţile beneficiilor de asistenţă socială efectuate de Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Alba (AJPIS Alba) au înregistrat o uşoară scădere, comparativ cu sfârşitul anului 2012. Scăderea cu 0,15% a sumelor plătite în 2013 faţă de 2012 este determinată atât de modificarea numărului mediu de beneficiari, cât şi de modificarea cuantumului unora dintre beneficiile de asistenţă socială, pe de o parte, precum și de constrângerile legislative menite să descurajeze solicitarea diferitelor beneficii sociale de către persoanele care, în mod normal, nu au nevoie de acestea, pe de altă parte.
  De asemenea, scăderea numărului de solicitanți/beneficiari de ajutoare sociale, în anul 2013 față de 2012, a fost o consecinţă a debitelor constatate în urma controalelor. Acestea s-au desfăşurat în baza protocoalelor încheiate la nivel naţional între ANPIS, pe de o parte și ANAF, APIA, CNP, ANOFM etc., pe de altă parte, protocoale pe baza cărora a existat posibilitatea depistării neconcordanțelor dintre datele declarate de solicitanți/beneficiari și cele reale, conform bazelor de date existente la nivelul acestor instituții.
  În ceea ce priveşte numărul beneficiarilor, cea mai mare scădere, de circa 18%, se înregistrează la alocaţiile pentru susţinerea familiei. În acelaşi context, numărul beneficiarilor de subvenţii pentru încălzirea locuinţei a scăzut cu 12,76%, iar cel al persoanelor care beneficiază de alocaţie de plasament a scăzut cu 10,45%. Cea mai mare creştere în anul 2013 s-a înregistrat la plăţile aferente stimulentului de inserţie, numărul beneficiarilor fiind cu 58,80% mai mare faţă de anul 2012. Sumele alocate pentru programele de interes naţional au crescut, la rândul lor, cu 20,14%, iar cele plătite pentru ajutoarele sociale au fost mai mari cu aproape 18%, în condiţiile în care numărul beneficiarilor a crescut cu puţin peste 4%. Numărul beneficiarilor de indemnizaţii lunare care se acordă de Statul Român persoanelor cu HIV a crescut cu 14,29%, în timp ce numărul persoanelor care primesc indemnizaţii de handicap/însoţitori ale persoanelor cu handicap a crescut cu circa 1%. De precizat şi faptul că, la sfârşitul anului 2013, faţă de aceeaşi perioadă a lui 2012, scăderea numărului beneficiarilor, cu aproape 3%, este mai mare decât scăderea sumelor totale plătite de AJPIS Alba, aferente beneficiilor de asistenţă socială.
  Activitatea pe linia inspecţiei sociale s-a intensificat în anul 2013 faţă de anul 2012, fiind desfăşurate 9 campanii care au avut ca obiect verificarea accesului persoanelor cu handicap la mediul fizic, informaţional şi comunicaţional, controlul, evaluarea şi monitorizarea serviciilor sociale, informare şi consiliere privind modificările legislative majore în domeniul asistenţei sociale,  control privind plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului şi a stimulentului de inserţie, verificări privind plata alocaţiei pentru susţinerea familiei şi a venitului minim garantat, precum şi controale care au urmărit verificarea plăţilor aferente alocaţiilor de stat pentru copii sau cele privind ajutoarele pentru încălzira locuinţei, acordate în sezonul rece 2012-2013.
  „În 2013, ne-am propus ca, prin activitatea noastră, plăţile beneficiilor de asistenţă socială să fie efectuate în mod optim, iar deschiderea şi transparenţa să fie definitorii în relaţia cu beneficiarii. Cred că, indiferent de obiectul de activitate al oricărei instituţii publice, principala preocupare trebuie să fie orientarea către cetăţeni şi nevoile lor, iar creşterea permanentă a calităţii serviciilor publice să fie constantă. Un alt obiectiv pe care mi l-am propus anul trecut a fost acela de a revitaliza activitatea în domeniul inspecţiei sociale, nu din dorinţa de a efectua mai multe controale, ci din grija faţă de acordarea corectă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, a beneficiilor  de asistenţă socială plătite din bugetul de stat, în așa fel încât beneficiile sociale să ajungă doar acolo unde este într-adevăr nevoie. Rezultatele foarte bune ale campaniilor de inspecţie socială au demonstrat că astfel de acţiuni de control şi consiliere sunt absolut necesare şi conduc la o mai mare responsabilizare a celor care beneficiază de alocaţii, indemnizaţii ajutoare şi subvenţii pe linie de asistenţă socială”, a declarat Flaviu Cozuc, directorul AJPIS Alba.
  85% dintre deficienţele unităţilor de învăţământ în ceea ce priveşte asigurarea accesului persoanelor cu handicap au fost remediate 
  În cadrul campaniei privind verificarea accesului persoanelor cu handicap la mediul fizic, informaţional şi comunicaţional, 48 dintre cele 149 de şcoli din judeţul Alba au fost verificate cu privire la modul în care asigură accesul persoanelor cu handicap. Principalele deficienţe identificate în timpul controalelor au fost lipsa rampelor de acces în clădire şi lipsa adaptării grupurilor conform legislaţiei în vigoare privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. În urma monitorizării măsurilor dispuse, 85% din deficienţe s-au remediat, restul urmând a fi finalizate în perioada imediat următoare.
  Recuperare de aproape 380.000 lei în urma controalelor la plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului şi a stimulentului de inserţie
  În cadrul acestei campanii, la nivelul Agenţiei pentru Plăţi şi Inspecţie Socială din judeţul Alba, au fost verificate 613 dosare, prin încrucişarea bazelor de date de la nivelul agenţiei cu bazele de date de la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Alba, Agenţia Judeţeană de Ocuparea Forţelor de Muncă Alba, Casa Judeţeană de Pensii Alba. Ca urmare, au fost descoperite 85 dosare cu suspiciuni confirmate şi s-au emis decizii de recuperare a sumelor încasate necuvenit în cuantum total de 370.176 lei. Din totalul debitului, prin AJPIS Alba s-a recuperat suma de 14.137 lei, restul debitelor fiind transferate la ANAF în vederea recuperării.
  Peste 150.000 lei din ajutoarele sociale au fost încasaţi necuvenit
  66 de primării au fost controlate în cadrul acestei campanii, fiind dispuse măsuri de recalculare a cuantumului de ajutor social în 7 dosare, de suspendare a ajutorului social în 11 dosare, iar în 4 dosare s-a dispus încetarea dreptului pentru ajutor social. Recuperarea sumelor încasate necuvenit, în cuantum de 151.745 lei, a fost dispusă în 62 de dosare.
  Măsură de recuperare a sumelor încasate necuvenit dispusă în 233 de dosare de alocaţii pentru susţinerea familiei
  Au fost controlate 66 de primării, fiind dispusă recalcularea cuantumului alocaţiei în 18 dosare, suspendarea alocaţiei în 54 de dosare şi încetarea acesteia în 11 dosare. 69.612 lei au fost încasaţi necuvenit, fiind dispusă recuperarea acestora în 233 dosare. În ceea ce priveşte acordarea alocaţiei de stat pentru copii, a cărei verificare a făcut obiectul unei alte campanii de inspecţie socială, au fost verificaţi 178 beneficiari, cu suspiciunea de plată după decesul minorului. În urma verificărilor, s-au dispus măsuri de recuperare a plăţilor după deces pentru 9 beneficiari de alocaţie de stat, în cuantum de 12.380 lei. Din totalul debitului constatat de 12.380 lei, prin AJPIS Alba s-au recuperat până în prezent 3.486 lei, iar suma de 6038 lei a fost transferată la ANAF pentru recuperare, restul sumei, în cuantum de 2.856 lei, urmând să fie recuperată prin AJPIS Alba.
  1179 dosare de ajutor pentru încălzirea locuinţei au fost verificate. S-a dispus recuperarea 11.928 lei
  În cadrul acestei campanii, au fost controlate 74 primarii, acţiuni finalizate cu procese verbale de control. Au fost verificate 1.179 dosare, din care 5 dosare cu suspiciunea  ajutoare multiple, 6 dosare cu suspiciunea primării multiple, 714 dosare cu suspiciunea venituri nedeclarate sau venituri declarate eronat, 322 dosare cu suspiciunea CNP inexistent şi 132 dosare cu suspiciunea CNP titular decedat.
  Din totalul dosarelor verificate, 96 dosare au fost identificate cu suspiciune confirmată, cuantumul sumelor încasate necuvenit fiind de 11.928 lei, iar pentru alte 36 dosare de ajutor pentru încălzirea locuinţei cu lemne s-a dispus recalcularea cuantumului subvenţiei.
  33 de beneficiari ai indemnizaţiei lunare de handicap au fost verificaţi
  Din numărul total al dosarelor care au făcut obiectul controlului, 22 dosare s-au aflat sub suspiciunea de plată după deces, 9 dosare cu suspiciunea CNP titular inexistent şi 2 dosare cu suspiciune plaţi în judeţe multiple. În urma verificărilor, s-au confirmat 18 suspiciuni pentru care s-a dispus măsuri de recuperare a plăţilor efectuate de către DGASPC Alba în cuantum de 4192 lei.  În cadrul aceleaşi campanii s-au verificat şi primăriile Cetatea de Baltă, Gîrbova, serviciile publice de asistenţă socială din Sebeş, Lopadea Nouă, Cugir şi Direcţia de Asistenţă Socială Alba Iulia. În urma verificărilor la DAS Alba Iulia a fost identificat un asistent social care a fost plătit după data transferului beneficiarului de indemnizaţie lunară de handicap în judeţul Vîlcea, fiind dispusă recuperarea sumei de 2730 lei.
  Aproape 350.000 lei încasaţi necuvenit din indemnizaţii pentru creşterea copilului
  În cadrul verificărilor realizate prin încrucişarea bazelor de date la nivel naţional, dispuse de Curtea de Conturi, s-au verificat 819 dosare de ajutor social şi alocaţii pentru susţinerea familiei, cu suspiciunea venituri nedeclarate sau declarate eronat. În urma acestor controale, s-a constatat că 299 dosare verificate nu s-au confirmat, iar pentru 520 dosare confirmate s-a dispus recuperarea sumei încasate necuvenit în cuantum de 14.205 lei pentru alocaţia pentru susţinerea familiei şi 66.098 lei pentru ajutorul social.
  În acelaşi context, s-au verificat 356 dosare de indemnizaţii pentru creşterea copilului, cu suspiciunea venituri realizate în perioada acordării indemnizaţiei. 21 dosare sunt cu suspiciunea venituri inexistente, iar alte 80 dosare sunt cu suspiciunea confirmată de venituri  realizate  în perioada acordării indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Pentru suspiciunile confirmate s-a dispus recuperarea sumelor încasate necuvenit în cuantum de 348.934 lei, pentru care s-a emis decizie de recuperare.
  „Pentru anul 2014, ne menţinem obiectivele pe care le-am urmărit şi anul trecut, iar în privinţa campaniilor de inspecţie socială intenţionăm să continuăm acţiunile pe care le-am demarat în anul 2013. Am convingerea că aceste controale sunt extrem de utile şi vin atât în sprijinul cheltuirii corecte a banului public cât şi în deservirea corectă a cetăţenilor. Aş vrea, pe această cale, să îi invit pe cetăţenii judeţului Alba să ne sprijine în activitatea noastră şi să ne semnaleze orice nereguli în ceea ce priveşte plata beneficiilor de asistenţa socială”, a mai precizat directorul AJPIS Alba, Flaviu Cozuc.   

Read more...

Unirea Principatelor române sub Alexandru Ioan Cuza (1859)

  În 1859 se realizeaza Unirea Principatelor române sub Alexandru Ioan Cuza. Într-o dimineaţă - Nicolae Grigorescu îi relatează lui A. Vlahuţă - "ne vine vestea ca s-a ales Cuza domnitor în amândouă capitalele. Am lăsat tot, am pus şaua pe cal, şi fuga la târg. Atunci am vazut eu ce va sa zică bucuria unui popor. Cântece, jocuri, chiote în toate părţile. Îşi ieşeau oamenii în drum cu oala plină cu vin; care cum se întâlneau luau vorba de Cuza, de unire, se îmbrăţişau şi încingeau hora în mijlocul drumului. Şi era un ger de crăpau pietrele. Da' unde mai stă cineva în casă? Am văzut bătrâni care plângeau de bucurie."
  Alexandru Ioan Cuza, înfăptuitorul unirii de la 24 ianuarie 1859 se trăgea dintr-o veche familie de moldoveani, din părţile Fălciului, familie de cluceri, spătari, comişi, ispravnici. Cuza s-a născut la 20 martie 1820. A învăţat pâna în 1831 la Iaşi, unde a avut colegi pe câţiva dintre viitorii săi colaboratori, între ei Vasile Alecsandri. E trimis apoi la Paris, unde işi ia bacalaureatul în litere. S-a întors apoi în ţară şi a intrat în armată. S-a căsătorit în 1844 cu Elena Rosetti. Domnia lui Alexandru Ioan Cuza în timpul evenimentelor din 1848 Cuza a fost în primele rânduri. A luat cuvântul la adunarea de la hotelul "Petersburg" din Iaşi, cerând înfăptuirea unor reforme democratice. Printre fruntaşii adunării arestaţi din ordinul domnitorului Mihai Sturza s-a aflat şi Cuza; a reuşit apoi să scape de sub pază şi să fugă în Transilvania. Cuza are ocazia să participe la Marea Adunare de la Blaj de la 3/15 mai 1848, dupa care se retrage în Bucovina. În timpul domnitorului Grigore Ghica s-a reîntors în ţară şi în perioada pregătirii Unirii indeplinea funcţia de pârcălab de Galaţi. Ca forma de protest faţă de falsificarea alegerilor pentru adunările ad-hoc din Moldova, Cuza şi-a dat demisia din funcţia de pârcălab. Patriot cu idei liberale, nu radicale însa, Cuza a fost acceptat chiar şi de partizanii celor doi Sturza care candidau susţinuţi de conservatori. La 5 ianuarie 1859, el a fost ales cu unanimitatea voturilor deputaţilor prezenţi în Moldova. În drum spre Constantinopol, delegaţia Moldovei s-a oprit şi la Bucureşti influenţând pe reprezentanţii Partidului National din adunarea electivă.
  În ziua de 24 ianuarie 1859, Cuza a fost ales şi domn al Ţării Româneşti. Alegerea sa a produs în întreaga ţară o puternică explozie de entuziasm. Situaţia nou creată în cele două principate urma să facă obiectul discuţiilor Conferinţei Internaţionale de la Paris. Încă din aprilie 1859 Franţa, Rusia, Anglia, Prusia şi Sardinia au recunoscut dubla alegere. Poarta şi Austria au recunoscut în septembrie 1859, dar numai pe timpul domniei lui Cuza.
  Focşanii - oraş prin excelenţă negustoresc - a trait cu intensitate frământările politice de la jumatatea veacului al XIX-lea. La acea epocă, focşanenii au constituit un veritabil puls al arterei Milcovului, semnalând gradul de continua intensificare a dorinţei de unitate a românilor. Despărţit în două - Focşanii Moldovei şi Focşanii Munteni - de un braţ al Milcovului, oraşul întruchipa, în acea vreme, situaţia celor doua ţări vecine şi surori. Desfiinţarea hotarului de la Focşani echivala cu Unirea celor doua Principate şi crea premisele punerii temeliei statului naţional unitar român.
  Entuziasmaţi de victoria obţinută de confraţii unionişti moldoveni, deputaţii munteni din Adunarea Electivă dau votul lor la 24 ianuarie 1859, aceluiasi Alexandru Ioan Cuza, transpunând astfel, în fapt, peste prevederile Convenţiei de la Paris, dorinţa naţiunii române. În ziua de 5 februarie 1859, domnitorul Cuza a fost oaspetele oraşului Focşani. Mii de oameni i-au ieşit în cale în drumul dinspre Mărăşeşti, pe unde venea de la Iaşi. În cinstea Domnitorului, s-au ridicat pe şosea, pe uliţele pe unde trebuia sa treacă şi, în faţa curţii boierilor Dăscălescu, patru arcuri de triumf, impodobite cu verdeaţa şi infăşurate în pânză tricoloră.
  Sute de felinare (850), improvizate în grabă, 150 ceaune şi 650 ulcele de tuci cu smoală, pacură (s-au consumat 30 vedre) şi seu (60 ocale) erau aşezate pe uliţe, pentru a se aprinde şi a lumina feeric oraşul. S-au mai ridicat în oraş, mai multe piramide, acoperite cu frunze de brad şi pe care ardeau lumânări şi felinare. După condica de cheltuieli, municipalitatea a cheltuit 6630 lei şi 32 parale, din care numai pentru artificii 1354 lei şi 20 parale. Mai în toate casele particulare, s-au arborat steaguri, s-au împodobit porţile cu verdeaţă şi la ferestre, toata noaptea au ars lumânările bucuriei obşteşti. "La apariţia Domnului, lumea a isbucnit în urale, două muzici miliare, una din Iaşi şi alta din Bucureşti, precum şi tarafe de lăutari, cântau Hora Unirii şi un imn al vremii 'Timpuri de Marire'. Valuri de flori s-au revărsat în calea Domnului, care s-a scoborât din diligenţă". Ajungând la hotar, unde era al doilea arc de triumf, Domnitorul s-a oprit, şi a chemat la el pe cei doi soldaţi care făceau de straja la hotar: un moldovean şi un muntean. Le-a spus ca sunt fraţi şi i-a pus să se îmbrăţişeze. Apoi a dat poruncă ca fiecare să meargă la cazarma lui şi să comunice comandirilor că de azi înainte şi pe vecii vecilor, Domnitorul Principatelor Unite, a ridicat gărzile de la hotarul dintre români, de la Focşani. De aici, însoţit de notabilitaţile oraşului şi de mulţimea de oameni, Cuza a mers până în centrul oraşului, unde au jucat cu toţii Hora Unirii. Noaptea, Domnitorul a fost găzduit de boierii Dăscăleşti, unde a doua zi a primit în audienţă multă lume, se zice şi pe Moş Ion Roată.
  La 11 decembrie 1861 a fost dată de domnitor proclamaţia prin care făcea cunoscut întregii naţiuni ca: "Unirea este îndeplinită. Naţionalitatea Română este întemeiată. Acest fapt mareţ, dorit la generaţiunile trecute, aclamat de Corpurile Legiuitoare, chemat cu căldura de noi, s-a recunoscut de Înalta Poartă, de Puterile garante şi s-a înscris în datinile Naţiunilor. Dumnezeul părinţilor noştri a fost cu ţara, a fost cu noi. El a întărit silinţele noastre prin înţelepciunea poporului şi a condus Naţiunea către un falnic viitor. În zilele de 5 si 24 Ianuarie aţi depus toată a voastră încredere în Alesul naţiei, aţi întrunit speranţele voastre într-un singur Domn. Alesul vostru va da astazi o singură Românie. Vă iubiţi Patria, veţi şti a o întări. Să trăiască România!"
Sursa: istoria.md

Read more...

Semnificaţii istorice pentru ziua de 24 ianuarie

În 1859, Adunarea Electivă a Ţării Româneşti s-a pronunţat pentru alegerea ca domn a lui Alexandru Ioan Cuza, realizând astfel unirea Ţării Româneşti cu Moldova. Conferinţa puterilor garante de la Paris (26 martie-25 august 1859) a recunoscut dubla alegere a lui Cuza ca domn al celor două Principate. Pe 4 decembrie 1861 Poarta recunoaşte unirea pe durata domniei lui Cuza.

1458 - Matei Corvin este ales rege al Ungariei.

1712 - S-a născut Frederic al II-lea, supranumit "cel Mare", rege al Prusiei, din dinastia Hohenzolern (1740-1786);

1732 - S-a născut scriitorul şi dramaturgul Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais, autorul unor texte de teatru, dintre care două s-au bucurat de o mare popularitate: "Bărbierul din Sevilla" şi "Nunta lui Figaro".

1849 - S-a născut Badea Cârţan, ţăran român, celebru pentru călătoria sa pe jos până la Roma pentru a vedea Columna lui Traian şi alte mărturii despre originea latină a poporului român. (m.7 august 1911)

1889 - S-a născut scriitorul Victor Eftimiu ("Înşir'te, mărgărite") (m. 27 noiembrie 1972)

1905 - S-a născut actorul Grigore Vasiliu Birlic. A avut o îndelungată şi prestigioasă carieră teatrală în registrul comic (m. 14 februarie 1970)

1905 - A încetat din viaţă publicistul şi omul politic Nicolae Ionescu, membru fondator al Societăţii Academice Române şi vicepreşedinte al Academiei Române (n. 1820)

1906 - S-a născut sculptorul Boris Caragea, membru corespondent al Academiei Române (m. 8 august 1982)

1920 - A încetat din viaţă pictorul Amedeo Modigliani.

1921 - S-a născut regizoarea Sorana Coroamă - Stanca, creatoare a numeroase spectacole la Iaşi, Bucureşti, Cluj, precum şi la Televiziunea Română (d. 2007)

1932 - S-a născut actorul Silviu Stănculescu, (m. 22-23 octombrie 1998)

1965 - A încetat din viaţă Winston Churchill, prim-ministru al Marii Britanii, scriitor, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1953 (n. 30 noiembrie 1874).

1986 - A încetat din viaţă regizorul Vicente Minelli.

1990 - Ion Raţiu, preşedintele fondator al Uniunii Mondiale a Românilor Liberi (UMRL), a revenit în România după 50 de ani de exil.

2006 - A încetat din viaţă istoricul ieşean Gheorghe Platon, membru titular al Academiei Române. A colaborat la ("Domeniul feudal în Moldova în preajma Revoluţiei de la 1848", "Lupta românilor pentru unitate naţională. Ecouri în presa europeană", "Cum s-a înfăptuit România modernă. O perspectivă asupra strategiei dezvoltării" (în colab.), "Unirea Principatelor Române", "De la formarea naţiunii la Unirea cea Mare. Studii de istorie modernă" (6 volume) şi a colaborat la "Tratatul de Istorie a Românilor". (n. 26 februarie 1926)

2006 - A încetat din viaţă scriitoarea Marta Cozmin (Pop), autoare de literatură pentru copii şi dramaturg ("Croitorul de poveşti", "Teatrul a murit. Trăiască teatrul")

2006 - A încetat din viaţă actorul Chris Penn, fratele mai mic al celebrului Sean Penn ("Mullholland Falls", "Poliţişti fără maniere", "Afacere de familie").

2010  - A murit regizorul de teatru şi film Horea Popescu, cunoscut pentru pelicule devenite clasice precum "Cuibul de viespi" şi "Moartea unui artist"

În lumea muzicii:

1941 - s-a nascut Neil Diamond.

1949 - s-a nascut John Belushi - actor/cantaret - The Blues Brothers. A murit in 5 martie
1982 in urma unei supradoze.

1974 - s-a nascut Christopher River Hesse - tobe - Hoobastank.
1958 - Elvis Presley intra pe locul 1 in topul Angliei cu piesa "Jailhouse Rock". A devenit primul single din istorie ce a intrat direct pe primul loc.

1958 - The Quarry Men concerteaza in Londra in Cavern Club. Trei ani mai tarziu revin pentru un nou concert, insa numele trupei fusese modificat in The Beatles.

1962 - Beatles semneaza un contract de management cu Brian Epstein. Brian ii obliga sa renunte la hainele de piele si sa se imbrace in costume.

1969 - Jethro Tull concerteaza pentru prima oara in America.

1969 - The Doors concerteaza la Madison Suare Garden. Au fost platiti cu 50.000 de dolari, una dintre cele mai mari sume oferite unui artist in acel an.

1976 - Bob Dylan a intrat pe locul 1 in topul din Statele Unite cu albumul "Desire". Ramane pe locul 1 timp de cinci saptamani.

1992 - Nirvana canta pentru prima oara in Australia, in Phoenician Club din Sydney.

1995 - Van Halen lanseaza albumul Balance. Ultimul disc alaturi de Sammy Hagar.

1998 - Oasis intra pe locul 1 in Anglia cu single-ul 'All Around The World'. Aceasta este cea mai lunga piesa ce a ajuns pelocul 1 in Marea Britanie, avand 9 minute si 38 de secunde.

2000 - Crosby, Stills, Nash and Young concerteaza impreuna dupa mai bine de 25 de ani.

Sărbători:


-Cuv. Xenia; Sf. Mc. Vavila, Timotei si Agapie (calendar creștin-ortodox)

-Sf. Francisc de Sales, episcop și învățător al Bisericii (calendar romano-catolic)

-Sf. Xenia; Sf. Francisc de Sales (calendar greco-catolic)

Sursa: mediafax.ro; rockfm.ro; wikipedia,org.

-România: Ziua Academiei de Poliție

Read more...

Horoscopul zilei de vineri, 24 ianuarie 2014

BERBEC - Daca apelezi la lege, daca faci totul ca la carte fara a te abate de la regulile impuse de cei mai puternici, totul va iesi perfect. Nu incerca sa te fofilezi printre conditii si regulamente, pentru ca nu va merge. Orice abatere de la norma corecta poate atrage sanctiuni si mustrari, si nu vrea nimeni asta, ca atare fa totul asa cum ti se spune, si atunci si rezultatele vor fi excelente. De data aceasta nu ai nicio putere in fata celor care reprezinta autoritatea, deci fa mai bine asa cum ti se spune. De fapt, e mai sigur asa decat sa incerci sa ocolesti regulile si apoi sa nu mai stii cum sa repari consecintele propriilor tale abateri.
TAUR - Nu te crampona de banalul hop care apare azi pe neasteptate, pentru ca, dupa ce va trece, ai sa razi de cat de usor a fost! Nimic nu e atat de grav pe cat pare la prima vedere, de aceea e bine sa lasi un pic lucrurile sa se aseze, sa depasesti socul initial, pentru ca imediat vor incepe sa apara si solutiile de iesire din impas. Nu e un capat de drum, asa cum ai fi tentat sa spui la prima impresie, deci nu lua decizii acum. Peste o ora, doua, ai sa descoperi ca aveai ceva de invatat din acest moment critic si ca detii toate resursele pentru a-l depasi, pentru a-l rezolva si apoi chiar a multumi destinului ca ti l-a adus in cale ca o noua lectie folositoare de viata!
GEMENI - Daca vii acasa cu inima plina de temeri si indoieli, tensionezi atmosfera familiala care ar fi trebuit sa te ajute sa te eliberezi de balastul emotional acumulat pe parcursul zilei. Ii impovarezi pe cei dragi cu grijile tale, si nici nu-i lasi sa te ajute. Fa un efort sa lasi toate problemele la usa atunci cand te intorci acasa dupa o zi dificila, pentru ca cei dragi nu merita sa primeasca pe umerii lor toate greutatile cu care te-ai incarcat peste zi. Dimpotriva, discutiile pe care le porti cu ceilalti membri ai familiei merita sa fie luminoase, optimiste, ajutandu-va reciproc sa uitati de problemele zilei.
RAC - Esti captiv intr-o zona cam sumbra din care, momentan, nu vezi nicio iesire. Vorbeste cu cineva drag despre problemele tale, pentru ca sustinerea sa va avea efecte miraculoase asupra ta si te va ajuta sa iesi din impas. Vei vedea ca, datorita suportului primit cu caldura si prietenie de la cei care te inconjoara, nimic nu ti se va mai parea la fel de dificil, ci vei incepe sa intrezaresti deja zorii unei etape mult mai bune. Singur, ti-ar fi mai greu, dar in astfel de momente poti aprecia la justa valoare ajutorul sincer si neconditionat al celor care tin la tine. Lasa-te ajutat de ei, iti vor binele!
LEU - Nu te mai gandi daca sansa de iubire care se iveste acum in calea ta e binevenita, daca merita sa te implici, daca va duce undeva. E o ocazie care merita valorificata, fara a pune atatea intrebari daca e momentul potrivit, daca e persoana care merita atentie, daca tu ai timp de iubire. Las-o sa intre in viata ta, fara atatea planificari rationale, pentru ca iubirea nu poate fi programata. Vei vedea tu, dupa aceea, daca e ceea ce doreai sau nu, dar deocamdata e bine sa te lasi purtat de val. Iubirea poate deveni, pentru o vreme, sursa ta principala de energie.
FECIOARA - Poti vedea in ochii celor care te inconjoara tot felul de semne de apreciere si de prietenie care ar trebui sa-ti schimbe parerea despre tine. Nu-ti mai cauta atatea defecte, apreciaza-te mai mult pe tine insuti, pentru ca, iata, ceilalti te lauda mai mult decat o faci tu cu tine! Lasa la o parte auto-ironia, auto-critica, judecatile personale atat de severe, pentru ca nu le meriti. Priveste-te prin ochii celor din jur care nu te vad in cele mai mici amanunte, asa cum o faci tu, ci ei observa doar ceea ce se vede la suprafata si e de ajuns pentru a te aprecia.
BALANTA - Colaborezi foarte bine cu un grup mai larg de persoane, dar roadele excelente ale acestei colaborari sunt legate de stimulentele pe care le aduce fiecare in acest colectiv. Va apreciati unii pe altii, va incurajati sa va exprimati parerile deschis si sincer, va laudati reciproc pentru fiecare interventie, si intr-o atmosfera atat de cooperanta, totul va evolua mult mai bine. Daca ar incepe sa apara invidiile, criticile si barfele pe la spate, fii sigur ca s-ar duce toate de rapa, or, intr-o atmosfera atat de buna, apar imediat si satisfactiile. Pastreaza acest tonus bun cat mai mult timp in orice relatie de parteneriat profesional.
SCORPION - Ai invatat multe dintr-un moment al vietii care e deja o amintire. Trecutul nu e deloc o frana pentru ceea ce vrei sa faci de acum inainte, ci dimpotriva: a linia de start pentru o cale complet noua mult mai promitatoare. Nu inseamna ca ai uitat ce s-a intamplat pana aici, dar ai inteles ce era de inteles din lectiile primite si de acum inainte pui in practica acele concluzii pe care le-ai extras din experientele traite. Iarta-ti propriile greseli si fa in asa fel incat sa nu le repeti, ci sa aplici ceea ce ai descoperit prin ele.
SAGETATOR - Primesti tot felul de semnale de la vocea ta interioara care te asigura ca ceea ce doresti sa realizezi e bun, e intelept, e oportun in momentul de fata. Nu te mai indoi atat cu privire la actiunile incepute, ci mergi mai departe, fara o programare prea detaliata sau indepartata. Uneori ajunge doar sa faci primul pas si imediat va aparea si urmatorul, deci asta trebuie sa faci acum: sa ai curajul sa mai urci o treapta, curios cu privire la ce urmeaza. Ai incredere in propria ta intuitie, pentru ca te va ghida mereu pe drumul pe care ai pornit.
CAPRICORN - Ai avut incredere in alegerea facuta cu ceva timp in urma si iata ca incep sa se vada primele rezultate bune. Ai fost sustinut si de altii care au crezut in tine, te-au ajutat sa mergi mai departe, te-au incurajat sa continui si acum sarbatoresti alaturi de ei reusita. Esti recunoscator celor care au contribuit chiar si cu o vorba la succesul tau de acum si le-o arati cu sinceritate si bucurie, recunoscand astfel ca nu ai fi ajuns aici daca ei nu te-ar fi impins de la spate si nu si-ar fi aratat permanent increderea in tine. Datorita lor, ai reusit!
VARSATOR - Te afli intr-un mediu impovarat de griji, or tu nu esti deloc asa, ca atare ar fi bine sa evadezi cat mai repede din acel loc, ca sa nu te influenteze si pe tine. Unii nu vorbesc decat de probleme, de lipsuri, de nereusite, pe cand tu ai multe lucruri bune si inaltatoare de facut si ar merita sa te concentrezi asupra lor! Esti deschis la nou, pe cand cei care iti tin companie sunt blocati in propriile lor amintiri urate, in stramta lor lume apasatoare, in care tu nu te simti deloc bine. Cu cat iesi mai repede de sub influenta acestui mediu negativ, cu atat mai bine pentru tine. Du-te unde vezi cu ochii decat sa mai ramai o clipa printre astfel de oameni tristi si pesimisti!
PESTI - Privind inapoi, la etapele parcurse in ultima perioada, esti multumit de rezultate si ai speranta ca se poate si mai bine de atat. Bravo, ai lasat la o parte binecunoscuta ta atitudine tematoare si vezi ca esti capabil de succese care pot deveni punctul de plecare spre etapele urmatoare. Ai sperante mari cu privire la sensul spre care te indrepti, pentru ca ai vazut cu ochii tai ca visele tale se pot materializa, dovada stand o serie de evenimente frumoase din ultima perioada pe care le poti considera scop atins si vis implinit. Vezi ca se poate, deci hai, curaj spre ceva si mai sus, si mai inalt, si mai greu, pentru ca totul merge bine!

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686