Items filtered by date: Thursday, 16 January 2014 - Like - stiri Alba Iulia

Un tânăr din Ciuruleasa a furat dintr-o locuinţă 1.400 de lei. Aflaţi ce vă recomandă poliţiştii pentru a evita asemenea situaţii

  Poliţiştii Postului de Poliţie Ciuruleasa l-au identificat în cursul zilei de marţi, 14 ianuarie, pe principalul suspect de comiterea unui furt din locuinţă.
  În urma cercetărilor efectuate de poliţişti a rezultat că în dimineaţa zilei de 12.12.2013, M.N.N., de 26 de ani, din comuna Ciuruleasa, a pătruns în locuinţa unui cetăţean din comună, profitând de faptul că victima a lăsat uşa neasigurată în timp ce se afla la animalele din gospodărie iar dintr-o încăpere a sustras suma de 1.400 de lei.
  Poliţiştii au reuşit să recupereze integral prejudiciul care a fost restituit victimei iar pe numele suspectului au întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul comiterii infracțiunii de furt.

Pentru a evita furturile din locuinţe, poliţia vă recomandă :

-    Nu primiţi în casă persoane necunoscute care oferă spre vânzare diverse bunuri!
-    Nu  lăsaţi uşa descuiată nici pe timpul zilei, nici pe timpul nopţii, chiar dacă vă aflaţi la domiciliu!
-    Când plecaţi de acasă, încuiaţi uşile şi ferestrele! Asiguraţi anexele!
-    Nu daţi informaţii despre sumele de bani sau bunurile de valoare pe care le deţineţi!

Read more...

Si-a luat adio de la colegi! Serban Huidu a luat o decizie-soc dupa 11 ani la Kiss FM

  • Published in Monden

  Dupa 11 ani la Kiss FM, Serban Huidu a decis sa-si incheie parteneriatul cu acest post de radio. Mai exact, Serban, incercat in ultimii ani de multe greutati, si-a dat demisia.
  Contactat telefonic de fostul coleg al lui Serban, Mihai Gainusa ne-a declarat ca nu doreste sa comenteze acest subiect. Deocamdata nu se stie ce este in spatele deciziei luate de “carcotas”.
  In aceasta dupa-amiaza, el si-a luat adio de la colegi printr-un mail emotionant. El le-a multumit tuturor ca l-au primit si l-au potentat in marea "familie" de la radio. Sa iubiti radioul in continuare, le-a mai transmis el.
  Huidu a pornit in radio de la zero, iar in decursul anilor a avut o ascensiune fulminanta. El a ajuns sa fie chiar director la postul unde lucra. Conform unui interviu acordat wall-street.ro, realizatorul de radio si televiziune Serban Huidu era director de programe la Kiss Fm, fiind implicat si in dezvoltarea unor produse media precum Kiss FM, Rock Fm sau Magic FM.
  Pentru el radioul era totul, iar asta se vede si din prezentarile pe care le are la proiectele unde a colaborat.
  Putem deduce ca pentru Serban aceasta decizie a fost una extrem de greu de luat. “Pasiunea pentru mass-media si-a descoperit-o inca din timpul facultatii, atunci cand s-a angajat la un post de radio bucurestean unde, timp de sase luni, a lucrat gratis, invatand cum sta treaba cu butoanele, castile si microfonul. Acolo i s-a spus pentru prima oara ca ar fi “carcotas””, se arata pe site-ul emisiunii pe care el a creat-o.
  Debutul in FM a fost in 1995, iar in 1997 Serban pune bazele emisiunii care l-a facut celebru, “Cronica Carcotasilor”. Initial emisiunea a fost difuzata de Radio 21, iar din 2003 el si colegul sau Mihai Gainusa s-au mutat la Kiss FM. De asemenea, in 2000 Cronica a ajuns si pe micile ecrane.
Sursa:www.cancan.ro

Read more...

Luni, 20 ianuarie, începe sesiunea de iarnă a examenelor pentru studenţii albaiulieni

  Studenţii de la universitatea albaiuliană vor intra de luni în febra examenelor. Peste 4.000 de studenţi vor avea de susţinut examenele programate în sesiunea de iarnă, care va începe pe data de 20 ianuarie.
  Astfel, conform structurii anului universitar, în perioada 20 ianuarie- 16 februarie, studenţii din anii I, II, III, IV, precum şi masteranzii din anii I şi III, zi şi I.D. vor susţine examenele la disciplinele programate.
  Vă prezentăm calendarul sesiunii de examene:
Licenţă anii I, II, III, IV
Master anii I – II
20.01.14 – 26.01.14 Sesiune de restanţe pentru absolvenţi
20.01.14 – 16.02.14 Sesiune de examene, zi, I.D.(1)
17.02.14 – 23.02.14 Examen licenţă/disertaţie(2)
17.02.14 – 23.02.14 Vacanţa intersemestrială(3)
Licenţă anul IV Drept
20.01.14 – 16.02.14 Sesiune de examene
17.02.14 – 23.02.14 Vacanţa intersemestrială
Licenţă an I Educaţie fizică şi sportivă
20.01.14 – 26.01.14 Stagiu de pregătire practică – Schi
27.01.14 – 16.02.14 Sesiune de examene
17.02.14 – 23.02.14 Vacanţa intersemestrială
Semestrul II – conform planului de învăţământ şi structurii afişate la sediul fiecărei facultăţi
Sesiune examene de licenţă/disertaţie 23.06.14 – 31.07.14
Sesiune de restanţe şi mărire de notă 01.09.14 – 14.09.14
(1) – Pentru Facultatea de Ştiinţe – Sesiune de examene: 20.01.14 – 09.02.14
(2) – Pentru Facultatea de Ştiinţe – Examen de licenţă/disertaţie: 10.02.2014 – 16.04.2014
(3) – Pentru Facultatea de Ştiinţe – Vacanţa intersemestrială: 10.02.2014 – 16.04.2014

Read more...

Persoanele fizice cu venituri din activitati independente trebuie sa isi declare baza de calcul pentru CAS pana la 31 ianuarie

  De mai bine de un an de zile, contributiile sociale obligatorii datorate de persoanele fizice sunt colectate de Fisc. Pentru contribuabili, acest lucru inseamna o noua procedura de declarare a veniturilor pe baza carora autoritatile fiscale stabilesc suma pe care ei o datoreaza la sistemul public de pensii si un nou formular de completat. Anul acesta, declaratia in cauza se depune pana in ultima zi a lunii ianuarie.   

  Persoanele care obtin venituri din activitati independente datoreaza la sistemul de pensii o contributie de 31,3% din venitul declarat, adica venitul pentru care doresc sa se asigure. Trebuie sa stiti ca, potrivit reglementarilor, acest venit nu poate fi nu poate fi mai mic de 804 lei (adica 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat - 2298 lei), dar nici mai mare de 11.490 lei (echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat).
  Declararea veniturilor care reprezinta baza lunara de calcul a contributiilor sociale se realizeaza prin depunerea la organul fiscal de domiciliu a unei declaratii privind venitul asigurat la sistemul public de pensii, formularul 600, introdus prin Ordinul ANAF nr. 874/2012.
Formularul pentru declararea bazei de calcul a CAS trebuie depus de:
•    intreprinzatorul titular al unei intreprinderi individuale;
•    membrul unei intreprinderi familiale;
•    persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice;
•    persoana care realizeaza venituri din profesii libere;
•    persoana care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala la care impozitul pe venit se determina pe baza datelor din evidenta contabila in partida simpla;
Atentie! Oricare dintre persoanele mentionate anterior nu trebuie sa depuna Declaratia privind venitul asigurat la sistemul public de pensii pentru ca nu mai datoreaza contributii la pensii daca:
•    obtine si venituri salariale sau indemnizatii de somaj sau
•    beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii.
Cum si unde se depune formularul

  Declaratia 600 se depune, pe suport hartie, direct la registratura organului fiscal sau la oficiul postal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire. Organul fiscal competent la care trebuie depusa declaratia este organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla adresa de domiciliu a contribuabilului sau adresa unde acesta locuieste efectiv, in cazul in care difera de cea de domiciliu.
  De asemenea, formularul se poate depune online de catre contribubilii care au un certificat digital calificat de semnatura electronica.
  Declaratia 600 se va depune anual pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale.
  In cazul contribuabililor care incep o activitate in cursul anului fiscal, declaratia privind venitul asigurat la sistemul public de pensii se va depune in termen de 15 zile de la inceperea activitatii.
  In baza declaratiei 600 depusa, organul fiscal emite decizia de impunere in care stabileste contributia sociala anual datorata si termenele de plata.
  Contributia la pensii se plateste trimestrial, in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.

Cine nu datoreaza contributii la pensii

  Potrivit reglementarilor legale, exista si cateva categorii de PFA care nu datoreaza contributia la pensii, si anume:
•    Contribuabilii al caror venit net anual, obtinut in anul fiscal precedent, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat (35% x 2298 = 804 lei)
•    Persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii ca urmare a obtinerii de venituri salariale sau indemnizatii somaj
•    Persoanele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii.
•    Persoanele care nu sunt integrate in sistemul public de pensii, ele achitand contributii catre sisteme profesionale proprii de pensii - cum ar fi avocatii sau personalul clerical.
Cum calculeaza Fiscul contributiile la pensii datorate de persoanele fizice
  Ordinul ANAF nr. 1176/2012, nepublicat in Monitorul Oficial si obtinut in exclusivitate de AvocatNet.ro anul trecut, precizeaza ca declaratiile privind venitul asigurat in sistemul public de pensii depuse de contribuabili se prelucreaza cu ajutorul unei aplicatii informatice, fiind efectuate verificari de coerenta a datelor declarate de contribuabili referitoare la datele de identificare declarate, precum si la incadrarea venitului baza de calcul intre limitele prevazute de lege (804 lei - 11.490 lei).
  Declaratiile privind venitul asigurat la sistemul public de pensii se prelucreaza de catre organele fiscale pe masura primirii. Mai exact, declaratiile depuse anual, pana la termenul de 31 ianuarie, se prelucreaza in termen de 10 zile lucratoare de la data depunerii acestora, in timp ce termenul este de numai doua zile lucratoare pentru declaratiile depuse de contribuabilii care incep in cursul anului o activitate.

Corectia bazei de calcul

  Potrivit prevederilor din Ordinul nr. 1176/2012, in cazul in care venitul declarat nu se incdreaza in limitele prevazute de lege, corectarea bazei lunare de calcul a CAS se face din oficiu prin intocmirea unui referat, care trebuie sa contina obligatoriu sumele avute in vedere la emiterea deciziilor de impunere.
  Daca venitul declarat este mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat (2.117 lei), organul fiscal stabileste venitul baza de calcul la plafonul minim prevazut de lege, precizeaza actul normativ al ANAF. In schimb, daca venitul declarat este mai mare decat echivalentul a de 5 ori acest castig (10.585 lei), organul fiscal stabileste venitul baza de calcul la plafonul maxim prevazut de lege.
  Ulterior, dupa intocmirea referatului si aprobarea lui de catre conducatorul unitatii fiscale, organele fiscale emit o notificare catre contribuabil, prin care acesta este informat de corectarea venitului baza de calcul.

In cat timp se emit deciziile de impunere

  In baza declaratiei 600 depusa de contribuabili, organul fiscal emite decizia de impunere in care stabileste CAS anual datorata si termenele de plata.
  Ordinul ANAF citat stabileste ca deciziile de impunere se emit in termen de 10 zile de la depunerea declaratiilor, in cazul acelor formulare depuse anuale pana la termenul de 31 ianuarie.
  Pentru cei care incep in cursul anului o activitate din cele prevazute la art. 296^21 alin a) – e) din Codul fiscal, emiterea deciziei de impunere se face in doua zile lucratoare de la data depunerii declaratiei 600, iar pentru cei care incep una dintre aceste activitati dupa 1 decembrie, emiterea deciziei de impunere se face chiar in ziua depunerii declaratiei.

Cum se calculeaza CAS

  Potrivit Ordinului ANAF nr. 1176/2012, pentru stabilirea obligatiei lunare privind CAS se aplica acea cota de CAS corespunzatoare conditiilor normale de munca (31,3%) la venitul baza de calcul declarat in formularul 600 sau, daca este cazul, la venitul corectat de organele fiscale.
  "Pentru stabilirea obligatiei trimestriale de plata privind contributia de asigurari sociale, compartimentul de specialitate insumeaza obligatiile lunare privind contributia de asigurari sociale aferente unui trimestru calendaristic", se mai arata in actul normativ emis de ANAF. (Compartimentul de specialitate este structura cu atributii privind administrarea impozitului pe venit din cadrul organului fiscal in a carui raza teritoriala se afla adresa de domiciliu a contribuabilului sau adresa unde acesta locuieste efectiv, in cazul in care difera de cea de domiciliu).
  Decizia de impunere privind obligatiile de plata cu titlu de CAS se emite in doua exemplare , dintre care unul este comunicat contribuabilului.
  Ordinul ANAF mai precizeaza ca documentele primite de la contribuabil, precum si cele emise de organele fiscale pentru aplicarea procedurii de stabilire a CAS se arhiveaza la dosarul fiscal al contribuabilului.
Sursa: avocatnet.ro

Read more...

Cum sa evitam mahmureala!

  Dureri de cap, deshidratare si o stare generala de slabire. Toate acestea sunt simptome ale mahmurelii, atunci cand ai exagerat cu bautura. Ca sa iti revii mai repede si mahmureala sa nu iti mai dea atatea batai de cap, reginele.ro iti ofera cateva sfaturi despre cum ar trebui sa bei. Evita mahmureala prin cateva trucuri simple!
  Mananca inainte. Este foarte bine sa mananci inainte de a bea, deoarece in acest fel organismul tau va fi mult mai rezistent in fata bauturii. Daca bei pe stomacul gol exista sanse mult mai mari sa ti se faca rau si sa abandonezi mult mai repede petrecerea.
Daca totusi nu ai scapat de mahmureala de a doua zi, primul lucru pe care ar trebui sa faci atunci cand te trezesti este sa mananci. Chiar daca asta inseamna sa te fortezi, incearca sa mananci ceva inca de la prima ora pentru a-ti reveni mai repede.
   Medicamente. Cercetatorii au dezvoltat o pastila care te scapa de mahmureala, insa aceasta nu este scoasa inca pe piata. Pana atunci ai putea sa limitezi durerile de cap de a doua zi cu ajutorul unui paracetamol sau a unei aspirine inainte de culcare.
  Cafea. Inca o modalitate de a scapa de mahmureala este sa bei cafea de dimineata. Specialistii spun ca asta te ajuta sa ai mai multa energie, iti creste apetitul si te face sa iti revii mai repede.
  Apa. Alcoolul deshidrateaza foarte mult organismul, de aceea este bine sa stam mereu hidratati. Pe langa paharul cu bautura alcoolica, ar fi bine sa ai si o sticla de apa plata, din care sa mai bei, din cand in cand.
Daca stii ca te asteapta o noapte de distractie, atunci incepe sa bei apa inca de acasa, pentru a te pregati. Nu uita sa te hidratezi si dimineata, atunci cand te trezesti. Vei observa ca alcoolul nu va mai avea acelasi efect devastator asupra ta ca de obicei.
  Miscare. Pentru a elimina toxinele si alcoolul din corp este indicata miscarea. Asta nu inseamna ca trebuie sa te duci la sala si sa obosesti, este de ajuns sa faci cateva exercitii usoare in casa. Sau sa iesi la o plimbare prin parc. Aerul curat si proaspat de afara ajuta si el in cazul mahmurelii (reginele.ro).

Read more...

Anunţ important făcut de Microsoft în legătură cu Windows XP

  Microsoft va continua să ofere actualizări de securitate pentru sistemul de operare Windows XP până în luna iulie a anului viitor, deşi anterior anunţase că nu va mai oferi niciun fel de suport pentru sistemul de operare vechi de 12 ani.
  Suportul pentru sistemul de operare Windows XP va înceta din luna aprilie a acestui an, însă Microsoft va continua să ofere actualizări de securitate încă un an şi jumătate, până în luna iulie a anului viitor.
  Pentru consumatori acest lucru înseamnă că Microsoft Security Essentials va continua să se actualizeze, iar PC-ul lor va fi protejat de ameninţările informatice. Actualizări vor continua să  primească şi soluţiile System Center Endpoint Protection, Forefront Client Security, Forefront Endpoint Protection, şi Windows Intune, care se adresează clienţilor enterprise.
  Microsoft se află într-o situaţie complicată. Pe de o parte încearcă să îi împingă pe utilizatori către sistemele de operare noi precum Windows 8 şi 8.1, iar acest lucru îl face prin stoparea suportului pentru XP, însă, pe de altă parte, milioane de utilizatori încă folosesc Windows XP, iar dacă nu ar mai oferi actualizări de securitate, i-ar lasa pe aceştia vulnerabili în faţa cybercriminalilor şi ar provoca mai mult rău decât bine.
Sursa: capital.ro

Read more...

Beneficiarii privați ai PNDR vor avea diminuate penalitățile pentru întârzieri de la 2 la 0,5% din valoarea sprijinului financiar

  Programul Național de Dezvoltare Rurală pentru România, atât cel din perioada 2007 – 2013, cât și cel puțin începutul celui din intervalul 2014 – 2020 au fost și vor fi marcate de criza economică care încă își face simțită prezența și în această perioadă .
  În mod cert, Guvernul României a stabilit în programul de guvernare ca prioritate strategică absorbția fondurilor europene pentru perioada 2014 – 2020. Ca urmare a acestui obiectiv major și pentru a nu mai provoca greutăți financiare beneficiarilor de fonduri europene care se confruntă, așa cum bine se cunoaște, cu probleme grave financiare sau bancare, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a emis Ordinul nr. 72 din15 iaunuarie 2014. Acesta prevede diminuarea penalităților contractuale de la 2 la 0,5% din valoarea sprijinului financiar pentru beneficiarii privați ai PNDR care solicită prelungirea termenelor de implementare ale proiectelor.
  ”Acest lucru va avea un efect pozitiv asupra activității beneficiarilor noștri și, astfel, se vor salva multe proiecte de investiții aflate în derulare. Această decizie vine să completeze o altă măsură justă și necesară care a fost luată în luna iunie 2013 și prin care beneficiarilor publici ai PNDR le-a fost diminuat cuantumul penalităților de la 2 la 0,1% din valoarea sprijinului financiar.
  Și în viitorul Program 2014 – 2020 suntem hotărâți să îmbunătățim și să simplificăm, atât cât se poate de mult și cât ne va permite legislația națională și europeană, activitatea de implementare a fondurilor europene, să susținem efectiv beneficiarii și nu în ultimul rând, să oferim soluții benefice pentru absorbția în condiții optime a fondurilor europene,” a declarat Nicolae POPA, director general adjunct al APDRP.

Read more...

Prima victorie europeană: Piestanske Cajky-CSU Alba Iulia 62-68

  • Published in Sport

  Victorie la prima confruntare europeană din 2014 pentru CSU Alba Iulia. Echipa universitară a trecut miercuri, 15 ianuarie 2014, în deplasare, în Slovacia, de Piestanske Cajky, scor 68-62 (13-18, 14-7, 25-11, 16-26), într-o partidă care a contat pentru etapa a VI-a a Ligii Europei Centrale la baschet feminin. Marcate probabil încă de înfrângerea de la sfârșitul săptămânii trecute de la Arad, care a dus la eliminarea din Cupa României, sportivele antrenate de Mirosav Popov nu au făcut o partidă foarte bună, însă au reușit să câștige în final la o diferență de 6 puncte.
  Universitarele au început rău meciul fiind conduse în permanență în primul sfert, încheiat cu scorul de 18-13 pentru gazdele de la Piestanske Cajky. Fetele lui Popov și-au revenit apoi și au reușit să recupereze, ba mai mult chiar să intre la pauza mare în avantaj de 2 puncte. După pauză baschetbalistele din Alba Iulia au intrat montate, iar sfertul al treilea a fost unul bun și cel care le-a adus practic victoria, fiind câștigat la o diferență de 14 puncte. Chiar dacă au avut o tresărire de orgoliu în ultima pătrime, slovacele nu au reușit să recupereze decât 10 din cele 16 puncte care le despărțeau de CSU, iar în final scorul a arătat 68-62 pentru formația oaspete.
  În urma acestei victorii, CSU Alba Iulia rămâne pe poziția a doua în CEWL, cu 3 partide câștigate și 2 înfrângeri, în timp ce Piestanske Cajky ocupă locul 4 cu două succese și trei dispute pierdute. În cealaltă partidă din etapa a VI-a a Ligii Europei Centrale, austriecele de la Flying Foxes Viena au dispus în deplasare cu scorul de 78-61 de Valosun Brno din Cehia.
  Statistică partidă CSU Alba Iulia: Tiffany Brown - 24 de puncte, 3 recuperări și o pasă decisivă, Sasa Cadjo - 17 puncte, 4 recuperări și 4 pase decisive, Chastity Reed - 8 puncte, 6 recuperări și 2 pase decisive, Khadijah Whittington - 4 puncte, 7 recuperări și 3 pase decisive, Breanna Salley - 4 puncte, 2 recuperări și o pasă decisivă, Alexandra Uiuiu - 4 puncte și 2 recuperări, Larisa Toma - 3 puncte și o recuperare, Annemarie Părău - 2 puncte, 2 recuperări și 3 pase decisive, Marina Mandic - 2 puncte și o recuperare și Ildiko Nagy - 4 recuperări (CSU Alba Iulia).

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686