Gazele intestinale, o problemă majoră pentru astronauți

NASA/Bill Ingalls NASA/Bill Ingalls

Dacă pentru oamenii de pe pământ, eliminarea gazelor nu reprezintă o problemă, în schimb, situația se complică pentru cei care trăiesc în spațiul cosmic. Aceștia trebuie să ia măsuri de precauție pentru a le evacua. Astfel, hidrogenul și metanul sunt gaze dintre cele mai inflamabile, iar un incendiu izbucnit într-un spațiu mic, sub presiune, așa cum sunt cabina unei navete spațiale sau stațiile orbitale, nu sunt de dorit, scrie Evz.

Pentru a evita eliminarea de gaze, NASA a interzis astronauților să consume anumite alimente despre care se știa că produc gaze. Fasolea, varza și broccoli au fost scoase din meniurile pentru astronauți. Consumul altor alimente a fost limitat strict pentru cei care se îndreaptă spre spațiul cosmic. Conform site-ului Grunge, au fost eliminate pâinea, sifonul, sarea, piperul, laptele proaspăt, pizza și alcoolul.

Pe de altă parte, cele mai mari probleme create de gazele intestinale eliminate în cabinele spațiale sunt legate de miros. Dacă pe pământ există un flux permanent de aer care elimină aceste mirosuri neplăcute, în spațiul cosmic așa ceva nu se petrece. Într-o cabină mică, sub presiune, unde nu există un flux permanent de aer proaspăt, mirosurile pot persista o lungă perioadă de timp.

De aceea, astronautul Mike Massimino recomandă celor care călătoresc în spațiul cosmic să meargă la toaletă pentru a elimina gazele. Aici sistemul de ventilație funcționează mult mai bine, iar mirosul neplăcut dispare mai ușor.

La ființele vii, gazul intestinal apare ca parte a procesului de digestie. Alimentele sunt descompuse în componentele sale primare de bacteriile din colon. Iar un produs secundar al digestiei este acest gaz intestinal.

În timp ce cea mai mare parte este inodoră, uneori organismul eliberează metan sau hidrogen sulfurat în timpul digestiei, ceea ce dă un miros neplăcut.

Și, deși, în general, aceasta nu reprezintă o problemă aici pe pământ, în afară de faptul că provoacă o jenă, metanul și hidrogenul accumulate în spațiile restrânse sunt extrem de inflamabile, iar acest lucru poate reprezenta un adevărat pericol.

 Evz

 

 

 

 

Last modified onTuesday, 04 May 2021 11:47

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686