Din septembrie 2022, anul şcolar ar putea să revină, de la două semestre, la trei trimestre

Din septembrie 2022, anul şcolar ar putea să revină, de la două semestre, la trei trimestre

Sorin Cîmpeanu a anunțat că ar putea fi modificată structura anului școlar și să se revină la trimestre, în loc de semestre, însă va exista o discuție amplă cu sindicatele, asociațiile de părinți și cele ale elevilor.

Totodată, elevii ar putea reveni la școală, pe 1 septembrie, odată cu profesorii. Ministrul Educației a precizat că, indiferent de varianta pe care se va merge, va propune extinderea anului școlar, începând cu septembrie 2022.

„Acest an școlar 2021-2022 ar urma să înceapă cursurile pe data de 13 septembrie. Sigur, pledăm pentru extinderea duratei anului școlar. În același timp este nevoie și de predictibilitate.

Ministerul Educației este dispus să ia în considerare reanalizarea structurii anului școlar, cu o singură condiție. Această solicitare să fie făcută prin consens de către partenerii de dialog social. Toți elevii și părinții din România cunosc o anumită structura.

Dacă revenim, asta va crea un deficit de predictibilitate. Ministerul Educației, în oricare dintre variante va propune, din timp, extinderea anului școlar începând cu septembrie 2022. Ministerul Educației oricum susține ideea extinderii perioadei de cursuri în învățământul preuniversitar.

Cu atât mai mult cu cât predarea online a generat pierderi. Deci este nevoie de timp pentru recuperarea acestor pierderi”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

Întrebat ce ar implică revenirea la trei trimestre în anul școlar, ministrul Educației a răspuns: „Poate fi o varianta de luat în calcul. Sunt argumente pro și argumente contra. Este nevoie de consultare publică”.

Societatea civilă a solicitat liderilor politici o soluție pentru garantarea unui număr minim de zile de școală într-un an calendaristic, respectiv măsuri concrete pentru că România să nu mai aibă cel mai comprimat an școlar din Uniunea Europeană, potrivit unui apel inițiat de Societatea Academică Română și semnat de asociații ale elevilor din mai multe multe județe și de ONG-uri și adresat Guvernului și Parlamentului.

Asociațiile propun că anul școlar să aibă un număr mediu de zile echivalent cu cel din primele 10% țări în topul testărilor PISA, începerea cursurilor la 1 septembrie 2021 în următorul an școlar și vacanțe mai scurte, ritmice, periodice, în timpul anului școlar, considerând că vacanțele lungi afectează major copiii și nivelul la care ei revin în școală.

Florin Budescu
magnanews.ro

 

 

 

Last modified onMonday, 12 April 2021 10:00

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686