"A inceput si este de neoprit"

Doua echipe de oameni de stiinta au facut un anunt epocal: a inceput colapsul unor bucati masive din calota glaciara din Antarctica de Vest, eveniment de neoprit si care este accelerat de incalzirea global, informeaza Realitatea.net.

De mai bine de cateva decenii, oamenii de stiinta se temeau de acest moment istoric. Descoperirea inseamna ca o crestere a nivelului oceanului planetar cu cel putin 3 metri ar putea fi inevitabila. Cresterea nivelului marii va continua sa fie lenta in acest secol, noteaza oamenii de stiinta, insa dupa acesta va accelera brusc si va produce o criza, scrie descopera.ro.

"Chiar se intampla”, a declarat Thomas P. Wagner, specialistul ce coordoneaza programele NASA asupra calotei glaciare polare si care a contribuit la aceasta cercetare. „Acum, nimic nu o mai poate opri. Singura limita este cea data de legile fizicii, ce stabilesc cat de repede poate curge gheata”, a mai spus Wagner.

Cele doua studii publicate in cursul acestei saptamani in jurnalele Science si Geophysical Research Letters incearca sa explice o scurgere accelerata observata in ultimele decenii la ghetarii din anumite zone ale Antarcticii de Vest.

Ambele cercetari au concluzionat ca apa calda ce urca din adancurile oceanelor a provocat o instabilitate care face calota glaciara din Antarcticul de Vest vulnerabila la un colaps cu incetinitorul. Una dintre cercetari concluzioneaza ca acei factori despre care oamenii de stiinta sperau ca ar putea ajuta la prevenirea unui colaps nu vor face acest lucru.

Rezultatele studiilor par sa confirme o predictie facuta in 1978 de catre un eminent glaciolog, John H. Mercer de la Ohio State University. Cercetatorul a identificat natura vulnerabila a calotei glaciare din Antarcticul de Vest si a avertizat ca eliberarea rapida in atmosfera a gazelor cu efect de sera reprezinta „amenintarea cu un dezastru”. Cercetatorul a fost atacat la acea vreme pentru afirmatia sa, dar in ultimii ani oamenii de stiinta au descoperit cu ingrijorare ca evenimentele au decurs asa cum a prezis Mercer (specialistul a murit in 1987). 

Oamenii de stiinta afirma ca topirea calotei glaciare nu se datoreaza temperaturilor mai ridicate ale aerului, ci din cauza apei relativ calde provenite din adancurile oceanului. Apa este ridicata la suprafata si catre calota glaciara in urma intensificarii vanturilor din jurul Antarcticii.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686