Logo
Print this page

Efectul devastator al noptilor albe asupra organismului

Sursa imagine: ziarelive.ro Sursa imagine: ziarelive.ro

Un studiu prezentat de cercetatori suedezi arata cu mai multa claritate efectele nocive pe care le are o noapte alba - adica nedormita - asupra creierului, ceea ce ar trebui sa-i determine pe petrecaretii de revelion sa mearga la culcare mai devreme, informeaza Realitatea.net.

Specialistii in neurologie de la Universitatea din Uppsala au analizat sange prelevat dimineata de la 15 barbati tineri, cu o stare generala buna de sanatate, dintre care unii dormisera peste noapte opt ore, iar ceilalti deloc. La acestia din urma, s-a constatat o crestere cu circa 20% a concentratiei a doua molecule, enolaza specifica neuronala siproteina S-100B, scrie Agerpres

Or, 'numarul acestor molecule creste de regula in sange cand apar leziuni cerebrale', a notat intr-un comunicat coordonatorul studiului, Christian Benedict.

Cu alte cuvinte, 'privarea de somn poate favoriza procesele de neurodegenerescenta', iar 'o noapte cu un somn bun poate fi de importanta critica pentru mentinerea sanatatii creierului', a adaugat cercetatorul suedez.

Studiul ce urmeaza sa fie publicat in revista Sleep vine dupa ce un altul publicat in octombrie in revista americana Science a conchis ca somnul accelereaza eliminarea toxinelor de la nivelul creierului, inclusiv a beta-amiloidului, care, prin acumulare, favorizeaza dezvoltarea bolii Alzheimer, conform cercetatorilor de la universitatea Rochester.

© Albaiulianul. All rights reserved.