Error
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 633

STUDIU: Ce sunt visele si de ce visam

STUDIU: Ce sunt visele si de ce visam

  Visam in fiecare seara, din ziua in care ne nastem pana la sfarsitul vietii. Intrebarea care ii macina pe oamenii de stiinta dintotdeauna este, insa, de ce visam?
  Toti visam, dar oamenii de stiinta nu stiu de ce o facem. Este o activitate involuntara, la fel de naturala ca si respiratul si chiar si persoanele care nu isi amintesc visele, viseaza cel putin o ora in fiecare noapte, relateaza Huffington Post. Observatiile asupra somnului copiilor au condus la cercetari pe adulti si la dezvoltarea literaturii de specialitate, despre miscarea rapida a ochilor, MRO, sau REM, in limba engleza, baza tuturor studiilor legate de somn.
  Faza REM a somnului este considerata cea mai potrivita pentru visatul obisnuit. La bebelusi, aceasta faza dureaza in jur de 50% din perioada totala a somnului, dar procentajul scade odata cu varsta pana la 22% in cazul adultilor. Pentru cei mai multi dintre adulti, faza REM se declanseaza la fiecare 90 de minute, incepand cu primele trei minute de somn. Ciclurile initiale sunt mai scurte, dar cresc gradual, asa ca pana diminieata, un ciclu poate dura si 55 de minute. In aceasta faza, muschii sunt paralizati temporar pentru a ne proteja de miscarile determinate de vise.
  Oamenii isi petrec aproape o treime din viata dormind si faza REM reprezinta un sfert din aceasta perioada.Stiind ca visele au loc si in alte cicluri ale somnului, putem spune ca oamenii isi petrec o perioada semnificativa din viata visand. Putem determina cu usurinta cand o persoana care doarme viseaza, dar cercetatori nu pot raspunde cu siguranta la intrebarea care ii macina dintotdeauna: de ce visam?
  Visele au loc din motive fizice, mentale, emotionale si chiar spirituale si oamenii de stiinta considera ca visatul prezinta oportunitati pentru creativitate, crestere, sanatate si intregire, ajutandu-ne sa ne cunoastem mai bine.Timpul pe care il petrecem visand ar putea sa ii permita creierului sa rezolve probleme, permitandu-i sa analizeze toate scenariile posibile, pentru ca barierele din viata reala dispar. Visele ar putea sa ne ajute sa rezolvam probleme emotionale si sa ne cunoastem mai bine sentimentele, atunci cand din diverse motive in viata reala intalnim bariere rationale, sociale, sau de alta natura.
  Jucatorul profesionist de golf Jack Nicklaus, spre exemplu, avea probleme in a executa o anumita lovitura. A inceput apoi sa viseze ca incearca acea tehnica si ca nu rateaza loviturile, ba dimpotriva, acestea ii reusesc destul de bine. A inceput apoi sa foloseasca noua tehica in viata reala si a reusit un scor cu trei puncte mai bun decat inainte. Acesta este doar un caz in care visele au impact asupra vietii reale, dar exemplele sunt nenumarate, de la Paul McCartney care a visat partea instrumentala a melodiei Yesterday, la Stephen King, caruia i-a venit ideea pentru romanul Misery in timp ce dormea.
  Visele ne ajuta si sa repetam sau sa exersam evenimente viitoare, astfel ca atunci cand acestea se petrec, suntem mult mai bine pregatiti sa le facem fata. Cercetatorii nu au decoperit inca de ce visam, dar studiile aduc din ce in ce mai multe dovezi ca visele joaca un rol mai important in viata reala decat isi imaginau oamenii de stiinta in trecut.
SURSA: Mediafax.ro

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top