Items filtered by date: Thursday, 15 March 2018 - Like - stiri Alba Iulia

Un medic din Sălaj folosește jocurile video pentru tratarea afecțiunilor oftalmologice

Laptopuri, tablete, smartphone-uri – acestea sunt doar câteva dintre device-urile pe care le utilizăm zi de zi la serviciu și în timpul liber. Folosite în exces, ele ne pot afecta vederea. Cu toate acestea, un medic oftalmolog din Sălaj ne demonstrează că, dacă e folosită corect, tehnologia modernă ne poate ajuta la recuperarea vederii.

Dr. Alexandru Dimitriu, medic oftalmolog la o clinică din județul Sălaj, a căutat timp de mai mulți ani soluții pentru tratarea ambliopiei. Numită și boala ochiului leneș, aceasta e caracterizată prin performanța slabă a unui ochi. În urma cercetărilor sale, a descoperit în SUA o serie de softuri cu exerciții sub forma unor jocuri video, cu ajutorul cărora  a dezvoltat o metodă unică de terapie vizuală. Din 2010 până în prezent, zeci de pacienți și-au recuperat vederea la clinica sa prin intermediul exercițiilor pleoptice și ortoptice computerizate.

Între 2% și 5% din întreaga populație a lumii a fost diagnosticată cu ambliopie, o afecțiune răspândită, mai ales, în rândul copiilor. Ambliopia este o afecțiune tăcută, care nu transmite simptome ușor de sesizat ca în cazul altor boli. Copilul cu ambliopie nu realizează că nu vede bine cu un ochi. Astfel, creierul ignoră imaginile de la nivelul ochiului cu probleme și percepe numai imaginile de la ochiul sănătos. Ambliopia poate fi recuperată complet dacă este depistată și diagnosticată la timp. De cele mai multe ori, copiii nu își dau seama de problemele cu care se confruntă, nu le pot transmite părinților și, astfel, nu ajung la un consult oftalmologic.

„Am descoperit problema de vedere a fiicei mele când era în clasa 0. Se plângea că rămâne ultima la scris. Era stresată, nu îi plăcea la școală și voia înapoi la grădiniță. Nu era încântată deloc. Nu voia să mai meargă la școală. Am vorbit cu un psiholog, iar psihologul mi-a spus că este totul în regulă. Apoi am zis să venim la un consult oftalmologic și așa am descoperit problema de vedere”, mărturisește mama Roxanei Cheța, pacientă diagnosticată cu ambliopie.

Cea mai utilizată metodă de tratament pentru ambliopie este obturarea ochiului sănătos cu scopul de a stimula acuitatea vizuală a ochiului ambliop. Din experiența multor medici oftalmologi, s-a observat că această metodă este neplăcută, incomodă și creează un disconfort  ridicat pentru pacient, iar eficiența nu este întotdeauna cea dorită. Totodată, specialiștii consideră că recuperarea vizuală în cazul acestei metode poate avea loc doar până la vârsta de 6-7 ani.

Dr. Alexandru Dimitriu: „Ne-am dorit să găsim o terapie cu care să obținem rezultate bune cu un disconfort minim, inclusiv la pacienți cu vârsta mai mare de 7 ani. Softurile pe care le folosim conțin exerciții sub forma unor jocuri video pentru stimularea vederii prin stimuli de diferite categorii. Prin intermediul jocurilor se folosește neuroplasticitatea creierului pentru a-l stimula să folosească din nou ochiul ambliop (ochi sănătos din punct de vedere anatomic). Astfel, pacienții percep terapia ca pe o joacă.”

Metoda concepută pentru recuperarea vederii ochiului leneș permite crearea unui plan de tratament personalizat prin adaptarea parametrilor tehnici pentru fiecare pacient în parte. Specialiștii pot monitoriza în timp real performanțele pacienților și pot readapta planul de tratament în funcție de rezultate. După realizarea setărilor personalizate, pacientul începe sesiunea de exerciții pentru recuperarea vederii. Fiecare sesiune poate dura între 20 și 30 de minute, iar dificultatea exercițiilor crește pe măsură ce pacientul își îmbunătățește vederea.

Dr. Alexandru Dimitriu susține că „recuperarea se realizează în două etape: terapia pleoptică pentru recuperarea vederii ochiului leneș, iar apoi -  terapia ortoptică pentru educarea vederii binoculare.”

În prezent, zeci de pacienți din România au reușit să își recupereze vederea cu ajutorul jocurilor video.

„Am folosit metoda de recuperare a vederii prin jocuri video la zeci de pacienți din întreaga țară, cu vârste cuprinse între 6 și 47 de ani. La 90% dintre pacienți s-au înregistrat creșteri semnificative ale acuității vizuale, recuperându-și astfel vederea binoculară”, afirmă medicul oftalmolog.

Terapia este posibilă atât la cabinet, cât și la domiciliu, fie că pacientul se află în România sau în altă țară.

„Avem nevoie de un set de investigații în funcție de care se realizează planul de tratament. Apoi se setează toți parametrii necesari pentru efectuarea exercițiilor la calculator, iar pacientul poate începe sesiunile de terapie vizuală acasă”, explică medicul.

Totodată, îngrijorat de numărul din ce în ce mai mare de pacienți cu miopie, Dr. Alexandru Dimitriu dezvoltă o metodă de terapie vizuală pentru încetinirea/stoparea progresiei miopiei la copii. Bazându-se pe cunoștințele acumulate în timp și rezultatele pacienților care și-au recuperat vederea, medicul oftalmolog își dorește să dezvolte și o aplicație mobilă proprie, complementară terapiilor folosite până acum.

În prezent, medicul oftalmolog desfășoară alături de colegii săi, campania „#ambliopiadistrugevisuri” - o campanie de informare și conștientizare cu scopul de a preveni ambliopia în rândul copiilor.

 

 

 

Read more...

Studiu: Particule minuscule de plastic, descoperite în sticle de apă îmbuteliată din mai multe ţări

Un studiu coordonat de organizaţia jurnalistică Orb Media a relevat prezenţa unor particule minuscule de plastic în sticle de apă îmbuteliată din nouă ţări, inclusiv Germania, SUA sau Mexic, informează site-ul postului BBC News, citat de Mediafax.

În cadrul investigaţiei au fost testate 250 de sticle de apă îmbuteliată cumpărate din nouă ţări, iar testele au arătat că în medie acestea conţineau 10 particule de plastic per litru, fiecare mai mare de grosimea unui fir de păr.

Testele au fost realizate la Universitatea de Stat New York din Fredonia.

"Nu este vorba de a indica cu degetul anumite branduri; arată cu adevărat că este pretutindeni, că plasticul a devenit un material atât de răspândit în societatea noastră şi că ajunge în apă", a declarat Sherri Mason, profesor de chimie la universitate din Fredonia.

Citește mai departe pe corectnews.com

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686