Items filtered by date: Tuesday, 14 November 2017 - Like - stiri Alba Iulia

Arhitectura României Mari - stilul neoromânesc, arhitectura sufletului românesc

COMUNICAT DE PRESĂ

Asociația ANCE EUROPE lansează proiectul “Arhitectura României Mari”, cu ocazia celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918. Maestrul Ion Dichiseanu le prezintă românilor o latură a spiritului românesc mai puțin vizibilă în ultimul timp: stilul arhitectural neoromânesc, cel care a unit românii din toate regiunile istorice, conturând unirea teritorială.

În cadrul proiectului sunt organizate două evenimente, la București și la Alba Iulia, care vor aduce în atenția publicului larg stilul arhitectural neoromânesc, unul dintre cele mai remarcabile creații arhitecturale ale artei naționale din Europa și un veritabil simbol al unității culturale naționale în contextul Marii Uniri din 1918. În cadrul celor două evenimente, publicul larg este invitat să vizioneze un film documentar care surprinde perspectiva istorică și pe cea artistică a unor clădiri reprezentative pentru stilul neoromânesc, incluzând interviuri cu personălități relevante din domeniul istoriei artei și arhitectură.

De asemenea, publicul este invitat să admire fotografii care imortalizează clădiri relevante pentru stilul neoromânesc, din mai multe zone ale țării, în cadrul unei expoziții unice. Evenimentul de la Alba Iulia este organizat cu sprijinul extraordinar al Primăriei Municipiului Alba Iulia si va avea loc în perioada 21-23 noiembrie 2017 la Muzeului Principia. Vernisajul si proiectia filmului sunt programate in ziua de 21 noiembrie la orele 16.00. Evenimentul va fi transmis live in sistem on-line streaming, fiind accesibil pentru românii de pretutindeni.

“Stilul naţional românesc în arhitectură datează din ultimele două decenii ale secolului al XIX-lea. Prima clădire în acest stil a fost ridicată în anul 1886. În această perioadă, arhitecţii au stabilit sursele de inspiraţie potrivite pentru crearea unui stil naţional românesc, regăsite și în arhitectura medievală a Ţării Româneşti şi a Moldovei, dar şi în arhitectura vernaculară muntenească. După Expoziţia Generală din anul 1906, acest stil a cunoscut un succes pe scară largă, fiind preferat atât de autorităţi, pentru construirea de edificii publice, cât şi de privaţi. În perioada interbelică, stilul s-a oficializat, devenind marcă a României, datorită capacităţii sale de a reflecta sufletul românesc”, explică Bianca Michi  Nema, inițiatorul proiectului.

Proiectul se desfășoară în parteneriat cu editura „Noi Media Print”, continuând demersul ştiinţific al acesteia, de recuperare şi punere în valoare a patrimoniului cultural naţional, prin publicarea albumelor „Stilul Național Românesc” (autor dr. Ada Ştefănuţ), “Arta brancovenească” (autor dr. Adela Văetişi) și „Stilul național în artele vizuale” (autor dr. Maria Camelia Ene).

Proiectul este susținut de Primăria Municipiului Alba Iulia, Muzeul Principia, Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu din București, Institutul de Istoria Artei „George Oprescu”, Muzeul de Artă Populară “Doctor Nicolae Minovici”, Muzeul Municipiului București, Colegiul Național Elena Cuza din București, Inspectoratul școlar al Municipiului București, Spitalul Clinic Dr. Ion Cantacuzino, Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București și Restaurantul Casa Doina.

DESPRE ANCE EUROPE

Asociația ANCE EUROPE este o organizație nonguvernamentală înființată în anul 2014, în scopul promovării valorilor sociale, culturale și socio-culturale ale României și pentru încurajarea accesului la educație, cultură și ocupare, prin dezvoltarea de proiecte multidisciplinare. În ultimii doi ani, asociația este foarte activă în domeniul social, cultural și educațional, având ca misiuni principale angrenarea unor tineri autori, precum și a unor autori aflați într-o situație de marginalizare socială, în proiecte cu impact socio-cultural, în scopul afirmării valorilor personale și a stimei de sine. De asemenea, vizează facilitarea schimbului de idei și inițiative cu alți promotori de proiecte cu impact socio-cultural, la nivel european, precum și susținerea și dezvoltarea societății civile, promovarea patromoniului cultural românesc și a identității naționale, promovarea unor programe care vizează dezvoltarea culturală, socială și economică a României, a altor țări membre ale Uniunii Europene, precum și a altor țări din bazinul Mării Negre, din zona balcanică și din Europa de Est. ANCE EUROPE sprijină și elaborarea de proiecte din zona artelor vizuale, a literaturii, muzicii și a celorlalte arte.

Website proiect: http://centenar.anceeurope.ro/

 

 

 

Read more...

Proiectul „Urbingo Centenar”, desemnat câștigător în cadrul programului de finanțare ACCES CENTENAR 2017, va fi lansat pe 25 noiembrie la Alba Iulia

În luna august, proiectul „Urbingo Centenar”, propus de Asociația Cartierul Creativ Carolina, a fost desemnat ca prim câștigător în competiția de finanțare a proiectelor culturale, prin intermediul sesiunii 2017 a Programului Național ACCES CENTENAR al Ministerului Culturii și Identității Naționale. Lansarea publică a acestuia va avea loc sâmbătă, 25 noiembrie, între orele 10:00-15:00, la Caponieră, în spatele Palatului Apor, fiind urmată de o întâlnire cu filosoful Mihai Șora, la ora 17:00, în sala A9 a Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Proiectul cultural este implementat în perioada octombrie – noiembrie 2017 și vizează organizarea de manifestări culturale dedicate sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1918. „Urbingo Centenar” reunește într-o formă inovatoare atât discursul comemorativ, cât și cel de celebrare, și are la bază construirea unui joc artistic-interactiv, folosind drept suport jocul Urbingo, dezvoltat de Laimikis.lt - urban games and research, o asociație din Lituania specializată pe cercetarea și dezvoltarea jocurilor urbane. Prin folosirea Rezoluției de la Alba Iulia ca element cheie al jocului readaptat, este urmărită încurajarea și promovarea caracterul participativ și incluziv al culturii, dar și importanța patrimoniului pentru o cultură expresivă și bogată.

În cadrul evenimentului de lansare, participanții la joc vor avea ocazia să descopere în oraș șapte obiecte interactive, finanțate și realizate în cadrul proiectului amintit: două pavilioane cubice, bănci de șezut, o cameră obscură, dar și o sculptură reprezentând o ecvestră a regelui Ferdinand I, realizată din metal, de sculptorul Darius Hulea. Instalațiile artistice vor fi construite în colaborare cu KOOHO, creatori de instalații și arhitectură temporară din Cluj-Napoca, și Nod Makerspace, comunitatea de creativi și ingineri din București, iar unele dintre ele  vor fi animate de Kitră și Irlo, artiști cunoscuți la nivel național și internațional. De asemenea, alte două instalații, pe lângă cele din Alba Iulia, vor fi amplasate în București, în incinta Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi şi a Muzeului Naţional de Istorie a României, subliniind legătura subtilă între Capitala propriu-zisă a României și „Cealaltă Capitală”, așa cum mai este numită Alba Iulia.

Cartierul Creativ Carolina, alături de cei cinci parteneri, Primăria Municipiului Alba Iulia (co-finanțator al proiectului), Laimikis.Lt, Muzeul Unirii din Alba Iulia, Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi, Muzeul Național de Istorie a României, și partenerii media, Modernism.ro și Radio Europa FM, își propune prin acest proiect aducerea artei contemporane în stradă, familiarizarea cetățenilor cu trendul global în privința Industriilor Creative și Culturale și vrea să răspundă nevoii oamenilor de interacțiune culturală originală, prin depășirea discursului memorialistic univoc.

Detaliile legate de posibilitățile de participare a publicului în cadrul jocului „Urbingo Centenar” vor fi anunțate de organizatori pe pagina de Facebook www.facebook.com/CartierulCreativCarolina/, și pe site-ul www.cartierulcreativcarolina.ro/.

Sesiunea de proiecte și acțiuni culturale derulate în cadrul Programului ACCES CENTENAR - sesiunea 2017 reprezintă un instrument de finanțare menit să susțină acțiuni și proiecte culturale din domenii precum cultura scrisă, artele spectacolului, patrimoniu imaterial, arte plastice și arte vizuale, dedicate Centenarului Marii Uniri de la 1918.

--------------------------------

Cartierul Creativ Carolina este o asociație neguvernamentală din Alba Iulia, înființată în anul 2017, care reunește membri din industriile creative și care are ca scop promovarea valorilor culturale și artistice, activarea, încurajarea și dezvoltarea comunității creativilor locali și a orașului Alba Iulia, cultivarea și educarea talentului cultural și facilitarea metodelor de dezvoltare a comunității prin cultură.

www.cartierulcreativcarolina.ro/

www.instagram.com/cartierulcreativcarolina/

www.facebook.com/CartierulCreativCarolina/

 

 

 

 

Read more...

Dreptul de avea drepturi

Subcomisia pentru respectarea și apărarea drepturilor și libertăților cetățenilor români aparținând minorității rome înființată în cadrul Comisiei pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale, în colaborare cu Asociația Partida Romilor ”Pro-Europa” și Federația Democrată a Romilor a organizat în data de 14 noiembrie 2017 la Parlamentul României, masa rotundă intitulată - Cetățenia, un drept fundamental.

La eveniment a fost invitat să participe și domnul Gruia Ioan Bumbu, președintele Asociației PAKIV ROMÂNIA.

Convențiile internaționale, Constituția României și o serie de acte normative reglementează modul de dobândire și exercitarea drepturilor cetățenești, însă potrivit datelor statistice, minoritatea romilor se confruntă cu lipsa actelor de identitate, proprietate și stare civilă, fapt ce afectează exercitarea dreptului de a fi cetățean, în contextul în care, potrivit dispozițiilor Legii 105/1996 – dovada cetățeniei se face cu actul de identitate.

Conform Analizei socio – economice pentru programarea fondurilor europene 2014 – 2020, în România, 90%  din familiile de romi trăiesc în condiții de deprivare materială severă (față de 54% din familiile nerome). Deprivarea materială este însoțită de condiții de locuit precare. Aproape două treimi din gospodăriile rome nu au nici un contract al locuinței în care stau. În cazul multor familii de romi foarte săraci lipsa documentelor de proprietate este o problemă comună. O mare parte din locuințele romilor sunt construite din paiantă și chirpici nefiind conectate la utilități (apă, canalizare și gaze).

Evenimentul are ca scop prioritizarea măsurilor de dobândire a actelor de identitate și de proprietate din comunitățile de romi, pe agenda instutuțiilor publice responsabile. Totodată, își propune să identifice cauze și soluții privind evacuările colective ale familiilor de romi din diferite județe ale țării, evacuări ce s-au intensificat în ultimul an.

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686